ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ - ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Προκλητικές φοροαπαλλαγές για τα «νέα» προϊόντα τζόγου

Με σχέδιο νόμου η κυβέρνηση κατοχυρώνει τις αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου και των τραπεζών

Στη νομοθετική κατοχύρωση των αξιώσεων του μονοπωλιακού κεφαλαίου, ιδιαίτερα των τραπεζών, προχωρά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το σχέδιο νόμου «Ομολογιακά δάνεια, τιτλοποίηση απαιτήσεων και απαιτήσεων από ακίνητα», που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Το «ναι σε όλα» περιλαμβάνει την πλήρη και προκλητική φοροαπαλλαγή των τραπεζών, των μεγαλορεντιέρηδων και του μεγάλου κεφαλαίου για τα «νέα» προϊόντα τζόγου.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Η εκτενής ρύθμιση ορισμένων ζητημάτων στο σχέδιο νόμου δεν υπονοεί ότι οτιδήποτε δεν προβλέπεται απαγορεύεται. Αλλωστε σε καθεστώς ελεύθερης ιδιωτικής οικονομίας είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη, αν όχι και αναγκαία, η ευέλικτη προσαρμογή της αγοράς με τις κατά το δυνατόν λιγότερες νομοθετικές παρεμβάσεις».

Ομως, οι νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης και υπαρκτές είναι και το «ζουμί» του νομοσχεδίου αποτελούν. Μεταξύ άλλων προβλέπονται «ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις» τόσο για τα ομολογιακά δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων όσο και για την τιτλοποίηση απαιτήσεων και ακινήτων.

Και συγκεκριμένα:

  • Για τα εταιρικά ομόλογα προβλέπουν «φορολογική μεταχείριση ανάλογη με αυτή που έχει προβλεφτεί για τους τίτλους προεσόδων του ελληνικού δημοσίου». Με απλά λόγια, η έκδοση, διάθεση, μεταβίβαση των ομολογιακών τίτλων και οτιδήποτε άλλο έχει να κάνει με αυτά θα είναι παντελώς αφορολόγητη
  • Οι «εταιρίες ειδικού σκοπού», που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, απαλλάσσονται πλήρως από το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και το τέλος χαρτοσήμου για τα ακίνητα που έχουν στο ενεργητικό τους
  • Κάθε μεταβίβαση ακινήτου προς τις εταιρίες αυτές καθώς και η αναμεταβίβασή τους απαλλάσσεται από «κάθε άμεσο ή έμμεσο φόρο, τέλη χαρτοσήμου, εισφορά ή δικαιώματα υπέρ του δημοσίου ή τρίτων».

Με το πρώτο σκέλος του νομοσχεδίου η κυβέρνηση έρχεται να ρυθμίσει την αγορά των «εταιρικών ομολόγων». Πρόκειται για έκδοση χρέους από μεγάλες ΑΕ. Τα ομόλογα αυτά θα είναι αντικείμενο καθημερινού τζόγου και οι τράπεζες θα έχουν τον πρώτο λόγο καθώς θα «αξιολογούν» τις επιχειρήσεις και θα εμπορεύονται τη συγκεκριμένη πραμάτεια. Παράλληλα, η αγορά αυτή ελπίζουν ότι θα αποτελέσει μια ακόμη πηγή άντλησης κεφαλαίων από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Την υπερσυσσώρευση κεφαλαίων στις μονοπωλιακές επιχειρήσεις υπηρετεί και το δεύτερο σκέλος του νομοσχεδίου, που αφορά στη λεγόμενη τιτλοποίηση απαιτήσεων. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά πρώτα και κύρια στις τράπεζες που θα έχουν τη δυνατότητα να εμπορεύονται στοιχεία του ενεργητικού τους, όπως τα δάνεια που έχουν χορηγήσει σε πελάτες, να τα πουλούν δηλαδή σε άλλη τράπεζα ή τρίτο. Επίσης, με βάση το ύψος των απαιτήσεων μπορούν να εκδίδουν ομόλογα και να τα διαθέτουν στους «επενδυτές». Μια μορφή της τιτλοποίησης «απαιτήσεων» είναι και η «τιτλοποίηση ακινήτων», που προικοδοτείται με πλήρη φοροαπαλλαγή από την κυβέρνηση και που την εκμεταλλεύτηκαν ήδη ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις και τράπεζες. Το σχέδιο νόμου που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή κρίνει σκόπιμο, «λόγω του νέου του θεσμού στην Ελλάδα, να μην επιτρέπεται η διάθεση των ομολογιών που θα εκδίδονται στο πλαίσιο της τιτλοποίησης με δημόσια εγγραφή στο κοινό».

Δραματική συρρίκνωση του προσωπικού

Δραματική συρρίκνωση του προσωπικού της ΑΓΝΟ απαιτούν οι εταιρίες που υπέβαλαν μη δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά της επιχείρησης, μετά από πρόσκληση της ΑΤΕ, στην οποία ανήκει η γαλακτοβιομηχανία. Σημειώνεται ότι μετά τη συνεχή απαξίωση της επιχείρησης από την Τράπεζα και τη συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της, έρχονται και εντείνονται τώρα οι πιέσεις για μείωση του αριθμού των εργαζομένων, όπως και χτυπήματος των εργασιακών τους κατακτήσεων.

Οπως επανειλημμένα έχει τονίσει το σωματείο εργαζομένων στην ΑΓΝΟ, την επιχείρηση κατασυκοφάντησης του συνεταιριστικού κινήματος που προηγήθηκε, αντικατέστησε η προπαγάνδα περί ευθυνών των εργαζομένων και η αναποτελεσματικότητά τους στα νέα δεδομένα του ανταγωνισμού, με κυρίαρχα επιχειρήματα το πλεονάζον προσωπικό.

Με σημαία τα παραπάνω, σημειώνουν, κυβέρνηση και τραπεζίτες δρομολόγησαν την άλωση της ΑΓΝΟ μέσα από τις απαξιωτικές διαδικασίες της εκκαθάρισης και της αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ώστε να προετοιμαστεί η παράδοσή της στα χέρια των ιδιωτικών συμφερόντων.

Εξι συνολικά εταιρίες ανακοινώθηκε ότι υπέβαλαν μη δεσμευτική προσφορά (ΔΕΛΤΑ, ΜΕΒΓΑΛ, «Τυράς», «Κολιός», «Φάρμα Σιμώνη» και η ρωσική WIMM-BILL-DANN). Την Παρασκευή αναμένεται η ΑΤΕ και η «Deloitte και Touche» - σύμβουλος στην εν λόγω διαδικασία - να επιλέξουν τις επικρατέστερες προτάσεις.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΛΤΑ, παρόλο που έχει ολοκληρώσει εργοστάσιο στη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης, το οποίο ήδη τέθηκε τη βδομάδα αυτή σε λειτουργία, συνεχίζει να ενδιαφέρεται για την ΑΓΝΟ. Μάλιστα σε συνέντευξη που έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΛΤΑ, Α. Κροντηράς, επέρριψε ευθύνες στην ΑΤΕ για την κατάσταση που βρίσκεται η ΑΓΝΟ και για το γεγονός ότι αυτή δεν προχώρησε αμέσως στην ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας. Ανέφερε ακόμη ότι η ΔΕΛΤΑ ενδιαφέρεται για σύναψη στρατηγικής συμμαχίας με την ΑΓΝΟ κι όχι για εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου μετοχών.

ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
Κάτω και από τις 1.600 μονάδες

Βαριές απώλειες είχε για μια ακόμη φορά η Σοφοκλέους με το γενικό δείκτη να κατρακυλάει χτες στις 1.570 μονάδες, με απώλειες 2,60%. Ως συνήθως, οι ντόπιοι χρηματιστηριακοί παράγοντες και διάφοροι αναλυτές αποδίδουν την εξέλιξη στην αρνητική συγκυρία στις διεθνείς χρηματαγορές και τη χασούρα που καταγράφεται και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Γεγονός είναι ότι σε αυτή τη φάση ο τζόγος κυριαρχείται από υποτιμητικές προσδοκίες των μεγαλομετόχων και ρεντιέρηδων που προχωρούν σε αλλεπάλληλες ρευστοποιήσεις μετοχών. Ο τζίρος έφτασε χτες στα 99,7 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε σε ποσοστό 2,87%, οι τηλεπικοινωνίες 3,48% και οι κατασκευές 3,73%.

«Δειγματοληπτικοί» φοροέλεγχοι

«Δειγματοληπτικούς» ελέγχους στις φορολογικές δηλώσεις, που υποβλήθηκαν μέσω του Ιντερνετ (για τα εισοδήματα του 2001), θα διενεργήσει το υπουργείο Οικονομικών. Με υπουργική απόφαση που θα δημοσιευτεί στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» καθορίζονται τα κριτήρια της δειγματοληψίας. Η έμφαση δίνεται στις πιστωτικές δηλώσεις (θα ελεγχθεί ποσοστό 10% για πιστωτικά υπόλοιπα πάνω από 1.500 ευρώ και 3% για ποσά μέχρι 1.500 ευρώ). Οι «ηλεκτρονικές» χρεωστικές δηλώσεις, καθώς και όσες δεν εμφανίζουν εισοδήματα θα ελεγχθούν σε ποσοστό 3%. Η υπουργική απόφαση καθορίζει και άλλα κριτήρια με βάση το ύψος των δαπανών, όπως για τόκους δανείου για την αγορά πρώτης κατοικίας, ιατρικά έξοδα, δωρεές - χορηγίες κ.ά.

ΟΤΕ
Στήριξη μετοχής

Σε κίνηση για τη στήριξη της μετοχής του ΟΤΕ, που έχει φτάσει σε χαμηλά επίπεδα, προχωρά η διοίκηση του Οργανισμού.

Οπως ανακοινώθηκε, στο πλαίσιο αυτό θέτει σε εφαρμογή πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών, με τιμή ανά μετοχή που κυμαίνεται από ένα μέχρι 30 ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο ΟΤΕ έχει δικαίωμα να επαναγοράσει το υπόλοιπο των ιδίων μετοχών, πέραν των όσων έχουν ήδη αποκτηθεί, μέχρι του ορίου του 10% του μετοχικού κεφαλαίου, το οποίο είναι περίπου 7,4%.

Νέα «κάρτα» από την ΕΤΕ

Με το σλόγκαν «η πρώτη έξυπνη πιστωτική κάρτα με τεχνολογία chip» λανσάρει η Εθνική Τράπεζα τη «Visa Παρουσίαση» σε συνεργασία με τα καταστήματα «Παρουσίαση». Πρόκειται για μια κάρτα Visa η οποία, μέσω του ενσωματωμένου μικροεπεξεργαστή (microprocessor χωρητικότητας 4 Kbytes) που διαθέτει, είναι σε θέση να διαχειρίζεται σύνθετα προγράμματα «επιβράβευσης» αγορών που απορρέουν από τη χρήση της, ενημερώνοντας ταυτόχρονα τους κατόχους της για τους πόντους που θα συγκεντρώνουν τη στιγμή της συναλλαγής τους με τα καταστήματα «Παρουσίαση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ