Προς «εκσυγχρονισμό» του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας με βάση τις σχετικές κατευθύνσεις της ΕΕ οδεύει η κυβέρνηση και πάντα κατά τις «επιταγές» της Στρατηγικής της Λισαβόνας για την ενδυνάμωση της «ανταγωνιστικότητας» του κεφαλαίου.
Την περασμένη Τετάρτη ο υφυπουργός Πολιτισμού Π. Τατούλης παρακολούθησε τη συνεδρίαση της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, η οποία επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για την πνευματική ιδιοκτησία και έδωσε τη σχετική πολιτική «γραμμή». Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι ο ισχύων ν. 2121/93 «υπήρξε πρωτοποριακός», αλλά από την ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας προέκυψε ότι «η πνευματική ιδιοκτησία, πλέον, δεν περιορίζεται μόνο στον πρωταρχικό της ρόλο, της προστασίας του δημιουργού, αλλά γίνεται και το εργαλείο στο οποίο στηρίζεται η ανάπτυξη των μέσων που οδήγησαν σε αυτή την επανάσταση». Ετσι, ο υφυπουργός συνδέει πολύ «περίεργα» το δικαίωμα του δημιουργού στο έργο του... με τη χρηματοδότηση - από το «εργαλείο» της πνευματικής ιδιοκτησίας - της ψηφιακής τεχνολογίας.
Αντίθετα, περισσότερο ξεκάθαρος έγινε ο Π. Τατούλης όταν είπε ότι «χρειαζόμαστε ένα νομοθετικό πλαίσιο που να μην αποτρέπει τις επενδύσεις και να μην απομονώνει την Ελλάδα από την αναπτυξιακή διαδικασία. Στην κατεύθυνση αυτή βέβαια η Οδηγία της ΕΕ για την προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο σε βάθος επεξεργασίας από τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς και υπουργεία». Η «εναρμόνιση» της χώρας με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες αποτελεί προτεραιότητα. Πιο απλά, τα πνευματικά δικαιώματα θα έχουν «όριο» τη μη «απομόνωση» της Ελλάδας από την καπιταλιστική «ανταγωνιστικότητα».
Μεταξύ άλλων χαρακτήρισε τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης ως «μονοπωλιακές επιχειρήσεις» που εμφανίζουν φαινόμενα «καταχρηστικότητας όρων στις σχέσεις με τους δικαιούχους, στο να μην είναι αποτελεσματικοί και να έχουν υπερβολικό κόστος διαχείρισης».
Ο Μισέλ Πικολί-Αντον Τσέχοφ στο έργο «Το χέρι σου σφιχτά μες στο δικό μου» |
Ο Μισέλ Πικολί, ο σπουδαίος ηθοποιός των Ζαν-Λικ Γκοντάρ, Ρενέ Κλεμάν, Λουί Μπουνιουέλ, Κλοντ Σοτέ, Κλοντ Σαμπρόλ, Μανοέλ ντε Ολιβέιρα κ.ά., ο βραβευμένος με τη «Χρυσή Αρκτο» του Βερολίνου, Πατρίς Σερό - το τρομερό παιδί του Μπαϊρόιτ, σκηνοθέτης της «Βασίλισσας Μαργκό», της Παρισινής θεατρικής επιτυχίας «Φαίδρας» κ.ά.- και ο καταξιωμένος Πίτερ Μπρουκ συναντούν το αθηναϊκό κοινό, σε δυο παραστάσεις με ξεχωριστό ενδιαφέρον. Τα έργα θα έχουν ελληνικούς υπέρτιτλους.
Εκδηλώσεις αφιερωμένες στο παιδικό βιβλίο διοργανώνει από 1-3/4 το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 του Απρίλη). Ο χώρος θα είναι ανοιχτός από 10 πμ έως 8 μμ.
Η Αγωνιστική Παράταξη Ελλήνων Λογοτεχνών - Συνεργαζομένων (ΑΠΕΛ-Σ) οργανώνει ομιλία του λογοτέχνη και ιστορικού συγγραφέα Νίκου Κυτόπουλου, με θέμα «Οι Ινδοευρωπαίοι Ελληνες». Η ομιλία θα γίνει αύριο (7 μ.μ.) στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος, πλ. Κάνιγγος». Είσοδος ελεύθερη.
Πολυφωνικά τραγούδια της αγάπης και της ξενιτιάς από το Πωγώνι, τη Δερόπολη, τον Παρακάλαμο, τη Χειμάρρα. Γυναικείες διφωνίες από το Βόλακα Δράμας και την ελληνόφωνη Κάτω Ιταλία. Θα πλημμυρίσουν απόψε την «Αλλη Οχθη», όπου η «Χαονία» συμπράττει με τους εξαίρετους προσκεκλημένους της, με σμίξιμο φωνών κι οργάνων. Το εννιάχρονο φωνητικό σύνολο απαρτίζουν οι Μαρία Τσουκαλά, Αλέξανδρος Λαμπρίδης, Αντώνης Εξαρχος, Μιχάλης Ζάμπας, Ξανθή Ντακοβάνου, Ειρήνη Τηνιακού, Γιώργος Διόχνος, Ελένη Οικονόμου. Συμπράττουν οι μουσικοί: Θωμάς Λώλης (κλαρίνο), Ηλίας Μούτσος (ντέφι), Μάξι Κούτσι (λαούτο).
Μια ξεχωριστή συλλογή, στην οποία περιλαμβάνεται αποκλειστικά η ανθρώπινη μορφή, όπως τη συλλαμβάνει και την εκφράζει η ζωγραφική, είναι αυτή που παρουσιάζεται στην έκθεση Πορτρέτων της Συλλογής Αλέξη Μαραθιανάκη, στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών Βούρου-Ευταξία (Παπαρρηγοπούλου 5-7, πλατεία Κλαυθμώνος). Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 10 του Απρίλη, συνοδεύεται από αναλυτικό δίγλωσσο κατάλογο, ο οποίος φιλοξενεί τα περισσότερα παρουσιαζόμενα έργα.
Γυναίκες με όμορφα μάτια, ανθισμένα δέντρα και νησιώτικα σπίτια, ένας ολόκληρος κόσμος, σε πίνακες, κανάτια και βότσαλα, περιμένει το νεανικό κοινό στην έκθεση «Νίκος Νικολάου 1909-1986» που φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη. Στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου (Κουμπάρη και Βασ. Σοφίας), στις 3, 10 και 17/4 θα πραγματοποιηθεί (10.30π.μ. - 12.30μ.μ.) εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 9-13 χρόνων. Κόστος συμμετοχής 10 ευρώ. Δηλώσεις στο τηλέφωνο: 210 3671041.