ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Αυγούστου 2005
Σελ. /28

Γρηγοριάδης Κώστας

Τελικά σαν το σκυλί στ' αμπέλι δολοφόνησαν οι Eγγλέζοι αστυνομικοί τον νεαρό Βραζιλιάνο. Τους αποκάλυψε - ξεφώνισε το κανάλι τους, το ITV.

***

Εμείς οι τηλέπαθοι το ξέραμε από μιας αρχής, γιατί ξέρουμε και γιατί το έκαναν. Τρομοκρατούν στο όνομα μιας «τρομοκρατίας», που έφτιαξαν για να μπορούν να τρομοκρατούν...

***

Οχι οι αστυνομικοί (τα όργανα) αλλά εκείνοι, που παίζουν τα όργανα για να σβερκώνουν τους λαούς.

***

Το χειρότερο απ' όλα είναι, να μη συνηθίσουμε... Να μη περιμένουμε το επόμενο δεδομένο έγκλημά τους με σταυρωμένα χέρια.

***

Οι τηλέπαθοι ξέρουν πως οι ιμπεριαλιστές δε σηκώνουν καμιά διόρθωση. Μόνο αν δεν υπάρχουν δε θα υπάρχουν και τα εγκλήματά τους.

***

Να μη συνηθίσουμε...

***

Σύντομο ανέκδοτο: «Η Κομισιόν της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα φτιάξει μαύρη λίστα για τις κακές αεροπορικές εταιρίες...».

***

Οι τηλέπαθοι ξέρουν πολλά τέτοια με τον Τοτό... Λες και δε φταίει η συνολική πολιτική της απελευθέρωσης των αερομεταφορών αλλά κάποιες «κακές εταιρίες».

***

Να μη συνηθίσουμε...

***

Λες και αυτές που περνάνε για «καλές» δεν έχουν από καμιά δεκαπενταριά θυγατρικές απ' αυτές που περνάνε για «κακές».


Γρηγοριάδης Κώστας

***

Λες και οι ίδιες οι «καλές» δεν παίζουν στο περιβάλλον του καπιταλιστικού ανταγωνισμού με τις ίδιες προδιαγραφές και απαιτήσεις στο κόστος και στα κέρδη.

***

Λες και υπάρχουν καλοί και κακοί καπιταλιστές. Λες και δε λειτουργούν - κερδοσκοπούν στο ίδιο σύστημα.

***

Να μη συνηθίσουμε...


Associated Press

ΗΠΑ
«Η μαμά της ειρήνης»

Δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί έδωσαν το «παρών» σε 1.500 αντιπολεμικές εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα από τη Νέα Υόρκη έως το Σαν Φρανσίσκο και φυσικά έξω από το ράντσο του Προέδρου Μπους στο Κρόφορντ του Τέξας, όπου έχει κατασκηνώσει εδώ και πολλές μέρες η Σίντι Σίχαν, η «μαμά της ειρήνης», όπως έχει πια ονομαστεί... Απαιτεί τον τερματισμό του πολέμου στο Ιράκ, όπου και η ίδια έχασε το γιο της. Στο πλευρό της και στρατιώτες που πολέμησαν στο Ιράκ, πολίτες, παιδιά, μετανάστες


ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Στη μνήμη του Γιώργου Ζωγράφου

Η θλιβερή είδηση, για τον θάνατο του Γιώργου Ζωγράφου, πήγε τη σκέψη μου πολλά χρόνια πίσω κι έφερε στη μνήμη παλιές και ξεχασμένες εικόνες.

Ηταν το καλοκαίρι του 1958 και ο Κωστής Λειβαδέας ανεβάζει στο υπαίθριο και πανέμορφο - μ' ένα γύρο πολύχρωμα σιντριβάνια - θέατρο του Εθνικού Κήπου το έργο του Δημ. Γιαννουκάκη, το βασισμένο στους στίχους του Ι. Δροσίνη «Ετίναξε την ανθισμένη αμυγδαλιά». Ενα ρομαντικό έργο εποχής, με τους χαρακτηριστικούς της τύπους. Με ένα εκλεκτό επιτελείο ηθοποιών όπως ο Ντ. Ηλιόπουλος, η Σμαρούλα Γιούλη, ο Διον. Παπαγιαννόπουλος, ο Γ. Λευτεριώτης, η Τζόλυ Γαρμπή, η Αννα Παϊτατζή και πολλοί άλλοι που αυτή τη στιγμή μου διαφεύγουν τα ονόματά τους.

Ο Κ. Λειβαδέας θέλησε να συμπληρώσει το παζλ των συντελεστών της παράστασης με μια ομάδα νεαρών μαθητών Δραματικών Σχολών που θα πλαισίωναν τους ηθοποιούς σε βοηθητικούς ρόλους, αλλά και θα τραγουδούσαν αγκαλιασμένοι την πασίγνωστη καντάδα. Η προτίμησή του ήταν στους μαθητές των Σχολών Κουν, Ροντήρη και Κατσέλη.

Ετσι μεταξύ άλλων επιλέχθηκαν οι Μίμης Χρυσομάλλης (που πρόσφατα μας άφησε χρόνους), ο Γιώργος Ζωγράφος, ο γνωστός θεατρικός κριτικός και πανεπιστημιακός δάσκαλος Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο μετέπειτα ηθοποιός και γνωστός ειρηνοδρόμος Βαγγέλης Καζάν και ο υποφαινόμενος.

Ηταν κυριολεκτικά ένα μαγευτικό καλοκαίρι... Στα διαλείμματα μεταξύ των δύο παραστάσεων - εκείνα τα θαυμάσια μυρωδάτα και ξέγνοιαστα σπουδαστικά βράδια - μαζευόμασταν σ' ένα παγκάκι στο βάθος του κήπου και ή μαλώναμε υποστηρίζοντας ο καθένας τη σχολή του - (σε Κουνάκια και Ροντηράκια, όπως μας έλεγαν)- ή, τις πιο πολλές βραδιές, ερχόντουσαν κι άλλοι ηθοποιοί και τραγουδούσαμε καντάδες και παλιά ρεμπέτικα. Η Τζόλυ Γαρμπή ήταν αναπόσπαστο μέλος της συντροφιάς μας.

Στα ακούσματα αυτά της νύχτας, ανακαλύψαμε την υπέροχη φωνή του πάντα ερωτοχτυπημένου Γιώργου Ζωγράφου (καθώς και του Χρυσομάλλη) που τραγουδούσε με πολύ πόνο και μεράκι κι εμείς τον πειράζαμε... Ηταν ένα απλό, άκακο κι ευαίσθητο παιδί.

Ο Κ. Λειβαδέας ήταν εκείνος που του διοργάνωσε το πρώτο ρεσιτάλ στο κλειστό θεατράκι της οδού Ακαδημίας και Κανάρη. Και μαζευτήκαμε οι φίλοι να κάνουμε ντόρο.

Κι αμέσως μετά το '62 ο Μάνος Χατζηδάκις στην «Οδό Ονείρων» στο «Μετροπόλιταν», στην παράσταση που ο Χορν τραγουδούσε το «Ηθοποιός σημαίνει φως», ο Γιώργος, τις αδελφές Τατά...

Στα δύσκολα χρόνια της χούντας που ακολούθησαν, ο Γ. Ζωγράφος αποτέλεσε έναν από τους γνησιότερους εκφραστές ενός νέου είδους, πολύ μελωδικού και χαμηλών τόνων, τραγουδιού που ονομάστηκε «νέο κύμα» και κυριάρχησε στα χρόνια της επταετίας. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι συνεργάστηκε με όλους σχεδόν τους γνωστούς Ελληνες συνθέτες, που του εμπιστεύτηκαν τραγούδια τους, αρκετά από τα οποία γνώρισαν μεγάλη επιτυχία.


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ