ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022 - Κυριακή 14 Αυγούστου 2022
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΑΣΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΘΑΣΟ
Απροστάτευτος ξανά ο λαός και τα δάση

Από τη μεγάλη φωτιά στη Θάσο
Από τη μεγάλη φωτιά στη Θάσο
Φωτιά ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης στη Θάσο, η οποία έκαιγε και την Πέμπτη σε δύο μέτωπα, στη χαράδρα πίσω από τη Σκάλα Ποταμιάς και στα Κοίνυρα, όπου δόθηκε εντολή εκκένωσης. Η φωτιά κατέκαιγε πυκνό πευκόδασος, ενώ μάχη για την κατάσβεσή της σε δύσβατο σημείο έδιναν πάνω από 100 πυροσβέστες και εναέρια μέσα. Και από τη συγκεκριμένη πυρκαγιά αναδεικνύονται για άλλη μια φορά η παντελής απουσία μέτρων πρόληψης, οι ελλείψεις στα Δασαρχεία που δεν έχουν τη δυνατότητα για τους απαραίτητους καθαρισμούς των δασών και τη διάνοιξη δρόμων και αντιπυρικών ζωνών.

Στον χώρο παρενέβη κλιμάκιο του ΚΚΕ με τον Ζήση Λυμπερίδη, μέλος της ΚΕ, και τον Αλέκο Λουβουλούδη, Γραμματέα της ΤΕ Θάσου, ενώ ο Νίκος Χρυσάφης, δημοτικός σύμβουλος εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη δημοτική αρχή, ζητώντας να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, της ζωής και της περιουσίας του λαού. Μέλη και φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ συνέβαλαν στις προσπάθειες αντιμετώπισης της φωτιάς.

Σε ανακοίνωσή της, το βράδυ της Τετάρτης, η Τομεακή Επιτροπή Θάσου του ΚΚΕ σημειώνει:

«Για μια ακόμα φορά γινόμαστε μάρτυρες καταστροφικής πυρκαγιάς στο νησί της Θάσου. Η κυβέρνηση εδώ και τώρα να εξασφαλίσει κάθε δυνατό επίγειο και εναέριο μέσο κατάσβεσης. Να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Να ελαχιστοποιηθεί η περιβαλλοντική καταστροφή».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «οι δυνάμεις του ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή, δίνουν τη μάχη μαζί με τον λαό της Θάσου, εθελοντές και πυροσβέστες».

Αλλες φωτιές

Πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση κοντά στην οδό Σταθοπούλου στο Ορος Αιγάλεω στον Κορυδαλλό Αττικής εκδηλώθηκε την Πέμπτη λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, για την κατάσβεσή της επιχειρούσαν 32 μέλη του Σώματος με 9 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούσε ένα ελικόπτερο. Οπως έγινε γνωστό, στο σημείο υπάρχουν διάσπαρτες οικίες.

Σημειώνεται ότι και την Τετάρτη είχε ξεσπάσει φωτιά στην οδό Αθ. Διάκου στην ίδια περιοχή, η οποία μάλιστα απείλησε και σπίτια.

Την ίδια στιγμή, μέτωπο πυρκαγιάς ήταν σε εξέλιξη στην περιοχή Καρυά Φθιώτιδας, το οποίο έκαιγε χαμηλή βλάστηση.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ
Να αποζημιωθούν πλήρως οι πληγέντες απο πυρκαγιές

Σε Ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τονίζει:

«Για πάνω από μια βδομάδα μαίνονταν καταστροφικές πυρκαγιές στον Βόρειο Εβρο και στη Λέσβο τον περασμένο Ιούλη, άλλοτε ανεξέλεγκτες και άλλοτε σε ύφεση.

Στο δάσος Δαδιάς του Εβρου, προστατευόμενη περιοχή Natura 2000, μετά από 8 μέρες πυρκαγιάς κάηκαν πάνω από 40.000 στρέμματα, προκαλώντας ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή, αφού το δάσος Δαδιάς έχει σπάνια βιοποικιλότητα, φιλοξενεί συγκεντρωμένα πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας των Βαλκανίων, της Ευρώπης και της Ασίας, ενώ εκεί βρίσκεται και η μοναδική αποικία μαυρόγυπα στα Βαλκάνια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά το γεγονός ότι το δάσος Δαδιάς είναι προστατευόμενη περιοχή, λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό και υλικό της Δασικής Υπηρεσίας οι δασικές οδοί παρέμεναν ακαθάριστες σχεδόν δέκα χρόνια, δεν είχαν γίνει οι απαραίτητες εργασίες διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών και συντήρησης των δρόμων, ούτε υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας. Ανάλογη εικόνα καταγράφηκε και στην πολυήμερη καταστροφική πυρκαγιά στον πράσινο πνεύμονα του Εθνικού Δρυμού της Βάλια Κάλντα, στα όρια των νομών Ιωαννίνων και Γρεβενών.

Στη δε Λέσβο, στα Βατερά, στον Σταυρό και στη Βρίσα έχουν καεί τουλάχιστον 20.000 στρέμματα δάσους, χωραφιών και βοσκοτόπων, έχουν καταστραφεί ολοσχερώς πολλά σπίτια και μικρές επιχειρήσεις, ενώ ακόμα περισσότερα έχουν υποστεί ζημιές.

Η νέα αυτή καταστροφή έρχεται να προστεθεί στις ζημιές που είχε προξενήσει ο σεισμός στο νησί πριν από 5 χρόνια, οι οποίες ακόμα δεν έχουν αποκατασταθεί, αλλά και στην ακρίβεια που έχει "στραγγίξει" τον λαό.

Για πολλοστή φορά αναδεικνύονται οι διαχρονικές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα κατάσβεσης, η ανυπαρξία σχεδίου με επίκεντρο την πρόληψη αλλά και αντιπυρικής προστασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ υπάρχουν πάνω από 3.500 κενές οργανικές θέσεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και 1.500 στη Δασική Υπηρεσία, η κυβέρνηση κρατάει ομήρους τους 5ετείς, 7ετείς και εποχικούς πυροσβέστες, ενώ εξαγγέλλει αποζημιώσεις - ψίχουλα στις λαϊκές οικογένειες που έχασαν το βιος τους.

Τα παραπάνω ισχύουν σε καθεστώς ευρωενωσιακής πολιτικής εμπορευματοποίησης της γης και των δασών, που οπλίζει το χέρι των εμπρηστών και αποτελεί την επιτομή της επικίνδυνης ευρωενωσιακής στρατηγικής του κόστους - οφέλους, την οποία υπερασπίζεται σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως προηγουμένως εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην υποβάθμιση της πρόληψης και της προστασίας, στην υποβάθμιση και υποστελέχωση των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας στο όνομα της μείωσης των δαπανών.

Εξάλλου, όπως είδαμε για άλλη μια φορά φέτος, η στρατηγική της ΕΕ για την Πολιτική Προστασία είναι η ανακύκλωση των λιγοστών δυνάμεων και μέσων πυρόσβεσης από χώρα σε χώρα, κι αυτό μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, αφήνοντας τους λαούς απροστάτευτους και το περιβάλλον αποκαΐδια».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος ρωτάει την Κομισιόν πώς τοποθετείται:

- Στο αίτημα της άμεσης κινητοποίησης του «Ταμείου Αλληλεγγύης» της ΕΕ για την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων σε Εβρο και Λέσβο, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

- Στο γεγονός ότι η επιζήμια ευρωενωσιακή στρατηγική «κόστους - οφέλους», που με ευθύνη του κράτους αντιμετωπίζει την Πολιτική Προστασία ως κόστος, οδηγώντας τις αρμόδιες υπηρεσίες σε υποστελέχωση και αυξάνοντας τις ελλείψεις σε μέσα πυρόσβεσης και πρόληψης, έχει σαν αποτέλεσμα να μένουν απροστάτευτες και να καταστρέφονται ακόμα και περιοχές Natura 2000, όπως το δάσος Δαδιάς στον Εβρο ή εθνικοί δρυμοί όπως αυτός της Βάλια Κάλντα.

Στις 31 Οκτώβρη η δίκη για την τραγωδία στο Μάτι

Στις 31 Οκτώβρη ορίστηκε ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών η δίκη για την πυρκαγιά στο Μάτι στις 23 Ιούλη 2018, όπου έχασαν τη ζωή τους 103 άνθρωποι, δεκάδες τραυματίστηκαν, καταστράφηκαν περιουσίες και σημαντική έκταση δάσους. Στο εδώλιο θα καθίσουν οι υπαίτιοι για την τραγωδία σύμφωνα με τη δικογραφία και, ανά περίπτωση, θα δικαστούν για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή διά παραλείψεως από υπόχρεους και μη, αλλά και της πρόκλησης σωματικών βλαβών κατά συρροή. Ανάμεσά τους η πρώην περιφερειάρχης Αττικής με τον ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου, οι τότε δήμαρχοι της περιοχής, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και στελέχη της Υπηρεσίας, υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ, αλλά και ο 72χρονος που προκάλεσε την έναρξη της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης, ο οποίος κατηγορείται για εμπρησμό από αμέλεια. Για την υπόθεση διενεργήθηκε πολύμηνη ανάκριση, κατά τη διάρκεια της οποίας συλλέχθηκε ογκωδέστατο υλικό, με τον ανακριτή, Αθανάσιο Μαρνέρη, να ζητά την αναβάθμιση της κατηγορίας σε κακούργημα για συγκεκριμένους κατηγορούμενους, άποψη που υιοθετήθηκε από τα μέλη του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών με βούλευμα που εξέδωσαν. Το θέμα κρίθηκε οριστικά από το Συμβούλιο Εφετών που με βούλευμα διατάσσει να δικαστούν οι 21 κατηγορούμενοι για πλημμελήματα.

ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΣΤΟ ΛΗΛΑΝΤΙΟ ΠΕΔΙΟ
Λαϊκή συνέλευση το Σάββατο για συνέχιση του αγώνα

Λαϊκή συνέλευση θα πραγματοποιήσουν οι κάτοικοι και η Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών Ληλαντίου το Σάββατο 13 Αυγούστου, στις 7 μ.μ. στην παραλία Οαση του Μπούρτζι, συνεχίζοντας να διεκδικούν αποζημιώσεις και αντιπλημμυρικά έργα.

Συγκεκριμένα, με τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τις φονικές πλημμύρες στον Λήλαντα και στα Ψαχνά Εύβοιας, η Επιτροπή Αγώνα Ληλαντίου, καλώντας τους πληγέντες και τους κατοίκους της περιοχής στη συνέλευση, σε ανακοίνωσή της τόνισε:

«Κλείνουν 2 χρόνια από την τελευταία πλημμύρα. Mε αφορμή την καθυστέρηση των αντικειμενικών έργων και με στόχο την οργάνωση των πράξεών μας για το αμέσως επόμενο διάστημα, καλούμε τους πληγέντες και συντοπίτες μας σε συνέλευση. Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για να γίνουν τα αντιπλημμυρικά έργα για την προστασία της ζωής μας και της περιουσίας μας. Για να αποδοθούν οι αποζημιώσεις σε όλους τους πληγέντες. Για να αποκατασταθούν οι γέφυρες του Λήλαντα».

Τεταμένη η κατάσταση στα Εξάρχεια

Τεταμένη ήταν και την Πέμπτη 11/8 η κατάσταση στα Εξάρχεια. Νωρίς το πρωί σημειώθηκε νέα ένταση κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης κατοίκων, οι οποίοι για τρίτη συνεχόμενη μέρα ήρθαν σε αντιπαράθεση με αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή, για τη φύλαξη του εργοταξίου του Μετρό. Περίπου 50 άτομα είχαν συγκεντρωθεί στην οδό Τσαμαδού για να διαδηλώσουν κατά της κατασκευής σταθμού Μετρό και η αστυνομία προχώρησε σε 32 προσαγωγές, από τις οποίες οι 2 έγιναν συλλήψεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργασίες ξεκίνησαν την Τρίτη 9/8, υπό την ισχυρή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, καθώς κάτοικοι των Εξαρχείων άρχισαν συγκεντρώσεις στην πλατεία εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην κατασκευή σταθμού Μετρό.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ