ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΕΣΥ»
Μερίδιο ευθύνης και στους ... ασθενείς!

Ομιλία του υπουργού Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλου, χτες βράδυ σε συνέδριο

«Είναι καιρός όλοι μας, επαγγελματίες της υγείας, πολίτες-ασθενείς, όλοι μαζί αλλά και ο καθένας ξεχωριστά να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί... Εχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών του εγχειρήματός μας. Γι' αυτό και τονίσαμε ότι η μεταρρύθμιση αυτή θα ολοκληρωθεί όχι άμεσα αλλά μέσα σ' ένα χρονικό ορίζοντα εξαετίας».

Αυτό το στίγμα για τη «μεταρρύθμιση του ΕΣΥ» έδωσε χτες βράδυ ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, μιλώντας στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παθολογίας.

Η αποστροφή αυτή της ομιλίας του υπουργού ήταν η συνέχεια στο σημείο εκείνο της ομιλίας του που επιτέθηκε στις «κατεστημένες νοοτροπίες και συμπεριφορές» - δηλαδή στους εργαζόμενους και τους γιατρούς των νοσοκομείων. «Αρκετοί από αυτούςπου εκφράζουν τούτες τις μέρες ανησυχία ή αγωνία για το μέλλον του συστήματος και της μεταρρύθμισης, στην ουσία ανησυχούν, όχι όλοι πάντως, αρκετοί, για το ατομικό τους συμφέρον, για το προσωπικό τους βόλεμα, νοιάζονται περισσότερο για την προσωπική τους επιβεβαίωση, παρά για το ίδιο το σύστημα υγείας. Τους ενδιαφέρει η απραξία και η αταξία γιατί αυτό τους εξυπηρετεί», είπε ο υπουργός αναφερόμενος στους εργαζόμενους.

Βέβαια, πόσο «βολεμένη» - και πολύ περισσότερο ποιες υπηρεσίες μπορεί να προσφέρει - είναι μια νοσηλεύτρια Τεχνικής Εκπαίδευσης που με δέκα χρόνια υπηρεσία έχει μισθό 170.000 δραχμές και κάνει 2-3 νυχτέρια τη βδομάδα ή και διπλοβάρδιες, είναι μια πλευρά που δεν αναφέρθηκε ο υπουργός μέχρι τώρα και δεν είπε πώς η περιβόητη μεταρρύθμιση θα συμβάλει στην αναβάθμιση της νοσηλεύτριας.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο υπουργός είπε ότι είναι ανοιχτός στο διάλογο, για να τονίσει: «Είμαστε όμως και έτοιμοι να πατάξουμε τις όποιες οργανωμένες αντιδράσεις και τα κατεστημένα συμφέροντα, να συγκρουστούμε με θύλακες ιδιοτελούς εξουσίας που πλήττουν το κύρος του ιατρικού κόσμου και να αντιμετωπίσουμε παγιωμένες αντιλήψεις και πρακτικές, γιατί έχουμε μαζί μας την ίδια την κοινωνία και τους πολίτες».

Ο Αλ. Παπαδόπουλος μίλησε για επίσπευση των διαδικασιών του εκσυγχρονισμού του υγειονομικού συστήματος επικαλούμενος το αίσθημα αδυναμίας που νιώθουν οι πολίτες - «είναι υποτελείς των δυνάμεων που αυθαιρετούν δίχως έλεγχο» κατά τον υπουργό. Ωστόσο όμως, ο υπουργός Υγείας δε μίλησε για τις αιτίες που οδήγησαν στην περιφρόνηση του πολίτη από το δημόσιο σύστημα υγείας. Κύρια αιτία αυτής της περιφρόνησης του πολίτη είναι η πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ απέναντι στο δημόσιο σύστημα υγείας, που το οδήγησε σε απορύθμιση, και έρχεται τώρα η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προωθήσει ρυθμίσεις που οδηγούν στην παραπέρα εμπορευματοποίηση του συστήματος.

Ετσι, ο Αλ. Παπαδόπουλος έρχεται να καταφερθεί εναντίον των ψευδαισθήσεων και των ιδεοληψιών του σημερινού συστήματος υγείας, το οποίο, παρά τις παραμορφώσεις του, ήταν ανοιχτό σε όλους στην κρίσιμη ώρα, ενώ με τις ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο «θα διαβαίνει» όποιος έχει. Μάλιστα ο υπουργός επικαλύπτει τα σχέδιά του με όρκους στο δημόσιο σύστημα υγείας, με διατυπώσεις ότι «μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε και θα ενδυναμώσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας που σήμερα κατατρύχεται από ιδιωτικά και προσωπικά συμφέροντα»...

ΔΙΚΗ Α. ΛΕΣΠΕΡΟΓΛΟΥ
Αστήριχτο το κατηγορητήριο

Διάτρητες αποδείχτηκαν οι κατηγορίες εις βάρος του Αβραάμ Λεσπέρογλου, όσον αφορά την υπόθεση διάρρηξης στο εργαστήριο οδοντοτεχνικής του Ατασούμ Αταριάν στις 24-10-1982 στα Εξάρχεια και το σοβαρό τραυματισμό του αρχιφύλακα Γιώργου Ψαρουδάκη . Κανένας μάρτυρας του κατηγορητηρίου, εκτός από τον παθόντα, δεν κατονόμασε ως δράστη τον κατηγορούμενο, ενώ ο ίδιος αρνήθηκε γι' άλλη μια φορά το κατηγορητήριο στο σύνολό του, τονίζοντας: «Βρίσκομαι εδώ γιατί η δική μου δικαίωση θα σήμαινε πογκρόμ διώξεων για τους Παλαιστίνιους συντρόφους μου».

Το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών, που εκδικάζει την υπόθεση, κήρυξε χτες το πρωί την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας, απορρίπτοντας το αίτημα των συνηγόρων για αναβολή της δίκης, παρότι δε βρέθηκαν και δεν προσήχθησαν ενώπιόν του δύο ουσιώδεις μάρτυρες, οι Θεόδ. Κωνσταντόπουλος και Αθ. Κατσανδρής. Πρώτος μάρτυρας που κλήθηκε να καταθέσει ήταν ο αρχιφύλακας Γ. Ψαρουδάκης, ο οποίος είχε δεχτεί τρεις σφαίρες στην κοιλιακή χώρα και, όπως είπε, η υγεία του δεν αποκαταστάθηκε μέχρι σήμερα. «Περιπολούσαμε - κατέθεσε - στην Ομόνοια όταν γύρω στις 9.30 μ.μ. πήραμε σήμα για διατάραξη στα Εξάρχεια. Εφθασα στην είσοδο της πολυκατοικίας της οδού Κωλέττη 9, όπου είδα έναν αλλοδαπό (τον Παλαιστίνιο Σαμίρ Σαντζούκ). Μου είπε ότι περιμένει ένα φίλο του. Από τη σκάλα κατέβηκε ένας νεαρός άντρας μετρίου αναστήματος με μακριά μαλλιά και κάπως αξύριστος. Μου λέει "ψηλά τα χέρια" και κάποια στιγμή που πήγα ν' ανοίξω την πόρτα επιχείρησα να τον αφοπλίσω. Τότε με πυροβόλησε στο χέρι, κάτω από την καρδιά και στο πλευρό. Νομίζω ότι δε φορούσε γάντια. Γύρισα στο περιπολικό που περίμενε απ' έξω και ειδοποίησα. Δε θυμάμαι αν ο δράστης είχε μουστάκι. Είμαι πεπεισμένος ότι ο κατηγορούμενος είναι ο δράστης. Τον έχω καταδικασμένο στη συνείδησή μου ότι είναι αυτός».

Ο συνήγορος υπεράσπισης Σπ. Φυτράκης επισήμανε, ωστόσο, πως όταν εκδόθηκε το παραπεμπτικό βούλευμα για τον Α. Λεσπέρογλου, βεβαίωση αναγνώρισης από την πλευρά του παθόντος δεν υπήρχε, καθώς και ότι δεν οφειλόταν σε δική του αναγνώριση η αναζήτηση του κατηγορουμένου από την αστυνομία. Ο μάρτυρας αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι «μετά από λίγες μέρες κατονόμασαν τον Λεσπέρογλου οι δύο συλληφθέντες φίλοι του Σαμίρ Σαντζούκ και Ε. Αδειλίνης».

Ως δράστη προσπάθησε να παρουσιάσει τον Α. Λεσπέρογλου ύστερα από 18 χρόνια και ο οδηγός του περιπολικού Π. Χρήστου, καταθέτοντας στο δικαστήριο. Η κατάθεσή του, όμως, ήταν διαμετρικά αντίθετη με εκείνη που είχε δώσει στην Ασφάλεια μετά το συμβάν, σε σημείο που η πρόεδρος κ. Κακκαβά τού επισήμανε: «Ολοι οι μάρτυρες που έρχεστε εδώ είστε υποχρεωμένοι να λέτε την αλήθεια», αμφισβητώντας έτσι έμμεσα την αξιοπιστία του.

Ως μάρτυρες εξετάστηκαν, επίσης: Ο Παντ. Καρούμπαλης, διοικητής το 1982 στο 4ο Παράρτημα Ασφαλείας, ο οποίος έσπευσε στον τόπο του συμβάντος και οδήγησε στο τμήμα τον αυτόπτη μάρτυρα Θεόδ. Κωνσταντόπουλο για να καταθέσει. Οι αστυνομικοί Γ. Ασημακόπουλος και Π. Βύρας, που συνέλαβαν τους Σαντζούκ και Αδειλίνη στην οδό Μπόταση. Η τότε φίλη του κατηγορουμένου, δικηγόρος Χαρ. Φαράκλα, η οποία αναφέρθηκε στην προσωπικότητά του και στο ενδιαφέρον του για το παλαιστινιακό κίνημα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν είναι ο δράστης. «Εκανε - είπε - εξυπηρέτηση στους Παλαιστίνιους και, κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να παραδοθεί».

Η δίκη συνεχίστηκε με ανάγνωση εγγράφων. Σήμερα καταθέτουν μάρτυρες υπεράσπισης.

ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
Απεργία πείνας αλλοδαπών

Από την προηγούμενη Δευτέρα, 2 Οκτώβρη, 46 αλλοδαποί κρατούμενοι στην Ε` πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού ξεκίνησαν απεργία πείνας, ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή τους. Πρόκειται για οικονομικούς πρόσφυγες που προέρχονται κυρίως από την Τανζανία, τη Ρουάντα και το Ιράκ, οι οποίοι είτε έχουν εκτίσει τις ποινές τους (για παράνομες πράξεις που διέπραξαν στη χώρα μας), είτε απλώς συνελήφθησαν χωρίς χαρτιά και είναι προς απέλαση. Ωστόσο, παραμένουν σ' αυτήν την κατάσταση - δηλαδή κρατούμενοι - για μήνες ή και χρόνια...

Οι απεργοί πείνας, σε σημείωμά τους, τονίζουν κατ' αρχήν πως «όλοι μας ήρθαμε στην Ελλάδα για να αναζητήσουμε καλύτερη τύχη, σπρωγμένοι από τη φτώχεια και την εξαθλίωση και τις πολιτικές ανωμαλίες που υπάρχουν στην πατρίδα μας». Αναφέρουν πως κάποιοι απ' αυτούς «υπό το βάρος της επιβίωσης» διέπραξαν παράνομες πράξεις, για τις οποίες έχουν εκτίσει ήδη τις ποινές τους. Αλλά εξακολουθούν να παραμένουν ένα και δύο χρόνια ακόμα στη φυλακή! Το ίδιο συμβαίνει και με τους αλλοδαπούς που συνελήφθησαν γιατί δεν είχαν χαρτιά. Κρατούνται χρόνια μέχρι να απελαθούν!

Οι 46 αλλοδαποί κρατούμενοι αναφέρονται και στις συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές, τις οποίες χαρακτηρίζουν «άθλιες». Λένε ενδεικτικά: «Κρατούμαστε σε ανήλιαγους θαλάμους, οι οποίοι ήταν πρώτα αποθήκες, χωρίς κρεβάτια, με στρώματα καταγής. Μάλιστα, σε κάθε θάλαμο μένουμε 30 με 40 άτομα».

Για το συγκεκριμένο θέμα, ήδη, το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών συναντήθηκε προ είκοσι ημερών με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος τους διαβεβαίωσε ότι - σε συνεργασία με τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εξωτερικών - «θα υπάρξει ρύθμιση, που θα επιτρέπει την αποφυλάκιση των αλλοδαπών κρατουμένων». Αυτό δε συνέβη, και η απεργία πείνας θεωρείται για τους 46 «η τελευταία λύση».

Οι θέσεις ΙΣΑ και ΟΕΝΓΕ

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, χωρίς εκ των προτέρων να αποδέχεται ή να απορρίπτει, αναλύει και συζητά το σχέδιο μεταρρύθμισης, με σκοπό την ανάδειξη των θετικών που τυχόν εμπεριέχει και την απόρριψη των αρνητικών».

Αυτή είναι η βασική θέση της ηγεσίας του ΙΣΑ για το σχέδιο μεταρρύθμισης του υπουργού Υγείας Αλέκου Παπαδόπουλου, όπως αυτή εκφράστηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου.

Να σημειωθεί ότι από τη στάση της πλειοψηφίας της ηγεσίας του ΙΣΑ έχει αποστασιοποιηθεί η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» γιατρών, η οποία και κατέθεσε αγωνιστική πρόταση για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας.

Απόλυτα αντίθετος είναι ο ΙΣΑ και στη λειτουργία απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων στα νοσοκομεία. Οπως υπογραμμίστηκε, με τη ρύθμιση αυτή υπάρχει κίνδυνος πελατοποίησης των νοσοκομειακών ασθενών, δημιουργούνται δύο κατηγορίες ασθενών, αλλά και γιατρών μέσα στο ίδιο νοσοκομείο, νομιμοποιείται η ήδη υφιστάμενη παρανομία, ενώ μετατρέπονται τα νοσοκομεία σε χώρους άσκησης ιδιωτικής ιατρικής.

Η ΟΕΝΓΕ

Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) ανακοίνωσε χτες ότι προκήρυξε 48ωρη απεργία για τις 9 και 10 Οκτωβρίου 2000 για την υπεράσπιση του κράτους πρόνοιας όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, αλλά χωρίς να διαφαίνεται και πλήρης αντίθεση σε βασικές αρχές του σχεδίου της κυβέρνησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και για τον Οργανισμό Διαχείρισης Πόρων της Υγείας (ΟΔΙΠΥ) - παρότι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Β. Λαοπόδης τον χαρακτήρισε ως οιονεί αγορανομική επιτροπή - δήλωσε ότι θα μπορούσε να συζητήσει εφόσον ο ΟΔΙΠΥ αποτελέσει τη βάση για τη μετεξέλιξη σε Ενιαίο Φορέα Υγείας. Τον διόρθωσε όμως ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας Π. Κοντολέων ότι αυτό δεν αποτελεί θέση της Ομοσπονδίας.

Ακόμα η ΟΕΝΓΕ ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει θεματικό συνέδριο στις 13-15 Οκτώβρη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ολομέλεια της Πανεπιστημονικής Γιατρών

Τη Δευτέρα (9/10/2000) θα γίνει η Ολομέλεια της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών στα γραφεία της ΕΙΝΑΠ, Μάρνη 30, στις 8.30 μ.μ.

Θέμα της Ολομέλειας είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για τη «μεταρρύθμιση του ΕΣΥ», οι κινητοποιήσεις και η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Σύσκεψη της «Πανεπιστημονικής»

Σε σύσκεψη με θέμα τις επερχόμενες εκλογές του ΤΕΕ, καλεί τα μέλη της η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών». Η σύσκεψη θα γίνει αύριο Σάββατο, στις 10 πμ, στο ΤΕΕ.

Η «Πανεπιστημονική» τονίζει την ανάγκη και σε αυτές τις εκλογές να απορριφθούν οι μονόδρομοι τύπου ΟΝΕ και οι ιμπεριαλιστικές επιλογές της χώρας, όπως εκφράζονται και από τις δυνάμεις που στηρίζουν στο ΤΕΕ την κυβερνητική πολιτική και την «ευρωπαϊκή προοπτική» της χώρας.

Υπογραμμίζει ότι ως παράταξη θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την αναχαίτιση όλων των συντηρητικών, νεοφιλελεύθερων επιλογών. Απευθύνει δε αγωνιστικό προσκλητήριο σε όλα τα μέλη του Επιμελητηρίου, καλώντας τα να αγωνιστούν με την «Πανεπιστημονική» για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ