ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΟΡΥΧΕΙΟ «ΡΑΣΠΑΝΤΣΚΑΓΙΑ»
Εγκλημα στο βωμό του κέρδους

Στα συντρίμμια που άφησαν οι εκρήξεις, τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν να βρουν επιζώντες
Στα συντρίμμια που άφησαν οι εκρήξεις, τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν να βρουν επιζώντες
O αριθμός των θυμάτων στο ανθρακωρυχείο «Ρασπάντσκαγια» εξακολουθεί να αυξάνεται. Ηδη, έχουν ανασυρθεί τα πτώματα 52 εργατών, ενώ αγνοείται η τύχη ακόμη 38 ανθρακωρύχων. Η επιχείρηση διάσωσης συνεχίζεται, ωστόσο οι πιθανότητες εύρεσης ζωντανών μειώνονται ώρα με την ώρα. Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων, τα δύο ιδιαίτερα επικίνδυνα σημεία της γαλαρίας, όπου τη στιγμή της έκρηξης βρίσκονταν ανθρακωρύχοι, μπορούν να πλημμυρίσουν οποιαδήποτε στιγμή.

Στις στοές του ορυχείου σημειώθηκαν στις 8 Μάη δύο εκρήξεις, με διαφορά μερικών ωρών, όταν εκεί εργάζονταν τουλάχιστον 356 άνθρωποι.

Το ανθρακωρυχείο «Ρασπάντσκαγια» είναι το μεγαλύτερο του είδους του στη Ρωσία, βρίσκεται στην πόλη Μεζντουρέτσενσκ στην περιοχή Κέμεροβο. Το ετήσιο μέγεθος παραγωγής του άνθρακα φτάνει περίπου τα 8-9 εκατομμύρια τόνους. Το ανθρακωρυχείο άνοιξε το 1973 και τα αποθέματα άνθρακα υπολογίζονται σε 451 εκατομμύρια τόνους. Το μήκος των στοών του ανθρακωρυχείου είναι σχεδόν 370 χλμ. (για σύγκριση, το μήκος του μετρό της Μόσχας είναι 298,2 χλμ.). Το συγκεκριμένο ανθρακωρυχείο ανήκει σε εταιρεία που ελέγχεται από τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Να σημειωθεί πως σε όλο το διάστημα της λειτουργίας του ανθρακωρυχείου έγιναν δυο ατυχήματα και τα δύο μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού. Το πρώτο έγινε στις 30 Μάρτη του 2001 με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 4 ανθρακωρύχοι και να τραυματιστούν 11 άτομα, ενώ το δεύτερο ατύχημα που έγινε το 2005 ήταν χωρίς θύματα.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ως βασικές εκδοχές των αιτιών που προκάλεσαν τις νέες εκρήξεις στο ανθρακωρυχείο την κακή κατάσταση των εγκαταστάσεων και την παραβίαση της τεχνολογίας εξόρυξης άνθρακα. Ωστόσο, σε δημοσιεύματα των ρωσικών εφημερίδων, αναφέρονται μαρτυρίες ανθρακωρύχων, που δείχνουν την εντατικοποίηση της εργασίας, σε βάρος των μέτρων ασφαλείας. Ετσι, σύμφωνα με αυτές τις μαρτυρίες, οι εργάτες αναγκάζονταν να εργαστούν στις στοές, παρά τις προειδοποιήσεις των ανιχνευτών μεθανίου (ενεργοποιούνται όταν τα όρια μεθανίου ξεπερνούν το 2%, ενώ η έκρηξη γίνεται όταν είναι αυτό το αέριο σε ποσοστά άνω του 4%), αφού, όπως υποστηρίζουν, τις περισσότερες φορές στην ατμόσφαιρα των στοών το μεθάνιο ξεπερνά αυτές τις ποσότητες.

Γίνεται φανερό ότι η ρωσική εργατική τάξη ειδικότερα στον κλάδο των ορυχείων, μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση, μετράει εκατόμβες νεκρών. Σύμφωνα με σχετικό απολογισμό των ρωσικών ΜΜΕ με αφορμή το τελευταίο έγκλημα, οι νεκροί ανθρακωρύχοι της χώρας από το 2004 μέχρι και τις αρχές του 2010 (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα τελευταία θύματα) ανέρχονται σε 297!

Το πλέον πολύνεκρο δυστύχημα συνέβη στις 19 Μάρτη 2007 στο Κουζμπάς, στο ορυχείο «Ουλιάνοβσκαγια», στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 110 ανθρακωρύχοι.


Ι. Π.

ΣΥΡΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Πολύμορφη ενίσχυση της συνεργασίας

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

«Εχουμε παρελθόν στενών σχέσεων και συνεργασίας και θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο» δήλωνε, χτες, ο Ρώσος Πρόεδρος, ολοκληρώνοντας τη διήμερη επίσκεψή του στη Συρία, πριν μεταβεί στην Τουρκία. Με τον Σύρο Πρόεδρο στο πλευρό του, ο Μεντβέντεφ, ανοιχτά, επιχείρησε να αναβαθμίσει το ρόλο της Ρωσίας στις διαμεσολαβήσεις και στις εξελίξεις στην περιοχή, προοπτική που υποστήριξε και ο συνομιλητής του.

Συγκεκριμένα, ο Μεντβέντεφ εκτίμησε ότι η κατάσταση «στη Μέση Ανατολή είναι πολύ, μα πάρα πολύ κακή, με την ισραηλινο-παλαιστινιακή ένταση ν' απειλεί με πρωτοφανή καταστροφή ολόκληρη την περιοχή». Ο Ρώσος Πρόεδρος, αφού αναγνώρισε τη θέση των ΗΠΑ στη διαδικασία διαμεσολάβησης, και τις κάλεσε «ν' αναλάβουν ενεργότερο ρόλο», κάτι στο οποίο συμφώνησε και ο Μπάσαρ αλ Ασαντ. Ταυτόχρονα, ο Μεντβέντεφ υποστήριξε ότι «όπως δείχνουν τα πράγματα δεν υπάρχει αρκετή βούληση από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να βρεθεί λύση, και αυτή η βούλησή τους θα πρέπει να τονωθεί», και σε αυτό το σημείο «προσφέρθηκε» να συνεισφέρει η Ρωσία με δυναμικότερη διπλωματία.

Ο Ρώσος Πρόεδρος μίλησε για «καθοριστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Συρία», για να εισπράξει την «ανταπόδοση» του Σύρου ομολόγου του ότι η Μόσχα έχει εξίσου σημαντικό ρόλο στην περιοχή. Τέλος, ο Μεντβέντεφ, υπό το ικανοποιημένο βλέμμα του Ασαντ, υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή, αν δεν αποχωρήσει το Ισραήλ από το σύνολο των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών, συμπεριλαμβανομένων των υψωμάτων του Γκολάν (που έχουν καταληφθεί από τη Συρία), και δεν ιδρυθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος».

Εκτός της διπλωματίας, οι δύο άνδρες συζήτησαν για ενίσχυση της συνεργασίας τους στον τομέα ενέργειας, (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) και ειδικότερα της πυρηνικής ενέργειας. Αν και δε δόθηκαν λεπτομέρειες, φαίνεται ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για την κατασκευή κάποιου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Συρία, στο περιθώριο των οικονομικών και επιχειρηματικών συμφωνιών. Αναλυτές εκτιμούσαν ότι η συριακή ηγεσία επιδιώκει να επανέλθει στο ρόλο του σταυροδρομιού ενέργειας στην περιοχή με τη βοήθεια της Ρωσίας, η οποία με τη σειρά της, εκτιμάται, ότι θα επιδιώξει ν' αναβαθμίσει την παρουσία της στην διπλωματία και στην άσκηση επιρροής διά μέσου της σύσφιγξης των σχέσεών της με τη Συρία.

ΤΟΥΡΚΙΑ
«Παιχνίδια» εξουσίας πίσω από την παραίτηση Μπαϊκάλ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Μετά την παραίτησή του από την ηγεσία του τουρκικού κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), με αφορμή ροζ σκάνδαλο που τον ήθελε να διατηρεί δεσμό με βουλευτή του κόμματός του, ο Ντ. Μπαϊκάλ, σε δηλώσεις του, έκανε λόγο για σκευωρία, αποδίδοντας ευθύνες για τη «συνωμοσία» που στήθηκε εναντίον του και στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρώην ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι η παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος δε σημαίνει και αποχώρησή του από την πολιτική ζωή της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι η «σκευωρία» δεν είχε στόχο μόνο τον ίδιο, αλλά υπονόμευσε και το CHP, ενώ διατάχθηκε έρευνα και από τον εισαγγελέα.

Ενα σκάνδαλο, που χρησιμοποιήθηκε ως ακόμα ένας τρόπος αποπροσανατολισμού του τουρκικού λαού από τα ζωτικά του προβλήματα, την ανεργία, τη φτώχεια, την αστυνομική τρομοκρατία, ενώ δρομολογείται και δημοψήφισμα σε σχέση με την πολυσυζητημένη «συνταγματική αναθεώρηση», δίνοντας τροφή στη δήθεν κόντρα των δύο κομμάτων της αστικής τάξης, «κεμαλικών» και «ισλαμιστών». Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, που ακολουθούν την ίδια πολιτική της ενίσχυσης της κερδοφορίας του κεφαλαίου με μέτρα κατά των λαϊκών στρωμάτων.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Προς κυβέρνηση Συντηρητικών - Φιλελεύθερων

Παραιτήθηκε από πρωθυπουργός ο ηγέτης των Εργατικών Γκ. Μπράουν

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού Συντηρητικών (Τόρις), του Ντέιβιντ Κάμερον και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών του Νικ Κλεγκ είναι το πιο πιθανό ενδεχόμενο μετά τις εκλογές της 6ης Μάη στην Βρετανία. Την εξέλιξη αυτή φαίνεται να διευκολύνει και η χθεσινή απόφαση του ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος των Εργατικών, Γκόρντον Μπράουν να παραιτηθεί από πρωθυπουργός, υποβάλλοντας την παραίτησή του, όπως προβλέπεται στη Βασίλισσα της Αγγλίας, η οποία θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στους Τόρις που έχουν πάρει ποσοστό 36,1.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με το 23%, σε ρόλο «μπαλαντέρ» παζάρεψαν και με τους Τόρις και με τους Εργατικούς θέτοντας ως όρο να παραιτηθεί ο Μπράουν που έτσι και αλλιώς έχει φθαρεί.

Με τα όσα έχουν γίνει γνωστά φαίνεται ότι το παζάρι των Συντηρητικών και Φιλελευθέρων Δημοκρατικών κατέληξε με καλά ανταλλάγματα για τους δεύτερους, όπως ενδεχόμενο δημοψήφισμα για τον εκλογικό νόμο και κυβερνητικές θέσεις.

Οσο για τους ποιους επιθυμεί το κεφάλαιο να είναι η επόμενη κυβέρνηση σε αυτή τη συγκεκριμένη φάση στη Βρετανία που κλυδωνίζεται από την κρίση και η «πολιτική εξουσία καλείται να επιβάλει αιματηρά μέτρα λιτότητας», γνωστό και χαρακτηριστικό δείγμα είναι ότι οι «αγορές» αντέδρασαν θετικά μόλις μεταδόθηκε η είδηση για διακοπή των συνομιλιών Εργατικού Κόμματος - Φιλελεύθερων. Αρα φαίνεται να κλίνουν προς την κυβέρνηση των Συντηρητικών. Πάντως, για τα λαϊκά στρώματα λίγη σημασία έχει ποιος θα είναι ο συνδυασμός για την ...σφαγή που έρχεται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ