Η ζωή στα λυόμενα έχει άλλες απαιτήσεις |
Οι σεισμοπαθείς δεν αρνούνται την αυξημένη κατανάλωση, αλλά δεν υπάρχει, αφ' ενός, η ιδιαίτερη μέριμνα της κυβέρνησης για να έχουν μειωμένα τιμολόγια και, αφ' ετέρου, η ΔΕΗ λειτουργεί ως επικερδής επιχείρηση που δεν κάνει φιλανθρωπίες.
Μάλιστα! Ετσι ακριβώς αντιμετώπισε η ΔΕΗ ανθρώπους άνεργους και πολύτεκνους, όταν ο σύλλογός τους ζήτησε να έχουν καλύτερη μεταχείριση. Οι λογαριασμοί είναι υψηλοί, γιατί χρησιμοποιούνται πολλές ώρες τα ηλεκτρικά σώματα, καθώς δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση, επειδή οι λυόμενες κατασκευές δεν είναι κατάλληλα μονωμένες, όπως θα ήταν ένα κανονικό σπίτι. Αυτό συνεπάγεται ότι δεν είναι δυνατόν να μείνει ο οποιοσδήποτε μέσα σ' αυτές, χωρίς να είναι αναγκασμένος να λειτουργεί τα ηλεκτρικά καλοριφέρ όλη τη μέρα. Συνέπεια αυτού του γεγονότος είναι η μεγάλη κατανάλωση ρεύματος, που οδηγεί στην αλλαγή κλίμακας του τιμολογίου, δηλαδή ένας λογαριασμός που ξεκινά από τις 20 δραχμές ανά κιλοβατώρα να φθάνει μέχρι και την τέταρτη κλίμακα, όπου για κάθε κιλοβατώρα η τιμή φθάνει στις 42 δραχμές, στην αύξηση, δηλαδή, κατά 100% της τιμής της κιλοβατώρας.
Ο Ε. Αυτζίδης, που, ως πολύτεκνος, χρησιμοποιεί δύο λυόμενα στο στρατόπεδο Καποτά, καλείται να πληρώσει συνολικά 150.000 δραχμές |
Ο Γεράσιμος Τσούτσουρας, αντιπρόεδρος του συλλόγου σεισμοπαθών «Καποτά», είπε ότι «απαίτηση όλων των κατοίκων του συνοικισμού είναι να μειωθεί κατά το ήμισυ η τιμή της κιλοβατώρας, απ' ό,τι είναι σήμερα.» Ο ίδιος καταγγέλλει τη στάση της ΔΕΗ, αφού η απάντηση που πήρε ο σύλλογος σε πρόσφατη επίσκεψη που είχε με στελέχη της επιχείρησης ήταν ότι «η ΔΕΗ δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα». «Αυτήν τη στιγμή, συνέχισε, όλοι οι κάτοικοι του συνοικισμού είναι διατεθειμένοι να μην πληρώσουν κανέναν λογαριασμό, αν δε γίνει ο διακανονισμός που απαιτείται με την επιχείρηση».
Ο Μ. Σταυρίδης, οικοδόμος στο επάγγελμα και πατέρας οκτώ παιδιών, κατήγγειλε στο «Ρ» ότι η ΔΕΗ του αφαιρεί το δικαίωμα ως πολύτεκνου να έχει μειωμένο ρεύμα. Συγκεκριμένα, ο Μ. Σταυρίδης λέει ότι από τα τρία λυόμενα που έχει πάρει, για να στεγάσει τη δεκαμελή οικογένειά του, μόνο στο ένα από αυτά του έχει δοθεί μειωμένο ρεύμα. «Ακόμη, είπε, δε μου έχει έρθει ο λογαριασμός. Βλέπω, όμως, τα εξωφρενικά ποσά στους γείτονές μου και τρέμω για το τι θα μου στείλουν να πληρώσω». Για να του δοθεί η μειωμένη τιμή ρεύματος, πρέπει, όπως του απάντησε η ΔΕΗ, να πληρώσει ο ίδιος ηλεκτρολόγο για να του συνδέσει στο ίδιο ρολόι και τις τρεις λυόμενες κατοικίες που του δόθηκαν.
Οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να μη μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια. Την Τετάρτη, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κλειστό γυμναστήριο «Χολίδη», στις 6 μ.μ. το απόγευμα, όπου και θα αποφασίσουν τις επόμενες ενέργειές τους.
Το συμβολικό ποσό των 150.000 δρχ. δόθηκε σε σεισμόπληκτους οικοδόμους, σε εκδήλωση χτες στο παράρτημα Μενιδίου - Α. Λιοσίων του Συνδικάτου
H αλληλεγγύη βρήκε το πραγματικό της νόημα, σε μια ζεστή και ανθρώπινη εκδήλωση που έγινε χτες στην αίθουσα του παραρτήματος Μενιδίου - Α. Λιοσίων του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, για τους «συναδέλφους μας οικοδόμους - όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε - που χτυπήθηκαν από τον καταστροφικό σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη 1999».
Από το υστέρημά τους χιλιάδες οικοδόμοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του συνδικάτου, δείχνοντας ότι διαθέτουν περίσσευμα ψυχής, πρόσφεραν τον οβολό τους και συγκεντρώθηκε ένα ποσό για να δοθεί σε σεισμόπληκτους οικοδόμους. Χτες ήταν η πρώτη εκδήλωση, στην οποία μοιράστηκε σε σεισμόπληκτους οικοδόμους το συμβολικό ποσό των 150.000 δρχ., ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες εκδηλώσεις και σε άλλες πληγείσες περιοχές.
Η αίθουσα του παραρτήματος είχε γεμίσει ασφυκτικά από οικοδόμους, που παραβρέθηκαν μαζί με τις οικογένειές τους. Τα τραπέζια στρωμένα με μεζέδες και τα ποτήρια γεμάτα κρασί.
Την εκδήλωση «άνοιξε» ο Α. Κατσούλης, πρόεδρος του παραρτήματος. Τα στοιχεία που ανέφερε αποκαλυπτικά για την έκταση του προβλήματος, αλλά και για την κυβερνητική αδιαφορία. Στα 14.500 ανέρχονται τα σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί κόκκινα και κίτρινα στο Μενίδι και 4.500 στα Α. Λιόσια. Από αυτά 1.251 κρίθηκαν κατεδαφιστέα στο Μενίδι και 1.100 στα Α. Λιόσια. Περίπου 1.100 οικογένειες έχουν εγκατασταθεί σε καταυλισμούς και μόλις 2.342 οικογένειες έχουν πάρει επιδότηση ενοικίου και μόνο για το πρώτο τρίμηνο. Χιλιάδες είναι οι οικογένειες που μένουν στα λαβωμένα από το σεισμό σπίτια, διακινδυνεύοντας καθημερινά. Ηδη έχουν περάσει 7 μήνες, όμως έχουν συνταχθεί μόνο 400 μελέτες αποκατάστασης των ζημιών, από τις οποίες έχουν εγκριθεί 102, αλλά σε κανένα δεν έχει δοθεί δάνειο.
«Θέλω να συγχαρώ το συνδικάτο για την κοινωνική αλληλεγγύη που επέδειξε» σημείωσε στο χαιρετισμό του, ο Δ. Κατσανδρής, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μενιδίου, στο χαιρετισμό του και κατάγγειλε την κυβερνητική αδιαφορία.
«Τοποθετήσεις για αγώνα έχουν ξεχαστεί από το Δήμο Α. Λιοσίων» επισήμανε στην αρχή της ομιλίας του, ο Στ. Μπιρμπάκος, επικεφαλής της « Λαϊκής Αγωνιστικής Ενότητας Α. Λιοσίων» και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ. Οπως σημείωσε, «η κατάσταση είναι τραγική, όμως ο δήμος το μόνο που κάνει είναι να εκθειάζει τα ανύπαρκτα μέτρα της κυβέρνησης». Κάλεσε τους οικοδόμους μαζί με όλο το λαό της περιοχής «να αντισταθούμε στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, να απαιτήσουμε ουσιαστικά μέτρα για τους σεισμόπληκτους, την πλήρη αποκατάσταση των σπιτιών».
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Μπ. Βορτελίνος, από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ, ο οποίος - μεταξύ άλλων - επισήμανε ότι «προτάσεις για την ουσιαστική αποκατάσταση των σεισμόπληκτων έχουν γίνει και από το Συνδικάτο και την Ομοσπονδία των Οικοδόμων και από το ΠΑΜΕ. Δε μας λείπουν οι προτάσεις, αλλά η βούληση της κυβέρνησης και αυτό γιατί οι προτάσεις μας έρχονται σε αντίθεση με την πολιτική της ΟΝΕ».
«Θα επιμείνουμε για να μην ξεριζωθεί η λέξη αλληλεγγύη από τη συνείδηση των εργατών και να μην περάσει ο ατομικισμός», τόνισε ο Δ. Βανδώρος, πρόεδρος του Συνδικάτου και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ. Αναφέρθηκε εκτεταμένα στα προβλήματα των σεισμοπλήκτων, ενώ υπογράμμισε πως έρχονται νέα μέτρα μετά τις εκλογές για τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και την παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. «Είναι εγκληματικό - κατέληξε - οι εργαζόμενοι να επικροτήσουμε στις εκλογές αυτές τις αντεργατικές πολιτικές. Θέλουν να μας υφαρπάξουν την ψήφο, ας μην το επιτρέψουμε».
Θα χορηγηθούν οικοδομικές άδειες για τα κτίρια που καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές στις περιοχές της Αττικής και της Βοιωτίας από τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό της 9ης Σεπτέμβρη.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έδωσε το «οκέι» για να ξανακτίσουν όσοι επλήγησαν από τον τελευταίο σεισμό, καθώς έκρινε νόμιμο Προεδρικό Διάταγμα του ΥΠΕΧΩΔΕ, που προέβλεπε τη χορήγηση οικοδομικών αδειών για να κτιστούν ή να επισκευαστούν κτίρια, ακόμη και αν βρίσκονται σε μη άρτια οικόπεδα ή είχαν ανεγερθεί αυθαίρετα.
Στην απόφαση του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου πρυτάνευσε η ανάγκη αποκατάστασης των πληγέντων από τους σεισμούς. Εξάλλου, και στην απόφαση του δικαστηρίου αναφέρεται ότι το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπει την ανοικοδόμηση ή ανακατασκευή στην Αττική και Βοιωτία κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας, θεσπίζει μεν εξαιρετικό δίκαιο, το οποίο υπαγορεύεται από λόγους γενικότερου δημοσίου συμφέροντος.
Το προεδρικό διάταγμα αφορά οικοδομικές άδειες για κτίρια κατοικιών και όχι για βιομηχανικές - βιοτεχνικές μονάδες, επαγγελματικά εργαστήρια και εγκαταστάσεις χονδρεμπορίου.
Ωστόσο, το ΣτΕ συμπληρώνει και κάποια κενά του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος του ΥΠΕΧΩΔΕ και επιβάλλει μερικές προσθήκες, ώστε να μην κτιστούν ή επισκευαστούν ακίνητα που βρίσκονται σε αναδασωτέες περιοχές, καθώς και για ειδικές περιοχές που αναγνωρίζεται απόλυτη προστασία, όπως ρέματα, ορεινοί όγκοι κλπ.
Επίσης, στο υπ' αριθμό 138/2000 πρακτικό το ΣτΕ επισημαίνει ότι:
Προς επίρρωση της νομιμότητας του Προεδρικού Διατάγματος το ΣτΕ επικαλείται παρόμοιες ρυθμίσεις, παραθέτοντας γνωμοδοτήσεις και αποφάσεις από το 1946 έως το 1996.
Θα πρέπει όμως να υπενθυμίσουμε, ότι σε πρόσφατη νομολογία του το Ε` Τμήμα του ΣτΕ είχε αρνηθεί ως αντισυνταγματική ακόμα και δυνατότητα αύξησης του συντελεστή δόμησης σε πληγείσες περιοχές.
Τέλος, με το Προεδρικό Διάταγμα δεν επιτρέπεται η ανέγερση ή επισκευή σε δάσος, αιγιαλό, αρχαιολογική ζώνη και στην περίπτωση αυθαίρετων της πρώτης γενιάς του νόμου 1337/83.