Δευτέρα 20 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μια ευχάριστη συνάντηση...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μιάμιση ώρα κράτησε, τις προάλλες, η συνάντηση του πρωθυπουργού με το ΔΣ του ΣΕΒ και βεβαίως - όπως διαβεβαίωναν όλα τα σχετικά ρεπορτάζ και όπως κανείς δεν αμφιβάλλει - έγινε σε πολύ καλό κλίμα και χωρίς να διαφανεί κανένα σημείο διαφωνίας...

Βλέπετε, μόλις μια μέρα πριν ο πρωθυπουργός είχε αναπτύξει το «κοινωνικό πρόγραμμα» του κόμματός του και ο ΣΕΒ δεν μπορούσε παρά να αναγνωρίσει σ' αυτό το πρόγραμμα το δικό του «κοινωνικό πρόσωπο» και τις δικές του «κοινωνικές ευαισθησίες»...

Ωστόσο, μια συνάντηση τέτοια εποχή είναι απαραίτητη, για να δένει και ο ΣΕΒ «το γάιδαρό» του, αφού μπροστά μας έχουμε το ασφαλιστικό, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας κι άλλες «αναδιαρθρώσεις» στις εργασιακές σχέσεις και, εν πάση περιπτώσει, τόσα νέα αιτήματα από τη μεριά των βιομηχάνων, οι οποίοι φέτος, και κατ' εξαίρεσιν με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, είχαν το τακτ να μη στείλουν το παραδοσιακό υπόμνημα με τις απαιτήσεις τους. Προτίμησαν να τα πουν τετ α τετ και με τον κ. Σημίτη και με τον κ. Καραμανλή... Ο λαός θα τα μάθει, όταν έρθει ο λογαριασμός...

Οι «ευχές» του ΣΕΒ

Σχετικά με τη συνάντηση, όμως, του Κ. Σημίτη με την ηγεσία του ΣΕΒ, υπάρχει κι ένα παρασκήνιο, το οποίο αντιγράφουμε από το χτεσινό «Βήμα»: «Μετά το τέλος της συνάντησης και τη στιγμή που αποχωρούσαν από το Μέγαρο Μαξίμου οι Ι. Στράτος και Α. Κανελλόπουλος, ο παριστάμενος υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου τούς υπενθύμισε: «Δε θα μας ευχηθείτε καλή επιτυχία στις εκλογές;». Η «ευχή» συνοδεύτηκε με τα «Α! ναι... μας συγχωρείτε...» κ.α.

Οι μεγαλοβιομήχανοι όχι μόνο εύχονται ολόψυχα νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, αλλά κάνουν ό,τι μπορούν γι' αυτήν. Ποιος δεν το βλέπει;

Εύγλωττη... σιωπή

Μα είναι δυνατόν; Είναι δυνατόν, την ώρα που δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης που να μη συζητά, να μην ανησυχεί, να μην αγωνιά να μάθει τι πρόκειται να γίνει με την κοινωνική ασφάλιση, με τη σύνταξή του, να βγαίνει ο πρωθυπουργός να αναπτύσσει -υποτίθεται- το «κοινωνικό πρόγραμμα» του κόμματός του, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, και να μη λέει τίποτα για το θέμα; Και όμως είναι..!

«θα κάνουμε διάλογο», ήταν το μόνο που είπε ο Κ. Σημίτης, χωρίς να μπει στον κόπο να εξηγήσει, έστω, τι θα πει η κυβέρνησή του σ' αυτόν το διάλογο!

Και όχι μόνο αυτό. Είχε το θράσος να αποδώσει σε «σενάρια» τα όσα ισοπεδωτικά έχουν γράψει στις εκθέσεις τους οι δικοί του ειδικοί σύμβουλοι (Σπράος, Τήνιος, Νεκτάριος), εφαρμόζοντας κατά γράμμα τις οδηγίες του ΟΟΣΑ, της ΚΟΜΙΣΙΟΝ και βεβαίως του ΣΕΒ! Είχε το θράσος να χαρακτηρίσει «φαντασίες» τα όσα ο ίδιος έχει γράψει και υπογράψει για ένα «τριφασικό» σύστημα μη κοινωνικής ασφάλισης!

Η σιωπή του πρωθυπουργού επί της ουσίας των ανατροπών που έχει έτοιμες στο συρτάρι του και για το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης, επιβεβαιώνει τελικά ότι ετοιμάζονται τα χειρότερα, γι' αυτό και δε λέγονται.

Οσο για το διάλογο, η κυβέρνηση έχει δώσει δείγματα γραφής του πιο προσχηματικού ψευτοδιαλόγου πρόπερσι το καλοκαίρι, όταν έβαλε βαθιά το μαχαίρι στις εργασιακές σχέσεις.

Στο βωμό του Χρηματιστήριου

«Ενα μεγάλο μέρος από τον "πακτωλό" της κινητής περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων οδεύει πλέον οριστικά προς το Χρηματιστήριο Αθηνών. Η κυβέρνηση, υλοποιώντας τον πρόσφατο νόμο 2676/99, "άνοιξε" ένα επιπλέον "παράθυρο" για την άρση των δεσμεύσεων που περιόριζαν τις επενδυτικές επιλογές και τις τοποθετήσεις των Ταμείων και καθιέρωσε μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση της κινητής περιουσίας».

Οχι, δεν τα γράφει ο «Ρ» - ο οποίος κατάγγειλε από την πρώτη στιγμή την προαναφερόμενη ενέργεια της κυβέρνησης - αλλά το φιλοκυβερνητικό «Βήμα», της περασμένης Παρασκευής. Και το αναδημοσιεύουμε, γιατί αρκετοί παράγοντες της κυβέρνησης επιχειρούν να διασκεδάσουν τις εύλογες ανησυχίες και αντιδράσεις, που γέννησε το «άνοιγμα» του «παραθύρου».

Ας αφήσουν, λοιπόν, τις γενικολογίες και τις κοροϊδίες. Σε όλους είναι φανερό πως η κυβέρνηση προχώρησε τη χρονική αυτή στιγμή στην προαναφερόμενη απόφαση, γιατί ήθελε να κάνει μια τονωτική «ένεση» στο Χρηματιστήριο και εκμεταλλεύεται για το σκοπό αυτό την κινητή περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων. Τα χρήματα, δηλαδή, των ασφαλισμένων.

«Οι επίδοξοι εκσυγχρονιστές έχουν επείγουσα ανάγκη εκσυγχρονισμού», υποστηρίζει ο Μ. Παπαγιαννάκης, σε άρθρο του στη χτεσινή «Αυγή».

Κάποιοι, φαίνεται, έχουν την αυταπάτη πως μπορούν, ανέξοδα, να δουλεύουν ...εκσυγχρονιστικά τους ψηφοφόρους...

Εκστρατεία παραπλάνησης

Τι μπορεί να συμβαίνει όταν ο αρχηγός του «κατ' εξοχήν φιλελεύθερου κόμματος», όπως αυτοχαρακτηρίζεται, ταυτόχρονα δηλώνει ότι «δεν είναι διατεθειμένος να πάρει αντιλαϊκές αποφάσεις»; Τι μπορεί να συμβαίνει όταν ο αρχηγός του κόμματος που πασχίζει να εμφανιστεί και δηλώνει ότι είναι «ο αυθεντικός εκφραστής της ΟΝΕ», ταυτόχρονα, υπόσχεται ότι η πολιτική του είναι «για όλους και όχι για λίγους»;

'Η, ότι δεν ξέρει «τι του γίνεται» ή ότι επιχειρεί μια εξαπάτηση πρώτου μεγέθους, πρώτα και κύρια των λαϊκών στρωμάτων. Επειδή το πρώτο δε συμβαίνει σίγουρα με τον Κ. Καραμανλή, δε μένει παρά το δεύτερο. Και αυτή είναι η πραγματικότητα. Ο πρόεδρος της ΝΔ εξαντλεί την προεκλογική καμπάνια του στο να παραπλανήσει πρώτα και κύρια τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες και τους μικρομεσαίους, ότι η πολιτική που θα εφαρμόσει θα αποτελέσει... φιλολαϊκή διέξοδο στην πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Σημίτη! Φυσικά γνωρίζει ότι είναι «κομμάτι» δύσκολο να μεταμορφώσει το αποκρουστικό και απάνθρωπο πρόσωπο της πολιτικής του κόμματός του - ταυτόσημο με αυτό της κυβέρνησης Σημίτη. Προκειμένου όμως να επιτύχει τα μεγαλύτερα δυνατά αποτελέσματα χρησιμοποιεί τα εξής δυο όπλα:

- Ασύστολη δημαγωγία για τα «καθημερινά προβλήματα». Δεν υπάρχει ομιλία του σε προεκλογική συγκέντρωση που να μην επαναλαμβάνει μονότονα τις νεοφιλελεύθερες και αντιδραστικές θέσεις του για την ανεργία, τη φτώχεια, την παιδεία, την υγεία, την εγκληματικότητα και τελευταία το Χρηματιστήριο. Προκειμένου όμως να μη φανεί ο βαθιά αντιλαϊκός χαρακτήρας αυτών των θέσεων, ο Κ. Καραμανλής τις έχει «εμπλουτίσει» με συγκεκριμένες υποσχέσεις που δεν είναι τίποτα περισσότερο από προεκλογικά πυροτεχνήματα. Για παράδειγμα, το κόστος της...«φιλολαϊκής» πολιτικής του δεν ξεπερνά τα 500 δισ. δρχ.! (Το αγροτικό πρόγραμμα στοιχίζει 240 δισ., οι φορολογικές ελαφρύνσεις 100 δισ. Υπολογίζουν ότι θα εξοικονομήσουν 500 δισ. δρχ. από τον περιορισμό των κρατικών δαπανών - (διάβαζε κοινωνικών δαπανών) - και από την παραπέρα μείωση των επιτοκίων, άρα όπερ έδει δείξαι..!). Φοβούμενος μάλιστα μην κατηγορηθεί για λαϊκισμό και υποσχεσιολογία, ανακάλυψε περιχαρής ότι το κόστος των αντίστοιχων υποσχέσεων του Κ. Σημίτη ανέρχεται σε ένα τρισ.(!).

Φυσικά, ο Κ. Καραμανλής ποτέ δεν έχει πει ότι δε θα συνεχίσει τη λιτότητα στους μισθούς και τις συντάξεις, ενώ πλειοδοτεί με θέρμη υπέρ των οδηγιών των Βρυξελλών για απελευθέρωση των αγορών, ελαστικές εργασιακές σχέσεις και ανταγωνιστικότητα της οικονομίας προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, περηφανεύεται ότι είναι «η παράταξη της αγοράς» και εκλιπαρεί τη στήριξη από τα μεγάλα αφεντικά. Απέναντί στους τελευταίους, όπως αποδεικνύεται από πρόσφατη ομιλία του σε επιχειρηματίες, αναλαμβάνει πολύ συγκεκριμένες και σαφείς δεσμεύσεις, τόσο για τη γενικότερη πολιτική όσο και για κίνητρα, φοροαπαλλαγές, κ.ο.κ.

- Το δεύτερο όπλο του Κ. Καραμανλή είναι οι αμερικανόπνευστες συνταγές για δημιουργία ενός «πιο ανθρώπινου προσώπου» από αυτή του Κ. Σημίτη, που υπαινίσσεται και πιο ανθρώπινη πολιτική. Οι «προσωπικές στιγμές», οι περιοδείες ειδικά στις υποβαθμισμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου, οι ανθρώπινες συναντήσεις και συζητήσεις με τα ασθενέστερα στρώματα, αποτελούν μέρος ενός καλά επεξεργασμένου και οργανωμένου προπαγανδιστικού σχεδίου.

Σε κάθε περίπτωση, η ηγεσία της ΝΔ θα τα δώσει όλα για τη «νίκη». Το άσχημο γι' αυτή είναι ότι ελάχιστοι πιστεύουν πως η αλλαγή φρουράς στην εξουσία ή η απάντηση στο ψευτοδίλημμα «Σημίτης ή Καραμανλής» θα σημάνει κάτι καλό για τα λαϊκά συμφέροντα από τη Δευτέρα 10 του Απρίλη.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Περιβάλλον

Α, ΝΑ ΚΑΙ μια φορά που, παρά την προεκλογική περίοδο που διανύουμε, ο πρωθυπουργός είπε την αλήθεια. Από την Κρήτη, την οποία επισκέφθηκε, δήλωσε με σαφήνεια ότι «η κυβέρνησή μας ενδιαφέρεται για το περιβάλλον».

Μονό που δε φρόντισε να διασαφηνίσει, αν πρόκειται για το... φυσικό περιβάλλον ή για το πρωθυπουργικό περιβάλλον...

Ο Γείτονας, πάντως, που τον συνόδευε είχε ένα χαμόγελο από τη μια άκρη του προσώπου ως την άλλη. Αυτός κατάλαβε τι εννοούσε και φυσικά χάρηκε, αφού ανήκει στο «περιβάλλον»!

Οσο για το φυσικό περιβάλλον, τι άλλο να πούμε; Είναι δυνατόν μια κυβέρνηση που ενδιαφέρεται γι' αυτό, να έχει στη θέση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ τον... Λαλιώτη;

Ιδίως, όταν έχουν αρχίσει οι ετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

ΜΙΑΚΑΙ αναφέραμε τους Ολυμπιακούς, ο Σάμαρανκ ήταν χτες εδώ και ξεναγήθηκε στο σταθμό του Μετρό του Συντάγματος, που όπως θα έχετε καταλάβει διατίθεται πλέον διά... πάσαν νόσο.

Δήλωσε, μάλιστα, και ενθουσιασμένος με αυτό που είδε, εκφράζοντας την πεποίθηση του ότι θα λυθούν τα προβλήματα της Αθήνας.

Λογικό είναι, αφού δεν πλήρωσε αυτός τα παραπανίσια εκατοντάδες δισεκ., ούτε βέβαια, θα φύγουν από τη δικιά του τσέπη τα «πανωπροίκια» της «Αττικό Μετρό». Ασε που δε μένει σε αυτή την πόλη.

ΑΥΤΗ Η ΧΡΗΣΗ του ενεστώτα στις διαφημίσεις του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τα έργα που γίνονται στη χώρα είναι πραγματικά εκπληκτική: «Η γέφυρα Ρίο - Αντίρριο έχει μήκος 3,5 χιλιόμετρα», λέει.

Καλά δε σκέφτηκαν ότι σε μερικές βδομάδες οι ετεροδημότες, που θα πάνε να ψηφίσουν, θα περάσουν από την περιοχή;

Εκεί το μόνο που θα έχει μήκος 3,5 χιλιόμετρα (ή και παραπάνω) θα είναι η ουρά των αυτοκινήτων έξω από τα φέρι μποτ!

Κι αν δε μας πιστεύουν όσοι επιμένουν να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ και είναι από την επαρχία, τους προκαλούμε... να περάσουν από τη γέφυρα και να αφήσουν εμάς τους οπισθοδρομικούς να πάμε με τον κλασικό τρόπο.

Εντελώς ... ΠΑΣΟΚ

Γρηγοριάδης Κώστας

Ε, αυτό πια ξεπερνάει τα όρια! Βγήκε χτες ο Α. Τσοχατζόπουλος και δήλωσε στα κανάλια ότι το ΚΚΕ με τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις του εναντίον των δολοφόνων του ΝΑΤΟ «προσφέρει "γην και ύδωρ" στο να συνεχιστεί η σύγκρουση» στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου!

Προφανώς, το ΚΚΕ και όχι οι Αμερικανοί, οι Γερμανοί και οι υπόλοιποι ΝΑΤΟικοί εταίροι διαμέλισαν την πρώην Γιουγκοσλαβία και ξεκίνησαν το γαϊτανάκι της αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια. Το ΚΚΕ και όχι όλοι οι άλλοι ματοκύλισε τη Βοσνία. Το ΚΚΕ χρηματοδότησε, εξόπλισε και εξαπόλυσε τον διαβόητο UCK και μετά βομβάρδισε το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία. Το ΚΚΕ και όχι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ εφαρμόζει το εμπάργκο, κλπ., κλπ.

Ολ' αυτά, κατά τον κ. Τσοχατζόπουλο, τα κάνει το ΚΚΕ (!) που μάχεται εναντίον της μετατροπής της χώρας σε ΝΑΤΟικό προγεφύρωμα. Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση, που έχουν παραδώσει την Ελλάδα στο έλεος των δολοφόνων, προσφέρουν - κατά τον κ. Τσοχατζόπουλο - υπηρεσία στην ειρήνη!!!

Τι να πει κανείς πέρα από το γεγονός ότι ο άνθρωπος είναι εντελώς μα εντελώς ...ΠΑΣΟΚ.

«Εξυφαίνεται σκάνδαλο... »

Εύλογη η καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ). «... Με βάση τα προηγούμενα, θεωρούμε ότι εξυφαίνεται μεγάλο σκάνδαλο με την αιφνίδια προώθηση της Κοινής Απόφασης για διορισμό ειδικά της οφειλέτριας ΕΤΒΑ FINANCE, ως εκκαθαρίστριας, ενώ αυτή αρνείται ακόμη να εκπληρώσει την οφειλή της προς τον ΟΑΕ», σημειώνουν στην επιστολή τους προς τον υφυπουργό Ανάπτυξης.

Κι αν δεν καταλάβατε τι έγινε, το κάνουμε λιανά: Η ΕΤΒΑ FINANCE χρωστά, εδώ και καιρό, στον ΟΑΕ 2,3 δισεκατομμύρια δραχμές. Μάλιστα, το ΔΣ του ΟΑΕ προσανατολίζεται στη λήψη των σχετικών δικαστικών μέτρων, προκειμένου να διεκδικήσει την οφειλή. Ε, λοιπόν, αυτή τη μεγαλο-οφειλέτρια του ΟΑΕ έρχεται η κυβέρνηση και τη διορίζει εκκαθαρίστρια του Οργανισμού

Βγάζει μάτι ε!...

Τηλεφωνική ψηφοθηρία

Το θράσος δεν έχει όρια. Λέμε για τους πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Βοιωτίας και ιδιαίτερα για τον πρώην Γ` αντιπρόεδρο της Βουλής, Λουκά Αποστολίδη, ο οποίος πράγματι έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Μάλιστα, χτες, έκανε το εξής απίστευτο: Ανοιξε τον τηλεφωνικό κατάλογο και άρχισε να παίρνει με τη σειρά τηλέφωνο κόσμο, χωρίς προφανώς να ξέρει πού απευθύνεται. Τη δουλιά, βέβαια, δεν την έκανε μόνος του, αλλά είχε και βοηθούς...

Πήραν τηλέφωνο, λοιπόν και κάλεσαν (!) στην παρουσίαση του βιβλίου του (ναι, εξέδωσε κι αυτός βιβλίο...) στη Λιβαδειά, μέχρι και τη γραμματέα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Βοιωτίας της ΚΝΕ, που μένει στη Λιβαδειά, καθώς και τη σύζυγο του γραμματέα της ΝΕ Βοιωτίας του ΚΚΕ, που μένει στη Θήβα. Και να ήταν μόνο τα «καλέσματα»!

Αλλά θα επανέλθουμε για τον εν λόγω κύριο...

Η θέση της χώρας

Γρηγοριάδης Κώστας

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η Ελλάδα περιλαμβάνεται σήμερα στον κατάλογο των 20 πιο αναπτυγμένων χωρών του πλανήτη», σημειώνει, όλο καμάρι και περηφάνια, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Χρ. Ροκόφυλλος, σε άρθρο του στα προχτεσινά «Νέα». Και μετά, πάνω στο προαναφερόμενο... τρανταχτό στοιχείο, οικοδομεί τα επιχειρήματά του. Ούτε λίγο - ούτε πολύ, όχι μόνο πρέπει να ψηφίσουμε το ΠΑΣΟΚ, αλλά να του χρωστάμε και χάρη...

Γιατί, όμως, χρησιμοποίησε αυτό το στοιχείο ο κ. Ροκόφυλλος; Το άλλο, περί κερδοφορίας των επιχειρήσεων, είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό. Ερχόμαστε πρώτοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και σίγουρα θα παίρνουμε μια καλή θέση και στην πρώτη δεκάδα, σε όλο τον κόσμο...

Υπάρχουν, βέβαια, και άλλοι κατάλογοι, που κατατάσσουν τις χώρες, σχετικά με τα ζητήματα της παιδείας, της υγείας, της πρόνοιας, της ποιότητας ζωής των πολιτών γενικότερα, κλπ. Η θέση, όμως, που έχει η χώρα μας στους καταλόγους αυτούς, κάθε άλλο παρά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα από έναν υπουργό. Μιλάμε για σειρά, που βρίσκεται στο 60 και ακόμη παρακάτω. Λίγο πριν εμφανιστούν οι χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου, δηλαδή.

Τέλος πάντων, ο καθένας έχει τα... ενδιαφέροντά του.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τιμωρήστε τους!

Ενα νέο έγκλημα βρίσκεται επί θύραις. Για την ακρίβεια, μια νέα, ακόμα πιο φρικτή πράξη του εγκλήματος κατά της Γιουγκοσλαβίας ξεκίνησε. Και ξεκίνησε, πάλι, από την Ελλάδα.

Από το πρωί της Κυριακής, το έδαφος της χώρας μας έχει και πάλι παραχωρηθεί στους δολοφόνους του ΝΑΤΟ, οι οποίοι αποβιβάζονται στο Λιτόχωρο και, μέσω του λιμένα της Θεσσαλονίκης, οδεύουν για το Κοσσυφοπέδιο.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βάφει, για μια ακόμα φορά, απροκάλυπτα, τα χέρια της στο αίμα των λαών της Βαλκανικής.

***

Ηκυβέρνηση του κ. Σημίτη ψεύδεται. Εφτασε στο σημείο να δηλώσει προχτές, μέσω του Δ. Ρέππα, ότι παραχώρησε το ελληνικό έδαφος για να περάσουν οι πεζοναύτες, έχοντας τη σύμφωνη γνώμη - άκουσον άκουσον - της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης! Ούτε 24 ώρες από την κυβερνητική αθλιότητα, ο Γιουγκοσλάβος πρέσβης εδώ στην Αθήνα αποκάλυψε τη μέγιστη διπλωματική αγυρτεία. Μιλώντας στην τηλεόραση του «902», τόνισε ότι, όχι μόνο δε συμφωνεί η Γιουγκοσλαβία με τη στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, όχι μόνο χαρακτήρισε ωμή επέμβαση κατά της ανεξαρτησίας της χώρας του τα νέα ΝΑΤΟικά παιχνίδια στην περιοχή, αλλά δημοσιοποίησε και το διάβημα διαμαρτυρίας της Γιουγκοσλαβίας προς τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ - μεταξύ αυτών και της ελληνικής κυβέρνησης - όπου τονίζεται η αντίθεση της Γιουγκοσλαβίας στη ΝΑΤΟική έφοδο, που, με τη μορφή «άσκησης», βρίσκεται, ήδη, σε εξέλιξη.

Ωστόσο, η κυβέρνηση, για να δικαιολογήσει το ραγιαδισμό της, έφτασε στο έσχατο όριο. Εφτασε στο σημείο να ψεύδεται, κατά παράβαση κάθε έννοιας, όχι μόνο διπλωματικής πρακτικής, αλλά και κοινής λογικής, λέγοντας ότι η Γιουγκοσλαβία συμφωνεί (!) με τη διέλευση των εναντίον της δολοφόνων (!) από το ελληνικό έδαφος...

***

Λίγες ώρες προτού η αμερικανική μπότα πατήσει ξανά το έδαφος της Ελλάδας, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος δήλωνε με απίστευτο θράσος ότι η Ελλάδα συνιστά παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια!

Λίγες ώρες πριν οι Ράμπο ξεκινήσουν από την Ελλάδα για να σφαγιάσουν το γιουγκοσλαβικό λαό, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, είχε το απίστευτο θράσος να δώσει συνέντευξη, για να εκφράσει την «ανησυχία» του, λέει, σχετικά με τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο...

Λίγες μόλις μέρες πριν, κυβερνητικοί παράγοντες, αν δε χειροκροτούσαν, στην καλύτερη περίπτωση, έκαναν ότι δεν άκουσαν τον Μπερνς, όταν δήλωσε πως η χώρα του είναι κατά των «ριζικών αλλαγών συνόρων» στα Βαλκάνια. Για τις «ήπιες» (!) αλλαγές συνόρων, όμως, οι ΗΠΑ δεν έχουν σοβαρές αντιρρήσεις...

***

Ηκυβέρνηση του κ. Σημίτη εγκληματεί. Ο πρωθυπουργός πηγαίνει σε προεκλογικές συγκεντρώσεις και παρουσιάζει τον υπουργό Αμυνας, λέγοντας: «Ιδού ο πρώτος Ελληνας υπουργός, που διοικεί στρατεύματα εκτός Ελλάδας, στο Κοσσυφοπέδιο, στην Αλβανία, στη Βοσνία» (Κ. Σημίτης, περιοδεία στην Ημαθία, Φλεβάρης 2000)!

Η κυβέρνηση εγκληματεί. Για τα συμφέροντα μιας χούφτας πλουτοκρατών, μετατρέπει την Ελλάδα σε θύμα και θύτη του ιμπεριαλισμού, μετατρέπει τη χώρα σε ύαινα και, ταυτόχρονα, σε σφαχτάρι του πλιάτσικου που συντελείται στα Βαλκάνια.

Την ίδια ώρα, η ΝΔ τής προσφέρει χείρα βοηθείας, ενώ τα κόμματα, που κόπτονται, δήθεν, περί της Αριστεράς, περιορίζονται σε κάποιες φραστικές και μόνο τοποθετήσεις. Κάνουν ...εκλογές, βλέπετε. Δεν έχουν ...χρόνο να ασχοληθούν με τους δολοφόνους, που με πλήρη στρατιωτική εξάρτυση αποβιβάζονται σε Λιτόχωρο και Θεσσαλονίκη...

Ο ελληνικός λαός οφείλει να τους τιμωρήσει. Ολους.

Μην τους ακούς...

Μην τους ακούς

που τάζουνε

και λόγια λέν'

μεγάλα,

άλλα στο νου τους

έχουνε,

άλλα, σου λέω,

άλλα,

για «παραδείσους»

σου μιλούν,

μα σ' έχουν

για «κρεμάλα»!

***

Μην τους ακούς

που τάζουνε

κι οι δυο

δεν έχουν μπέσα,

απ' όσα λέν'

τ' αντίθετα

έχουν στο νου τους

μέσα

κι αν βγούνε

σ' έχουν έτοιμο

για της ΟΝΕ

την «πρέσα»!


Ο οίστρος



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ