Πραγματοποιείται σήμερα στο Κάιρο, με τη συμμετοχή των Αλ. Τσίπρα, Ν. Αναστασιάδη και Α. Φ. Αλ Σίσι
Από την προηγούμενη Σύνοδο των κυβερνήσεων των τριών κρατών, το Δεκέμβρη του 2015 στην Αθήνα |
Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, θα συμμετάσχουν, επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρ. Σπίρτζης, Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσας, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Μάρδας.
Με γνώμονα τις στρατηγικές επιλογές της ελληνικής αστικής τάξης, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προωθεί το συγκεκριμένο «τρίγωνο συνεργασίας», ακριβώς όπως έκαναν και οι προκάτοχοί της (η 1η τέτοια σύνοδος, άλλωστε, έγινε επί κυβέρνησης Σαμαρά), με στόχο τη διεύρυνση κερδοφόρων πεδίων για το κεφάλαιο, σε τομείς όπως Ενέργεια, διαμετακόμιση, ναυτιλία, διασύνδεση εμπορικών λιμανιών (όπως της Αλεξάνδρειας με Αλεξανδρούπολη και Καβάλα), τουρισμός, κατασκευές, γεωργία κ.ά.
Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, της υπηρέτησης των στρατηγικών στόχων του κεφαλαίου, πέρα από τη «στρατηγική συνεργασία» με το Ισραήλ, η συγκυβέρνηση μιλά επίσης για «ειδική σχέση με την Αίγυπτο»...
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην ατζέντα της Τριμερούς Συνόδου του Καΐρου περιλαμβάνονται ζητήματα:
-- Διαλιμενικής και ναυτιλιακής συνεργασίας με στόχο την ανάπτυξη δικτύου θαλάσσιων μεταφορών μεταξύ των τριών χωρών.
-- Ανάπτυξης υποδομών, όπως σιδηρόδρομοι, αυτοκινητόδρομοι, αεροδρόμια κ.ά.
-- Τουριστικής συνεργασίας για ενίσχυση του τουρισμού μεταξύ των τριών χωρών, αλλά και κοινή παροχή τουριστικού προϊόντος σε άλλες χώρες (π.χ. κρουαζιέρες για τουρίστες από χώρες όπως η Κίνα ή η Γαλλία, σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο).
-- Ενέργειας, κυρίως εξόρυξης και μεταφοράς φυσικού αερίου που έχει εντοπιστεί στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου.
-- «Περιφερειακής ασφάλειας», με έμφαση στην κατάσταση στη Λιβύη και τη Συρία.
-- Μετανάστευσης
-- Διαχείρισης υδάτων - όπως έργα αφαλάτωσης, αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά - και «προστασίας του περιβάλλοντος», ιδιαίτερα του θαλάσσιου.
Το Μέγαρο Μαξίμου, βεβαίως, περιβάλλει τις επιδιωκόμενες για λογαριασμό του κεφαλαίου κολιγιές με άλλες αστικές τάξεις σαν μηχανισμούς προώθησης της «σταθερότητας» στην περιοχή, όταν στην πραγματικότητα οι κολιγιές αυτές - με αιχμές μάλιστα τα Ενεργειακά και την περιβόητη «περιφερειακή ασφάλεια» - οδηγούν σε βαθύτερη εμπλοκή του λαού και της χώρας σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και εντεινόμενους ανταγωνισμούς.
Κόντρα σε αυτήν την πραγματικότητα, η κυβέρνηση ισχυρίζεται σε σημείωμά της ότι «η Τριμερής Σύνοδος πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, πράγμα το οποίο ενισχύει τη σημασία της Συνόδου για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην περιοχή».
Και προσθέτει, υπογραμμίζοντας και την «ειδική σχέση» με την Αίγυπτο: «Στο πλαίσιο των σχημάτων τριμερούς συνεργασίας με τρίτες χώρες, Ελλάδα και Κύπρος επεκτείνουν το διάλογο και τη συνεργασία τους με την Αίγυπτο, χώρα - σημείο αναφοράς για τη Μέση Ανατολή και τον Αραβικό Κόσμο και κλειδί για τη σταθεροποίηση της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Η από κοινού με την Κύπρο τριμερής αυτή συνεργασία με την Αίγυπτο, όπως και με άλλες χώρες τις περιοχής (π.χ. Ισραήλ), αποτελεί κομβικό στοιχείο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Εντάσσεται, δε, σε ένα ευρύτερο πλέγμα πρωτοβουλιών της Ελλάδας για ενίσχυση της συνεργασίας πέριξ της Μεσογείου. Το πιο πρόσφατο βήμα αυτής της στρατηγικής ήταν η Σύνοδος των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ (EUMed Summit) στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο».
Κατά τ' άλλα, στο πλαίσιο της παρουσίας του στην Αίγυπτο, ο Αλ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τις δύο Κοινότητες Αιγυπτιωτών Ελλήνων του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας.
Καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ την κύρωσή της από το Ευρωκοινοβούλιο
Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε την κύρωση της Συμφωνίας του Παρισιού για την «κλιματική αλλαγή», στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, την περασμένη βδομάδα, γιατί διαιωνίζει τις αιτίες που προξενούν τα προβλήματα του περιβάλλοντος, που ο ίδιος ο καπιταλιστικός τρόπος ανάπτυξης δημιουργεί και οξύνει.
Στην παρέμβασή της για την αιτιολόγηση της αρνητικής της ψήφου, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος τόνισε τα εξής:
«Η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, προϊόν προσωρινών συμβιβασμών ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα και ισχυρές καπιταλιστικές χώρες, ούτε θέλει, ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει τα οξυμένα περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργεί ο καπιταλιστικός τρόπος ανάπτυξης, αφού αντιμετωπίζει το περιβάλλον σαν μέσο αύξησης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, λεηλατεί τους φυσικούς πόρους, ενώ επιδρά καταστροφικά όχι μόνο με την ανεξέλεγκτη άντλησή τους, αλλά και με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους σε όλο τον πλανήτη.
Η Συμφωνία έχει στο επίκεντρό της τα διάφορα "συστήματα εμπορίου ρύπων", που σαν μηχανισμοί επικερδούς αγοραπωλησίας της ίδιας της ρύπανσης, έχουν αποδεδειγμένα εντείνει την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
Οι "πράσινες" τεχνολογίες αποσκοπούν να ανοίξουν νέα επενδυτικά πεδία στα μονοπώλια με μεγάλα και γρήγορα κέρδη, εν μέσω σφοδρών ανταγωνισμών, στους οποίους πρωτοστατεί η ΕΕ, που θεωρεί ότι οι δικοί της επιχειρηματικοί όμιλοι διαθέτουν συγκριτικό πλεονέκτημα στο σχετικό τομέα. Οσο για τη χρηματοδότηση των φτωχών, λιγότερο αναπτυγμένων χωρών, σε Αφρική, Ασία κ.α., για να ανταποκριθούν δήθεν στη συμφωνία, δεν είναι παρά ένα ακόμη μέσο διείσδυσης των μεγάλων ομίλων σε νέες αγορές, για τον έλεγχο και τη μεγαλύτερη λεηλασία των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των λαών τους.
Το βέβαιο αποτέλεσμα και αυτής της συμφωνίας (όπως άλλωστε και των προηγούμενων, Κιότο κ.λπ.) θα είναι η επιδείνωση των περιβαλλοντικών προβλημάτων, των όρων και συνθηκών διαβίωσης των λαϊκών οικογενειών.
Μόνο η κοινωνικοποίηση του πλούτου και των μέσων παραγωγής, μια οικονομία και κοινωνία που δε θα στηρίζεται στο καπιταλιστικό κέρδος, αλλά στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, μπορεί να εξασφαλίσει προγραμματισμένη, συμβατή και ισόρροπη επίδραση του εργαζόμενου ανθρώπου στη φύση, στο περιβάλλον. Για μια τέτοια ζωή που του αξίζει, ο εργαζόμενος λαός πρέπει να πάρει στα χέρια του την εξουσία και την οικονομία, διαμορφώνοντας τη δική του κοινωνική συμμαχία, σε ρήξη με την καπιταλιστική βαρβαρότητα, τα μονοπώλια και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις τους».
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα το διάστημα 10 - 12 Οκτώβρη.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τρίτη, στις 18.30, στη Βουλή (αίθ. 168).