ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Το ιδεολογικό αδιέξοδο τροφοδοτεί τη σύγκρουση
  • Κανένα αποτέλεσμα δεν είχαν μέχρι χτες οι αλλεπάλληλες συσκέψεις
  • Ναυαγεί κατά τα φαινόμενα και η πρόταση για Βαρβιτσιώτη
  • Την Παρασκευή εκλέγεται ο νέος πρόεδρος, αλλά δε λήγει και η σύγκρουση

Στη δίνη μίας μεγάλης κρίσης με άγνωστη κατάληξη έχει εισέλθει η ΝΔ εδώ και μία βδομάδα μετά τη νέα εκλογική ήττα της Κυριακής και την παραίτηση του μέχρι τότε αρχηγού της Μ. Εβερτ. Η κρίση αυτή δεν είναι κυρίως ή μόνο θέμα προσώπου του αρχηγού που θα εκλεγεί, αλλά είναι πρωτίστως πολιτική και ιδεολογική και ως τέτοια θα συνεχίσει να ταλανίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η δεξιά πολιτική του ΠΑΣΟΚ, η αποτελεσματική προώθηση της πολιτικής του Μάαστριχτ και η πρόσδεση της κυβέρνησης στο άρμα των Αμερικάνων, στέρησε από τη ΝΔ ζωτικό πολιτικό χώρο και την οδήγησε σε αδιέξοδο. Η δυνατότητα του ΠΑΣΟΚ να εμφανιστεί ως πιο αξιόπιστος διαχειριστής του συστήματος και να περάσει πιο εύκολα τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν σχεδιαστεί, έκανε τους ισχυρούς παράγοντες (οικονομικούς και άλλους) να στραφούν αναφαδόν υπέρ του ΠΑΣΟΚ, εγκαταλείποντας πλήρως τη ΝΔ η οποία εκτός των άλλων είδε τα βασικά της στηρίγματα να μην είναι μαζί της. Αποτέλεσμα του αδιεξόδου, η ΝΔ, παρά το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ έχασε πάνω από 400.000 ψήφους και η ΠΟΛ.ΑΝ. γύρω στις 130.000, όχι μόνο να μην καρπωθεί αυτές τις απώλειες, αλλά να χάσει και η ίδια πάνω από 120.000 ψήφους και να εισέλθει σε μία νέα κρίση που πιθανώς θα οδηγήσει και στη διάσπαση. Δικαιώθηκαν έτσι τα στελέχη εκείνα που προειδοποιούσαν ότι το ΠΑΣΟΚ "λεηλατεί" ιδεολογικά τη βάση της ΝΔ χωρίς ο Μ. Εβερτ να μπορεί να κάνει οτιδήποτε, κατηγορώντας απλώς το ΠΑΣΟΚ ότι "αντιγράφει άτσαλα" την πολιτική της ΝΔ. Ομως το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν "αντέγραψε άτσαλα" την πολιτική της ΝΔ, αλλά εμφανίζεται σήμερα ως πιο αξιόπιστος διαχειριστής και γι' αυτό του έδωσαν τη σκανδαλώδη στήριξη τα ντόπια και ξένα μεγάλα συμφέροντα.

Η σύγχυση ήταν ολοφάνερη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, όπου ο Μ. Εβερτ μην μπορώντας να ασκήσει ουσιαστική αντιπολίτευση στα ουσιαστικά ζητήματα, αρκέστηκε στον να "καταγγέλλει" το κεφάλαιο και τα "διαπλεκόμενα" και να εγκαλεί τον Κ. Σημίτη για "νεοφιλελευθερισμό". Μάλιστα η σύγχυση συνεχίστηκε και μετεκλογικά και είναι ενδεικτική η ανακοίνωση της ΔΑΚΕ, η οποία καλούσε τον Μ. Εβερτ να μείνει για να συνεχίσει "το φιλολαϊκό του έργο κόντρα στο μεγάλο κεφάλαιο που τον έριξε"!

Ολοι εναντίον όλων

Το γαϊτανάκι της διαδοχής άρχισε από την Κυριακή το βράδυ με την ανακοίνωση της παραίτησης του Μ. Εβερτ και μέχρι χτες το μεσημέρι δεν είχε λήξει τίποτα, καθώς όλοι οι διεκδικητές δεν έκαναν με τίποτα πίσω. Η παραίτηση Εβερτ τους αιφνιδίασε όλους και είναι ενδεικτικό ότι ο Κ. Μητσοτάκης, ενώ διέρρεε ότι η δήλωσή του το βράδυ των εκλογών θα είναι σκληρή, αρκέστηκε να πει απλώς ότι οι εκλογές "δεν έλυσαν το πολιτικό πρόβλημα της χώρας".

Αμέσως μετά την παραίτηση Εβερτ έσπευσαν να ανακοινώσουν τις δικές τους υποψηφιότητες οι Στ. Μάνος και Ντ. Μπακογιάννη. Ο πρώτος συνόδευσε την υποψηφιότητά του με την πρόθεση να αποκαθάρει ιδεολογικά το κόμμα και να το κάνει ακραιφνώς νεοφιλελεύθερο, ενώ η δεύτερη ως προτέρημά της ανέδειξε το κύρος που έχει και την ικανότητά της να "νικάει το ΠΑΣΟΚ".

Ακολούθησε ο Γ. Σουφλιάς, προτάσσοντας το προφίλ του ανθρώπου που μπορεί να διεισδύσει στον κρίσιμο μεσαίο χώρο που σήμερα νέμεται το ΠΑΣΟΚ.

Ολες οι παραπάνω υποψηφιότητες συνοδεύτηκαν με σαφή κριτική κατά του Μ. Εβερτ, ενώ οι Μάνος - Σουφλιάς άνοιξαν διμέτωπο κατά του Εβερτ και του Κ. Μητσοτάκη, κατηγορώντας τους για το σημερινό χάλι του κόμματος. Μπροστά στην οξύτητα της σύγκρουσης άρχισε να συζητιέται η εναλλακτική πρόταση Κ. Καραμανλή, την οποία αρνήθηκαν όμως κατηγορηματικά οι Μάνος, Σουφλιάς. Στο κενό επίσης έπεσε και η πρόταση της Ντ. Μπακογιάννη για μεταβατική ηγεσία Τ. Τζαννετάκη.

Και ενώ απορρίπτονταν το ένα μετά το άλλο όλα τα σενάρια, στο τραπέζι έπεσε η εκ νέου υποψηφιότητα Μ. Εβερτ, καθώς αποκαλύφθηκε ότι ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σ. Δήμας μαζεύει υπογραφές βουλευτών σε ένα κείμενο με το οποίο καλούνταν ο μέχρι τις εκλογές αρχηγός να μείνει στη θέση του. Μία τέτοια προοπτική όπως ήταν φυσικό προκάλεσε την αντίδραση των άλλων υποψηφίων που απείλησαν με διάσπαση. Ετσι την Παρασκευή ξαναμπήκε σε κυκλοφορία το σενάριο της υποψηφιότητας Γ. Βαρβιτσιώτη που είχε απορριφθεί την προηγούμενη ακριβώς μέρα. Επίσης την ίδια μέρα ο Στ. Μάνος πρότεινε τη δημιουργία κοινού μετώπου με τον Γ. Σουφλιά που είδε κατ' αρχήν θετικά την πρόταση, ενώ χτες έγινε συνάντηση Μάνου - Ντόρας προκειμένου να διευρυνθεί το μέτωπο Μάνου - Σουφλιά. Κατά τα φαινόμενα ναυαγεί και το σενάριο για την υποψηφιότητα Βαρβιτσιώτη και έτσι τα πράγματα αρχίζουν πάλι να περιπλέκονται καθώς δεν αποκλείεται πλέον η κάθοδος Εβερτ.

Το θέμα της ηγεσίας θα λήξει την ερχόμενη Παρασκευή, μέρα κατά την οποία το εκλεκτορικό Σώμα, που αποτελείται από τους βουλευτές, τους ευρωβουλευτές και τους εκπροσώπους των Νομαρχιακών (εκλέγονται την Τρίτη) θα δώσει τέλος στην εκκρεμότητα της ηγεσίας αλλά όχι και στο ιδεολογικό και οργανωτικό αδιέξοδο που θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό.

Γιάννης ΦΩΤΟΥΛΑΣ

+1,1%

Του Μ. ΜΕΡΑΚΛΗ

Ο τίτλος, όπως και το περιεχόμενο του σημερινού σημειώματός μου ενδέχεται να προκαλέσουν την ειρωνεία εκείνων, που επιδίδονται (ή έχουν αποδεχθεί παθητικά, θύματα ήδη των προηγουμένων) στον επηρεασμό ευρύτερων λαϊκών μαζών με οποιεσδήποτε και οσοδήποτε απατηλές (αρκεί να τους εξυπηρετούν) μεθόδους αποπροσανατολισμού και ύπνωσης των ανθρώπων. Εχοντας επιδιώξει και επιτύχει να θρονιαστούν στην εξουσία (οι εναλλαγές σ' αυτήν, από ομοειδείς στο βάθος ομάδες, είναι μια από τις απατηλές μεθόδους που χρησιμοποιούν), και ξέροντας ότι, για να το επιτύχουν αυτό, έπρεπε και πρέπει να κερδηθούν "πάση θυσία" μεγάλες πλειοψηφίες, έχουν εθισθεί στα ποσοτικά μεγέθη, ώστε να βλέπουν μάλλον με ειρωνεία ότι το ΚΚΕ, στις εκλογές αυτές, μπόρεσε να προσελκύσει και νέους ψηφοφόρους, πάντως σ' ένα χαμηλό ποσοστό.

Ναι, συμβαίνουν παράδοξα, κατ' αρχήν μη αναμενόμενα πράγματα στη ζωή. Με εκείνους που θέλουν (κι ότι το θέλουν το απέδειξαν επανειλημμένα, προσφέροντας και την ίδια τη ζωή τους) το καλό των πολλών, δεν πηγαίνουν οι πολλοί, πηγαίνουν λίγοι. Και αντίστροφα: εκείνοι που δε θέλουν στο βάθος παρά μονάχα το δικό τους καλό, παίρνουν μαζί τους και τους πολλούς. Ηδη σ' αυτή την αντίφαση ή αντινομία ενυπάρχει μια χυδαιότητα, η οποία και διαμορφώνει μιαν ανάλογα χυδαία αντίληψη για την ποσότητα. Με τον κίνδυνο να θεωρηθώ πως έχω αριστοκρατικές ιδέες και τάσεις παρατηρώ ότι, στην ιστορία, το ποσοτικό μέγεθος, αυτό που κανονικά είναι αναγκαίο για την πρόοδο, είναι αναγκαία προϋποτιθέμενη κινητήρια δύναμη, καταντάει παράγοντας στασιμότητας, εμμονής σε σχήματα και τρόπους ζωής, που δοκιμασμένα δεν ευνοούν τη ζωή των ίδιων των μεγάλων πλειοψηφιών, που τους στηρίζουν.

Η χυδαιότητα έγκειται στα μέσα, με τα οποία επιτυγχάνεται αυτό και, σε τελευταία ανάλυση, στο γεγονός ότι, σε ένα μεγάλο μέρος των πλειοψηφιών αυτών, η στασιμότητα, η αναπαραγωγή της ίδιας δικής τους δύσκολης και μίζερης ζωής έχει "συνειδητοποιηθεί" ως προοδευτικότητα, ως εκπλήρωση του ιστορικού ρόλου των μαζών.

Ηθελα σήμερα να εκφράσω τη συγκίνησή μου γι' αυτή την κατάκτηση του 1,1%. Για εκείνους τους εκλεκτούς που το κατόρθωσαν. Εκανα όμως μια παρέκβαση, που κράτησε αρκετά. Θα επανέλθω λοιπόν.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Μια μπόρα βούλιαξε την πόλη

Ανάλγητη συμπεριφορά από τους αρμόδιους της κυβέρνησης

Στο χείλος της καταστροφής οδηγούνται πλέον δεκάδες καταστηματάρχες της πόλης της Μυτιλήνης μετά και τη ζημιά που έπαθαν από την προχτεσινοβραδινή μεγάλη μπόρα που έπληξε την πόλη. Καθώς τα αντιπλημμυρικά έργα είναι ανύπαρκτα, το νερό έφτασε σε αρκετά σημεία τους 80 πόντους! Αποτέλεσμα: δεκάδες καταστήματα πλημμυρισμένα και ζημιές που με πρόχειρους υπολογισμούς ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια. Αβρεχοι δεν έμειναν και οι κάτοικοι καθώς πλημμύρισαν δεκάδες επίσης κατοικίες. Το ξημέρωμα του Σαββάτου βρήκε την πόλη - ειδικά το κομμάτι της αγοράς - πνιγμένο στη λάσπη. Η απόγνωση του κόσμου για το μέγεθος της καταστροφής μετατράπηκε αργότερα σε αγανάκτηση όταν διαπίστωσαν πως όλοι οι αρμόδιοι (νομάρχης, δήμαρχος, κυβερνητικοί βουλευτές κ.ά.) όχι μόνο δε νοιάστηκαν - δεν επισκέφθηκαν καν την περιοχή - αλλά έσπευσαν να δώσουν το "παρών" στην παραλία της πόλης όπου είχαν κλείσει τη διέξοδο των νερών προς τη θάλασσα προκειμένου να γίνουν αθλητικές εκδηλώσεις στην άσφαλτο της προκυμαίας. Η αγανάκτηση έγινε ακόμα μεγαλύτερη όταν έγινε γνωστό πως αρμόδιες υπηρεσίες (Πυροσβεστική και Αστυνομία) σε ερωτήσεις δημοσιογράφων απαντούσαν πως "δε συνέβη τίποτα"!

Κοντά στους πλημμυροπαθείς βρέθηκε μόνο ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας,εκφράζοντας όχι μόνο τη συμπαράσταση του Κόμματος αλλά και την απαίτηση προς τους αρμόδιους της κυβέρνησης να αφήσουν τις φιέστες και να ασχοληθούν με το πρόβλημα.

(Αναλυτικό ρεπορτάζ θα δημοσιεύσει ο "Ρ" στο φύλλο της Τρίτης).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ