ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Αυγούστου 1996
Σελ. /41
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αδράνεια της ΚΕΔΚΕ για τις πυρκαγιές

Σημαντικό μερίδιο ευθύνης φέρει το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων της Ελλάδας για την ανεπάρκεια που παρατηρείται στην πρόληψη και την πυρόσβεση των πυρκαγιών. Το ανώτατο όργανο των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας δεν έχει προχωρήσει σε καμία ουσιαστική ενέργεια αντιμετώπισης του κινδύνου και έχει παραπέμψει το θέμα στις καλένδες. Από την πλευρά της, η κεντρική εξουσία μόλις στις 15 του Ιούλη απέστειλε εγκύκλιο προς τους δημάρχους της χώρας, καλώντας τους να πάρουν μέτρα πρόληψης και πυρόσβεσης. Εκτός όμως από τις "εντολές" που έδωσε, απέφυγε επιμελώς να θίξει το ζήτημα ενίσχυσης των ΟΤΑ με κονδύλια και ειδικευμένο προσωπικό. Στοιχεία απαραίτητα για να αντιμετωπίσουν καλύτερα τον κίνδυνο.

Οπως έχει γίνει γνωστό από τη γενική γραμματεία δασών, φέτος διανύουμε μια από τις δυσκολότερες αντιπυρικές περιόδους. Και αυτό εξαιτίας της υψηλής βλάστησης, που αναπτύχθηκε με τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις της χειμερινής περιόδου και του γεγονότος ότι η καλοκαιρινή περίοδος ξεκίνησε, φέτος, πολύ νωρίς, μετατρέποντας τη βλάστηση αυτή σε εύφλεκτο υλικό. Παράλληλα, όπως έχει παραδεχτεί ο ίδιος ο γενικός γραμματέας δασών Γ. Σμπώκος,δεν είναι λίγες οι φορές που ο συντονισμός των δυνάμεων πυρόσβεσης έχει παρουσιάσει μεγάλα προβλήματα, ενώ σημαντικές ελλείψεις εμφανίζονται στην υποδομή για την πρόληψη και την πυρόσβεση πυρκαγιών. Ο ίδιος έχει, επίσης, παραδεχτεί ότι τα εναέρια μέσα που υπάρχουν (11 αεροσκάφη τύπου Καναντέρ, 24 τύπου Πεζεντέλ και κάποια στρατιωτικά ελικόπτερα τύπου Χιούι και Σινούκ), δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση πολλών εστιών ταυτόχρονα και έτσι οι αρμόδιοι προχωρούν σε ιεράρχηση των αναγκών και τα διαθέτουν για την πυρόσβεση των πιο σημαντικών εστιών.

Αδράνεια

Με αυτά τα δεδομένα θα περίμενε κανείς η Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει αναπτύξει συντονισμένη δραστηριότητα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση πυρκαγιών. Πέρα όμως από μεμονωμένες προσπάθειες ορισμένων ΟΤΑ και κάποιων Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων, στην αδράνεια παραμένει ουσιαστικά η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων. Το διοικητικό συμβούλιο της Ενωσης "θυμήθηκε" μόλις στα τέλη του Ιούλη να ζητήσει ενημέρωση από τη γεν. γραμματεία δασών, για το τι γίνεται με την αντιμετώπιση του κινδύνου. Σε μια περίοδο, που ενδεχομένως θα έπρεπε να συζητά τους τρόπους αντιμετώπισης των πλημμυρών που αναμένονται το χειμώνα, λόγω της διάβρωσης του εδάφους και της έλλειψης δέντρων που θα μπορούσαν να συγκρατήσουν το νερό σε αρκετές περιοχές της χώρας. Και αφού ενημερώθηκε, το ΔΣ παρέπεμψε ουσιαστικά το θέμα στις ελληνικές καλένδες. Απλώς, συγκρότησαν με τη γεν. γραμματεία δασών "μεικτή ομάδα εργασίας" για να εξεταστούν ποια μέτρα πρέπει να παρθούν στο μέλλον. Το συντομότερο, δηλαδή, από τον επόμενο χρόνο, αφού για άλλη μια χρονιά η αδράνεια ή η αποσπασματικότητα, με την οποία αντιμετωπίζουν το θέμα της πυροπροστασίας των δασών μας, οι εμπλεκόμενοι φορείς, είχαν σαν αποτέλεσμα να χαθούν και άλλες εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους.

Κυβέρνηση

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Λάμπρος Παπαδήμας,στις 15 του Ιούλη, απέστειλε εγκύκλιο στους δημάρχους καλώντας τους να φροντίσουν για την ασφαλή φύλαξη των σκουπιδότοπων που λειτουργούν στους δήμους τους, για την αποφυγή ανάφλεξης και πρόκλησης πυρκαγιών. Να εξασφαλίσουν τη δυνατότητα επικοινωνίας με τις νομαρχίες σε 24ωρη βάση, για όποια περίπτωση ανάγκης. Να διατηρούν συνέχεια, επιχειρησιακά έτοιμα τα οχήματα που τυχόν διαθέτουν, εφοδιασμένα με όλα τα απαραίτητα εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν στην πυρόσβεση. Στις περιοχές "υψηλού ή μέγιστου κινδύνου πυρκαγιάς", να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτήρηση των δασικών εκτάσεων, τον έλεγχο της κυκλοφορίας του κοινού σ' αυτές και την αύξηση της ετοιμότητας δράσης των διαφόρων μέσων που διαθέτουν. Πέρα απ' αυτά, όμως, ούτε λέξη για ενίσχυση των ΟΤΑ με οικονομικούς πόρους και αναγκαίο προσωπικό, προκειμένου οι δήμοι να αποκτήσουν τα μέσα για να εφαρμόσουν τα όσα ζητά απ' αυτούς η κυβέρνηση.

ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Παραμένει μεγάλος ο κίνδυνος

Τα αντιδασικά μέτρα που εφαρμόζονται και τα λειψά μέσα που διατίθενται δεν μπορούν να προστατέψουν τα δάση. Η κυβέρνηση προωθεί και νέα αντιδραστικά μέτρα

Μικρότερες, απ' ό,τι στις προηγούμενες χρονιές και για το αντίστοιχο διάστημα, παρουσιάζονται φέτος οι καταστροφές των δασών και δασικών εκτάσεων από τις πυρκαγιές. Βεβαίως, πέρα από τις όποιες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων για τον περιορισμό των καταστροφών και με τα πενιχρά μέσα που διατίθενται, οι σχετικά περιορισμένες καταστροφές από τις πυρκαγιές περισσότερο θα πρέπει να αποδοθούν σε συγκυριακούς λόγους, αφού δεν έχει αλλάξει κάτι προς το θετικό από την υπάρχουσα αντιπυρική υποδομή σε μέσα, οργάνωση, ανθρώπινο δυναμικό κλπ.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Γεωργίας, με καθυστέρηση, ξεκίνησαν την πρόσληψη του - έτσι κι αλλιώς - ανεπαρκούς αριθμού των δασοπυροσβεστικών δυνάμεων. Ετσι, η φύλαξη και, επομένως, η πρόληψη των πυρκαγιών είναι ανεπαρκής και λειψή. Επίσης και η αποτελεσματικότητα κατά την παρέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων για την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών δεν είναι η μεγαλύτερη δυνατή, όπως έδειξαν και οι μεγάλες καταστροφές, π.χ., των δασών στη Χίο.

Αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος και η δυσμενής προοπτική, τόσο για το επόμενο φετινό διάστημα, όσο και στα επόμενα χρόνια, προκύπτουν από την έλλειψη της βασικής αντιπυρικής υποδομής. Κι αυτό έχει να κάνει πρώτα απ' όλα με την έλλειψη της αναγκαίας χρηματοδότησης που συνδυάζεται και με τη λογική του ξεπουλήματος της δασικής γης στο όνομα της νεοφιλελεύθερης οικονομικής ανάπτυξης. Μόνιμος είναι, ως γνωστόν, ο προσανατολισμός των εκάστοτε κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και αρμόδιων παραγόντων τους, για τη νομιμοποίηση παράνομων καταπατήσεων και την αναγνώριση ιδιοκτησιών σε επιτήδειους καταπατητές και στο μεγάλο κεφάλαιο. Είναι γνωστός, επίσης, ο νόμος (Σημίτη) για τους βοσκότοπους που έβγαλε περί τα 50 εκατομμύρια στρέμματα δασικές- χορτολιβαδικές εκτάσεις εκτός προστασίας των δασικών νόμων, χαρακτηρίζοντας τις εκτάσεις αυτές ως βοσκότοπους. Και είναι, ακόμα, γνωστό πως η κυβέρνηση ΝΔ πουλούσε δασικές εκτάσεις ως οικόπεδα για οικοδόμηση. Τέλος, θυμίζουμε ότι, πρόσφατα, ο υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας παρουσίασε νομοσχέδιο που προωθεί τη νομιμοποίηση χιλιάδων αυθαίρετων, την ιδιωτικοποίηση πολλών χιλιάδων καταπατημένων δασικών εκτάσεων, ενώ προτείνουν και τη νόμιμη οικοδόμηση σε δασικές εκτάσεις!

Κατά τα λοιπά, ενώ αφήνουν ανοχύρωτα τα δάση. Κι ενώ με το αντιδραστικό θεσμικό - νομοθετικό πλαίσιο που έχουν φτιάξει και εφαρμόζουν διευκολύνουν τους καταπατητές και τους οικοπεδοφάγους δασικών εκτάσεων, η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας ψάχνει τους εμπρηστές των δασών μας, που, βέβαια, ποτέ δεν πιάνονται... Ασφαλώς η προστασία των δασών επιβάλλει να γίνει ό,τι μπορεί και πρέπει, όποιο κόστος και αν έχει. Ομως, καθώς οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν επιβεβαιώσει στην πράξη πως δεν ενδιαφέρονται για την προστασία των δασών, αλλά, αντίθετα, πώς να νομιμοποιήσουν ιδιώτες καταπατητές, μεγάλη ευθύνη για την προστασία των δασών πέφτει στους φορείς που εμπλέκονται με τα δάση (δασικών υπαλλήλων κλπ.), όσο και όλων των μαζικών φορέων του λαού. Οφείλουμε όλοι να επαγρυπνούμε και να απαιτήσουμε μέτρα και μέσα για την προστασία των δασών μας. Αλλά είναι και ευθύνη των εργαζομένων, όλου του λαού, επιτέλους, να καταδικάσουν και εκλογικά τα κόμματα του δικομματισμού και για την καταστροφική αντιδασική πολιτική τους.

Προτάσεις της ΝΑΣ για πυροπροστασία

Η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα" έχει καταθέσει, στο προεδρείο του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθήνας, συγκεκριμένες προτάσεις για τη λήψη μιας σειράς μέτρων, που θα βοηθούν την πρόληψη και το συντονισμό για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Προτάσεις, που παραπέμφθηκαν για να εξεταστούν από την αρμόδια νομαρχιακή επιτροπή. Συγκεκριμένα, η ΝΑΣ σημειώνει ότι υπάρχουν προβλήματα, που πρέπει να δραστηριοποιήσουν το ΝΣ της Αθήνας, αλλά και όλα τα ΝΣ της Αττικής, σε συνεργασία με την Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων και τους δήμους της Αττικής.

Τονίζει ότι απαιτούνται: Προσωπικό παρακολούθησης και φύλαξης περιοχών. Επιτήρηση περιοχών με εναέρια μέσα. Ελεγχος του αριθμού του εποχικού προσωπικού, της ενημέρωσης και της εκπαίδευσής του. Μέτρα για την ύπαρξη και λειτουργία πυροσβεστικών εγκαταστάσεων σε ευαίσθητες περιοχές. Συνεργασία με πυροσβεστικές δυνάμεις και δασοπυροσβέστες. Ελεγχος λειτουργίας μηχανισμού ειδοποίησης των αρμοδίων. Ενημέρωση κατοίκων για τους τρόπους αντίδρασης σε περίπτωση πυρκαγιάς. Συγκρότηση ομάδων επιφυλακής στις διάφορες υπηρεσίες, με καθορισμένο πλάνο δράσης. Η παράταξη υπογραμμίζει, ακόμα, ότι χρειάζονται μέτρα συντονισμού των υπηρεσιών πυροσβεστικής, στρατού και νομαρχιών και συντονισμός των δυνάμεων και των δύο βαθμών της Αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση σε όλη την Αττική πρέπει να παρακολουθήσει την εφαρμογή των θεσπισθέντων μέτρων, όπως αποτύπωση και οριοθέτηση του συνόλου των καμένων δασών, απαγόρευση βοσκής και υλοτόμηση των καμένων περιοχών, έλεγχος και μέτρα ενάντια στην αυθαίρετη δόμηση, προγράμματα αναδάσωσης, αντιπυρικές ζώνες και εκτέλεση έργων υποδομής.

"Η αποτίμηση της κατάστασης είναι, όχι μέτρο απλού ελέγχου ή καταγραφής, αλλά μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς και σημείο δράσης της ΝΑ, σύμφωνης με το ουσιαστικό περιεχόμενο και το ρόλο που πρέπει να έχει η ΝΑ. Είναι ανάγκη το ΝΣ να παρακολουθήσει και να συζητήσει τα νέα θεσμικά μέτρα για τα δάση, ώστε να αποτρέψει την προώθηση καταστροφικών διατάξεων για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις. Να παρακολουθήσει και να συζητήσει τις εντάξεις περιοχών στο σχέδιο πόλης", καταλήγει η ΝΑΣ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ