ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Απρίλη 2017
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Συγκρούσεις με φόντο κουρδικές κινήσεις

Από την κατεστραμμένη Μοσούλη του Ιράκ

Copyright 2017 The Associated

Από την κατεστραμμένη Μοσούλη του Ιράκ
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Πυκνώνουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους με στόχο την ανακατάληψη της πόλης Ράκα στη βόρεια Συρία και την ήττα των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», που δημιούργησαν οι ιμπεριαλιστές για να προωθήσουν τα γεωπολιτικά και οικονομικά τους συμφέροντα. Οι υπουργοί Αμυνας ΗΠΑ και Βρετανίας, Τζέιμς Μάτις και Μάικλ Φάλον, αντίστοιχα, συναντήθηκαν το Σάββατο στο Λονδίνο και συμφώνησαν ότι προτεραιότητά τους είναι η συντριβή του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ επειδή η δράση τους συνιστά απειλή για τη Δύση. Ο Φάλον ωστόσο δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο «μέλλον» του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, λέγοντας πως «δεν βλέπουμε μακροπρόθεσμα μέλλον στη Συρία για κάποιον που βομβαρδίζει το λαό του». Πρόσθεσε ότι στη Συρία αναζητείται «ευρύτερη πολιτική διευθέτηση που θα αγκαλιάσει όλες τις παρατάξεις...».

Ο Μάτις, πάντως, δεν αναφέρθηκε καν στο «μέλλον» του Ασαντ, με δεδομένη τη νέα θέση της κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον πως το μείζον πρόβλημα δεν είναι ο Σύρος Πρόεδρος αλλά οι τζιχαντιστές. Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός πως το ίδιο 24ωρο στην Ουάσιγκτον Αμερικανοί υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι έδιναν εύσημα στους Κούρδους μαχητές της Συρίας και στους Αραβες που συμμετέχουν στις «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF) για τις πρόσφατες επιτυχίες τους στην ανακατάληψη σημαντικών εδαφών της πόλης Τάμπκα που βρίσκεται στην επαρχία Ράκα.

Με φόντο την κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων που προωθούν ιδιαίτερα (αλλά όχι μόνο) ΗΠΑ και Βρετανία, οι πιο ισχυρές δυνάμεις στην ΕΕ επιδιώκουν να ελέγξουν τις μελλοντικές εξελίξεις στη Συρία μέσω του λεγόμενου «μεταβατικού πολιτικού καθεστώτος», επαναλαμβάνοντας ότι δεν βλέπουν «πολιτικό μέλλον» για τον Σύρο Πρόεδρο, Μπασάρ Ασαντ...Ερχονται δηλαδή σε αυτό το θέμα, εμμέσως πλην σαφώς, σε αντιπαράθεση κυρίως με τις ΗΠΑ, που βλέπουν ως προτεραιότητα την ήττα των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ...

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χτες, συμφώνησε στη γενική «στρατηγική» για τη Συρία σημειώνοντας υποκριτικά πως «δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη σύρραξη», πως είναι «αφοσιωμένο στην ενότητα, στην κυριαρχία, στην εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία του συριακού κράτους». Επιπλέον, υποστήριξε ότι «μία διαρκής ειρήνη στη Συρία δεν θα μπορούσε να διατηρηθεί υπό το σημερινό καθεστώς» και ότι θα προσπαθήσει η ΕΕ να διαπραγματευτεί μία πολιτική μετάβαση «με την υποστήριξη διεθνών και περιφερειακών δυνάμεων - κλειδιά συνεχίζοντας την υποστήριξη στη συριακή αντιπολίτευση, ειδικότερα στην "Υπατη Διαπραγματευτική Επιτροπή που δημιουργήθηκε και έχει έδρα στη Σαουδική Αραβία». Επιβεβαίωσε, τέλος, την υποστήριξή του στη διαδικασία διαλόγου που έχει αναλάβει ο ΟΗΕ στη Γενεύη, μολονότι ο πέμπτος γύρος ενδοσυριακών συνομιλιών τερματίστηκε την Παρασκευή δίχως αποτέλεσμα.

Δημοψήφισμα θέλουν Κούρδοι στο Ιράκ

Το ίδιο διάστημα εντείνονται και οι αποσχιστικές κινήσεις των δύο μεγαλύτερων κουρδικών κομμάτων στο αυτόνομο Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ με στόχο τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος που θα οδηγήσει στην ανεξαρτησία, «μέσω διαπραγμάτευσης» με την κεντρική κυβέρνηση στη Βαγδάτη.

Ηγετικά στελέχη δύο εκ των μεγαλύτερων κουρδικών πολιτικών κομμάτων στο αυτόνομο Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ συναντήθηκαν την Κυριακή στην πόλη Πίρμαν (κοντά στο Ερμπίλ) και συμφώνησαν να συγκροτήσουν κοινή επιτροπή «ανωτάτου επιπέδου» που θα διατηρεί «επαφές με όλα τα άλλα κουρδικά κόμματα και θα προωθήσει τη συνεργασία με σκοπό την αυτοδιάθεση» και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με στόχο την ανεξαρτησία. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν η Πατριωτική Ενωση Κουρδιστάν (PUK) του Κούρδου Προέδρου Μασούντ Μπαρζανί και το Δημοκρατικό Κόμμα Κουρδιστάν (KDP) του πρώην Προέδρου του Ιράκ (2005 - 2014) Τζαλάλ Ταλαμπανί...

Στη συνάντηση της Κυριακής συζητήθηκαν ακόμη το θέμα συνέχισης έπαρσης της κουρδικής σημαίας σε όλα τα δημόσια κτίρια στη βόρεια ιρακινή πόλη Κιρκούκ (που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε Αγκυρα και Βαγδάτη...) και οι σχέσεις με τη Βαγδάτη.

Καθώς συνεχίζονται οι αντιδράσεις της Τουρκίας, ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, την Παρασκευή, χαρακτήρισε τις σκέψεις για δημοψήφισμα «λάθος», αποδοκιμάζοντας «την αναμόχλευση τέτοιου ζητήματος, ιδιαίτερα σε περιόδους που η περιφερειακή ασφάλεια διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο». Πρόσθεσε ότι «ο πιθανός διαμελισμός του Ιράκ με βάση εθνοτικές και σεχταριστικές γραμμές δε θα περιοριζόταν εντός της επικράτειάς του αλλά θα εξαπλωνόταν σε όλη την περιοχή και όλοι θα πρέπει να πληρώσουν για μια τέτοια κίνηση».

Με φόντο αυτές τις κινήσεις, Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν πως μετέβη στο Ιράκ ο γαμπρός του Προέδρου Ντ. Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, μαζί με τον επιτελάρχη Τζο Ντάνφορντ για «να εκτιμήσουν την κατάσταση» από πρώτο χέρι.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Απαγόρευση συγκέντρωσης του ΚΚ Τουρκίας

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η τοπική κυβέρνηση της Ιστανμπούλ (Κωνσταντινούπολη) απαγόρευσε συγκέντρωση του ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ) που είχε προγραμματιστεί να γίνει προχτές Κυριακή, καθώς κλιμακώνεται η προεκλογική αντιπαράθεση ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απρίλη και η κυβέρνηση του ΑΚΡ εντείνει την επίθεσή της σε όσους πρωτοστατούν στην οργάνωση του λαϊκού αγώνα.

Συγκεκριμένα, μόλις δύο μέρες πριν τη συγκέντρωση που θα γινόταν με το σύνθημα «Η Ιστανμπούλ λέει "όχι"!», οι τοπικές Αρχές απαγόρευσαν τη συγκέντρωση με γελοία προσχήματα για το χώρο που είχε επιλεγεί (ότι ...δεν περιλαμβάνεται στους χώρους πραγματοποίησης συναθροίσεων). Σε ανακοίνωσή του, το ΤΚΡ σημειώνει ότι «η απαγόρευση απλά θα ενισχύσει την αποφασιστικότητά μας» και επικρίνοντας την υποκρισία της κυβέρνησης, που δεν θέτει κανένα εμπόδιο σε συγκεντρώσεις υπέρ του «ναι» όπου και αν γίνονται, ανακοίνωσε ότι η συγκέντρωση θα γίνει κανονικά, αλλά στις 9 του μήνα, με σύνθημα «Ο λαός λέει "όχι"».

Και ενώ τα αστικά κόμματα εντείνουν τη δράση τους, αξιοποιώντας τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, για να στρατεύσουν τον τουρκικό λαό στην υπηρεσία εχθρικών για τον ίδιο επιδιώξεων, αναζωπυρώνεται η συζήτηση περί των προϋποθέσεων και της ανάγκης επανέναρξης των «ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων» με τους Κούρδους. Το Σαββατοκύριακο, ο πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν μίλησε στο Ντιγιάρμπακιρ (νοτιοανατολικά) και μεταξύ άλλων είπε ότι «είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε, να συναντήσουμε και να συμπορευτούμε με όποιον έχει κάτι να πει, ή ένα πρόβλημα να εξηγήσει. Εχουμε μόνο έναν όρο: Κανείς δεν θα έχει όπλο στο χέρι του». Αυτές οι αναφορές έδωσαν αφορμή σε διάφορα ΜΜΕ, όπως η «Χουριέτ», να εκτιμήσουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει πιθανή επανέναρξη των συνομιλιών με το ΡΚΚ, στο φόντο και της ευρύτερης «κινητικότητας» που χαρακτηρίζει τις εξελίξεις με τους Κούρδους στην περιοχή (σκέψεις για δημοψήφισμα με στόχο την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν κτλ.).

  • Σύμφωνα με το γερμανικό «Σπίγκελ», που επικαλείται διπλωματικές πηγές, οι Μυστικές Υπηρεσίες της Τουρκίας παρακολουθούν πολίτες της σε 35 χώρες, ενώ, στις σχετικές εκθέσεις που έχουν συνταχθεί από τις τουρκικές πρεσβείες στα αντίστοιχα κράτη, περιγράφονται και οι σχέσεις των «οπαδών του Γκιουλέν» με την εκάστοτε κυβέρνηση.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ
Κόντρες για τα ... μάτια του κεφαλαίου

Ανεβάζουν τους τόνους της αντιπαράθεσης για το ποιος είναι καλύτερος εγγυητής των συμφερόντων του γερμανικού κεφαλαίου οι δυο επικρατέστεροι υποψήφιοι για την καγκελαρία, η χριστιανοδημοκράτισσα Αγκελα Μέρκελ και ο σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς. Με αφορμή τις τοπικές εκλογές στο κρατίδιο Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία (14 Μάη) οι δυο κυβερνητικοί εταίροι στον σημερινό «μεγάλο συνασπισμό» Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών «διασταύρωσαν τα ξίφη τους» το Σαββατοκύριακο, σε μια προσπάθεια εγκλωβισμού του γερμανικού λαού στην αντιλαϊκή πολιτική, ανεξάρτητα από το «μείγμα» διαχείρισης που θα επικρατήσει.

Η Μέρκελ επιτέθηκε στον Σουλτς για το θέμα της «Ατζέντας 2010» και για τα λεγόμενα «λάθη» που υποστηρίζει πως θέλει να «διορθώσει». Πρόκειται για το πακέτο μέτρων με βάθος δεκαετίας που προώθησε το 2000 ο πρώην σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, για την ανταγωνιστικότητα των γερμανικών μονοπωλίων. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις ήταν «ζωογόνες» για τους Γερμανούς κεφαλαιοκράτες, αλλά για τους εργαζόμενους σήμανε πάγωμα των αυξήσεων μισθών για πάνω από μια δεκαετία, επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, καθιέρωση των ενοικιαζόμενων εργαζομένων, χτύπημα των κοινωνικο - ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Ο πρόεδρος του SPD πήγε την Κυριακή στο Εσσεν, προκειμένου να συμμετάσχει στην επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου μαζί με την επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματός του, Χανελόρε Κραφτ (σημερινή κυβερνήτης του κρατιδίου). Ο Μ. Σουλτς υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία των εκλογών του εν λόγω κρατιδίου - με πληθυσμό 13 εκατ. κατοίκους είναι το μεγαλύτερο της Γερμανίας - και το αποτέλεσμά τους έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για τις ομοσπονδιακές εκλογές, αφού οι ψηφοφόροι του αποτελούν το 1/5 των ψηφοφόρων της χώρας.

Στις δημοσκοπήσεις για το κρατίδιο της Β. Ρηνανίας - Βεστφαλίας, οι Χριστιανοδημοκράτες βρίσκονται αισθητά πίσω από τους Σοσιαλδημοκράτες. Πάντως σύμφωνα με δημοσκόπηση στην κυριακάτικη «Bild», σε εθνικό επίπεδο τα δύο μεγάλα κόμματα, η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), εμφανίζονται να ισοψηφούν με 33%. Ακολουθούν το ακροδεξιό - ρατσιστικό «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) με 8%, το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Αριστερά» (Linke) με 8%, οι Πράσινοι με 7% και το φιλελεύθερο «Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα» (FDP) με 6%.

Τοπικές εκλογές θα γίνουν στις 7 Μάη στο μικρότερο κρατίδιο Σλέσβιχ - Χόλσταϊν.

ΗΠΑ
Θερμή υποδοχή του Αιγύπτιου Προέδρου από τον Τραμπ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τη στενή συνεργασία ΗΠΑ - Αιγύπτου «στον αγώνα κατά του "Ισλαμικού Κράτους"» επιβεβαίωσαν οι ηγέτες των δύο χωρών, Ντόναλντ Τραμπ και Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, κατά τη χτεσινοβραδινή συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο, με τον Αμερικανό ηγέτη να εκφράζει ανοιχτά τη θερμή υποστήριξή του στον Αιγύπτιο ομόλογό του, εκτιμώντας ότι «έχει κάνει φανταστική δουλειά σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση». Ο Τραμπ διαβεβαίωσε μάλιστα τον Αιγύπτιο Πρόεδρο πως «στις ΗΠΑ και στο πρόσωπό μου έχετε έναν μεγάλο φίλο και μεγάλο σύμμαχο».

Από την πλευρά του, ο Σίσι τόνισε ότι επιθυμεί να συνεργαστεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο, προκειμένου να χαράξουν «μια αποτελεσματική στρατηγική για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν στη συνέχεια και τα περιθώρια νέας δραστηριότητας των αμερικανικών μονοπωλίων στην Αίγυπτο, καθώς νωρίτερα ο Αιγύπτιος Πρόεδρος είχε πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας και διευθυντικά στελέχη της «Τζένεραλ Μότορς» και της «Λόκχιντ Μάρτιν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ