Ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών κέντρων που υπονομεύουν τις λαϊκές ελευθερίες, το διαδικαστικό μέρος της δημιουργίας του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας, με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του σχετικού νόμου, που είχε καταψηφίσει το ΚΚΕ.
Το ΚΕΜΕΑ, αν και χαρακτηρίζεται ως «επιστημονικός, ερευνητικός και συμβουλευτικός φορέας που συστάθηκε στο πλαίσιο της αξιοποίησης των γνώσεων και των εμπειριών που απέκτησε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, κατά το σχεδιασμό και την υλοποίηση των μέτρων ασφάλειας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας», στην πραγματικότητα είναι ένα κέντρο απ' όπου πωλείται όλη η τεχνογνωσία και τεχνολογία που αποκτήθηκε κατά τους «στρατιωτικοποιημένους» Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Παράλληλα, η ίδρυσή του αποτελεί το καλύτερο δείγμα συμμόρφωσης στο κλίμα τρομοϋστερίας, που καλλιεργούν κυρίως οι ΗΠΑ, με πρόσχημα τη σύγχρονη μελέτη των φαινομένων της τρομοκρατίας.
Στο Κέντρο αυτό θα μπορούν να εκπαιδεύονται και να εξειδικεύονται στελέχη αρμόδιων υπηρεσιών ασφάλειας των κρατών της περιοχής με τη συμμετοχή και την υποστήριξη των ΗΠΑ, αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Οπως τονίζεται στο νομοσχέδιο, στόχος του είναι: «η διαχείριση, εκμετάλλευση και προώθηση της τεχνογνωσίας και της εμπειρίας που αποκτήθηκε από την προετοιμασία και υλοποίηση του Σχεδιασμού Ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο. Η σύζευξη της επιστημονικής ανάλυσης με εφαρμοσμένες μεθόδους για την άσκηση πολιτικής Ασφάλειας που θα είναι άμεσα υλοποιήσιμη και αποτελεσματική. Η διεξαγωγή ερευνητικών προγραμμάτων και η εκπόνηση μελετών για θέματα Ασφάλειας, αρμοδιότητας υπουργείου Δημόσιας Τάξης, τόσο για λογαριασμό της Ελληνικής Αστυνομίας και λοιπών Υπηρεσιών στο εσωτερικό της χώρας, όσο και για λογαριασμό των ξένων κρατών. Η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για θέματα ασφάλειας προς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και άλλους φορείς του εσωτερικού και του εξωτερικού».
Το ΚΕΜΕΑ, την εποπτεία του οποίου θα έχει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, διαρθρώνεται από τέσσερις τομείς οι οποίοι είναι: Μελετών - Ερευνών και Τεκμηρίωσης, Αντεγκληματικής πολιτικής, Διεθνούς Συνεργασίας και Επικοινωνίας και Τεχνολογίας - Συστημάτων, ενώ διευθυντής του θα είναι ο αντιστράτηγος ε.α., Βασίλειος Κωνσταντινίδης.
Με το συγκεκριμένο νόμο (3387/2005), μπαίνουν σε εφαρμογή και τυπικά πια τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης Παραβατικότητας, τα οποία θα ιδρύονται σε κάθε δήμο ή κοινότητα με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων, καθώς και η ίδρυση του Θαλάμου Επιχειρήσεων Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυκλοφορίας, γνωστότερου και ως ΘΕΠΕΚ, στόχος του οποίου είναι η διευκόλυνση της κυκλοφορίας των οχημάτων. Αλλωστε, πολύς λόγος έχει γίνει τελευταία και είναι γνωστή η θέση του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκη, για την ανάγκη «παρακολούθησης» των συγκεντρώσεων, προκειμένου να... ρυθμίζεται καλύτερα η κυκλοφορία.
Οπως σημειώνουν οι βουλευτές, «η παραλία του Αγ. Κοσμά, που βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Ελληνικού, ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο και συγκεκριμένα στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο, με απόφασή του το 1959, παραχώρησε τη διαχείριση αυτής της έκτασης στη ΓΓ Αθλητισμού. Η παραχώρηση αυτή - επισημαίνεται στη συνέχεια - έγινε με σαφή δέσμευση, η έκταση να αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού και η όποια παραχώρηση τμημάτων της σε τρίτους να εξυπηρετεί τον ίδιο σκοπό και μάλιστα αυτοί να είναι μόνο φορείς που εποπτεύονται από τη ΓΓ Αθλητισμού και ποτέ ιδιώτες».
Επιπλέον, συνεχίζουν οι βουλευτές, με ΠΔ του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, καθορίζονται οι ζώνες προστασίας, χρήσεις γης και οι όροι και περιορισμοί δόμησης στην παραλιακή ζώνη της Αττικής από το Φαληρικό όρμο μέχρι την Αγία Μαρίνα Κρωπίας.
«Ομως, το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας (ΕΑΚΝ) Αγίου Κοσμά, στο οποίο παραχωρήθηκε η διαχείριση του συνόλου αυτής της έκτασης από τη ΓΓ Αθλητισμού, όλα αυτά τα χρόνια προχωρά σε ενέργειες που καμιά σχέση δεν έχουν με τα παραπάνω».
Και συγκεκριμένα: «Με πρόσχημα τη βελτίωση των οικονομικών του, εκμισθώνει σημαντικές εκτάσεις σε ιδιώτες επιχειρηματίες, οι οποίοι αναπτύσσουν δραστηριότητες, όπως, π.χ., νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια, καφέ - μπαρ, πίστα κάρτινγκ κλπ. Ετσι, παραβιάζει και το ΠΔ του ΥΠΕΧΩΔΕ, με το οποίο απαγορεύονται ρητά και κατηγορηματικά τέτοιες χρήσεις, αλλά και τους όρους και το σκοπό για τον οποίο παραχωρήθηκε η εν λόγω παραλία στη ΓΓ Αθλητισμού, σύμφωνα με τους οποίους απαγορεύεται η παραχώρηση τμημάτων της σε ιδιώτες».
Και τονίζουν ότι «η παρουσία αυτών των επιχειρήσεων, μαζί με το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας έχουν σαν τελικό αποτέλεσμα το σύνολο σχεδόν του παραλιακού μετώπου του Δήμου Ελληνικού να είναι περιφραγμένο και να εμποδίζεται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών, η δε πλαζ του Αγ. Κοσμά να έχει πλέον γίνει ιδιωτική».
Ωστόσο, εγείρονται πολλά ερωτήματα, που αφορούν - όπως επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - στη νομιμότητα των επιχειρήσεων που λειτουργούν στη συγκεκριμένη περιοχή, όπως χρονική διάρκεια και διαδικασία των μισθώσεων που έχει κάνει το ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά, παραβίαση αποφάσεων του ΣτΕ και των όρων παραχώρησης του χώρου από το υπουργείο Οικονομικών, που είναι ο ιδιοκτήτης της έκτασης, στη ΓΓ Αθλητισμού, καθώς και επιτρεπόμενες χρήσεις στο συγκεκριμένο χώρο με βάση το ΠΔ.
Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς ποια είναι τα μέτρα «που προτίθενται να πάρουν, ώστε να αξιοποιηθεί ο χώρος σύμφωνα με τους όρους και για το σκοπό που παραχωρήθηκε η έκταση αυτή στη ΓΓ Αθλητισμού».
Επίσης, καλούν του υπουργούς να καταθέσουν:
Ερωτήματα προκαλεί η συμπεριφορά αστυνομικών οργάνων, όταν στον Ερυθρό Σταυρό έδεσαν με χειροπέδα, στο κρεβάτι του νοσοκομείου, κρατούμενο - ασθενή που μόλις είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση!
Συγκεκριμένα, χτες τα ξημερώματα - στις 4 π.μ. - μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ο Κούρδος Α. Ν. (σ.σ.: τα στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεση του «Ρ») συνοδεία αστυνομικών με πολιτικά, προκειμένου να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στα πόδια. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής - Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών (σ.σ. το οποίο εκδόθηκε χτες το μεσημέρι), επρόκειτο για μέλος «σπείρας διακίνησης ναρκωτικών» και προκειμένου να διαφύγει τη σύλληψη «πήδηξε από το δεύτερο όροφο του διαμερίσματός του στον ακάλυπτο».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 10 το πρωί ολοκληρώθηκε το χειρουργείο και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο δίκλινο θάλαμο 243, στο δεύτερο όροφο του νοσοκομείου. Εκεί, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, στις 11.30 το πρωί, και ενώ ο ασθενής ήταν ακόμη σε αναισθησία και αιμορραγούσε στο σημείο του χτυπήματος, ο ένας εκ των δύο αστυνομικών του πέρασε χειροπέδα (!) στο δεξί του χέρι και το έδεσε στο κεφαλάρι του κρεβατιού και ενώ το άλλο χέρι ήταν ακόμη με τον ορό!!! Το γεγονός αυτό προκάλεσε τις αντιδράσεις συνοδών άλλων ασθενών. Ισως μάλιστα αυτό να ήταν και η αιτία που δύο ώρες μετά, στη 1.30 μ.μ., η Ασφάλεια εξέδωσε ανακοίνωση για την υπόθεση. Στις 12.45 το μεσημέρι, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, η χειροπέδα αφαιρέθηκε. Στις 5 το απόγευμα, ο ασθενής - κρατούμενος, μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου και νοσηλεύτηκε σε ειδικό θάλαμο νοσηλείας, όπως έπρεπε να είχε γίνει εξαρχής.
Σημειώνεται ότι άσχετα από το αν πρόκειται για τον οποιοδήποτε κακοποιό, ένας ασθενής δεν επιτρέπεται σε καμιά περίπτωση να έχει μια τέτοια μεταχείριση, μια και ακόμη όχι μόνο δεν έχει καταδικαστεί, αλλά ούτε καν δικαστεί. Επιπλέον, ασθενής δεν επιτρέπεται να συνοδεύεται από αστυνομικούς μέσα στο θάλαμο.