ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Απρίλη 2000 - Κυριακή 30 Απρίλη 2000
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
25η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΟΥ ΒΙΕΤΝΑΜ
Πολύτιμα μαθήματα ιστορίας

Μάχη ενάντια στους αμερικάνους πεζοναύτες (Απο τις λεγόμενες κρυμμενες φωτογραφίες)

Associated Press

Μάχη ενάντια στους αμερικάνους πεζοναύτες (Απο τις λεγόμενες κρυμμενες φωτογραφίες)
Τριακοστή Απριλίου 1975. Το ραδιόφωνο στο Ανόι μεταδίδει ότι τα τανκ των Βιετκόνγκ ισοπέδωσαν τις πύλες και εισέβαλαν στο Προεδρικό Μέγαρο στη Σαϊγκόν, την πρωτεύουσα του Νοτίου Βιετνάμ. Απελπισμένοι Αμερικανοί προσπαθούσαν να γαντζωθούν από το τελευταίο ελικόπτερο που εγκατέλειπε το Νχα-Τρανγκ, οι τελευταίοι πεζοναύτες αποχωρούσαν με εξευτελιστικό τρόπο από τη στέγη της αμερικανικής πρεσβείας στη Σαϊγκόν, την ώρα που το πλήθος ετοιμαζόταν να εισβάλει στο κτίριο. Χρειάστηκαν ακόμη δύο μήνες για πέσει και να απομακρυνθεί οριστικά η κυβέρνηση - μαριονέτα των ΗΠΑ του Νοτίου Βιετνάμ, να ολοκληρωθεί η νίκη των Βιετκόνγκ και επιτέλους η χώρα να ενωθεί, να αποτελέσει μία και ομοούσια κρατική οντότητα. Μία σοσιαλιστική οντότητα.

Εντούτοις, αυτή η ημερομηνία, 30ή Απριλίου, σηματοδοτεί επί της ουσίας το τέλος του πολέμου, της νίκης ενός αποφασισμένου και γεμάτου ιδανικά λαού ενάντια σε μία υπερδύναμη όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η 30ή Απριλίου σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη στρατιωτική και πολιτική ήττα που γνώρισαν ποτέ οι ΗΠΑ, που γονάτισαν αποκαμωμένες και κάθιδρες μπροστά στη λιλιπούτεια χώρα.

Μαθήματα νίκης

Περίπου τρία εκατομμύρια Βιετναμέζων έχασαν τη ζωή τους, εκατομμύρια θρυμματισμένα σώματα και ψυχές επέζησαν αυτής της σφαγής των αθώων, αυτού του μακροχρόνιου πολέμου. Εκατομμύρια εκτάρια δασών ακόμη σε κατάσταση συναγερμού εξαιτίας των τόνων χημικών και τοξικών που ρίχτηκαν από τις αμερικανικές δυνάμεις. Από εκείνη τη στιγμή και εξαιτίας της μόλυνσης, ανήκεστος βλάβη του φυσικού πλούτου, χιλιάδες παιδιά, γενιές ολόκληρες έχουν γεννηθεί με ανωμαλίες και υποφέρουν από ασθένειες που οφείλονται στη μόλυνση από τα χημικά.

Είκοσι πέντε χρόνια μετά το τέλος, ένας εκ των ηγετών αυτής της νίκης του λαού του Βιετνάμ, ο στρατηγός Βο Νγκιέν Γκιάπ, μιλώντας προς τους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια των φετινών εορταστικών εκδηλώσεων που άρχισαν από τις αρχές του Απρίλη στο Μπουόν Μα Τουότ, θα τονίσει: «Σε λίγο θα γίνω εκατό χρονών, αλλά το κομμουνιστικό ηθικό και πνεύμα παραμένει αναλλοίωτο, ακριβώς όπως ήμουν νέος». Ο στρατηγός Γκιάπ ήταν απολύτως ξεκάθαρος, ότι αυτή η νίκη θα μπορούσε εύκολα να μετατραπεί σε ήττα αν οι δυνάμεις των Βιετκόνγκ είχαν προσπαθήσει να πολεμήσουν κατά μέτωπο, ένας προς έναν, ένα εχθρό που ήταν κατά πολύ καλύτερα εξοπλισμένος, με τα βομβαρδιστικά «Β52» να συνδράμουν το έργο των επίγειων δυνάμεών τους. «Επρεπε να χρησιμοποιήσουμε το μικρό ενάντια του μεγάλου, απαρχιωμένα όπλα κατά σύγχρονων. Σε έναν πόλεμο, άνθρωποι και όπλα, έχουν όλα την ίδια σημασία, Στο τέλος, ήταν ο ανθρώπινος παράγοντας που σηματοδότησε τη νίκη» θα τονίσει ο Γκιάπ που θα τη χαρακτηρίσει «ως απόλυτη και ολοκληρωτική νίκη του λαού του Βιετνάμ ενάντια στους δυτικούς ιμπεριαλιστές».

Γυναίκα στρατιώτης του νικηφόρου Βιετναμέζικου στρατού

Associated Press

Γυναίκα στρατιώτης του νικηφόρου Βιετναμέζικου στρατού
Ο στρατηγός Γκιάπ γνωρίζει ότι μία ολόκληρη γενιά γεννήθηκε και ενηλικιώθηκε - καθώς και οι επόμενες που ακολούθησαν και θα ακολουθήσουν - χωρίς να γνωρίσει τον τρόμο και τις θηριωδίες αυτού του πολέμου, που γνώρισαν οι γονείς τους, εξαιτίας της δικής τους νίκης.

Μαθήματα αντίδρασης

Ανάλογα, ακόμη και η νέα γενιά των Αμερικανών δυσκολεύεται να πιστέψει εκείνες τις εικόνες, τη στιγμή που η αμερικανική κοινωνία δείχνει - και του χρόνου βοηθούντος - να έχει ξεπεράσει τα φαντάσματα που την κυνηγούσαν, δείχνει να έχει επουλώσει τις πληγές, δείχνει να έχει περιπέσει στη λήθη.

Ομως δεν ήταν έτσι. Η φρίκη είχε χτυπήσει όμως και την πόρτα των ίδιων των Αμερικανών, ασχέτως αν τους χώριζαν πολλές χιλιάδες μανισμένα ναυτικά μίλια του Ειρηνικού. Περισσότεροι από 58.000 Αμερικανοί άφησαν την τελευταία τους πνοή μέσα στις ζούγκλες του Βιετνάμ. Δεκάδες χιλιάδες παραμένουν μισότρελλοι ακόμη και απόβλητοι, φυσικά από την αμερικανική κοινωνία στην οποία δεν μπόρεσαν ποτέ να ενταχθούν ξανά. Δεκάδες χιλιάδες εξακολουθούν ακόμη να θυμούνται την απίστευτη βία στο Κεντ και τους δολοφονημένους εξεγερμένους φοιτητές και τη βαρβαρότητα των αστυνομικών δυνάμεων μπροστά στη Grosvenor Square το 1968. Οι ΗΠΑ έτριζαν συθέμελα από τη σφοδρότητα των αντιδράσεων της σταυροφορίας κατά των Ηνωμένων Πολιτειών κατά πρώτο λόγο, αλλά επίσης κατά του ρατσισμού, του ιμπεριαλισμού, του καταναλωτισμού και του πολέμου εν γένει.

Οι εικόνες δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών έξω από το Λευκό Οίκο ήταν εκείνες που έπεισαν τελικά τον Πρόεδρο Νίξον πως πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να απεμπλακεί η χώρα του από τον πόλεμο με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοπρέπεια. Την αντιιμπεριαλιστική και αντιπολεμική σκυτάλη πήραν στη συνέχεια οι φοιτητές της Ευρώπης. Το Βιετνάμ είχε ενώσει ολόκληρη τη νεολαία της ανθρωπότητας. Κανένα άλλο γεγονός έκτοτε δεν είχε την ίδια δύναμη και την ίδια απήχηση. Ο πόλεμος αυτός ήταν μια καταστροφή για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο μοναδικός πόλεμος τον οποίο έχει χάσει, μέχρι στιγμής. Ο πόλεμος εκείνος κατέστρεψε έναν Πρόεδρο και ξεσήκωσε μια ολόκληρη γενιά.

Μαθήματα στρατηγικής

Εχουν μεγαλώσει στο ίδιο χωριό και συναντιούνται στο περίφημο «Μονοπάτι Χο-Τσι-Μινχ»(Απο τις λεγόμενες κρυμμενες φωτογραφίες που βγήκαν με αφορμή την επέτειο)

Associated Press

Εχουν μεγαλώσει στο ίδιο χωριό και συναντιούνται στο περίφημο «Μονοπάτι Χο-Τσι-Μινχ»(Απο τις λεγόμενες κρυμμενες φωτογραφίες που βγήκαν με αφορμή την επέτειο)
Σε ένα τομέα που κανείς εκ των Αμερικανών δε δείχνει να έχει ξεχάσει τα μαθήματα του Βιετνάμ, είναι ο στρατιωτικός. Το νέο δόγμα της χώρας, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στον πόλεμο κατά του Ιράκ και η εφαρμογή της Νέας Τάξης Πραγμάτων, αποτελείται από τρία μέρη: χρήση μεγάλης στρατιωτικής δύναμης, μηδενικές απώλειες και μέριμνα ώστε να αποφεύγεται η παράταση του πολέμου. Ποτέ ξανά δε θα επιτρέψει η Αμερική στον εαυτό της να εμπλακεί σε έναν παρατεταμένο και χωρίς διέξοδο πόλεμο, όπου τα «αγόρια» της - που η ζωή τους τιμάται πολύ περισσότερο - σκοτώνονται παρόλο που δεν απειλείται άμεσα η εθνική της ασφάλεια. Το βιώσαμε και πολύ πρόσφατα με τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο, για ανθρωπιστικούς λόγους πάντα... Οι υπόλοιποι έπονται

Οσον αφορά τους Αμερικανούς πολιτικούς, το 1994 ο Κλίντον ήρε το εμπορικό εμπάργκο της χώρας του και ένα χρόνο αργότερα, τον Ιούνη του 1995, αποκατέστησε τις διπλωματικές σχέσεις με το Βιετνάμ. Στα τέλη του χρόνου ίσως να γίνει ο πρώτος Πρόεδρος που θα πατήσει το χώμα του Βιετνάμ από το 1969, όταν ο Νίξον είχε μεταβεί στη χώρα για να απευθύνει έναν τονωτικό λόγο στους στρατιώτες του. Ωστόσο, ο υπουργός Αμυνας Γουίλιαμ Κοέν, που πρόσφατα επισκέφτηκε το Βιετνάμ, «ποίησε την νήσσαν» όταν οι Βιετναμέζοι αξιωματούχοι αναφέρθηκαν στο ακανθώδες ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων, αν και συνομιλίες συνεχίζουν να διεξάγονται για κοινές έρευνες σε σχέση με τις συνέπειες του «Agent Orange» και άλλων τοξικών αποψίλωσης που έριξαν τα αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη για να αντιμετωπίσουν τις δυνάμεις των Βιετκόνγκ.


Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ


ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Ανοίγει ο δρόμος για «ανθρώπινα ανταλλακτικά»;

Στην άρση της νομικής απαγόρευσης σχετικά με  την κλωνοποίηση ανθρώπινων εμβρύων προσανατολίζεται  η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, σε μία προσπάθεια να ανοίξει ο δρόμος της έρευνας για τη δημιουργία «ανθρώπινων ανταλλακτικών» (μοσχευμάτων) και αποτελεσματικών θεραπειών για πλήθος ανίατων ασθενειών. Οι τελευταίες εξελίξεις στο Λονδίνο έχουν ανάψει πυρετώδεις συζητήσεις, σε μια περίοδο που ο παγκόσμιος ανταγωνισμός στην αρένα της βιοτεχνολογίας κορυφώνεται...

Ισως νωρίτερα απ' ό,τι αναμενόταν, βρετανοί επιστήμονες θα έχουν το δικαίωμα να κάνουν τα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας «ανθρώπινων ανταλλακτικών» και αποτελεσματικών θεραπειών, ερευνώντας στο «δοκιμαστικό σωλήνα», κλωνοποιημένα κύτταρα και ιστούς από ανθρώπινο έμβρυο. Αν και αυτό δεν έχει τεθεί σε ισχύ, ωστόσο, φαίνεται πως η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ προσανατολίζεται στην άρση του νόμου που απαγορεύει σήμερα τη για κάθε λόγο κλωνοποίηση των ανθρώπινων εμβρύων.

Οι ενδείξεις για την κατεύθυνση στην οποία προσανατολίζεται η κυβέρνηση Μπλερ είναι αρκετές από τις αρχές του τρέχοντος μήνα, με αφορμή το τότε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Ντέιλι Τέλεγκραφ» το οποίο υποστήριζε πως η ανεξάρτητη επιτροπή βιοηθικής «Συμβούλιο Νιούφιλντ» θα υποστηρίξει να επιτραπεί η κλωνοποίηση κυττάρων και ιστών ανθρωπίνων εμβρύων με σκοπό την προώθηση της επιστημονικής έρευνας για την εύρεση αποτελεσματικών θεραπειών για πλήθος ασθενειών. Το δημοσίευμα ουδέποτε διαψεύστηκε, αλλά ούτε και επιβεβαιώθηκε από τα στελέχη του βρετανικού υπουργείου Υγείας. Οχι ανεξήγητα! Πράγματι, το δημοσίευμα της «Ντέιλι Τέλεγκραφ» δικαιώθηκε στις 6 του Απρίλη, οπότε το «Συμβούλιο Βιοηθικής Νιούφιλντ», όντως πρότεινε στην κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ να επιτρέψει την κλωνοποίηση ανθρωπίνων εμβρύων για «θεραπευτικούς σκοπούς».

Ανταλλαγές πυρών στο πεδίο της βιοηθικής

Η άρση της συγκεκριμένης απαγόρευσης προτείνεται να γίνει στο όνομα της ιατρικής επιστήμης και σίγουρα όχι για τη νομιμοποίηση της αναπαραγωγής των ανθρώπων διά της τεχνολογίας της κλωνοποίησης. Ετσι, επί του παρόντος τουλάχιστον, η επιτροπή Βρετανών ειδικών κρίνει πως η νομιμοποίηση της αναπαραγωγής ακριβών αντιγράφων (στην όψη) ανθρώπων «δεν είναι ούτε απαραίτητη, ούτε αναγκαία», με τη σημείωση πως «η λήψη και καλλιέργεια κυττάρων από ανθρώπινα έμβρυα δε δείχνει έλλειψη σεβασμού ως προς τα ίδια τα έμβρυα»...

Οπως ήταν φυσικό, το πόρισμα του «Συμβουλίου Βιοηθικής Νιούφιλντ», δημιούργησε πυρετώδεις συζητήσεις ανάμεσα στους πολέμιους και υπέρμαχους της άρσης του ισχύοντος νομικού πλαισίου. Οι μεν πολέμιοι χρησιμοποίησαν το εύλογο επιχείρημα πως δεν είναι δυνατόν να δημιουργείς μία ανθρώπινη ύπαρξη για ερευνητικούς σκοπούς και μετά να την καταστρέφεις. Οι δε υπέρμαχοι της κλωνοποίησης ανθρωπίνων εμβρύων υποστήριξαν πως εάν επιτραπεί στους επιστήμονες αυτού του είδους η έρευνα, τότε θα βρεθεί γρηγορότερα το κλειδί που θα αποκαλύψει πλήθος αποτελεσματικών θεραπειών όχι μόνον για ασθένειες όπως ο καρκίνος του πνεύμονα ή η λευχαιμία, αλλά και για τη δημιουργία μοσχευμάτων στον άνθρωπο που δε θα απορρίπτονται ως ξένα σώματα από τον οργανισμό. Σενάριο επιστημονικής φαντασίας; Αν και υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση μέχρι την επίτευξη αυτού του μεγαλεπήβολου σήμερα σχεδίου, το μόνο που δε θα ταίριαζε ως χαρακτηρισμός αυτής της πιθανότητας θα ήταν η επιστημονική φαντασία.

Οι κατασκευαστές της «Ντόλι» συνιστούν...

Το Ινστιτούτο Ρόσλιν, που έγινε ξακουστό στις αρχές του 1997 με τη δημιουργία της θρυλικής κλωνοποιημένης προβατίνας «Ντόλι» δεν μπορούσε παρά να βρίσκεται στο πλευρό των υποστηριχτών της, υπό όρους, άρσης του ισχύοντος νόμου περί κλωνοποίησης ανθρωπίνων εμβρύων.

Στις 12 του τρέχοντος μήνα, οι επιστήμονες - δημιουργοί της «Ντόλι» απηύθυναν έκκληση στην κυβέρνηση Μπλερ να επιτρέψει την υπό όρους έρευνα στο πεδίο της κλωνοποίησης ανθρώπινων εμβρύων. Κύρια πεποίθησή τους είναι πως αυτό θα βοηθήσει τους επιστήμονες να μάθουν πώς να αναπρογραμματίζουν τον ιστό ανθρώπινου δέρματος ή οργάνων, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στις επεμβάσεις μεταμόσχευσης.

Οι ερευνητές της εταιρίας «Τζερόν Βάιο-Μεντ», εμπορικό παρακλάδι του Ινστιτούτου Ρόσλιν του Εδιμβούργου, κατέστησαν σαφείς τις πεποιθήσεις τους στο φλέγον αυτό ζήτημα. Ο Ιαν Γουίλμουτ, επικεφαλής των «δημιουργών» της «Ντόλι», υπεραμύνθηκε της μεταρρύθμισης του νομοθετικού πλαισίου για την κλωνοποίηση ανθρώπινων εμβρύων λέγοντας: «Αυτό που έχουμε υπόψη μας είναι να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την τεχνολογία για την παραγωγή κυττάρων που θα θεραπεύουν ασθένειες όπως ο διαβήτης, το Πάρκισον, το Αλτζχάιμερ. Θα πρέπει να επισημάνουμε πως η κλωνοποίηση για θεραπευτικούς λόγους δε δημιουργεί ολόκληρα αντίγραφα ανθρώπινων υπάρξεων. Ο σκοπός της είναι να δημιουργήσει έμβρυα στα πρώτα στάδια της ύπαρξής τους, των οποίων τα πρωτογενή κύτταρα μπορούν να μελετηθούν, να ερευνηθούν και να «καλλιεργηθούν» στα ερευνητικά εργαστήρια. Οπως είναι γνωστό, τα πρώτα κύτταρα ενός εμβρύου ζωής λίγων ημερών έχουν το γενετικό υλικό που θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία κάθε είδους ιστών, όπως οστά, αίμα, νεύρα, μυς κλπ. Ομως, οι ηθικοί προβληματισμοί που προκύπτουν από τη μετατροπή ανθρώπινων εμβρύων σε πειραματόζωα δεν μπορούν να ξεπεραστούν εύκολα... Μόνο που το δέλεαρ είναι μεγάλο και τα κέρδη μιας τέτοιας ανακάλυψης τεράστια για τη βιοτεχνολογική εταιρία που θα κατοχυρώσει τη σχετική ευρεσιτεχνία!

Ωστόσο, η εταιρία «Geron Bio-Med», είναι μια από αυτές που επιχειρούν να παρακάμψουν τα, προς το παρόν, νομικά εμπόδια της κλωνοποίησης ανθρώπινων εμβρύων, αναζητώντας τρόπους προκειμένου φυσιολογικά κύτταρα ενηλίκων να μπορούν να αναπρογραμματιστούν, ώστε να δημιουργήσουν κατεστραμμένους ιστούς δέρματος ή μυελό οστών. Θα ήταν αναμενόμενο, πως εάν αυτές οι έρευνες των επιστημόνων στεφθούν με επιτυχία, τότε δε θα χρειαστεί να γίνουν πειραματόζωα ανθρώπινα έμβρυα και να μπει νερό στο «κρασί» των - πιο επιφυλακτικών ως προς τις ηθικές επιπτώσεις αυτής της υπόθεσης - γενετιστών. Εντούτοις, φαίνεται όχι μόνον πως οι επιστημονικές έρευνες προς αυτήν την κατεύθυνση συναντούν ακόμη διάφορα εμπόδια, αλλά και πως η όποια ασφαλής-για την ανθρώπινη υγεία - αποτελεσματικότητα αυτών των -υπό αναζήτηση- μεθόδων είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις εργαστηριακές δοκιμές πάνω σε ανθρώπινα έμβρυα.

Οι υποστηριχτές αυτού του τομέα έρευνας, θεωρούν έτσι απαραίτητες τις έρευνες πάνω σε ανθρώπινα έμβρυα, με το επιχείρημα πως θα μπορούσαν να καταστήσουν κατανοητά τα περίπλοκα χημικά σήματα που ελέγχουν τον τρόπο ανάπτυξης των κυττάρων ενός μελλοντικά ολοκληρωμένου οργανισμού.

«Τα έμβρυα είναι ιδιαίτερες υπάρξεις. Ομως, αξίζει τον κόπο μια επανεξέταση του νομικού πλαισίου, καθώς είναι σημαντικό να αναλογιστεί κανείς τις σημαντικές προόδους που θα μπορούσαν να προκύψουν από τέτοιες έρευνες» σημειώνει ο καθηγητής Γουίλμουτ, προσθέτοντας:«Σ' αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση, σχεδόν όλη η έρευνα θα βασίζεται σε κύτταρα και έμβρυα από ζώα, αλλά μέχρις κάποιου βαθμού... Προτού, λοιπόν, μπορέσεις να σκεφτείς τη χρήση νέων θεραπειών σε ασθενείς, χρειάζεται να κάνεις αρκετά πειράματα σε ανθρώπινα έμβρυα»...

Ελπίδες πάνω σε πέντε μικρά γουρουνάκια!

Η Μίλι, η Κρίστα, ο Αλεξις, η Κάρελ και ο... «Ντόκτκομ» γεννήθηκαν πριν λίγους μήνες στο Μπλάκσμπουργκ της Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Είναι τα πρώτα κλωνοποιημένα γουρουνάκια και ο τέταρτος τύπος θηλαστικού που έχει κλωνοποιηθεί επιτυχώς μέσα στα τελευταία τρία χρόνια. Η γέννησή τους εορτάστηκε πανηγυρικά από τους επιστήμονες της σκοτσέζικης εταιρίας βιοτεχνολογίας «PPL Therapeutics», κυρίως γιατί αποτελούν μια ζωντανή ελπίδα για τη γενετική μετάλλαξη ζώων με σκοπό την παραγωγή ασφαλών μοσχευμάτων για τον άνθρωπο.

«Περιέργως», τα γουρούνια φαίνεται να είναι από τους πιο ιδανικούς δότες ανθρωπίνων οργάνων. Οχι μόνο γιατί τα όργανά τους είναι σχεδόν όμοια σε μέγεθος και σε λειτουργία, αλλά επειδή ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών από το γουρούνι στον άνθρωπο είναι μικρότερος σε σχέση με τη χρήση οργάνων από κοντινότερους συγγενείς του ανθρώπου, όπως οι πίθηκοι και οι γορίλες. Εως τώρα και με δεδομένο το γεγονός πως ο ανθρώπινος οργανισμός αντιδρά βίαια σε οποιοδήποτε ξένο σώμα, μοσχεύματα -ακόμη και από τα πιο φιλικά προς τον άνθρωπο γουρούνια- αποβάλλονταν από τον οργανισμό σε διάστημα μικρότερο των δύο ωρών.

Τι πρόκειται να αλλάξει στο άμεσο μέλλον και γιατί τα πέντε μικρά κλωνοποιημένα γουρουνάκια στη Βιρτζίνια θεωρούνται τόσο σημαντικά; Δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που θεωρούν πως με τη «βοήθειά» τους θα ανοίξει τελικά ο δρόμος για τη μια και καλή αντιμετώπιση της δραματικής έλλειψης μοσχευμάτων στον άνθρωπο.

Αυτό, γιατί σήμερα πλέον, οι επιστήμονες μπορούν να επέμβουν στο έμβρυο κλωνοποιημένου γουρουνιού, ενώ αυτό βρίσκεται ήδη στη μήτρα. Το επόμενο βήμα θα είναι να υπάρξουν σημαντικές παρεμβάσεις στο DΝΑ του ζωικού εμβρύου προτού αυτό τοποθετηθεί στη μήτρα. Ετσι, οι περισσότερες προσπάθειες επικεντρώνονται στη δημιουργία γουρουνιών από τα οποία θα απουσιάζει το γονίδιο (που ονομάζεται «άλφα 1-3 gal transferase»), το οποίο «ευθύνεται» για την παραγωγή ενός συστατικού, τύπου γλυκόζης, που υπάρχει στο αίμα των ζώων και στο οποίο αντιδρούν αρνητικά τα στοιχεία του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος! Εξυπακούεται πως με τη μετάλλαξη και άλλων γονιδίων στο γενετικό υλικό των χοίρων, θα μπορούσαν να γεννηθούν και να κλωνοποιηθούν γουρούνια με όργανα πιο κοντά στα ανθρώπινα και αποδεκτά από τον οργανισμό του ανθρώπου.

Μέχρις ότου όμως ξημερώσει η ημέρα που θα γίνουν ρουτίνα οι μεταμοσχεύσεις ζωτικών οργάνων από τα ζώα στον άνθρωπο, μένει να ξεπεραστούν ποικίλα εμπόδια και να διερευνηθούν, όσο είναι δυνατόν, σε βάθος, οι ηθικές επιπτώσεις από τη χρήση τέτοιων τεχνολογιών στην ιατρική επιστήμη...


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ