ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΗΝΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση εντός και εκτός μνημονίων

Νέος γύρος μέτρων με το επόμενο Μεσοπρόθεσμο. Χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων προς όφελος του κεφαλαίου ζητάει ο Γ. Στουρνάρας

Ο υπουργός Οικονομικών στη χτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ

Eurokinissi

Ο υπουργός Οικονομικών στη χτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ
Στο περιθώριο της χτεσινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ) και της σημερινής των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ΕΚΟΦΙΝ) συζητείται και το ζήτημα της επιτάχυνσης του αντιλαϊκού χρονοδιαγράμματος στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι το εν λόγω θέμα δεν βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα.

Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ανοίγει εκ νέου ζήτημα και νέων αντιλαϊκών παρεμβάσεων στη φορολογία των μισθωτών και των συνταξιούχων, με κατεύθυνση, βέβαια την ακόμη μεγαλύτερη συμπίεση του αφορολόγητου ορίου για τα εισοδήματα, που θα αποκτηθούν από το 2017. Επιπλέον, «προ των πυλών» βρίσκονται και οι παρεμβάσεις για την παραπέρα ενίσχυση της φοροληστείας, απέναντι σε τμήματα του λαϊκού πληθυσμού της χώρας, μέσω του «ανακαθορισμού» των λεγόμενων «τεκμαρτών κριτηρίων διαβίωσης».

Τα παραπάνω έρχονται να «κουμπώσουν» με το υπό διαμόρφωση «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017 - 2020», το οποίο θα έχει χρονική «αβάντα» δύο ετών σε σχέση με την τυπική λήξη του τρέχοντος μνημονίου, που προδιαγράφεται για το 2018.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, παρουσιάζοντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής την έκθεση για τη νομισματική πολική, επανέλαβε τη θέση για «μείωση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου» του πρωτογενούς πλεονάσματος από 3,5% στο 2% μετά το 2018, χωρίς να θιγεί η προοπτική βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, μέσω της εφαρμογής ήπιων μέτρων μετάθεσης των λήξεων των δανείων και εξομάλυνσης της αποπληρωμής των τόκων.

Οπως είπε, «αυτό θα δώσει τη δυνατότητα για μείωση της φορολογίας και θα απελευθερώσει πόρους για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ παράλληλα θα καταστήσει τους δημοσιονομικούς στόχους οικονομικά και κοινωνικά επιτεύξιμους». Πρόκειται, δηλαδή, για την ανακατεύθυνση πόρων των κρατικών προϋπολογισμών, που καταβάλλονται για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους σε τομείς στήριξης του εγχώριου κεφαλαίου.

Στις «βασικές προϋποθέσεις για επιστροφή σε διατηρήσιμη ανάπτυξη», ο Γ. Στουρνάρας, ανέφερε, μεταξύ άλλων, την «εμπέδωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης», την «αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας», την «αντιμετώπιση του υψηλού αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων», η οποία αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση για το τραπεζικό σύστημα, τις «μεταρρυθμίσεις για τόνωση της εξωστρέφειας».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της σταδιακής άρσης των κεφαλαιακών περιορισμών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ο Γ. Στουρνάρας, «ενδεικτικά» ανέφερε τα παρακάτω:

  • Αρση της απαγόρευσης ανάληψης μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά (νέο χρήμα). Να σημειωθεί ότι η εν λόγω ρύθμιση για το «νέο χρήμα» έρχεται να κουμπώσει με τη ρύθμιση που προωθείται στη Βουλή, για την «οικειοθελή αποκάλυψη» των αδήλωτων εισοδημάτων της εγχώριας πλουτοκρατίας, που έχουν φυγαδευτεί σε τράπεζες του εξωτερικού και άλλους «φορολογικούς παραδείσους».
  • Πλήρης άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων.
  • Αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από το εξωτερικό.
  • Δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες.
Οι «αβεβαιότητες» του εγχώριου κεφαλαίου

Ο ΣΕΒ, από την πλευρά του, στο «μηνιαίο οικονομικό δελτίο», αναφέρει ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο δημιουργεί ένα ασταθές ευρωπαϊκό περιβάλλον, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο, με συνέπειες που δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί.

Σύμφωνα με τους εγχώριους βιομηχάνους, «η σχεδόν αναπόφευκτη επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, ως συνέπεια της απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου να εξέλθει από την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα ατονήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον και ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στο εμπορικό ισοζύγιο και στον τουρισμό στην Ελλάδα. Αν και εκτιμάται ότι οι άμεσες συνέπειες στην ελληνική οικονομία θα είναι σχετικά περιορισμένες, είναι αναγκαία η ανάληψη άμεσων αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, για να γυρίσει η χώρα σελίδα και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης»...


Ανταγωνισμοί και «διαιρέσεις» στο φόντο του Brexit

Με κεντρική ατζέντα την «οικονομική και χρηματοοικονομική κατάσταση στη ζώνη του ευρώ», όπως αυτή διαμορφώνεται στον απόηχο του Βrexit, καθώς και τα ζητήματα του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» σχετικά με την επιβολή τυχόν κυρώσεων στην Ισπανία και την Πορτογαλία για τις αποκλίσεις στα ελλείμματα των προϋπολογισμών τους, συνεδρίασε χτες το Γιούρογκρουπ, ενώ η συζήτηση θα συνεχιστεί σήμερα στο ΕΚΟΦΙΝ.

Στο «κουβάρι» των διεργασιών προστίθενται και νέες παράμετροι, όπως οι αναταράξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ιταλίας, που φέρνει εκ νέου στην επιφάνεια την ενδοαστική διαπάλη γύρω από τους τρόπους διάσωσης των τραπεζών της Ευρωζώνης, ζήτημα που με τη σειρά του συνδέεται με την «επιλεκτική» εφαρμογή της κοινοτικής Οδηγίας για την «τραπεζική ένωση».

Ειδικότερα:

-- «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο». Οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας έχουν παρεκκλίνει από τους δημοσιονομικούς στόχους και «δεν έκαναν ό,τι είχε συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη χτεσινή συνεδρίαση, αναφερόμενος στην έκθεση της Κομισιόν με τις «ειδικές συστάσεις ανά χώρα» για το 2016. Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι δύο κυβερνήσεις θα πρέπει να αποφασίσουν τι επιπλέον μέτρα πρέπει να πάρουν και τι πρέπει να γίνει τα επόμενα δύο χρόνια», προσθέτοντας ότι τις προσεχείς βδομάδες, οι κυβερνήσεις της Πορτογαλίας και της Ισπανίας θα πρέπει να απαντήσουν πριν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίσει για τυχόν οικονομικές κυρώσεις.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, η πρόταση της Κομισιόν πρέπει να εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ (πιθανόν στην αυριανή συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ), ενώ στη συνέχεια η Κομισιόν θα προχωρήσει στην επιβολή τυχόν κυρώσεων, οι οποίες αφορούν στην επιβολή προστίμων, καθώς και στη μερική αναστολή της πληρωμής κονδυλίων από τα ταμεία της ΕΕ. Παράλληλα, όπως επισημαίνεται, υπάρχει η δυνατότητα μείωσης των προστίμων ή ακόμη και της ακύρωσής τους στη συνέχεια.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, ανέφερε ότι θα παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών τις προβλέψεις της Κομισιόν σχετικά με τις επιπτώσεις του Brexit στην οικονομία της Ευρωζώνης. «Υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις και θα πρέπει να δουλέψουμε πάνω σ' αυτό», είπε.

-- Βrexit - φορολογικοί ανταγωνισμοί. Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μ. Σαπέν, προειδοποίησε τη Βρετανία ότι τα «μη φιλικά μέτρα» για μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των επιχειρηματικών κερδών πλήττουν τη διαπραγματευτική της θέση και ακόμη ότι δεν θα χρησιμεύσουν στις χρηματοπιστωτικές εταιρείες που θα είναι αποκομμένες από την ΕΕ. «Είτε είσαι στην ένωση είτε είσαι εκτός, θα πρέπει όλοι να υιοθετήσουμε μια φιλική στάση» υπογράμμισε ο ίδιος, λέγοντας ότι συμφωνεί με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, που είπε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα πρέπει να εμπλακούν σε μια κούρσα μείωσης των φόρων.

Ο Βρετανός ομόλογός του, Τζ. Οσμπορν, ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα τα σχέδια για μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα επιχειρηματικά κέρδη σε επίπεδα κάτω του 15%.

-- Χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι κανόνες της τραπεζικής ένωσης είναι σαφείς και αυστηροί για το πότε μπορεί να γίνει διάσωση μιας τράπεζας εκ των έσω και με ποια σειρά, δήλωσε ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, σχετικά με το ζήτημα των ιταλικών τραπεζών, επισημαίνοντας ότι γίνονται «εποικοδομητικές συζητήσεις» για να βρεθεί μια λύση στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων. «Χρειαζόμαστε τα δημόσια χρήματα για να λύσουμε τα δικά μας προβλήματα. Πρέπει η ηγεσία των τραπεζών να λύνει μόνη της τα προβλήματά της», ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ.

Tο ζήτημα εστιάζεται στον τρόπο διάσωσης των τραπεζών της ΕΕ, με βάση τη νέα Οδηγία που έχει τεθεί σε εφαρμογή και η οποία προβλέπει και τη δυνατότητα «κουρέματος» των καταθετών (πάνω από 100.000 ευρώ) και των ομολόγων. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του επικεφαλής οικονομολόγου της Deutsche Bank, ο οποίος κάλεσε την ΕΕ να συγκροτήσει ταμείο διάσωσης ύψους 150 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ