Η τέχνη του αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1938, με την έκθεση που οργάνωσε τότε ο Δημήτρης Πικιώνης, αφιερωμένη «εις την τέχνη της ελληνικής παραδόσεως». Τα χρόνια που ακολούθησαν, ο Σ. Χρηστίδης θα παραμείνει λησμονημένος. Το 1993, χάρη στο μόχθο και την πολυετή έρευνα του Απόστολου Δούρβαρη εκδόθηκε από το ΕΛΙΑ ένα λεύκωμα αφιερωμένο στο έργο του. Καρπός εκείνης της προσπάθειας είναι και η τωρινή έκθεση.
Για το έργο του Σ. Χρηστίδη, θα μιλήσουν τη βραδιά των εγκαινίων οι ιστορικοί τέχνης Αθηνά Σχινά, Δημήτρης Παυλόπουλος. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 19 του Δεκέμβρη.
Εργο του Θεόφιλου από την έκθεση στην αίθουσα «Σκουφά» |
Στο βιβλίο παρουσιάζονται έργα που καλύπτουν όλες τις φάσεις της δημιουργικής εξέλιξης του καλλιτέχνη, από τις σπουδές και τις μελέτες του στα μουσεία της Ευρώπης (1924 - 1931) ως τα τελευταία του έργα της δεκαετίας του 1970. Πρόκειται για μία ζωγραφική ανθρωποκεντρική και ψυχογραφική. Η επιμέλεια του βιβλίου είναι του Γεώργιου Α. Γεωργιάδη , ενώ την καλαίσθητη, πλούσια εικονογραφημένη (238 φωτογραφίες έργων) παραγωγή, ανέλαβαν οι εκδόσεις «Α.Α. Μπάστα».
Ατομική έκθεση ζωγραφικής του Αντώνη Γκριτζάπη εγκαινιάζεται τη Δευτέρα στην αίθουσα ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ (Νίκαιας 10, πλατεία Βικτωρίας). Εως τις 4 του Δεκέμβρη θα παρουσιαστούν ακουαρέλες, μικρών κυρίως διαστάσεων, δημιουργίες των τελευταίων χρόνων. Οπως σημειώνει ο ζωγράφος στον κατάλογο «Η ανάγκη της δημιουργίας, που γεννιέται μέσα από τη διαδικασία της ζωγραφικής - παίρνοντας αφορμή από τυχαία σχήματα και χρώματα - με οδηγεί σε μια ανεξέλεγκτη πορεία, σχεδόν χαοτική, ζωντανεύοντας μνήμες μέσα στο ταξίδι του χρόνου και αποπνέοντας μια έντονη αίσθηση φανταστικών τοπίων και εικόνων που μοιάζουν παρμένες από αυτοσχέδια παραμύθια». Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά (10πμ - 2μμ και 6μμ - 8.30μμ). Σάββατο: 10πμ - 2μμ. Κυριακή και Δευτέρα κλειστά.