Ικανοποιημένος δήλωνε για τη δέσμευση των Αράβων συνομιλητών του να βοηθήσουν στην εφαρμογή του «οδικού χάρτη» ο Πρόεδρος Μπους, αναχωρώντας από το Σαρμ ελ Σέιχ για την Ακαμπα
Associated Press |
Η καθιερωμένη«οικογενειακή» φωτογραφία |
«Επίτευξη προόδου» διέγνωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος μετά το τέλος της σύντομης συνόδου κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο αιγυπτιακό θέρετρο, αν και, επί της ουσίας, τίποτε το σημαντικό δεν αποφασίστηκε. Ο Πρόεδρος Μπους συναντάται, σήμερα, στην Ακαμπα της Ιορδανίας με τον Ισραηλινό και τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση προχώρησε σε μερικές ακόμη κινήσεις εντυπωσιασμού.
«Ο κόσμος έχει ανάγκη από ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος», διαπίστωσε ο Τζορτζ Μπους, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή του στο όραμα για δύο ανεξάρτητα ειρηνικά γειτονικά κράτη. Ο Μπους κάλεσε και τα δύο εμπλεκόμενα μέρη στον «οδικό χάρτη» να αναλάβουν τις ευθύνες τους και, σε μια προφανή κίνηση να ικανοποιήσει τους Αραβες συνομιλητές του, αφιέρωσε λίγο χρόνο παραπάνω στις υποχρεώσεις του Ισραήλ. «Το Ισραήλ έχει ευθύνες και οφείλει να αντιμετωπίσει το θέμα των εποικισμών, τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των Παλαιστινίων και την ύπαρξη ενός ενιαίου εδάφους, το οποίο οι Παλαιστίνιοι θα αποκαλούν πατρίδα».
Ο Αμερικανός Πρόεδρος ευχαρίστησε ειδικά τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δέσμευση των συνομιλητών του να προωθήσουν τον «οδικό χάρτη», καλώντας τους να διακόψουν κάθε δίαυλο χρηματοδότησης τρομοκρατικών οργανώσεων. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε μερικούς φονιάδες να καταστρέψουν τα όνειρα της πλειοψηφίας», σημείωσε σε μια αποστροφή των λόγων του.
Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, μιλώντας εκ μέρους όλων των υπολοίπων, τόνισε ότι «οι Αραβες θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να εμποδίσουν την υποστήριξη προς τις τρομοκρατικές οργανώσεις και θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Π. Αρχής στον αγώνα της εναντίον της βίας». Ο Χόσνι Μουμπάρακ εξέφρασε την αραβική υποστήριξη στον «οδικό χάρτη» και κάλεσε το Ισραήλ να εφαρμόσει όλα όσα το αφορούν. Μπους - Μουμπάρακ συναντήθηκαν και κατ' ιδίαν.
Εντούτοις, ο Μουμπάρακ δεν αναφέρθηκε σε κανένα συγκεκριμένο μέτρο. Στο παρασκήνιο, ο Μπους φέρεται να άσκησε πιέσεις προκειμένου στο αραβικό ανακοινωθέν να αναφέρεται ονομαστικά ο πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς, για να επισημοποιηθεί η περιθωριοποίηση του Αραφάτ. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν κατέστη εφικτό, γι' αυτό και η αναφορά Μουμπάρακ ήταν για την Π. Αρχή, ενώ Αραβες διπλωμάτες τόνιζαν ότι ο Αραφάτ παραμένει ο Παλαιστίνιος αδιαμφισβήτητος ηγέτης. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έσπευσε να διαμορφώσει κλίμα, δηλώνοντας ότι για την Ουάσιγκτον ο Αραφάτ είναι εκλεγμένος, αλλά απέτυχε και δε θα του επιτραπεί να οδηγήσει σε αποτυχία και τις τρέχουσες προσπάθειες.
Στη συνάντηση των ΥΠΕΞ που προηγήθηκε της συνόδου κορυφής, που τυπικά διήρκεσε μισή ώρα, αν και συνολικά οι συμμετέχοντες συναντήθηκαν για 90 λεπτά, ο Κόλιν Πάουελ κάλεσε τους ομολόγους του να προχωρήσουν σε τάχιστη εξομάλυνση των σχέσεών τους με το Ισραήλ. Η πρότασή του, όμως, προσέκρουσε σε σοβαρές αντιρρήσεις, καθώς όλοι υποστήριξαν ότι αυτό θα γίνει «εφόσον το Ισραήλ αποχωρήσει από τα κατεχόμενα αραβικά εδάφη στο σύνολό τους».
Θεωρητικώς, η σύνοδος, όπου συμμετείχαν εκτός από τους Μπους και Μουμπάρακ, ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Αμπντουλάχ, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός και ο εμίρης του Μπαχρέιν αλ Χαλίφα Ισα μπιν Χαμάντ, ασχολήθηκε και με το θέμα του Ιράκ και των πολιτικο-οικονομικών μεταρρυθμίσεων στον αραβικό κόσμο. Συρία και Λίβανος αρνήθηκαν να συμμετάσχουν, υποστηρίζοντας ότι η αμερικανική προσέγγιση είναι μονομερής.
Με τους υπουργούς Εξωτερικών, Αμυνας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, που είναι και υπουργός Δικαιοσύνης, οι οποίοι θα τον συνοδεύσουν στην Ακαμπα, συναντήθηκε, χτες, ο Αριέλ Σαρόν. Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός απελευθέρωσε 100 Παλαιστινίους αιχμαλώτους, που κρατούνταν χωρίς να έχει απαγγελθεί κατηγορία εναντίον τους. Απελευθερώθηκε και ο Αχμέντ Τζιμπάρα, ο «μακροβιότερος» Παλαιστίνιος κρατούμενος που εξέτισε 27 χρόνια φυλάκισης για βομβιστική επίθεση στην Ιερουσαλήμ.
Το βράδυ της Δευτέρας, απελευθερώθηκε και το ηγετικό στέλεχος του «Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης», Ταϊσίρ Χαλέντ, που είχε συλληφθεί το Φλεβάρη. Ο Χαλέντ υποστήριξε ότι «για να επιτευχθεί εκεχειρία, χρειάζονται δύο μέρη και όσο ο Σαρόν επιτίθεται και έχει στρατό κατοχής, ο λαός μας θα αντιστέκεται και κανείς δε δικαιούται να τον επικρίνει».
Ο Αμπντέλ Αζίζ Ραντίσι, στέλεχος της «Χαμάς» στη Γάζα, εκτιμούσε ότι όσες σύνοδοι γίνονται υπό αμερικανική αιγίδα «οδηγούν σε πλήρη αποτυχία» και χαρακτήρισε τον «οδικό χάρτη» «αμερικανο-σιωνιστική κωμωδία». Στη Γάζα, επίσης, ένας αστυνομικός σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά εντός του τμήματός του. Παρ' όλα αυτά, ο αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΣ, Μοσέ Γιααλόν, εκτιμούσε ως «πολύ πιθανή την επίτευξη προσωρινής εκεχειρίας στη συνάντηση της Ακαμπα».
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
«Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, εκατοντάδες μετανάστες, Αραβες και Μουσουλμάνοι ως επί το πλείστον, κρατούνται αυθαίρετα στις ΗΠΑ κάτω από συχνά απάνθρωπες συνθήκες επί ολόκληρους μήνες».
Αυτό είναι το αποκαλυπτικό συμπέρασμα που συνάγεται από την έκθεση του γενικού επιθεωρητή του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γκλεν Φάιν και ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με την έκθεση, στο Μητροπολιτικό Κρατητήριο του Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη, πολλοί αλλοδαποί, στην πλειονότητά τους Πακιστανοί, κρατούνται επί μήνες χωρίς να γνωρίζουν καν τους λόγους της κράτησής τους, σε συνθήκες πλήρους απομόνωσης από τους οικείους και τους δικηγόρους τους και με αναμμένα τα φώτα επί 24ώρου βάσεως. Ο γενικός επιθεωρητής καταγγέλλει επίσης ότι 54 από τους 762 κρατούμενους μετανάστες κρατούνται για μία περίοδο που υπερβαίνει το όριο των 90 ημερών, όπως τουλάχιστον καθορίζει ο αντιτρομοκρατικός νόμος «Patriot Act I & II», ενώ άλλοι 130 δεν έχουν καν δικηγόρο. Επίσης η έκθεση αναφέρει ότι υπάρχουν συγκεκριμένα ευρήματα για άσκηση προφορικής και σωματικής βίας κατά των κρατουμένων, κυρίως στις περιοχές της Νέας Υόρκης και της Ουάσιγκτον.
Η έκθεση επιβεβαιώνει τις πολύμηνες καταγγελίες δεκάδων οργανώσεων, καταγγελίες που στοχεύουν κυρίως στο πρόσωπο του υπουργού Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ ότι ο αντιτρομοκρατικός νόμος παραβιάζει ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα τόσο των μεταναστών όσο και των Αμερικανών πολιτών και συνιστά το κύριο μέσο επιβολής ενός «απολυταρχικού μοντέλου διακυβέρνησης».
Για την επιβολή του εν λόγω μοντέλου, η αφορμή είναι τα ίδια τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου και το κλίμα τρομοκρατίας που εντέχνως καλλιεργείται. Μπορεί ο συναγερμός στις ΗΠΑ να μειώθηκε κατά μία βαθμίδα, από πορτοκαλί σε κόκκινο, ωστόσο μία ακόμη έκθεση της CIA απλά διαιωνίζει την «τρομο-λαγνεία». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση, «η Αλ Κάιντα και οι εξτρεμιστικές οργανώσεις που συνεργάζονται μαζί της διαθέτουν τα μέσα, για να πραγματοποιήσουν χημικές, βιολογικές, πυρηνικές επιθέσεις ή επιθέσεις με όπλα που εκπέμπουν ραδιενέργεια». Κατά τη CIA, πολλές οργανώσεις που συνδέονται με το δίκτυο του Οσάμα μπιν Λάντεν έχουν ήδη προσπαθήσει να εξαπολύσουν επιθέσεις στην Ευρώπη με «χημικά και βιολογικά υλικά που είναι εύκολο να παραχθούν και να χρησιμοποιηθούν σε δολοφονίες ή επιθέσεις μικρής κλίμακας».
Σκοπός της Αλ Κάιντα είναι να «προκαλέσει ένα μεγάλο αριθμό θυμάτων με αυτού του είδους τα όπλα, όμως οι περισσότερες επιθέσεις της συγκεκριμένης οργάνωσης και περισσότερο των άλλων οργανώσεων που συνεργάζονται μαζί της θα είναι μικρής κλίμακας και θα χρησιμοποιηθούν χημικά και βιολογικά όπλα, καθώς και ραδιενεργείς ουσίες που είναι εύκολο να παρασκευαστούν ή να αποκτηθούν», καταλήγει η έκθεση της αμερικανικής υπηρεσίας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--
Τους τραυματισμούς πέντε ατόμων, περιλαμβανομένου του εισαγγελέα του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφαλείας Χαντί Σαλίχογλου, είχε ως αποτέλεσμα η χτεσινή έκρηξη βόμβας στη συνοικία Μπακίρκιοϊ της Κωνσταντινούπολης.
Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ανατολή», οι τραυματίες από την έκρηξη, που διακομίστηκαν σε διαφορετικά νοσοκομεία - ο εισαγγελέας Σαλίχογλου και δύο αστυνομικοί μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Τζεράχπασα - βρίσκονται εκτός κινδύνου.
Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε δηλώσεις του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης, Μουαμέρ Γκιουλέρ, σύμφωνα με τον οποίο για την πυροδότηση του εκρηκτικού μηχανισμού με τηλεχειρισμό έξω από το Δικαστήριο Κρατικής Ασφαλείας θεωρούνται ύποπτες «αυτονομιστικές οργανώσεις». Η αναφορά παραπέμπει σε εκτός νόμου οργανώσεις της αριστεράς ή στο PKK/KADEK.
Τα Δικαστήρια Κρατικής Ασφαλείας, που δικάζουν συνήθως «εγκλήματα συνείδησης» κι έχουν στείλει στα κάτεργα χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους της αριστεράς και του κουρδικού κινήματος ως «τρομοκράτες», αποτελούν κληρονομιά του στρατιωτικού καθεστώτος του Εβρέν.
Ανεξαρτήτως του ποια οργάνωση προέβη στην ενέργεια, το γεγονός αναμένεται να «αξιοποιηθεί» κατάλληλα από τους στρατιωτικούς, οι οποίοι όλως τυχαίως προχτές διά στόματος του Α/ΓΕΣ Οζκιόκ απηύθυναν «κατηγορώ» κατά της ΕΕ, διότι... «ενθαρρύνει» το αυτονομιστικό κίνημα.
Χτες, εξάλλου, άρχισε στο Δικαστήριο Κρατικής Ασφαλείας της Αγκυρας η δίκη ενός 63χρονου Τούρκου ακαδημαϊκού, του Φικρέτ Μπασκαγιά, του οποίου το ειδεχθές έγκλημα είναι ότι υπογράφει ένα βιβλίο, που τιτλοφορείται «Η κατάρρευση του παραδείγματος», με το οποίο τόλμησε να επικρίνει την πολιτική των τουρκικών αρχών απέναντι στους Κούρδους, όπως και τα μέτρα καταστολής σε βάρος τους. Κατηγορείται για «αποσχιστική προπαγάνδα» σύμφωνα με το διαβόητο άρθρο 8 του αντιτρομοκρατικού νόμου και αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως και τεσσάρων ετών. Λεπτομέρεια: ο Μπασκαγιά έχει ξαναδικαστεί για την ίδια ιστορία και έχει εκτίσει πολύμηνη ποινή!..