Παγκαλλιτεχνική κινητοποίηση την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι στην Ομόνοια
Η απεργία είναι ένας ακόμα «σταθμός» στη μάχη που δίνουν εδώ και έναν μήνα οι καλλιτέχνες, οι σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών ζητώντας την απόσυρση του απαράδεκτου ΠΔ 85/22, το οποίο βάζει σφραγίδα στην υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων των καλλιτεχνών, που με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια έχουν αφεθεί στον «αέρα» αναδεικνύοντας παράλληλα και το αίτημα για ανώτατη Καλλιτεχνική Εκπαίδευση.
Την αποφασιστικότητα και την αγωνιστικότητα των εργαζομένων και σπουδαστών του χώρου δεν έκαμψαν ούτε οι δηλώσεις που αναγκάστηκε να κάνει ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, το πρωί του Σαββάτου, στο φόντο των μεγάλων κινητοποιήσεών τους και αφού είχε αναγγελθεί η απεργία.
Με ανάρτησή του στο facebook προανήγγειλε ότι θα έρθει «νομοθετική ρύθμιση που εξαιρεί ρητά τις προσλήψεις καλλιτεχνών στο Δημόσιο από το Προεδρικό Διάταγμα ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στις προθέσεις μας είναι η στήριξη και αναβάθμιση και όχι η υποβάθμιση του κλάδου», ενώ δεσμεύτηκε για δημόσιες, πανεπιστημιακού επιπέδου σπουδές παραστατικών τεχνών ως το 2025, καθώς και σε διαβάθμιση της ωδειακής εκπαίδευσης.
«Απέναντι στο αίτημά μας για ενιαία, δημόσια και δωρεάν Μουσική Εκπαίδευση που να ξεκινά από τα πρώτα παιδικά χρόνια και να καταλήγει στην πανεπιστημιακή βαθμίδα, μιλά αόριστα για μια πανεπιστημιακή σχολή μουσικής που θα γίνει το 2025. Αγνοεί ότι ήδη υπάρχουν 3 πανεπιστημιακά ιδρύματα που έχουν πρακτική κατεύθυνση στην εκμάθηση οργάνων, χωρίς να έχουν λύσει το πρόβλημα της Μουσικής Εκπαίδευσης στη χώρα μας. Για τα ωδεία, που τα αναγνωρίζει ως τη ραχοκοκαλιά της Μουσικής Εκπαίδευσης, τα "αναβαθμίζει" ισοτιμώντας τα ακαδημαϊκά με 2ετή ΙΕΚ! (...) Στο αίτημά μας για κατάταξη των αποφοίτων των καλλιτεχνικών σχολών στην κατηγορία ΤΕ, όπως συμβαίνει με τους αποφοίτους των ωδείων ανακοινώνει την ένταξη όλων των καλλιτεχνών σε ειδικό μισθολόγιο! Δηλαδή, θα καθορίσουν με απόφαση υπουργού έναν μισθό για όλους τους καλλιτέχνες, ο οποίος θα αποτυπώνει την ισοτίμηση στο επίπεδο των ΙΕΚ. Δηλαδή κάτι παραπάνω από τον μισθό του ΔΕ, προχωρώντας σε μειώσεις σε όσους είναι ήδη καταταγμένοι ή μελλοντικά θα μπορούσαν να καταταχθούν στην κατηγορία ΤΕ και ΠΕ», αναφέρει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος σε ανακοίνωσή του σχολιάζοντας τις κυβερνητικές εξαγγελίες.
|
Συναυλία αφιερωμένη στον μεγάλο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 29 Γενάρη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Τη συναυλία άνοιξε η 19χρονη Ολγκα Ντάβνις (α' βραβείο στον Διαγωνισμό Μπαχ της Λειψίας 2022) με το Κονσέρτο για πιάνο και ορχήστρα, K491, μαζί με την Ορχήστρα Φιλαρμόνια Αθηνών, με την οποία στο δεύτερο μέρος συνέπραξαν εκπρόσωποι τριών γενεών, ο 14χρονος Φίλιππος Κλαψινάκης, ο διεθνής Βασίλης Βαρβαρέσος και ο σπουδαίος πιανίστας Ζαν Λουί Στόυερμαν, στο Κονσέρτο για τρία πιάνα και ορχήστρα. Στο πόντιουμ ήταν ο Γιώργος Ζιάβρας.
Τη συναυλία παρακολούθησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Τον συνόδευαν η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ, και ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος της Ιδεολογικής Επιτροπής της.
Αμέσως μετά τη συναυλία ο Δ. Κουτσούμπας συνεχάρη τους συντελεστές.
Σε ανακοίνωσή του για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα για την καλλιτεχνική εκπαίδευση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Μια πρώτη νίκη του πανελλαδικού αγώνα των καλλιτεχνών και σπουδαστών των καλλιτεχνικών σχολών αποτελεί το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός υποχρεώθηκε να δώσει απαντήσεις στα δίκαια αιτήματά τους. Ωστόσο οι υποσχέσεις του σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Ούτε καν επαναφέρουν την κατάσταση στο σημείο που βρισκόταν πριν την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος.
Μιλώντας για "διαβάθμιση" της ωδειακής εκπαίδευσης, εννοεί την κατάταξή της στο επίπεδο των ΙΕΚ, δηλαδή την ακαδημαϊκή υποβάθμιση δωδεκάχρονων και πλέον σπουδών σε κατάρτιση. Παράλληλα δεν αναφέρεται στην εκπαίδευση των ηθοποιών, χορευτών, κινηματογραφιστών. Στην ανάρτησή του μιλά για "απόκτηση" δημόσιων, πανεπιστημιακού επιπέδου, σπουδών στις παραστατικές τέχνες και όχι για συγκρότηση Συστήματος Ανώτατης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης μέσα στα Πανεπιστήμια, ικανό να καλύψει τις ανάγκες και να εξασφαλίσει υψηλή στάθμη προγραμμάτων σπουδών με σύνδεση θεωρίας και πράξης, τις αναγκαίες υποδομές και το απαιτούμενο διδακτικό προσωπικό. Και αυτή του η τοποθέτηση βρίσκεται πάλι υπό αίρεση, καθώς κατά την πάγια τακτική του αναθέτει την υπόθεση των καλλιτεχνικών σπουδών σε κάποιες επιτροπές.
Η ένταξη των καλλιτεχνών σε ειδικό μισθολόγιο περιέχει τον κίνδυνο για μείωση των μισθών από αυτούς της κατηγορίας ΤΕ, που ισχύουν σήμερα για τους αποφοίτους Ωδείων και απέχει κατά πολύ από το αίτημα για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, που κατατρώει τους μισθούς όλων των εργαζομένων.
Κατανοούμε τους πανηγυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί οι εξαγγελίες της κυβέρνησης ελάχιστα απέχουν από τις δικές του θέσεις για "διαβάθμιση" των καλλιτεχνικών σχολών στο επίπεδο της κατάρτισης των ΙΕΚ και παραπομπή του αιτήματος για σύστημα Ανώτατης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης στις καλένδες.
Από τις εξελίξεις αυτές οι καλλιτέχνες και οι σπουδαστές πρέπει να βγάλουν το συμπέρασμα πως η πραγματική δύναμη βρίσκεται στα δικά τους χέρια και όχι στο πολιτικό σύστημα, που όντας ανίκανο να ανταποκριθεί στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, θεωρεί κίνδυνο τους αγώνες των εργαζομένων και επιζητά την αποφυγή τους, όπως φαίνεται και στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εγκαλεί την κυβέρνηση γιατί προκάλεσε κινητοποιήσεις!
Καλούμε τους καλλιτέχνες και τους σπουδαστές, αντλώντας δύναμη και αυτοπεποίθηση από την πρώτη αυτή επιτυχία του αγώνα τους, να συνεχίσουν και να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους διεκδικώντας όλα όσα τους ανήκουν:
Κυκλοφόρησε ο δίσκος «Πέρα από τη θάλασσα», στον οποίο ο τραγουδοποιός Παύλος Παυλίδης επανασυστήνει το σύμπαν του Γιάννη Μαρκόπουλου, μέσα από δώδεκα εμβληματικά τραγούδια του μεγάλου συνθέτη, όπως τα «Μαλαματένια λόγια», το «Κάτω στης Μαργαρίτας τ' αλωνάκι», «Τα λόγια και τα χρόνια».
Και αυτή η απρόσμενη συνάντηση γίνεται και μουσική παράσταση, η οποία ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης «Ωνάση» από τις 1 έως τις 5 Φλεβάρη, σε σκηνοθεσία Χρήστου Σαρρή.
Η συνεργασία των δύο μουσικών γεννήθηκε το 2019, όταν η κόρη του συνθέτη, Λένγκα Μαρκοπούλου, μετέφερε στον Παύλο Παυλίδη την επιθυμία του πατέρα της να διασκευάσει εκείνος τραγούδια του...
Τέσσερα χρόνια μετά, ο Παύλος Παυλίδης δίνει νέα πνοή σε 16 από τα σημαντικότερα τραγούδια του συνθέτη και τα τοποθετεί σε ένα σύγχρονο ηχητικό περιβάλλον, εμπλουτισμένα με ηλεκτρικούς και synth ήχους, λούπες και πολυφωνίες, φροντίζοντας παράλληλα ώστε να μην απομακρυνθούν από τη βαθιά ουσία τους. Διατηρώντας αναλλοίωτα τα μηνύματα των τραγουδιών του χτες και προσαρμόζοντάς τα ηχητικά, από τη δεκαετία του 1960 στο σήμερα, δημιουργεί μια μουσική παράσταση που μοιάζει σαν να είναι φτιαγμένη από το μέλλον για το μέλλον.
Από τα «Μαλαματένια λόγια» στα «Χίλια μύρια κύματα» και από εκεί «Πέρα από τη θάλασσα»: Ενας χαρισματικός τραγουδοποιός, που τολμά διαρκώς να εμπλουτίζει τον ήχο του με νέα στοιχεία, τώρα έχει τη δυνατότητα να «πειράξει» και το έργο ενός συνθέτη που θαυμάζει πολύ και από πολύ μικρός...
Εως την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου θα λειτουργεί το 26ο Παζάρι Βιβλίου στην Αθήνα, που διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών, και έχει στηθεί στην πλατεία Κλαυθμώνος με σύνθημα «Το βιβλίο είναι η δύναμή σου». Το παζάρι λειτουργεί καθημερινές και Σαββατοκύριακα από τις 9 το πρωί έως και τις 9 το βράδυ.
Στο 26ο Παζάρι Βιβλίου, όπως κάθε χρόνο, συμμετέχουν εκδότες από όλη την Ελλάδα, προσφέροντας πάνω από 10.000 τίτλους βιβλίων, σε τιμές που δεν ξεπερνούν το 30% της αρχικής τους λιανικής τιμής και αρχίζουν από 1 ευρώ! Σε μία σύγχρονη και υπαίθρια εγκατάσταση, συναντάμε μία μεγάλη ποικιλία τίτλων, όλων των κατηγοριών και για όλες τις ηλικίες.