ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Επέτειοι

  • Ο Σύλλογος «Εκτελέσεις Περιφερείας Γυθείου», το Παράρτημα Λακωνίας της ΠΕΑΕΑ και οι συγγενείς των θυμάτων τελούν αύριο Κυριακή 9-12-01 μνημόσυνο (στον τόπο της εκτέλεσης) στη μνήμη των 41 πατριωτών που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς τον Δεκέμβρη του 1943 στον Πασσαβά Μαυροβουνίου.

- Για τον σκοπό αυτό ξεκινά πούλμαν για το Μαυροβούνι Γυθείου σήμερα Σάββατο 8-12-01, στις 7.30 π.μ. από την Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Δημαρχείο Αθήνας). Επίσης, πούλμαν δρομολογεί η ΠΕΑΤΑΘ-ΔΣΕ - η οποία συμμετέχει στην εκδήλωση - που ξεκινά από την πλατεία Κάνιγγος σήμερα Σάββατο 8-12-01 στις 8.30 π.μ.

  • Ο Δήμος Καλαβρύτων, τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και αποτίοντας τον ελάχιστο φόρο τιμής, διοργανώνει τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης: Τετάρτη 12/12 στις 7.30 μ.μ. Πέμπτη 13/12, στις 10.00 π.μ. τέλεση πάνδημου Μνημοσύνου στον Καθεδρικό Ναό των Καλαβρύτων, ομιλίες, κατάθεση στεφάνων. Κυριακή 16/12, στις 11 π.μ. Πανελλήνιος Αγώνας Δρόμου Θυσίας.

Συνεστίαση ΠΕΑΕΑ

  • Η ΠΕΑΕΑ διοργανώνει συνεστίαση αύριο Κυριακή 9-12-01 στις 12 το μεσημέρι στο κέντρο «ΚΙΒΩΤΟΣ» (Καυτατζόγλου και Δ. Ράλλη 26, Πατήσια. Τηλ: 2236.600).
«Κουνήθηκαν» οι Σποράδες

Ισχυρή σεισμική δόνηση ταρακούνησε χτες στις 21.45 την ευρύτερη περιοχή των Σποράδων και έγινε αισθητή και στην περιοχή της Αθήνας. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,1 της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό του ήταν 150 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αθήνας, στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της νήσου Σκοπέλου. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές θύματα ή ζημιές δεν είχαν αναφερθεί.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Η Παιδεία στην Αντίσταση

Συγκέντρωση, με θέμα «Η Παιδεία στην Αντίσταση», διοργάνωσαν στην Καλαμάτα, στις 2 Νοέμβρη, η ΕΣΑΚ Εκπαιδευτικών και το Τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ, στο Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας.

Η ανταπόκριση του κόσμου στην πρόσκληση των δυο παραπάνω φορέων ήταν πολύ θετική και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν το πρόγραμμα της εκδήλωσης, που περιλάμβανε:

- Παρουσίαση του έργου της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ) πάνω στα ζητήματα της Παιδείας.

- Ομιλίες των εκπροσώπων των φορέων που πραγματοποίησαν τη συγκέντρωση, οι οποίες αναφέρονταν στις παιδαγωγικές αντιλήψεις που κυριαρχούσαν στις εκπαιδευτικές επιλογές της ΠΕΕΑ (Δ. Γληνός, Ε. Αλεξίου, Ρ. Ιμβριώτη κ.ά.).

Παράλληλα, στην εκδήλωση τιμήθηκαν και τα 60 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ. Εγιναν επετειακές ομιλίες και η χορωδία της ΠΕΑΕΑ ερμήνευσε τραγούδια της Αντίστασης.

Επίσης, στον ίδιο χώρο λειτούργησε και έκθεση αντιστασιακού βιβλίου και φωτογραφικών ντοκουμέντων από την περίοδο της Κατοχής 1941-1944.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ