Η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και η καταδίκη του ιμπεριαλιστικού πολέμου είναι στοιχεία της δράσης της ΟΓΕ |
«Κανένας δεν αφήνει την πατρίδα του, εκτός αν πατρίδα είναι το στόμα του καρχαρία»: Τους στίχους ενός ποιήματος χρησιμοποιεί η ΟΓΕ για να περιγράψει τις συνθήκες του πολέμου και της προσφυγιάς. «Αυτή είναι η πραγματικότητα που έζησαν τα προσφυγόπουλα που θα φοιτήσουν στα σχολεία στις γειτονιές μας, που θα ζωγραφίσουν στο θρανίο, δίπλα από τη ζωγραφιά των δικών μας παιδιών. Εχουμε χρέος να υπερασπιστούμε το δικαίωμά τους, όπως όλων των παιδιών, στη μόρφωση, στην υγεία, στη ζωή χωρίς ανεργία, φτώχεια και εκμετάλλευση, χωρίς ιμπεριαλιστικούς πολέμους, προσφυγιά», υπογραμμίζει.
Επισημαίνει ακόμα πως «όταν τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν στη γειτονιά μας, ο κίνδυνος της προσφυγιάς μπορεί να χτυπήσει την πόρτα για μας και τα παιδιά μας». Στην κατεύθυνση αυτή, προβάλλει την ανάγκη για πάλη ενάντια στις αιτίες του πολέμου και της προσφυγιάς: «Το κίνητρο του κέρδους, οι τεράστιοι ανταγωνισμοί μεταξύ των κολοσσών στη βιομηχανία, στις μεταφορές, στο τραπεζικό σύστημα, είναι η σπίθα που ανάβει τη φωτιά του πολέμου».
Το πανό που ετοίμασαν τα παιδιά στον Πειραιά |
Εχθρός μας δεν είναι τα μικρά, ταλαιπωρημένα παιδιά που αναγκάστηκαν να αφήσουν την πατρίδα τους εξαιτίας του πολέμου και των επεμβάσεων. Ο πραγματικός μας εχθρός είναι το σύστημα που ζούμε, που γεννά την ανεργία, τη φτώχεια, τον πόλεμο και την προσφυγιά. Είναι η ελληνική κυβέρνηση, η ΕΕ και η συμφωνία τους με την Τουρκία, που έχουν οδηγήσει στον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας, οδηγώντας τους στην απελπισία και την εξαθλίωση. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες και απέναντι στη διαδικασία ένταξης των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση, αφήνοντας το "πεδίο ελεύθερο" στην παραπληροφόρηση, σε ρατσιστικές και ξενοφοβικές κραυγές.
Οποιος νοιάζεται για τα παιδιά του, νοιάζεται για τα παιδιά όλου του κόσμου, ανεξάρτητα από το χρώμα τους, τη γλώσσα τους, τη θρησκεία τους. Δεν τα θέλει πνιγμένα στο Αιγαίο, σε σκηνές μέσα στα χιόνια και στο κρύο, δεν τα θέλει αμόρφωτα, πεινασμένα και φοβισμένα.
MotionTeam |
Υποδοχή των παιδιών σε σχολείο στο Δήμο Συκεών στη Θεσσαλονίκη |
Ξεχωριστή σημασία δίνει η ΟΓΕ στο καθήκον να μην επιτρέψουν οι γυναίκες να πιάσει τόπο στις συνειδήσεις των παιδιών το δηλητήριο της ναζιστικής, εγκληματικής Χρυσής Αυγής. «Δεν τους έπιασε ο πόνος για τα παιδιά μας. Η μόνη τους έγνοια είναι να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, των εφοπλιστών, οι οποίοι απολαμβάνουν αφορολόγητο πετρέλαιο την ώρα που εμείς ξεπαγιάζουμε στα σχολεία και μέσα στα σπίτια μας. Απομονώνουμε παντού τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής!».
Στην περιοχή του Πειραιά, οι Σύλλογοι εδώ και πολλούς μήνες αναπτύσσουν σταθερά πρωτοβουλίες γύρω από το Προσφυγικό: Συζητούν με τις γυναίκες, οργανώνουν την αλληλεγγύη, βρίσκονται δίπλα στους πρόσφυγες και τις οικογένειές τους, απομονώνουν όσους θέλουν να δηλητηριάσουν με το ρατσισμό τις συνειδήσεις εργαζομένων, ανέργων και νέων ανθρώπων. Η υποδοχή των προσφυγόπουλων στα σχολεία στη Νίκαια, το Κερατσίνι και το Πέραμα ήταν η φυσική συνέχεια της δράσης αυτής. Μάλιστα, οι Σύλλογοι της περιοχής του Πειραιά εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, την οποία μοίρασαν το προηγούμενο διάστημα με εξορμήσεις σε σχολεία και γειτονιές.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Συλλόγου της Νίκαιας, που την περασμένη Τρίτη υποδέχθηκε 28 παιδιά σε σχολείο της πόλης, μαζί με σωματεία και άλλους φορείς της περιοχής. Ο Σύλλογος έχει μέχρι σήμερα απευθυνθεί επανειλημμένα στις εργαζόμενες και άνεργες γυναίκες της περιοχής, για να συγκεντρώσει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.
Η προσφυγιά και οι αιτίες που τη δημιουργούν, διαπέρασαν κάθε πλευρά της δράσης του Συλλόγου. Εντάχθηκαν στην καθημερινή συζήτηση με τις γυναίκες, στις ανακοινώσεις, τις συνελεύσεις και τις εκδηλώσεις. Στο περιεχόμενο αυτό προσαρμόστηκαν και οι εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν για τα παιδιά. Για παράδειγμα, ο Καραγκιόζης έγινε πρόσφυγας, στο πλαίσιο της παράστασης που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι, και διηγήθηκε στα παιδιά την ιστορία του. Πιο πρόσφατα, τον περασμένο Δεκέμβρη, η δημιουργική απασχόληση που διοργανώνει ο Σύλλογος για τα παιδιά δύο Κυριακές κάθε μήνα, αφιερώθηκε στην προσφυγιά, με τη βοήθεια του παραμυθιού «Το ξενολούλουδο», το οποίο έχει αντίστοιχη θεματολογία.
Οταν έφτασε η ώρα τα προσφυγόπουλα να καθίσουν στα θρανία, ο Σύλλογος ήταν έτοιμος να τα υποδεχτεί. Οι γυναίκες συγκέντρωσαν σχολικά είδη και προμηθεύτηκαν γλυκίσματα, τα οποία παραδόθηκαν στα προσφυγόπουλα στην πρώτη τους μέρα στο σχολείο. Στο πλαίσιο αυτό, γεννήθηκαν και πρωτότυπες ιδέες: Μια από τις γυναίκες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου πρόσφερε δεκάδες τετράδια ιχνηλασίας, που ετοίμασε η ίδια, για να διατεθούν στα παιδιά των προσφύγων, σαν μια μικρή βοήθεια στον αγώνα που καλούνται να δώσουν για τη μόρφωση σε μια ξένη χώρα, μακριά από την πατρίδα τους.
Αντίστοιχα, με μια πρωτότυπη χειρονομία καλωσόρισε τα προσφυγόπουλα ο Σύλλογος Γυναικών Πειραιά, κρατώντας πανό που έφτιαξαν τα παιδιά που συμμετέχουν στην παιδική θεατρική του ομάδα. «Ολα τα παιδιά του κόσμου είναι ίδια», ήταν το μήνυμα που έστειλαν τα παιδιά, ενώ κάθε φιγούρα που ζωγράφισαν συνοδεύτηκε και από μια ευχή προς τους συνομηλίκους τους που αναγκάστηκαν να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς.
Στο Περιστέρι, όπου επίσης υπάρχει σχολικό συγκρότημα που θα φιλοξενήσει προσφυγόπουλα, ο Σύλλογος Γυναικών βρίσκεται σε ετοιμότητα να τα υποδεχτεί. Την περασμένη Κυριακή, σε εκδήλωση που οργάνωσε, συγκέντρωσε σχολικά είδη, τα οποία θα μοιραστούν την πρώτη μέρα των παιδιών στο σχολείο. Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες του Συλλόγου, ξεχωρίζει η συζήτηση που άνοιξε με τους γονείς του σχολείου στα θρανία του οποίου θα καθίσουν τα παιδιά των προσφύγων. Το κλίμα που συνάντησε στην αρχή ο Σύλλογος, απευθυνόμενος στους γονείς και ιδιαίτερα στις μητέρες, ήταν μάλλον αρνητικό. Δεν έλειψαν οι «φωνές» που υψώνονταν επιθετικές ακόμα και στην ίδια την παρουσία του Συλλόγου έξω από το σχολείο. Μετά από τρεις συνεχείς μέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων τα μέλη του Συλλόγου, μαζί και με άλλους φορείς, συζήτησαν ξανά και ξανά με τους γονείς, το αρχικό κλίμα σε μεγάλο βαθμό αντιστράφηκε. Το αποτέλεσμα αυτό αποτυπώθηκε και στη θετική απόφαση που τελικά έλαβαν οι Σύλλογοι Γονέων των δύο σχολείων που στεγάζονται στο συγκεκριμένο κτίριο, όσον αφορά την υποδοχή των προσφυγόπουλων.
Οπως καταλήγει η ανοιχτή επιστολή της ΟΓΕ: «Εχουμε ευθύνη να μάθουμε στα παιδιά μας την αλληλεγγύη, τη συλλογική δράση, να ακούν τη γνώμη του άλλου και να έχουν το θάρρος της δικής τους γνώμης! Να μάθουν να αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους, για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση. Στη δράση, και μόνο εκεί, μπορεί να καταπολεμηθεί και ο φυσιολογικός ατομικός φόβος για το αύριο».