Οι τιμητικές εκδηλώσεις στη Μήλο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα «Μήλος» (11/3), περιλάμβαναν εντοίχιση πινακίδας στο σπίτι των παιδικών του χρόνων στη Μήλο, στην οποία αναγράφεται: «Στο σπίτι αυτό από το 1908 έως το 1914 έζησε ο μεγάλος δάσκαλος Μανώλης Κριαράς». Επίσης το 4ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μήλου διοργάνωσε τιμητική εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Μήλου. Ομιλίες μεταξύ άλλων έκαναν οι καθηγητές: του Πανεπιστημίου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μηνάς («Ο Εμμανουήλ Κριαράς ως άνθρωπος, δάσκαλος και επιστήμονας»), του Πανεπιστημίου Αθηνών Χριστόφορος Χαραλαμπάκης και Χάρης Μπαμπούνης («Ο Εμμανουήλ Κριαράς και η Μήλος»), του ΑΠΘ Κομνηνή Πηδώνια («Εμμανουήλ Κριαράς, ο λεξικογράφος και δάσκαλος») και ο δημοσιογράφος Γρηγόρης Μπελιβανάκης («Η ιστορία του κτηρίου Κοπακάκη»). Να σημειώσουμε ότι τον Ιούλιο, ο Εμμ. Κριαράς θα αναγορευτεί και επίτιμος δημότης Ιεράπετρας Κρήτης.
Παρότι ο Εμμ. Κριαράς πορεύεται ήδη στη δέκατη δεκαετία της ζωής του, παραμένει ακάματος και άγρυπνος «φρουρός» της γλώσσας του λαού και του τόπου μας και μάλιστα σε ταπεινά «μετερίζια». Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της «αγρύπνιας» του είναι τα σπουδαία - ιδιαίτερα διδακτικά και για τους δημοσιογραφούντες - δισέλιδα άρθρα του στην εφημερίδα του Συλλόγου Βολιμιατών Ζακύνθου «Η Φωνή των Βολιμιατών» (φύλλο 40, Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2001 και φύλλο 41, Γενάρης - Φλεβάρης 2002). Το πρώτο άρθρο του Εμμ. Κριαρά με τίτλο «Αρχαϊσμοί- εκδημοτικισμοί- νεολογισμοί- τεχνικοί όροι», όπως και το δεύτερο με τίτλο «Συντακτικά - τυπολογικά», με απλή και ξάστερη γλώσσα, με εκλαϊκευτικό τρόπο και πολλά χαρακτηριστικά παραδείγματα παρουσιάζουν τις παραμορφώσεις της γλώσσας μας από «το προπατορικό αμάρτημα», την τάση προς τον αρχαϊσμό ή τον καθαρευουσιανισμό ή και προς τα δύο μαζί και ανακατεμένα με τη σημερινή καθομιλουμένη δημοτική και συνήθως από τους αγνοούντες και την αρχαϊκή και την καθαρευουσιάνικη γλώσσα.
Αποτέλεσμα αυτών των τάσεων είναι ένας γλωσσικός τραγέλαφος, ο οποίος κάνει πολύ πιο ευάλωτη τη γλώσσα μας απέναντι στον γλωσσικό «εισβολέα», τη μια και μόνη «παγκοσμιοποιημένη» γλώσσα, την αγγλική, η οποία - σύμφωνα με μια διεθνή έρευνα γλωσσολόγων - «δολοφονεί» καθημερινά κάμποσες γλώσσες του κόσμου (και τον κύριο εθνικό κορμό και τις διαλέκτους τους).
Θα τελειώσουμε αυτό το σημείωμα με μια πρόταση - ευχή: Τα αρμόδια όργανα της πολιτείας (λ.χ. το υπουργείο Παιδείας) να αναλάβουν την έκδοση και δωρεάν διανομή, ανά την Ελλάδα, σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και ποικίλους μαζικούς φορείς, μιας συλλογής σχετικών μελετημάτων και άρθρων του Εμμανουήλ Κριαρά, με σκοπό την προληπτική προστασία της γλώσσας μας από τις εγχώριες και ξενικές παραμορφώσεις.
«Μικρές ανόητες αμαρτίες» στον «Αδειο Χώρο» του Εθνικού |
Από 15-18/5, η ομάδα «Δωδέκατη Νύχτα» παρουσιάζει τις «Μικρές ανόητες αμαρτίες», τρεις αμερικάνικες ιστορίες βασισμένες σε διηγήματα του Ρέιμοντ Κάρβερ, τρία μικρά δράματα, σύγχρονα και αινιγματικά. Πίσω από την καθημερινότητα ελλοχεύουν ο κίνδυνος, ο φόβος, οι εύθραυστες ισορροπίες. Μετάφραση, διασκευή, σκηνοθεσία Αύρας Σιδηροπούλου.
Το έργο του Πέτερ Χάντκε «Την ώρα που δε γνωρίζαμε τίποτα ο ένας για τον άλλο» παρουσιάζει (21-24/5) το Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Αλίμου «Παρά θιν' αλός». Εργο «ανοιχτό», κατάλληλο για αυτοσχεδιασμό, μουσική, κίνηση. Μετάφραση Κατερίνας Γεωργάτου, σκηνοθεσία Βαρβάρας Δούκα.
Από τις 27-30/5, η ομάδα «Πρώτες ύλες», παρουσιάζει τους «Εξορίστους» του Τζέιμς Τζόις. Το έργο ξεπερνά την πραγματικότητα και αποκαλύπτει το κρυπτόν του λόγου, τη σκοτεινή πλευρά του ορατού. Μετάφραση Μαίρης Βοσταντζή, σκηνοθεσία Χρίστου Λύγκα.
Το έργο του Ντάριο Φο «Οι αρχάγγελοι δεν παίζουν φλίπερ» θα παρουσιάσει (1,2/6) η εταιρία «ΘΕΑΤΟ», σε μετάφραση της ομάδας και σκηνοθεσία Βαλεντίνας Παπαδημητράκη. Πρόκειται για έντονη σάτιρα για την πολιτική, την εκκλησία και την κοινή ηθική, που συνεχώς βαραίνουν την καθημερινότητά μας.
Το έργο Γκιγιόμ Απολινέρ «Οι μαστοί του Τειρεσία», ένα «δίπρακτο σουρεαλιστικό δράμα» του «θεμελιωτή» του μοντερνισμού, θα παρουσιάσει (5-8/6) η Θεατρική Ομάδα «Είσοδος Κινδύνου», σε μετάφραση Αρη Σφακιανάκη, σκηνοθεσία Ελενας Τιμπλαλέξη. Το έργο γράφτηκε στα χρόνια 1903-1916, «αποτυπώνοντας» εμπειρίες από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το έργο του Σωτήρη Δημητρίου «Εις το ρεύμα της ζωής τους» παρουσιάζει (11-14/6) η Εταιρεία Θεάτρου «Δυτικά της Πόλης», σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά. Η παράσταση βασίζεται σε διηγήματα του Σωτήρη Δημητρίου και φωτίζει καθημερινούς «ήρωες» που αποκτούν ποιητικές διαστάσεις.
Εργο του Δ. Φαμελιάρη |
Εγκαινιάζεται αύριο (8μμ) στην γκαλερί «έκφραση» (Μεταξά και Φοίβης 1, Γλυφάδα), έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Παπασταμούλη. Τίτλος της: «Αιγαίο - φως - χρώμα». Οπως σημειώνει ο δημιουργός, «η δουλιά μου έχει θέμα το φως και το χρώμα στο ελληνικό τοπίο, ιδιαίτερα σε ώρες που το φως με την υπερβολή του αποχρωματίζει τα πάντα. Χρησιμοποίησα την ακουαρέλα για τη γρήγορη καταγραφή του φευγαλέου φωτισμού και ακριλικό στα μεγάλα έργα. Το τοπίο είναι αφορμή να συνθέσω αυτές τις χαρακτηριστικές χρωματικές αρμονίες που όλους μας συνεπαίρνουν. Αυτό είναι το θέμα μου και όχι η αναλυτική περιγραφή των στοιχείων του τοπίου».
Λάδια σε μουσαμά και ξύλα απαρτίζουν την καινούρια δουλιά του Δημήτρη Φαμελιάρη, που παρουσιάζεται στην γκαλερί «Σκουφά» (Σκουφά 4). Στα έργα του ο δημιουργός χρησιμοποιεί διάφορα υλικά, όπως παλιά ξύλα και άμμο. Τα θέματά του είναι αντικείμενα του χώρου του, νεκρές φύσεις και τοπία. Διάρκεια έκθεσης έως 26/5.
Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, που εκλέχτηκε στις 29 του Απρίλη. Πρόεδρος εκλέχτηκε ο Βασίλης Κολοβός, γενικός γραμματέας ο Ακίνδυνος Γκίκας, α` αντιπρόεδρος - υπεύθυνος τομέα Θεάτρου ο Ανδρέας Βαρούχας, β` αντιπρόεδρος - υπεύθυνη οπτικοακουστικών μέσων η Ελένη Γερασιμίδου. Αναπληρώτρια γενική γραμματέας - δημόσιες σχέσεις η Λίλα Καφαντάρη, έφορος ο Βαγγέλης Πυρινής, ταμίας ο Λεωνίδας Βαρδαρός, αναπληρωτής ταμίας ο Γιάννης Καλατζόπουλος. Γραμματέας θεάτρου - αντεπιστέλλον μέλος ΟΕΘ ο Γιώργος Ζιόβας, σύμβουλος ελεύθερου και επιχορηγούμενου θεάτρου ο Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, σύμβουλος δημοτικών και περιφερειακών θεάτρων ο Μανόλης Σορμαΐνης, σύμβουλος κρατικών θεάτρων ο Νίκος Παναγιωτίδης. Γραμματέας οπτικοακουστικού ο Νίκος Δαφνής, γραμματέας διεθνών σχέσεων ο Κωστής Μαλκότσης. Σύμβουλος κινηματογράφου ο Ρήγας Αξελός, σύμβουλος ραδιοτηλεόρασης ο Γιάννης Καλατζόπουλος. Αντεπιστέλλον μέλος στο ΤΑΣΕΗ ο Ανδρέας Βαρούχας, αντεπιστέλλον μέλος Πειθαρχικού ο Βαγγέλης Πυρινής. Μέλη: Σιμεών Πάτροκλος, Λευτέρης Πλασκοβίτης.
Το νέο ΔΣ αποφάσισε ομόφωνα τα εξής: Αναβίωση της «Ημέρας του ηθοποιού». Σύντομα θα γίνουν επαφές με αρμόδιους φορείς για να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στο Ηρώδειο. Κάλυψη των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των ηθοποιών του ΚΘΒΕ, με βάση την πάγια θέση του ΣΕΗ «κάθε ανανέωση ή μη συμβολαίων στα κρατικά, είναι δικαίωμα των θεάτρων, αλλά να γίνεται σύμφωνα με τις ανάγκες του προγραμματισμού και να μην καταπατείται ο νόμος περί ελάχιστου καλλιτεχνικού δυναμικού 100 ηθοποιών». Το ΔΣ ανανέωσε την εμπιστοσύνη προς τους εκπροσώπους του στα ΔΣ του Εθνικού και του ΚΘΒΕ, Λεωνίδα Βαρδαρό και Ρήγα Αξελό, αντίστοιχα.
Το πρόγραμμα προβολών στους κινηματογράφους του δικτύου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, «Filmcenter», από 17-23/5 έχει ως εξής: «Απόλλων»: θα προβάλλονται οι ταινίες της 4ης Διεθνούς Συνάντησης Αρχαιολογικής Ταινίας του μεσογειακού χώρου, «Τριανόν»: «Ο γάμος των μουσώνων», «Πτι Παλαί»: «Μίλα της», «Αφαία»: «Ταξιδιάρικα πουλιά», «8 γυναίκες», «Αστρον»: «Ο γάμος των μουσώνων».
Αρχισε η προπώληση εισιτηρίων για την πρεμιέρα των παραστάσεων των Μπαλέτων Μπεζάρ - Λωζάνη, στο Ηρώδειο, στις 6/6. Η προπώληση των εισιτηρίων για τις άλλες δύο παραστάσεις (7, 8/6), θα αρχίσει στις 17/5. Εισιτήρια πωλούνται στα κεντρικά ταμεία (Πανεπιστημίου 39), στο Ηρώδειο (Δευτέρα έως Παρασκευή 8.30πμ - 4μμ, Σάββατο 9πμ - 2.30μμ). Τηλεφωνική προπώληση με πιστωτική κάρτα: 010 - 3221459.