Associated Press |
Διαδηλωτές στην Ουάσιγκτον |
Σαν «απάντηση», το Γραφείο Πληροφοριών του Κρατικού Συμβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, πραγματοποιώντας δική του έρευνα, με συγκεκριμένα στοιχεία, εξέδωσαν Εκθεση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στις Ηνωμένες Πολιτείες για το 2001. Εμείς, απλά μεταφέρουμε κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα απ' αυτήν την έκθεση.
Η βία και η εγκληματικότητα είναι ένα καθημερινό φαινόμενο στις ΗΠΑ, όπου η ζωή, η ελευθερία και η προσωπική ασφάλεια των πολιτών απειλούνται. Σύμφωνα με το 4ο τεύχος του Διαλόγου του 2001 που δημοσίευσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κίνα, το 1998, ο αριθμός των ποινικών υποθέσεων στις ΗΠΑ έφτασαν τα 12.476 εκατομμύρια, συμπεριλαμβάνοντας 1.531 εκατομμύρια βίαιες ποινικές υποθέσεις και 17.000 υποθέσεις δολοφονίας. Για κάθε 100.000 ανθρώπους, υπάρχουν 4.616 ποινικές υποθέσεις, μεταξύ αυτών 566 που αφορούν βίαια εγκλήματα. Από το 1977 μέχρι το 1996, περισσότεροι από 400.000 Αμερικανοί έχουν δολοφονηθεί, περίπου 7 φορές τον αριθμό των Αμερικανών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο του Βιετνάμ. Από το 1997 έχουν δολοφονηθεί 480.000 άνθρωποι στη συγκεκριμένη χώρα (...).
Associated Press |
Επίδειξη νέων όπλων στο Πεντάγωνο |
Τα ΜΜΕ των ΗΠΑ κατακλύζονται καθημερινά από βίαιο περιεχόμενο, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση του δείκτη εγκληματικότητας, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους. Οι νέοι στη χώρα συνηθίζουν στη βία και στα εγκλήματα από νεαρή ηλικία. Η εφημερίδα «Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν» δημοσίευσε πως ένας Αμερικανός νέος μπορεί να δει 40.000 υποθέσεις δολοφονίας και 200.000 άλλες βίαιες πράξεις από τα μίντια πριν φτάσει την ηλικία των 18. Ο Εθνικός Σύνδεσμος Εκπαίδευσης των ΗΠΑ υπολογίζει ότι περίπου 100.000 μαθητές στις ΗΠΑ οπλοφορούν στο σχολείο καθημερινά (...).
Η βιαιότητα της αστυνομίας και η άδικη επιδικαστική απόφαση είναι πράγματα πολύ συνηθισμένα στις ΗΠΑ. Οπως και ο βασανισμός και η μετά βίας ομολογία. Μεγάλος είναι ο αριθμός των ατόμων που έχουν καταδικαστεί εσφαλμένα σε θάνατο. Το Δεκέμβρη του 2001, ένας άνδρας που περίμενε τη θανάτωσή του, υποστήριξε ότι ομολόγησε το έγκλημα επειδή τον βασάνισαν αστυνομικοί του Σικάγο, χρησιμοποιώντας το πλαστικό κάλυμμα της γραφομηχανής για να του προκαλέσουν ασφυξία (...).
Associated Press |
Αμερικανοί πεζοναύτες στο Αφγανιστάν |
Η πλέον αναπτυγμένη χώρα του κόσμου, οι ΗΠΑ, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα πόλωσης ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς. Το χάσμα ανάμεσα στις υψηλόμισθες και τις χαμηλόμισθες οικογένειες σε ό,τι αφορά στον πλούτο που κατέχουν έχει μεγαλώσει τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Το 1979 το μέσο εισόδημα οικογενειών με υψηλούς μισθούς --που είναι το 5% του συνολικού στις ΗΠΑ--, ήταν 10 φορές περισσότερο απ' αυτό των χαμηλόμισθων οικογενειών, που είναι το 20% του συνόλου. Μέχρι το 1999 ο αριθμός είχε αυξηθεί κατά 19 φορές. Τώρα, το πλουσιότερο 1% των Αμερικανών κατέχουν το 40% του εθνικού πλούτου (...). Σύμφωνα με έκθεση του 2002 της Αμερικάνικης Ερευνας Τροφίμων και Κέντρο Δράσης, 10% των αμερικανικών οικογενειών --δηλαδή 19 εκατομμύρια ενήλικες και 12 εκατομμύρια παιδιά δεν ήταν βέβαιοι το 1999 αν θα έβρισκαν φαγητό (...).
Σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ το Νοέμβρη 2001, 4,02 εκατομμύρια Αμερικανοί --ο υψηλότερος αριθμός τα τελευταία 19 χρόνια-- ήταν αναγκασμένοι να ζουν από την Πρόνοια. Η Εθνική Συμμαχία για να Εξαλειφθούν οι Αστεγοι αναφέρει ότι 750.000 Αμερικανοί είναι μόνιμα άστεγοι και πως μέχρι και 2 εκατομμύρια έχουν ζήσει χωρίς στέγη σε κάποια στιγμή της ζωής τους (...).
Οι ζωές των πλουσίων φαίνεται να είναι πιο πολύτιμες απ' αυτές των φτωχών. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Λα Λιμπερασιόν» (9/1/2002) το Ομοσπονδιακό Ταμείο, που δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση, θα δώσει αποζημίωση στα θύματα της επίθεσης της 11ης Σεπτέμβρη σύμφωνα με τις ηλικίες τους, τους μισθούς και τον αριθμό των ατόμων στην οικογένειά τους. Επιπλέον, προβλέπεται και μια αποζημίωση για τον ψυχικό τραυματισμό των μελών της οικογένειας. Με τον τρόπο αυτό, δημιουργήθηκαν σοκαριστικά αποτελέσματα. Σε περίπτωση μιας νοικοκυράς που σκοτώθηκε, ο σύζυγός της και τα δύο παιδιά τους δικαιούνται 500.000 δολάρια σαν αποζημίωση. Αν όμως το θύμα ήταν χρηματιστής της Γουόλ Στριτ, η αποζημίωση θα έφτανε τα 4,3 εκατομμύρια δολάρια για τη γυναίκα και τα δύο του παιδιά.
Η διάκριση του φύλου είναι ένα σημαντικό ζήτημα στην κοινωνική ανισότητα στις ΗΠΑ, όπως και η άσκηση βίας σε γυναίκες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μια γυναίκα ξυλοκοπείται κάθε 15 δευτερόλεπτα και περίπου 700.000 γυναίκες βιάζονται το χρόνο (...).
Η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών δεν είναι επαρκής. Οι ΗΠΑ είναι μία από τις δύο χώρες που δεν έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Είναι μία από τις 5 χώρες που εκτελούν εφήβους ενόχους σε παραβίαση διεθνών συμβάσεων. Περισσότεροι έφηβοι εκτελούνται στις ΗΠΑ απ' ό,τι στις άλλες τέσσερις χώρες. Σε 25 πολιτείες, η χαμηλότερη ηλικία για τη θανατική καταδίκη είναι τα 17, ενώ σε 21 πολιτείες η ηλικία είτε είναι τα 16 χρόνια ή και δεν επιβάλλεται κανένας ηλικιακός περιορισμός (...).
Τα παιδιά στις ΗΠΑ είναι επιρρεπή στη βία και τη φτώχεια. Σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Πολιτικής Βίας από το 1995 μέχρι το 1999, 3.971 παιδιά και έφηβοι ηλικίας 1-17 ετών έχουν δολοφονηθεί (...).
Τον Απρίλη του 2000, το Ιδρυμα για την Προστασία του Παιδιού δημοσίευσε μια έκθεση για τις συνθήκες των παιδιών στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης για τη φτώχεια αναφέρεται ότι 12 εκατομμύρια παιδιά ζουν κάτω από το επίπεδο της φτώχειας, όπως αυτή έχει προσδιοριστεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, δηλαδή το ένα έκτο του συνόλου των παιδιών (...).
Οι φυλετικές διακρίσεις είναι ίσως ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, ένα πρόβλημα που οι ΗΠΑ δεν έχουν επιλύσει από την ίδρυσή τους. Οι ΗΠΑ ήταν διαβόητες για τη γενοκτονία των Ινδιάνων, το δουλεμπόριο των σκλάβων από την Αφρική. Σε πιο πρόσφατα χρόνια, διάφορα σκάνδαλα που αφορούν στις φυλετικές διακρίσεις έχουν ξεσπάσει, το ένα μετά το άλλο (...).
Οι κοινωνικές συνθήκες είναι άσχημες για τους ιθαγενείς, που είναι μειονότητα στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την απογραφή του πληθυσμού για το 2000, ο αριθμός των μαύρων που δεν μπορούν να έχουν ιατρική ασφάλιση είναι διπλάσιος απ' αυτόν των λευκών. Μόνο το 17% του μαύρου πληθυσμού έχει τη δυνατότητα να τελειώσει την ανώτερη εκπαίδευση, σε αντίθεση με το 28% των λευκών. Παράλληλα, διπλάσιος αριθμός μαύρων εργάζονται ως μη ειδικευόμενοι. Ο δείκτης ανεργίας για τους μαύρους είναι διπλάσιος απ' ό,τι για τους λευκούς. Τα εισοδήματα για μια μέση οικογένεια λευκών ήταν 44.366 δολάρια το 1999. Για μια μέση οικογένεια μαύρων, ωστόσο, είναι μόλις 25.000 δολάρια (...).
Από τους 5 μεγαλύτερους χώρους απόρριψης βλαβερών απορριμμάτων, τα τρία βρίσκονται σε περιοχές όπου κατοικούν κυρίως ιθαγενείς και μαύροι. Μέχρι και 60% των μαύρων και ιθαγενών Λατινοαμερικανών ζουν σε τέτοιες περιοχές.
Οι φυλετικές διακρίσεις εμφανίζονται συχνά και στην απονομή δικαιοσύνης. Οι μισοί των 2 εκατομμυρίων φυλακισμένων είναι μαύροι, και οι Λατινοαμερικανοί αποτελούν το 16% του συνόλου. Σύμφωνα με ερευνητική έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, για το ίδιο έγκλημα, η ποινή που δόθηκε στους έγχρωμους μπορεί να είναι δύο ή και τρεις φορές πιο αυστηρή. Η ποινή θανάτου που λαμβάνουν οι μαύροι για τη δολοφονία λευκών είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη απ' ό,τι λαμβάνουν οι λευκοί για τη δολοφονία μαύρων (...).
Οι ΗΠΑ κατέχουν την πρώτη θέση στις στρατιωτικές δαπάνες και στην εξαγωγή εξοπλισμών. Οι στρατιωτικές δαπάνες τους φτάνουν το 40% του παγκόσμιου συνόλου. Η εξαγωγή εξοπλισμών τους φτάνει το 36% του παγκόσμιου συνόλου. Ο προϋπολογισμός άμυνας των ΗΠΑ για το 2003, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Αμυνας στις 4 Φλεβάρη του 2002, θα φτάσει τα 379 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή 48 δισεκατομμύρια ή 15% παραπάνω απ' ό,τι το προηγούμενο έτος και παρουσιάζει τον υψηλότερο δείκτη ανάπτυξης των τελευταίων δύο δεκαετιών.
Οι ΗΠΑ είναι οι πρώτοι στον κόσμο που απρόκλητα παραβιάζουν την κυριαρχία και τα ανθρώπινα δικαιωμάτων άλλων χωρών. Από τη δεκαετία του '90, οι ΗΠΑ έχουν χρησιμοποιήσει βία στο εξωτερικό σε περισσότερες από 40 περιπτώσεις (...).
Οι ΗΠΑ έχουν εγκαταστήσει πολλές στρατιωτικές βάσεις σε όλο τον κόσμο όπου στρατεύουν εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες, που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα παντού στον πλανήτη. Πριν την 11η Σεπτέμβρη οι ΗΠΑ είχαν στρατεύματα σε περισσότερες από 140 χώρες. Σήμερα έχουν επεκτείνει τα λεγόμενα ενδιαφέροντα ασφαλείας τους σε σχεδόν κάθε γωνιά του πλανήτη (...).
Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πάντα μοστράρουν το σύνθημα της «ελευθερίας του Τύπου». Ωστόσο, σύμφωνα με την «Agence France-Presse» (21/2/2002), η ετήσια έκθεση του Διεθνούς Δημοσιογραφικού Ινστιτούτου ανέφερε πως ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση των ΗΠΑ αντιμετώπισε τα ΜΜΕ κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν και την προσπάθεια να καταπνίξει την ελευθερία του λόγου από τα ανεξάρτητα ΜΜΕ ήταν «ο πιο απίστευτος το 2001».
Βλ. Πούτιν: «Η Ενωση Ρωσίας - Λευκορωσίας δεν μπορεί να είναι μια επιστροφή στην ΕΣΣΔ»
Την επιθετικότητά του δείχνει πλέον το ρωσικό κεφάλαιο και οι κυρίαρχοι πολιτικοί κύκλοι της χώρας ενάντια στη Λευκορωσία, σε μια προσπάθεια να επιβάλουν και στη χώρα αυτή μια πλήρη ταύτιση με την εσωτερική (κοινωνικοοικονομική) πολιτική, αλλά και τη διεθνή πολιτική της Ρωσίας.
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε την ηγεσία της Λευκορωσίας, δηλαδή τον Πρόεδρο της Αλεξάντρ Λουκασένκο, ότι επιδιώκει στη βάση της Ενωσης Ρωσίας - Λευκορωσίας να δημιουργήσει κάτι που «να μοιάζει στην ΕΣΣΔ», σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ρωσίας, προσθέτοντας με αυστηρότητα «επιστροφή στην ΕΣΣΔ δεν υπάρχει». Η ουσία της διαφωνίας που έχει προκύψει είναι ότι η Λευκορωσία επιμένει να διατηρήσει ορισμένα στοιχεία αυτοτέλειας στην Ενωση Ρωσίας - Λευκορωσίας, κάτι που συναντά την οργισμένη πλέον αντίθεση των κυρίαρχων ρωσικών κύκλων. Ο Πούτιν προέβη σ' αυτές τις δηλώσεις στις 13/6/2002, κατά τη συνάντησή του με τους εργαζόμενους στο Επιστημονικό Κέντρο Καρδιοαγγειακής Χειρουργικής «Μπουκάλεφ». Ο Πούτιν σημείωσε ότι το οικονομικό μέγεθος της Λευκορωσίας είναι της τάξης του 3% σε σχέση με την οικονομική δύναμη της Ρωσίας, και έβαλε ευθέως κατά του δικαιώματος του βέτο στα πλαίσια της Ενωσης Ρωσίας - Λευκορωσίας. Μ' αυτό τον τρόπο για άλλη μια φορά επιβεβαίωσε ότι στις συνθήκες του καπιταλισμού οι διάφορες ενώσεις που δημιουργούνται δε γίνονται στη βάση της ισοτιμίας, αλλά στη βάση «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό».
Να σημειώσουμε ότι οι δηλώσεις αυτές του Πούτιν έγιναν δύο μόλις μέρες μετά τη «μαραθώνια» συνάντηση των δύο Προέδρων στο Λένινγκραντ, η οποία κράτησε πάνω από 10 ώρες! Οπως είχε πει μετά τη συνάντηση ο Λουκασένκο, σ' αυτή συζητήθηκε «ένα στρατηγικό και πολλά τακτικά θέματα». Το στρατηγικό ζήτημα ήταν τι είδους Ενωση θα είναι η Ενωση Ρωσίας - Λευκορωσίας, σημειώνοντας ότι εδώ «η Λευκορωσία έχει μια κάπως διαφορετική ιδεολογία σ' αυτό το ζήτημα». Οπως σημειώνεται από τα ρωσικά ΜΜΕ, μέχρι τις 25 του Ιούνη η λευκορώσικη πλευρά θα πρέπει να απαντήσει στις ρωσικές «προτάσεις». Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι την ίδια μέρα της συνάντησης Πούτιν - Λουκασένκο οι ΗΠΑ διά στόματος υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ζήτησαν από τη Ρωσία να πιέσει τη Λευκορωσία, ώστε αυτή να επιλύσει το πρόβλημα των σχέσεών της με τον ΟΑΣΕ. Κι αυτό γιατί λίγες μέρες πριν οι αρχές της Λευκορωσίας είχαν διώξει από τη χώρα την αποστολή του ΟΑΣΕ, λόγω της συνεχούς ανάμειξής της στις εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις της χώρας, προκαλώντας την «έκρηξη» του Αμερικανού πρέσβη στο Μινσκ Μάικλ Κόζακ, που απείλησε τη Λευκορωσία με αντίποινα από τη μεριά των χωρών - μελών του ΟΑΣΕ.
Την πρώτη απάντηση στις δηλώσεις Πούτιν έδωσε ο Λευκορώσος βουλευτής Σεργκέι Κοστιάν το βράδυ της 13/6/2002 στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι ΝΤΒ, κατηγορώντας ευθέως τον Πούτιν ότι «κάνει τα χατίρια του Μπους» και δεν εκφράζει τα συμφέροντα του ρωσικού λαού! Πιο «διπλωματικός» ο αναπληρωτής υπεύθυνος της Προεδρίας της Λευκορωσίας Λεονίντ Κόζικ, δήλωσε στις 14/6/2002 ότι η Λευκορωσία δε ζήτησε την ανασύσταση της ΕΣΣΔ μιας και «κάτι τέτοιο τόσο θεωρητικά, όσο περισσότερο πρακτικά είναι αδύνατο». Ο Κόζικ, που ηγείται και της ομάδας εργασίας της Λευκορωσίας στις επαφές με τη ρωσική πλευρά για τη διαμόρφωση του κοινού Συντάγματος της Ενωσης Ρωσίας - Λευκορωσίας, σημείωσε ότι «τα τελευταία χρόνια ορισμένες δυνάμεις στη Ρωσία προσπάθησαν να αδυνατίσουν το ισχύον Ενωσιακό σύμφωνο Ρωσίας και Λευκορωσίας και να κάνουν τη συνταγματική πράξη που βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας, θολή και μη αποτελεσματική». «Δεν ξέρω για τη ρώσικη πλευρά, αλλά η λευκορώσικη δε θα διαλύσει με τα χέρια της ό,τι δημιουργήθηκε σε διάστημα πολλών χρόνων προς όφελος των λαών μας», σημείωσε ο Κόζικ.
Πάντως, πολλοί Ρώσοι παρατηρητές εκτιμούν ότι τα περιθώρια ελιγμών έχουν περιοριστεί πάρα πολύ για τον Πρόεδρο Λουκασένκο, κάτι που μπορεί να τον οδηγήσει να επιλέξει είτε ανάμεσα στην πλήρη υποταγή στις ρωσικές επιδιώξεις, που θα έχει να κάνει και με την «αναθέρμανση» της προσέγγισης και της Λευκορωσίας με ΝΑΤΟ - ΕΕ - ΟΑΣΕ, είτε στο «πάγωμα» της ενοποίησης με τη Ρωσία. Υπέρ του τελευταίου φαίνεται να τάσσεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ένα μεγάλο ποσοστό του λαού της Λευκορωσίας, πάνω του 50% που δεν επιθυμεί υποχωρήσεις σε βάρος της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της χώρας.