ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούνη 2025
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Τέθηκαν σε ισχύ αυξημένοι δασμοί σε εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου

Ενώ αντιπρόσωποι ΕΕ - ΗΠΑ είχαν «παραγωγική» συνάντηση στο Παρίσι

Από την πρόσφατη επίσκεψη του Ντ. Τραμπ σε εργοστάσιο της US Steel

2025 The Associated Press. All

Από την πρόσφατη επίσκεψη του Ντ. Τραμπ σε εργοστάσιο της US Steel
Με επιχείρημα να διασφαλιστεί ότι οι εισαγωγές «δεν θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια» ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε αργά προχτές το βράδυ (ώρα Ελλάδας) διάταγμα με το οποίο τέθηκαν σε ισχύ αυξημένοι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, που από 25% πλέον θα φτάνουν σε 50%.

Οπως ισχυρίστηκε σε δηλώσεις του - φωτογραφίζοντας εμμέσως πλην σαφώς την Κίνα αλλά και άλλες χώρες που έχουν αυξημένο εμπορικό πλεόνασμα έναντι των ΗΠΑ - «οι αυξημένοι τελωνειακοί δασμοί θα είναι πιο αποτελεσματικοί στην καταπολέμηση (της πρακτικής) ξένων χωρών να εξάγουν πλεονάζουσα παραγωγή σε χαμηλές τιμές στην αγορά των ΗΠΑ, για να υπονομεύσουν την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών χάλυβα και αλουμινίου των ΗΠΑ». Πάντως, στο σχετικό διάταγμα αναφέρεται - όπως αναμετέδωσαν ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο - ότι «οι τελωνειακοί δασμοί που επιβλήθηκαν έως τώρα προσέφεραν απαραίτητη υποστήριξη τιμών στην αμερικανική αγορά, δεν επέτρεψαν στις βιομηχανίες αυτές να αναπτυχθούν και να αποκτήσουν επαρκείς παραγωγικές δυνατότητες που είναι απαραίτητες για τη διαρκή υγεία τους και τις προβλεπόμενες ανάγκες ως προς την εθνική άμυνα», αναδεικνύοντας και έτσι αντιφατικές εκτιμήσεις και επιπτώσεις που συνοδεύουν τους αυξημένους δασμούς που τους τελευταίους μήνες «ανταλλάσσουν» ΗΠΑ και Κίνα, αλλά όχι μόνο.

Να σημειωθεί πάντως ότι από τους νέους δασμούς στις ΗΠΑ εξαιρούνται οι εισαγωγές από τη Βρετανία, που παραμένουν στο 25%, με φόντο τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Λονδίνο και Ουάσιγκτον για να «κλείσουν» διμερή εμπορική συμφωνία. Μάλιστα, η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε «ικανοποιημένη» και συμπλήρωσε ότι «θα συνεχίσει να εργάζεται» μαζί με την αμερικανική κυβέρνηση για μια οριστική διευθέτηση.

Ανησυχία για την ασφάλεια στις αερομεταφορές

Την ίδια στιγμή, χαρακτηριστικές είναι οι ανησυχίες που διατυπώνουν εκπρόσωποι αμερικανικών και άλλων μονοπωλίων από τον κλάδο της αεροναυπηγικής βιομηχανίας, που εκτίμησαν ότι νέα πιθανή επιβολή δασμών στα εισαγόμενα εμπορικά αεροσκάφη, τους κινητήρες και τα εξαρτήματα θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ή και να προκαλέσει «απρόβλεπτες συνέπειες» στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και - όπως σημειώνουν - την αεροπορική ασφάλεια. Οπως ανέφερε προχτές σε παρέμβασή της η Ενωση Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (AIA - εκπροσωπεί εταιρείες όπως οι Boeing, Airbus, RTX, GE Aerospaceκτλ) ο κλάδος ήδη αντιμετωπίζει δασμούς 10% σχεδόν σε όλα τα εισαγόμενα αεροσκάφη και εξαρτήματα.

Σημειωτέον πως τον περασμένο μήνα, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ξεκίνησε σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ έρευνα γνωστή ως «Τμήμα 232», εξετάζοντας πιθανούς κινδύνους που προκύπτουν από τις εισαγωγές για την εθνική ασφάλεια. Η έρευνα φέρεται πιθανό να αξιοποιηθεί ως βάση για την επιβολή ακόμη υψηλότερων δασμών σε αεροσκάφη, κινητήρες και εξαρτήματα. Η AIA ζήτησε από το υπουργείο Εμπορίου να παρατείνει κατά 90 ημέρες την περίοδο δημόσιας διαβούλευσης για το Τμήμα 232 και να μην επιβάλει νέους δασμούς για τουλάχιστον 180 ημέρες. Ακόμα ζήτησε περαιτέρω διαβουλεύσεις με τη βιομηχανία πριν από οποιαδήποτε πιθανή επιβολή δασμών, «ώστε να διασφαλιστεί ότι αντανακλούν με ακρίβεια τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια και δεν θέτουν σε κίνδυνο την εφοδιαστική αλυσίδα και την ασφάλεια των πτήσεων».

Για να περιγράψει την κατάσταση που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος, η ΑΙΑ αναφέρθηκε σε φωτιά που ξέσπασε τον Φλεβάρη σε έναν προμηθευτή συνδετήρων για την αεροδιαστημική βιομηχανία στην Πενσυλβάνια και επηρέασε την παραγωγή, υποστηρίζοντας ότι «μπορεί να χρειαστούν έως και 10 χρόνια για να δημιουργηθεί ένας νέος εγχώριος προμηθευτής και να πιστοποιηθεί στο αυστηρό επίπεδο ασφαλείας που απαιτείται».

Ακόμα, η «Airlines for America», ο οργανισμός που εκπροσωπεί μεγάλους μεταφορείς όπως οι American Airlines, United Airlines και Delta Air Lines, προειδοποίησε ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων και των ναύλων αεροπορικών μεταφορών.

Σε σχετική παρέμβαση, αναφέρεται ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να διαλύσουν την αλυσίδα εφοδιασμού της αεροπορίας, η οποία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης, να ενθαρρύνουν την είσοδο πλαστών εξαρτημάτων στην αγορά και να προκαλέσουν ένα φαινόμενο ντόμινο με προκλήσεις και απρόβλεπτες συνέπειες.

«Καλό κλίμα» στη συνάντηση ΕΕ - ΗΠΑ

Στο μεταξύ χτες έγινε στο Παρίσι συνάντηση ανάμεσα στον Ευρωπαίο επίτροπο Εμπορίου Μάρος Σέφκοβιτς και τον Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ για το Εμπόριο Τζέιμισον Γκριρ, με τον πρώτο σε ανάρτησή του να μιλά για «παραγωγική και εποικοδομητική συνάντηση».

Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο υπουργικής συνόδου για ζητήματα εμπορίου, με τον Σέφκοβιτς να ισχυρίζεται ότι «προχωράμε προς τη σωστή κατεύθυνση με ρυθμό και παραμένουμε σε στενή επαφή για να διατηρήσουμε τη δυναμική».


ΚΙΝΑ
Κατηγορεί τις ΗΠΑ για «ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις»

«Κακόβουλη διαστρέβλωση ιστορικών γεγονότων» απέδωσε η Κίνα στον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Μάρκ Ρούμπιο, με αφορμή δηλώσεις του για την επέτειο από τα γεγονότα που σημειώθηκαν την άνοιξη και το καλοκαίρι του 1989 στο Πεκίνο, τις οποίες το Πεκίνο χαρακτήρισε «εσφαλμένες» αλλά και σκόπιμη επίθεση «στο πολιτικό σύστημα και στον αναπτυξιακό δρόμο της Κίνας» αλλά και «σοβαρή ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας».

Στις σχετικές του δηλώσεις, ο Ρούμπιο είπε ότι «ο κόσμος δεν θα ξεχάσει ποτέ» όσα έγιναν στη πλατεία Τιενανμέν, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι «προσπαθεί δραστήρια να λογοκρίνει τα γεγονότα» και αποτίοντας «φόρο τιμής στο κουράγιο του κινεζικού λαού, σε αυτούς που σκοτώθηκαν στην προσπάθεια να ασκήσουν τις βασικές ελευθερίες τους, καθώς και σε εκείνους που συνεχίζουν να υφίστανται διώξεις καθώς επιδιώκουν λογοδοσία και δικαιοσύνη για τα γεγονότα της 4ης Ιουνίου 1989». Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο ηγέτης της Ταϊβάν, Λάι Τσινγκ-τε.

Αντιδρώντας, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Λιν Ζιαν, δήλωσε ότι «η Κίνα εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της και εναντιώνεται σθεναρά για την ανάμειξη στις εσωτερικές της υποθέσεις. Απευθύναμε επίσημη διαμαρτυρία στην αμερικανική πλευρά», προσθέτοντας ότι «σε ό,τι αφορά τις πολιτικές ταραχές που σημειώθηκαν στα τέλη των χρόνων του 1980, η κινεζική κυβέρνηση έχει καταλήξει εδώ και καιρό σε ξεκάθαρα συμπεράσματα». Υπερασπίστηκε τον λεγόμενο «κινέζικο δρόμο προς τον σοσιαλισμό» όπως ονομάζεται η ενίσχυση των καπιταλιστικών σχέσεων, λέγοντας ότι «υποστηρίζεται πλήρως από το σύνολο του κινεζικού λαού και αναγνωρίζεται ευρέως από τη διεθνή κοινότητα».

Επίσης, ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, κάλεσε τις ΗΠΑ να δημιουργήσουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να επιστρέψουν οι διμερείς σχέσεις στο «σωστό δρόμο». Απευθυνόμενος στον Αμερικανό πρέσβη στο Πεκίνο, Ντέιβιντ Πέρντιου, ο υπουργός είπε ότι μετά τις πρόσφατες διμερείς συνομιλίες στη Γενεύη η Κίνα εφάρμοσε «ευσυνείδητα και αυστηρά» τη συναίνεση στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές «αλλά είναι λυπηρό το γεγονός ότι οι ΗΠΑ εισήγαγαν πρόσφατα σειρά αρνητικών μέτρων».

Με τον Σι συναντήθηκε ο Λουκασένκο

Ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, εξήρε τη Λευκορωσία, χαρακτηρίζοντάς την πραγματικό φίλο της Κίνας, κατά τη συνάντησή του με τον Λευκορώσο ομόλογό του, Αλ. Λουκασένκο, στο Πεκίνο.

Ο Λουκασένκο έχει επισκεφτεί πάνω από δέκα φορές την Κίνα τα τελευταία χρόνια. Η οικονομία της Λευκορωσίας έχει πληγεί από τις δυτικές κυρώσεις, οι οποίες της επιβλήθηκαν επειδή υποστηρίζει τη Ρωσία στον πόλεμο με την Ουκρανία. Αποκομμένο από τις δυτικές αγορές, το Μινσκ στρέφεται ολοένα και περισσότερο προς την Ασία.

Η Λευκορωσία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό οικονομικά και πολιτικά από τη Ρωσία, διατηρεί στενές σχέσεις με την Κίνα και επιδιώκει να τις ενισχύσει. Το Μινσκ έχει στραφεί στο Πεκίνο για να το βοηθήσει να αναβαθμίσει τις βιομηχανίες του, ενώ πέρυσι έγινε χώρα - εταίρος των BRICS και εντάχθηκε στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO).

Κίνα και Λευκορωσία πρέπει να αντιταχθούν «στις ηγεμονικές τάσεις και τον εκφοβισμό και να υπερασπιστούν τη διεθνή δικαιοσύνη», εκτίμησε ο Κινέζος Πρόεδρος, χωρίς να κατονομάσει τις ΗΠΑ.

«Επισημάνατε πολύ σωστά τη βασική τάση της εποχής μας: Την πρωτοφανή πίεση της Δύσης εις βάρος μας, πρωτίστως εις βάρος της Κίνας», απάντησε ο Λουκασένκο. «Και σήμερα τα βλέμματα πολλών κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Λευκορωσίας, είναι στραμμένα προς το Πεκίνο», πρόσθεσε.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ