ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προτάσεις οριστικής διχοτόμησης της Κύπρου

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ρ. Ντενκτάς, παρουσία του ΥΠΕΞ της Τουρκίας Ισ. Τζεμ, αντί της ομοσπονδιακής λύσης που προβλέπουν οι συμφωνίες κορυφής και οι αποφάσεις του ΟΗΕ, πρόβαλε τη λύση της Συνομοσπονδίας...

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας).-

Ο Ντενκτάς με τις ευλογίες της Αγκυρας, αλλά και την ενθάρρυνση κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ουάσιγκτον, κατάγγειλε τις συμφωνίες Κορυφής Μακάριου - Ντενκτάς του 1977 και Κυπριανού - Ντενκτάς του 1979, που προέβλεπαν λύση Ομοσπονδίας και τάχτηκε, με τον πιο επίσημο τρόπο, υπέρ της δημιουργίας Συνομοσπονδίας με συνιδρυτές δύο ισότιμα κυρίαρχα κράτη και λαούς.

Ο Ντενκτάς έκανε την ανακοίνωσή του για λύση Συνομοσπονδίας στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στην κατεχόμενη Λευκωσία με την παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμ. Τζεμ, που πραγματοποίησε επίσκεψη αστραπής χτες στην κατεχόμενη Λευκωσία. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επέδωσε και "επίσημα" την πρότασή του, λίγο μετά τη δημοσιογραφική διάσκεψη και την έκδοση επίσημου ανακοινωθέντος για τις συνομιλίες του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, στην Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Ο Ντενκτάς παρουσιάζοντας την πρότασή του σαν την τελευταία ευκαιρία για λύση του Κυπριακού, είπε ότι αυτή αποτελείται από πέντε σημεία:

1. Ειδική σχέση μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους στη βάση συμφωνιών που θα συμπεριληφθούν στη συμφωνία. 2. Παρόμοια ειδική σχέση των Ελληνοκυπρίων με την Ελλάδα στη βάση συμμετρικών συμφωνιών που θα συμπεριληφθούν. 3. Δημιουργία Συνομοσπονδίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ψευδοκράτους. 4. Οι συμφωνίες του 1960 να συνεχίσουν να ισχύουν, και 5. Η Κυπριακή Συνομοσπονδία, σε περίπτωση που συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές, θ' ακολουθήσει ενιαία πολιτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Μέχρι την πλήρη συμμετοχή της Τουρκίας στην Ενωση, ειδική διευθέτηση θα προσφέρει στην Τουρκία τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σαν να ήταν μέλος της Ενωσης σε σχέση με την Κυπριακή Συνομοσπονδία.

Στην πρόταση αναφέρεται, επίσης, ότι ο τελικός στόχος των διαπραγματεύσεων θα είναι ο συνεταιρισμός που θα στηρίζεται σε συνομοσπονδιακή δομή και θα συγκροτείται από δύο λαούς και δύο κράτη στο Νησί, θα υποστηρίζεται με συμμετρικές συμφωνίες με τις δύο αντίστοιχες μητέρες πατρίδες. Ολες οι εξουσίες και τα δικαιώματα που δεν αποδίδονται στη συνομοσπονδιακή οντότητα θα βρίσκονται στην εξουσία των δύο κρατών. Οποιαδήποτε συμφωνία, ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, θα τεθεί σε χωριστά δημοψηφίσματα. Με τη συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις οι δύο πλευρές θα αναγνωρίζουν ότι η ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά είναι δύο κυρίαρχα και ίσα κράτη, το καθένα με δική του λειτουργία και θεσμούς και αρμοδιότητες οι οποίες αντανακλούν τη δημοκρατική ισότητα, πολιτική ισότητα και τη βούληση των αντίστοιχων λαών. Θα αναγνωρίζουν, επίσης, ότι η μια πλευρά δε θα έχει εξουσία επί της άλλης. Πιστεύουμε, προστίθεται στην πρόταση του Ραούφ Ντενκτάς, ότι αυτή η διευθέτηση θα προσφέρει ασφάλεια και στις δύο πλευρές και θα εγγυηθεί την ταυτότητα και την ευημερία τους. Αν οι Ελληνοκύπριοι συμφωνήσουν σ' αυτή την τελική θέση, καταλήγει η πρόταση Ντενκτάς, η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να αρχίσει διαπραγματεύσεις για την ίδρυση της Κυπριακής Συνομοσπονδίας.

Δ. Χριστόφιας: απαράδεκτες και καταδικαστέες

Σε σχετικές δηλώσεις του, ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Δ. Χριστόφιας, ανέφερε τα παρακάτω:

"Με τις λεγόμενες σημερινές (χτεσινές) προτάσεις του ο Ραούφ Ντενκτάς κωδικοποιεί αυτά που από καιρό υποστηρίζει, δηλαδή την αναγνώριση των τετελεσμένων της εισβολής και της κατοχής, την ύπαρξη δύο λαών και δύο κρατών στην Κύπρο και τη διεξαγωγή διακρατικών συνομιλιών με στόχο τη λύση συνομοσπονδίας. Τα όσα προτείνει ο κ. Ντενκτάς, συνεπικουρούμενος πλήρως από την Αγκυρα, δείχνουν την αδιαλλαξία και κυνικότητα της τουρκικής πλευράς, η οποία εκτρέφεται από την ανοχή, αν όχι και την ενθάρρυνση, που τυγχάνει η τουρκική πολιτική από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες. Οι προτάσεις Ντενκτάς έρχονται, επίσης, σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις συμφωνίες κορυφής που καθορίζουν τόσο τη βάση των συνομιλιών ως διακοινοτικές, όσο και το περιεχόμενο της λύσης ως λύση Ομοσπονδίας που θα αφορά ένα ενωμένο κυπριακό κράτος, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.

Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι οι προτάσεις Ντενκτάς στοχεύουν στην οριστικοποίηση της διχοτόμησης της Κύπρου και, κατά συνέπεια, είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες.

Η νέα προσπάθεια της Αγκυρας και του Ντενκτάς για οριστικοποίηση της διχοτόμησης πρέπει ν' αντιμετωπιστεί με συνεπή προσήλωση της δικής μας πλευράς σε ειρηνική λύση του Κυπριακού, στις συμφωνίες Κορυφής 1977 και 1979, στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και σε ουσιαστικό διάλογο στη βάση αυτών των ψηφισμάτων. Μόνο μια λύση η οποία θα στηρίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις συμφωνίες κορυφής θα μας απαλλάξει από την τουρκική κατοχή που είναι και η ουσία του κυπριακού προβλήματος.

Το ΑΚΕΛ είχε και συνεχίζει να έχει την άποψη ότι η πολιτική Ντενκτάς πρέπει να καταγγελθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ όσο και τρίτες χώρες που δηλώνουν ετοιμότητα να εργαστούν για λύση του Κυπριακού, έχουν καθήκον να τοποθετηθούν ξεκάθαρα έναντι των προτάσεων Ντενκτάς και να τις καταδικάσουν απερίφραστα ως προτάσεις που βρίσκονται σε πλήρη διάσταση με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Τυχόν ανοχή της νέας τουρκικής πρόκλησης, θα ενθαρρύνει ακόμα περισσότερο την αδιαλλαξία και κυνικότητα Αγκυρας και Ντενκτάς και θα απομακρύνει περαιτέρω τις προοπτικές λύσης του Κυπριακού.

Συμπαράταξη για την Αθήνα

Τώρα που εντείνεται η κούρσα των εντυπώσεων και οι υποψήφιοι δήμαρχοι - μπαλαντέρ των κυρίαρχων κύκλων θα κάνουν ό,τι μπορούν να μας πείσουν για την ανιδιοτέλεια και την αγάπη τους για την πόλη και τους κατοίκους της Αθήνας... δύο πράγματα είναι ικανά να βάζουν τα λόγια στη θέση τους. Δυο ερωτήματα που οφείλουμε κάθε στιγμή να απευθύνουμε σε εαυτούς και αλλήλους: Πρώτον, αν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως κάτοικοι - χρήστες αυτής της πόλης είναι αυθύπαρκτα και κατά συνέπεια μπορούν να λυθούν χωρίς να χρειαστεί κάποιος να "στενοχωρηθεί". Και επόμενα, ποιος υποψήφιος και ποιος συνδυασμός μάς εξασφαλίζουν ότι έχουν τα κότσια να στενοχωρήσουν όσους χρειάζεται ώστε να ανοίξει ο δρόμος και ν' αρχίσουμε να κάνουμε τα "θέλω" μας πραγματικότητα αυτής της πόλης.

Το παράδειγμα του κυκλοφοριακού προβλήματος είναι χαρακτηριστικό. Ολοι υπόσχονται την αντιμετώπισή του. Ο Δ. Αβραμόπουλος και η Μ. Δαμανάκη - του Δ. Μπέη μηδέ εξαιρουμένου - με την κατασκευή μεγάλων γκαράζ στην περιοχή του κέντρου της πόλης και γύρω από αυτό. Που θα προσελκύουν - αφού θα παρέχουν δυνατότητες στάθμευσης - ακόμη περισσότερα ιδιωτικά αυτοκίνητα...Το ξέρουν βέβαια αυτό. Με τα γκαράζ δεν αποθαρρύνουν τη χρήση του ιδιωτικού αυτοκινήτου, απλά το... τακτοποιούν. Οπως, η γάτα σκεπάζει το χώμα που εκείνη λέρωσε. Ουσιαστικά δημιουργούν την υποδομή για να αυξήσουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες τις πωλήσεις τους και να συνεχίσουν οι "επτά αδελφές" να προμηθεύουν τους αυτοκινητιστές με τα ακριβά τους καύσιμα. Να κάνουν και τα κατασκευαστικά κονσόρτσιουμ τη δουλιά τους μετατρέποντας το δημόσιο χώρο, πραγματικά "φιλέτα" της πόλης, σε κερδοφόρα τριαντακονταετή βιλαέτια τους.

Η "Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα", με επικεφαλής τον Λεων. Αυδή, έχει πολλές φορές σημειώσει ότι "η Αθήνα δεν μπορεί να γίνει μια νησίδα ποιότητας ζωής μέσα στο πέλαγος της βαρβαρότητας της ελεύθερης αγοράς". Αυτό σημαίνει, ότι η σύγκρουση με τη βαρβαρότητα της ελεύθερης αγοράς και τα οικονομικά συμφέροντα που αυτή συντηρεί, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να αλλάξει κάτι γύρω μας. Και βέβαια δεν μπορεί να περιμένει κανείς να συγκρουστούν με τους κυρίαρχους κύκλους οι πολιτικοί και δημοτικοί εκφραστές των συμφερόντων τους.

Γι' αυτό αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση, η επιλογή της ρήξης με την κυρίαρχη πολιτική. Η απόφαση "με ποιους θα πας και ποιους ν' αφήσεις". Αυτή την κοινωνική πραγματικότητα αναγνωρίζει ο συνδυασμός της "Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξης για την Αθήνα" την ώρα που τα προγράμματα των άλλων συνδυασμών τηρούν σιγή ιχθύος.

Δεν φτάνει όμως αυτό. Χρειάζεται ένα ακόμα ποιοτικό στοιχείο "για να αρχίσουμε να κάνουμε τα θέλω μας πραγματικότητα αυτής της πόλης". Και αυτό αναμφισβήτητα αποτελεί το χαρακτηριστικό του συνδυασμού που διεκδικεί το Δήμο της Αθήνας με υποψήφιο δήμαρχο τον Λεων. Αυδή.

Η έκφραση, δηλαδή, της συμπαράταξης στην πράξη. Η ενεργοποίηση και κινητοποίηση όσων ζουν, εργάζονται, σπουδάζουν σ' αυτή την πόλη και συμφωνούν ότι "δεν πάει άλλο". Οι άλλοι τους θέλουν καταναλωτές τηλεοπτικών προεκλογικών σποτ από τους καναπέδες των σπιτιών τους. Η Συμπαράταξη όμως τους θέλει για σήμερα και για αύριο. Η συνέχεια της δράσης και την επαύριο των εκλογών - που εγγυάται η Συμπαράταξη - είναι που μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία για να γίνει η Αθήνα, η δική μας πόλη!

"902" TV
Συζήτηση για το ΕΣΥ

Η τηλεόραση του "902" παρουσιάζει σήμερα στις 9.30 μμ, στην εκπομπή "Από το σήμερα στο αύριο", συζήτηση με θέμα: "Το νομοσχέδιο ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας".Ο δημοσιογράφος Κ. Καραχάλιος συζητάει με καλεσμένους του από το χώρο της Πρόνοιας.

Δ. ΡΕΠΠΑΣ
Αντίθετη στις κατευθύνσεις της διεθνούς κοινότητας

Η ελληνική κυβέρνηση, σχολίασε με δηλώσεις του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα, την"πρόταση" της τουρκικής πλευράς. "Δε δέχονται, δήλωσε ο Δ. Ρέππας, την πορεία του Κυπριακού, όπως έχει διαγραφεί μέχρι τώρα στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που αποτελεί και τη βάση των διεθνών πρωτοβουλιών για τη λύση του Κυπριακού προβλήματος. Με την πρότασή τους για δημιουργία συνομοσπονδίας, ουσιαστικά ζητούν να επισημοποιηθεί η διχοτόμηση και η κατοχή στην Κύπρο".

Στις δηλώσεις του ο Δ. Ρέππας, επισήμανε πως η πρόταση Ντενκτάς, έγινε την ίδια στιγμή που επισκέπτεται τα κατεχόμενα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ι. Τζεμ. "Ο κ. Ντενκτάς, είπε ο Δ. Ρέππας, είναι αυτός που, χωρίς ουδείς να έχει αναγνωρίσει την ιδιότητα που επικαλείται, τη χρησιμοποιεί κατά κόρον, διεκδικώντας δικαιώματα που δεν του ανήκουν, κατά το Διεθνές Δίκαιο. Η στάση αυτή της Τουρκίας και της ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων, κατέληξε ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, δείχνει με ανάγλυφο τρόπο ότι η πολιτική της Τουρκίας είναι σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που θα περίμενε η Διεθνής Κοινότητα, προκειμένου να υπάρξει πρόοδος στην αντιμετώπιση του κυπριακού προβλήματος".

Μετά την κίνηση της τουρκικής πλευράς, Ελληνες διπλωμάτες εκτιμούν ότι το Κυπριακό θα βρεθεί στο επίκεντρο έντονης διπλωματικής δραστηριότητας, η οποία, δεν μπορεί να παραβλέψει εντελώς τις τουρκικές προτάσεις...



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ