Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τους δασμούς, τις κυρώσεις, την αντιπαράθεση σε Ασία - Ειρηνικό, την παγκόσμια «ηγεμονία»
2025 The Associated Press. All |
Από τη χτεσινή συνάντηση των Προέδρων της Ρωσίας και της Κίνας στη Μόσχα |
Μεταξύ άλλων, η Μόσχα προσδοκά οι συνομιλίες με το Πεκίνο να δώσουν διπλωματική και διαπραγματευτική ώθηση στη ρωσική ηγεσία σε μια σημαντική στιγμή στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Κινέζος Πρόεδρος έφθασε προχτές στη Μόσχα για τετραήμερη επίσκεψη και έτυχε θερμής υποδοχής στο Κρεμλίνο από τον Ρώσο ομόλογό του, κυβερνητικούς αξιωματούχους και επικεφαλής ρωσικών επιχειρήσεων. Ανάμεσά τους ο διευθυντής της υπηρεσίας ατομικής ενέργειας «Rosatom», ο επικεφαλής του κολοσσού των υδρογονανθράκων «Rosneft», η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας.
Ο Κινέζος Πρόεδρος δήλωσε στον Ρώσο ομόλογό ότι οι δύο χώρες τους θα πρέπει να έχουν μια «ακλόνητη φιλία», καθώς οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους ανεβάζοντάς την σε «νέο επίπεδο».
Με φόντο τον εντεινόμενο ανταγωνισμό ανάμεσα στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο και το υπό διαμόρφωση ευρασιατικό μπλοκ, οι δυο ηγέτες αυτοπαρουσιάστηκαν ως υπερασπιστές μιας νέας παγκόσμιας τάξης που δεν θα κυριαρχείται πλέον από τις ΗΠΑ.
Ο Σι βρίσκεται στη Μόσχα για τον εορτασμό των 80 χρόνων από την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και θα παρακολουθήσει σήμερα - μαζί με πάνω από 20 ξένους ηγέτες - την στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία, στην οποία θα συμμετέχουν και Κινέζοι στρατιώτες, καθώς και στρατιώτες από άλλες χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, από το Βιετνάμ κ.α.
Εν μέσω εμπορικού πολέμου, δασμών, κυρώσεων, πολέμου στην Ουκρανία, οξυμένης αντιπαράθεσης σε Ταϊβάν και συνολικά σε Ασία - Ειρηνικό, σε κοινή δήλωση των δύο ηγετών υπογραμμίζεται ότι «η Μόσχα και το Πεκίνο σκοπεύουν να εντείνουν τη συνεργασία τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποφασιστικά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να τους περιορίσουν».
Εξάλλου, «Ρωσία και Κίνα θα συνεχίσουν να ενισχύουν τη στρατιωτική συνεργασία».
Ο Σι δήλωσε ότι οι δύο χώρες, ως παγκόσμιες δυνάμεις και μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τη «μονομέρεια και τον εκφοβισμό» - μια έμμεση αναφορά στις ΗΠΑ.
«Η Κίνα θα συνεργαστεί με τη Ρωσία για να επωμιστεί τις ιδιαίτερες ευθύνες της ως παγκόσμια δύναμη. Θα υπερασπιστεί αποφασιστικά τα δικαιώματα, τα συμφέροντα της Κίνας, της Ρωσίας και της μεγάλης πλειοψηφίας των αναπτυσσόμενων χωρών», είπε ο Σι.
Ο Πρόεδρος της Κίνας, δήλωσε ότι το Πεκίνο θα σταθεί στο πλευρό της Μόσχας απέναντι στην «ηγεμονική καταδίωξη» - των ΗΠΑ - «αναλαμβάνοντας τις ιδιαίτερες ευθύνες των μεγάλων δυνάμεων του κόσμου», διαβεβαίωσε τον Πούτιν ο Σι.
«Η αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Κίνα και τη Ρωσία γίνεται βαθύτερη και οι δεσμοί για μία πραγματιστική συνεργασία γίνονται ισχυρότεροι», συνέχισε ο Πρόεδρος της Κίνας.
«Η Κίνα και η Ρωσία έχουν διατηρήσει στενό συντονισμό και συνεργασία στις διεθνείς υποθέσεις τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Σι, και «η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία για τη διασφάλιση του παγκόσμιου πολυμερούς εμπορικού συστήματος, καθώς και των βιομηχανικών και εφοδιαστικών αλυσίδων».
Οι δυο πλευρές αναμενόταν χτες να υπογράψουν «επικαιροποιημένη επενδυτική συμφωνία», σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Πούτιν, κάνοντας λόγο για «πολυάριθμες συμφωνίες» για την εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης «χωρίς όρια» που υπέγραψαν οι δύο χώρες το 2022, λίγες βδομάδες πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι δύο ηγέτες θα επιβλέπουν προσωπικά όλα τα βασικά στοιχεία της σχέσης, στοχεύοντας σε μια ουσιαστική ώθηση στο εμπόριο και τις επενδύσεις έως το 2030.
«Η Ρωσία έχει γίνει ο μεγαλύτερος εισαγωγέας κινεζικών αυτοκινήτων στον κόσμο», τόνισε μεταξύ άλλων ο Ρώσος Πρόεδρος και την ίδια στιγμή «χαιρέτισε» τη «δημιουργία εγκαταστάσεων παραγωγής και τη μεταφορά της κινεζικής βιομηχανικής τεχνογνωσίας» στη Ρωσία.
Η Ενέργεια αποτελεί σημαντικό μέρος της συνεργασίας Ρωσίας - Κίνας, υπογράμμισε ακόμη ο Πούτιν. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας, προσφέροντας ένα «στήριγμα» απέναντι στις «δυτικές» κυρώσεις. Η Κίνα αγοράζει - σε προνομιακές τιμές - περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο από οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, Πούτιν και Σι δήλωσαν «πεπεισμένοι» ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να επιλυθεί μόνο με την εξάλειψη των «γενεσιουργών αιτιών» του, ανέφερε το Κρεμλίνο, δηλαδή με την ικανοποίηση των όρων που θέτει η Μόσχα για να ενισχύσει τη γεωπολιτική της θέση στην Ανατολική Ευρώπη.
Επιπλέον, Ρωσία και Κίνα προτίθενται να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην επίλυση των ζητημάτων που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Ρωσία και Κίνα επέκριναν το αμερικανικό σχέδιο αντιπυραυλικής ασπίδας τύπου «Σιδηρούς Θόλος» που ανακοίνωσε τον Γενάρη ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ.
«Το πρόγραμμα "Χρυσός Θόλος για την Αμερική" (...) έχει βαθιά αποσταθεροποιητικό χαρακτήρα», αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν.
Μόσχα και Πεκίνο εκτιμούν ότι το σχέδιο αυτό προβλέπει «μια διεύρυνση του οπλοστασίου, ώστε να διεξάγονται στρατιωτικές επιχειρήσεις στο διάστημα» και με τον τρόπο αυτόν το διάστημα θα μετατραπεί σε «πεδίο ένοπλης αντιπαράθεσης».
Μόσχα και Πεκίνο ισχυρίζονται ότι τάσσονται κατά της «χρήσης του διαστήματος για σκοπούς ένοπλης αντιπαράθεσης» - ενώ βέβαια αναπτύσσουν και αυτές τέτοια σχέδια, π.χ. αντιδορυφορικά όπλα - και καλούν σε διεθνείς συνομιλίες, προκειμένου να υπάρξει «μια συμφωνία για την πρόληψη της ανάπτυξης όπλων στο διάστημα».
Στα τέλη Γενάρη, αμέσως μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ υπέγραψε ένα διάταγμα για τη δημιουργία μιας αντιπυραυλικής ασπίδας τύπου «Σιδηρούς Θόλος» για την προστασία του αμερικανικού εδάφους, ονομασία που παραπέμπει στο αντιπυραυλικό σύστημα του Ισραήλ.
Ο Τραμπ ζήτησε να καταρτιστεί μέσα σε δύο μήνες ένα σχέδιο για την υλοποίηση αυτής της «αντιπυραυλικής ασπίδας νέας γενιάς» που θα είναι σε θέση να αποκρούει βαλλιστικούς και υπερηχητικούς πυραύλους καθώς και άλλες προηγμένες αεροπορικές επιθέσεις, κάτι που συνεπάγεται την ανάπτυξη μέσων αναχαίτισης στο διάστημα.
Μία νέα εγκατάσταση για την παραγωγή εκρηκτικών φέρεται να ετοιμάζει η Ρωσία, σύμφωνα με το «Reuters», επικαλούμενο δημόσια διαθέσιμα κρατικά έγγραφα και δορυφορικές εικόνες.
Η Ρωσία φέρεται να πραγματοποιεί μια σημαντική επέκταση εργοστασίου στη Σιβηρία, για να αυξήσει την παραγωγή ενός ισχυρού εκρηκτικού που χρησιμοποιείται σε βλήματα πυροβολικού και άλλα πυρομαχικά στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Τα έγγραφα δείχνουν ότι κατασκευάζεται νέα γραμμή παραγωγής στη Σιβηρία, εκτός εμβέλειας των περισσότερων ουκρανικών επιθετικών drones, ενώ οι δορυφορικές εικόνες επιβεβαιώνουν ότι πραγματοποιούνται σημαντικές κατασκευές στο εργοστάσιο BOZ κοντά στην πόλη Μπισκ.
Πηγή με πληροφόρηση για το project και ένας εργολάβος, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, επιβεβαίωσαν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη επέκταση στο BOZ.
Η νέα εγκατάσταση αναμένεται να παράγει 6.000 μετρικούς τόνους υψηλής εκρηκτικής ύλης ετησίως και βάσει προγραμματισμού, αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος. Πρόκειται για «μία τεράστια ποσότητα» και «θα ήταν πολύ επωφελές για τις ρωσικές αμυντικές δυνατότητες», δήλωσε ειδικός σε εκρηκτικές ύλες. Η παραγωγική ικανότητα θα ήταν, για παράδειγμα, αρκετή για να γεμίσει τις κεφαλές 1,28 εκατ. ρωσικών βλημάτων μεγάλου βεληνεκούς με διάμετρο 152 χιλιοστά.
Χτες επικυρώθηκε από το ουκρανικό Κοινοβούλιο η συμφωνία που σύναψε η ουκρανική κυβέρνηση με την Ουάσιγκτον, για προνομιακή πρόσβαση στις ΗΠΑ στους ουκρανικούς φυσικούς πόρους και στρατηγικές υποδομές.
Η συμφωνία για τα ορυκτά ήταν ένας από τους όρους που έθεταν οι ΗΠΑ στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία, στις διαπραγματεύσεις για «διευθέτηση», για έναν συμβιβασμό.
Συνολικά, 338 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της επικύρωσης και κανείς κατά, δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της ουκρανικής Βουλής.
«Το ουκρανικό Κοινοβούλιο επικύρωσε την ιστορική συμφωνία οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ουκρανίας και ΗΠΑ», δήλωσε η Ουκρανή υπουργός Οικονομικών εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτό το έγγραφο θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για να λάβει το Κίεβο νέα αμερικανικά στρατιωτικά πακέτα.
Η συμφωνία δεν παρέχει σαφείς «εγγυήσεις ασφαλείας», όμως άνοιξε τον δρόμο για πώληση όπλων από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία, αξίας 50 εκατ. δολαρίων.
Φάρσα χαρακτήρισε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Αντρίι Σιμπίχα, την τριήμερη κατάπαυση πυρός που ανακοινώθηκε από τη Ρωσία, λέγοντας ότι «οι ρωσικές δυνάμεις την έχουν παραβιάσει κατ' επανάληψη τις πρώτες ώρες μετά την εφαρμογή της» την Πέμπτη τα ξημερώματα.
«Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιτίθενται κατά μήκος όλης της γραμμής του μετώπου», δήλωσε.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, ρωσικά στρατεύματα συνέχισαν να επιτίθενται στην ανατολική Ουκρανία μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ωστόσο όλη τη νύχτα δεν υπήρξαν επιθέσεις με πυραύλους ή drones.
Ωστόσο μέχρι τις 8 π.μ. σήμερα δεν υπήρξαν ρωσικοί πύραυλοι ούτε μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον ουκρανικό εναέριο χώρο, ανακοίνωσε η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Wall Street Journal»
Οι Αμερικανοί κατάσκοποι έχουν λάβει εντολή να παρακολουθούν το κίνημα «ανεξαρτησίας» της Γροιλανδίας από τη Δανία και να εντοπίζουν όσους είναι δεκτικοί στα σχέδια των ΗΠΑ για έλεγχο του τεράστιου νησιού της Αρκτικής, μετέδωσε την Τρίτη η «Wall Street Journal».
Οπως αναφέρεται, αρκετοί ανώτεροι αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έλαβαν ένα «μήνυμα έμφασης στη συλλογή πληροφοριών» την περασμένη εβδομάδα, με το οποίο τους δόθηκε εντολή να συλλέξουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το κίνημα ανεξαρτησίας της Γροιλανδίας και τις τοπικές στάσεις απέναντι στην αμερικανική εξόρυξη πόρων στο νησί, ανέφερε η «Wall Street Journal».
Πρόκειται για την πρώτη συγκεκριμένη πρωτοβουλία που ανέλαβε η νέα αμερικανική κυβέρνηση για την προώθηση των προσπαθειών ελέγχου της Γροιλανδίας, που αποτελεί αυτόνομη περιοχή υπό τη Δανία, «σύμμαχο» των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.
Από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Ντ. Τραμπ δήλωσε ότι ο έλεγχος της Γροιλανδίας από τις ΗΠΑ είναι ζωτικής σημασίας για τη «διεθνή ασφάλεια» και δεν έχει αποκλείσει τη χρήση στρατιωτικής βίας για την επίτευξη του στόχου. Επανέλαβε παρόμοιους ισχυρισμούς σε τηλεοπτική συνέντευξη στο «NBC News» την Κυριακή.
Η Διευθύντρια Εθνικών Πληροφοριών των ΗΠΑ, Τούλσι Γκάμπαρντ, δεν διέψευσε ρητά το δημοσίευμα, αλλά επέπληξε την εφημερίδα για «πολιτικοποίηση και διαρροή απόρρητων πληροφοριών».
Από την πλευρά του ο Δανός ΥΠΕΞ, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, σκοπεύει να καλέσει για εξηγήσεις τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Δανία. Αυτό το άρθρο «προκαλεί μεγάλη ανησυχία, γιατί μεταξύ φίλων δεν κατασκοπεύει ο ένας τον άλλον», ισχυρίστηκε.