ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα είπαν, αλλά ποιος τους άκουσε;

Την έντονη αντίθεσή τους στα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης, που αποσκοπούν στον παραπέρα οικονομικό στραγγαλισμό της ΤΑ και στο πρόσθετο χαράτσωμα των δημοτών από τους δήμους, δήλωσαν, χτες, αρκετοί αιρετοί στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΚΕ. Παράλληλα, ασκήθηκε έντονη κριτική στο ΔΣ της Ενωσης, για την υποτακτική του στάση απέναντι στην κυβερνητική τακτική. Επιπλέον, κατατέθηκαν προτάσεις για κινητοποιήσεις των δήμων, τις οποίες ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Αθηναίων, Δ. Αβραμόπουλος, απέρριψε. Ο δήμαρχος Πετρούπολης, Γιώργος Γιώγος,μιλώντας στη Γενική Συνέλευση, έκανε σαφές ότι αυτή δε θα ήταν απαραίτητη, αν το πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ είχε δώσει απαντήσεις στα προβλήματα του θεσμού. Επισήμανε ότι όσα αναφέρει η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ περί ενδυνάμωσης του θεσμού, αποτελούν προφάσεις "για ένα θεσμό που δε θέλουμε να λειτουργήσουμε". Προειδοποίησε ότι την άνοιξη όλοι οι ΟΤΑ δε θα μπορούν να επιχορηγήσουν τα νομικά τους πρόσωπα και υπογράμμισε ότι χρειάζεται τουλάχιστον διπλασιασμός του ποσοστού ενίσχυσης της ΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου αυτή να λειτουργήσει. "Αφήνουμε το θεσμό σε ανυποληψία, συνέχισε. Αφήνουμε το θεσμό να σβήνει. Πρέπει να υιοθετήσουμε πρόγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων, να ενημερώσουμε τους δημότες για τα προβλήματα του θεσμού και να ζητήσουμε τη συμπαράστασή τους στον αγώνα μας. Να κλείσουμε τους δήμους στις 17 και 18 του μήνα και να εξετάσουμε τους τρόπους κλιμάκωσης του αγώνα, στις αρχές του '97".

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Δ. Αβραμόπουλος,έσπευσε να "παρατηρήσει" τον Γ. Γιώγο επειδή μίλησε "για ανυποληψία των αιρετών". Στον πρόεδρο απάντησε λίγο αργότερα ο δήμαρχος Ταύρου, Π. Βακαλόπουλος,θυμίζοντάς του ότι ο ίδιος δεν είπε κουβέντα στον υπουργό Εσωτερικών, όταν αυτός μιλούσε για συνολική ανυποληψία των αιρετών στο θέμα της διαχείρισης των οικονομικών των ΟΤΑ. Ο δήμαρχος Ταύρου κατήγγειλε τη στάση της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ, λέγοντας ότι οι αποφάσεις για διεκδικήσεις πόρων που πάρθηκαν στα προηγούμενα συνέδρια έμειναν στα συρτάρια. "Οι κομμουνιστές αιρετοί, τόνισε, είμαστε αντίθετοι με αυτόν το νόμο γιατί η κάθε κυβέρνηση μπορεί να παρεμβαίνει, να τον αλλοιώνει και να παίρνει από το θεσμό κονδύλια που του ανήκουν. Λύση μόνο είναι να κοστολογηθούν οι αρμοδιότητές μας και να καθοριστεί ποσοστό για την ΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, που να αυξάνει ανάλογα με τις ανάγκες".

Ο Π. Βακαλόπουλος έθεσε, επίσης, το ζήτημα του πριμ παραγωγικότητας των εργαζομένων, τη χορήγηση του οποίου αποφάσισε η κυβέρνηση χωρίς να δώσει τα αναγκαία κονδύλια στους ΟΤΑ. Τάχθηκε υπέρ των κινητοποιήσεων, με κλείσιμο όλων των υπηρεσιών των δήμων, λέγοντας πως ό,τι κέρδισε η ΤΑ το κέρδισε με αγώνες.

Ο δήμαρχος Συκεών Θεσσαλονίκης, Β. Δανιηλίδης,προειδοποίησε το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ να προσέξει να μη φτάσει στα επίπεδα της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΓΕΣΑΣΕ, που δεν "τις ακούν πια οι αγρότες γιατί είναι αναξιόπιστες". Προσδιόρισε το ύψος συμβολής της ΤΑ στη "σύγκλιση", μέσω κατάργησης φοροαπαλλαγών της, σε 30 δισεκατομμύρια δραχμές και ζήτησε να βρεθεί τρόπος αντίδρασης.

Ο δήμαρχος Πόρου, Σπ. Σπυρίδων,δήλωσε απογοητευμένος επειδή "από το Συνέδριο της Ρόδου κι έπειτα η ΤΑ όλο και κάτι χάνει". "Ο Ν. 1828/89 αλλοιώνεται και αποτελεί στρουθοκαμηλισμό να μην το βλέπουμε. Δεν πρέπει να υποχωρήσουμε άλλο, αλλά να αντιδράσουμε", τόνισε.

Ο δήμαρχος Καισαριανής, Θ. Μπαρτσώκας,είπε πως στο Ν. 1828/89 "μπήκε χέρι" ήδη από το '92 με την κατάργηση τότε του ΦΑΠ. "Χρειάζεται να περάσουμε σε αντεπίθεση, είπε, και να αντιδράσουμε δυναμικά".

Ο δήμαρχος Ηρακλείου, Ν. Μαστοράκος,τόνισε ότι η κατάργηση των φοροαπαλλαγών των δημοτικών επιχειρήσεων σημαίνει το κλείσιμό τους. "Κανένα αίτημά μας δεν έχει ικανοποιηθεί. Να φτάσουμε στη λογική της σύγκρουσης με την κεντρική διοίκηση", είπε και κάλεσε το Δήμο Αθήνας να πρωτοστατήσει στην αποκάλυψη των προβλημάτων του θεσμού.

Πρόταση για κινητοποιήσεις κατέθεσε και ο δήμαρχος Λιβαδειάς, Χρ. Παλαιολόγος,ζητώντας να κλείσουν οι ΟΤΑ, τις μέρες συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή, με παράλληλη συγκέντρωση των αιρετών έξω από το Κοινοβούλιο.

Παίρνοντας το λόγο ο Δ. Αβραμόπουλος τάχθηκε κατά των κινητοποιήσεων, με το πρόσχημα ότι δεν πρέπει να ταλαιπωρηθούν οι δημότες και ότι πρέπει πρώτα να συνεχιστεί ο διάλογος με την κυβέρνηση. Δήλωσε αντίθετος "με το να γίνουν οι δήμαρχοι, συνδικαλιστές" και έκανε σαφές ότι, ακόμα κι αν οι άλλοι δήμαρχοι προβούν σε κινητοποιήσεις, αυτός δε θα ακολουθήσει.

Με "διάλογο" θα αντιμετωπίσουν τη ληστεία

Διάλογο για το διάλογο με την κυβέρνηση προωθούν οι προσκείμενοι σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγετικοί κύκλοι της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), προκειμένου να "εξετάσουν" τα οξύτατα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ). Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα, χτες, στην έκτακτη Γενική Συνέλευση (ΓΣ) των μελών της Ενωσης, όπου ο πρόεδρός της παρέπεμψε την επίλυση των προβλημάτων σε νέο, "ειδικό συνέδριο", η ηγεσία της απέφυγε να μιλήσει για την οικονομική ασφυξία του Θεσμού και το επόμενο χαράτσωμα των δημοτών, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών προέβη σε μια σειρά ήδη γνωστών εξαγγελιών.

Θυσία στη σύγκλιση η ΤΑ

Ανοίγοντας τις εργασίες της έκτακτης ΓΣ, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Αθηναίων, Δ. Αβραμόπουλος,επανέλαβε την άποψή του ότι πρέπει να συμμετέχουν και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) στο πρόγραμμα σύγκλισης, ευνοώντας την απόφαση των ηγετικών κύκλων της ΚΕΔΚΕ να χαρίσει η ΤΑ στην κυβέρνηση 10,5 δισεκατομμύρια δραχμές, ως "συμβολή του Θεσμού στο δρόμο προς τη σύγκλιση". Ζήτησε να μη θιγεί ο νόμος 1828/89 (για τα οικονομικά της ΤΑ) και προκαταλαμβάνοντας τις εργασίες της ΓΣ, είπε ότι θα οριστεί ειδικό συνέδριο - συμπληρωματικό στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, το Νοέμβρη- όπου θα εξεταστούν τα προβλήματα του Θεσμού. Αναφερόμενος στους αγρότες, τους εργάτες και τους συνταξιούχους που αντιδρούν στις αντιλαϊκές επιταγές του Μάαστριχτ, χαρακτήρισε "γενικά δίκαια τα αιτήματά τους", αλλά έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η "Ελληνική οικονομία πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειές της για τη σύγκλιση".

Ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΚΕ, Απ. Κοιμήσης,διαβάζοντας την εισήγηση του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, επανέλαβε τον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι η ενίσχυση της ΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό του 1997 είναι αυξημένη κατά 14,30%. Αναφέρθηκε στην κατάργηση των φοροαπαλλαγών του Θεσμού, χωρίς να προσδιορίσει τις συνολικές απώλειες της ΤΑ. Είπε ότι το 1997 θα γίνουν τουλάχιστον 13 περιφερειακές συσκέψεις αιρετών, για να καθοριστούν οι απόψεις τους και κατόπιν "εξαντλητικού διαλόγου" να προταθούν και να γίνουν"νομοθετικές ρυθμίσεις υπέρ της αποτελεσματικής λειτουργίας του Θεσμού". Παρέκαμψε τα 890 δισεκατομμύρια δραχμές που, στην περίοδο 1990 - 97, αυθαίρετα παρακρατούν οι κυβερνήσεις από τους θεσμοθετημένους υπέρ των ΟΤΑ πόρους. Παρέβλεψε τη μετατόπιση από το 1997 στο 1999 της απόδοσης στην ΤΑ του μεριδίου της από τους φόρους καταθέσεων, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, Β. Κουλουμπής,χαιρετίζοντας τη ΓΣ κάλεσε την πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή, προκειμένου να καταλήξουν σε αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων κεντρικής διοίκησης - νομαρχιών - δήμων και κοινοτήτων και από κοινού να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση τη θεσμοθέτηση των προτάσεών τους για το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλος,μιλώντας στη Γενική Συνέλευση, υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου για τις περιφέρειες, που προωθεί. Χαιρέτισε την ΚΕΔΚΕ για το δώρο των 10,5 δισεκατομμυρίων δραχμών που έκανε στην κυβέρνηση και ισχυρίστηκε ότι ο ν. 1828/89 δε θίγεται. Τάχθηκε υπέρ του δημοσιονομικού ελέγχου στους ΟΤΑ, οι οποίοι "έχουν ενισχυθεί ήδη με αρκετές αρμοδιότητες. Το ζήτημα είναι αν είναι "λειτουργικοί" και αν μπορούν να τις ασκήσουν", είπε. Επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης για αναγκαστικές συνενώσεις των ΟΤΑ. Ενώ για μια ακόμη φορά προανήγγειλε προσλήψεις προσωπικού στους δήμους, θεσμοθέτηση φορολογικής ενημερότητας από τους δήμους και δημιουργία Ταμειακών Υπηρεσιών στους ΟΤΑ με πάνω από δέκα χιλιάδες κατοίκους.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στο απυρόβλητο, ξανά, η κυβέρνηση

Οι προτάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις δεν τέθηκαν καν για ψηφοφορία

Σε ένα ψήφισμα - ευχολόγιο για την επίλυση δευτερευόντων προβλημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατέληξε χτες και η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας. Με κύρια ευθύνη του προέδρου της Ενωσης, Δ. Αβραμόπουλου,που δεν έθεσε σε ψηφοφορία συγκεκριμένες προτάσεις για κινητοποιήσεις των αιρετών, τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης επικέντρωσαν την προσοχή τους σε κοινοποίηση αιτημάτων "δεύτερης σειράς", παρακάμπτοντας τις πενιχρές χρηματοδοτήσεις της ΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, το πετσόκομμα των πόρων της, την παρακράτηση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων από τους θεσμοθετημένους υπέρ της πόρους και το γεγονός ότι τα χρήματα που της στερεί η κεντρική διοίκηση, οι αιρετοί σπρώχνονται να τα βρουν φορολογώντας άγρια το λαό.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Δ. Αβραμόπουλος,προέβη σε ξεκάθαρο πραξικόπημα, στη λήξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, αρνούμενος να βάλει σε ψηφοφορία δύο συγκεκριμένες προτάσεις που έγιναν για κινητοποιήσεις: Η πρώτη, για συμπαράταξη με την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ και κλείσιμο των δήμων στις 17 και 18 του Δεκέμβρη, οπότε οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα προχωρούν σε απεργία και η παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα των αιρετών. Η δεύτερη, για κλείσιμο των δήμων τις μέρες που συζητείται ο προϋπολογισμός στη Βουλή και συγκέντρωση δημάρχων, κοινοταρχών, Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων έξω από το Κοινοβούλιο.

Αντίθετα, ύστερα από συνεχείς παλινωδίες, έθεσε σε ψηφοφορία πρόταση για "κινητοποιήσεις" γενικώς και αορίστως, χωρίς να προσδιορίσει μορφή και χρονοδιάγραμμα αγώνα, η οποία και δεν ψηφίστηκε από τη Γενική Συνέλευση. Υστερα από συνεχείς πιέσεις, δέχτηκε τελικά και έθεσε σε ψηφοφορία πρόταση, που υπερψηφίστηκε και προβλέπει τα εξής: Μέχρι τις 18 Δεκέμβρη οι αιρετοί θα επιδιώξουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να του ζητήσουν την επίλυση των προβλημάτων του θεσμού. Αν αυτό δε γίνει, θα συγκεντρωθούν, την επόμενη μέρα, στο υπουργείο Εσωτερικών και θα απαιτήσουν άμεσες λύσεις στα προβλήματα των ΟΤΑ.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα σημεία του ψηφίσματος, η Γενική Συνέλευση εκτίμησε ότι τα νομοσχέδια για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών και την περιστολή των δημοσίων δαπανών μειώνουν την οικονομική δυνατότητα των ΟΤΑ. Καλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ψήφιση των νομοσχεδίων, αλλά να συνεχίσει το διάλογο με την ΚΕΔΚΕ. Τονίζει πως το ελληνικό δημόσιο πρέπει να καταβάλει ανταποδοτικά τέλη προς τους ΟΤΑ, όπως αυτά ορίζονται από το νόμο 1828/89 (για τα οικονομικά της ΤΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ