ICON |
Από παλιότερη κινητοποίηση των πανεπιστημιακών |
Χθες ο υπουργός Παιδείας, Π. Ευθυμίου, σε μια προσπάθεια να απαντήσει στις κατηγορίες περί «αφερεγγυότητας» της κυβέρνησης, δήλωσε παραθέτοντας μαρτυρίες πρυτάνεων ότι ουδέποτε είχε δεσμευτεί σε σύνοδο πρυτάνεων για αυξήσεις της τάξης του 20% και ότι τα πρακτικά της τελευταίας Συνόδου στα Γιάννενα, που τον εμφανίζουν να υπόσχεται κάτι τέτοιο είναι ανακριβή. Η ουσία πάντως παραμένει, καθώς το κοινό πόρισμα της Επιτροπής Διαλόγου με τους πανεπιστημιακούς υπογράφεται από στελέχη του υπουργείου Παιδείας.
Επίσης, λίγο μετά την επιστολή του Π. Ευθυμίου για την περικοπή των αποδοχών των πανεπιστημιακών που κινητοποιούνται, ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός, που καταγγέλλει η ΠΟΣΔΕΠ: Εισαγγελέας επισκέφθηκε χθες τις Γραμματείες των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ζήτησε τα στοιχεία των προέδρων των Τμημάτων, προκειμένου να τους κλητεύσει να δώσουν στοιχεία για τις περσινές απεργίες των μελών ΔΕΠ του Ιδρύματος.
Ελάχιστα διαφοροποιημένη φαίνεται η στάση της κυβέρνησης απέναντι στα ΤΕΙ, με στόχο τη διάσπαση του «μετώπου» των κινητοποιήσεων. Ο υπουργός Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης, στην προχθεσινή συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΟΣΕΠ (Ομοσπονδία Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού) ΤΕΙ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας επιπλέον ενίσχυσης σε επίδομα, ώστε να κλείσει η μεγάλη ψαλίδα των μισθών τους, σε σχέση με τους μισθούς των πανεπιστημιακών. Ωστόσο, παρά τις «διασπαστικές» προσπάθειες της κυβέρνησης, ΟΣΕΠ και ΠΟΣΔΕΠ πραγματοποιούν σήμερα κοινή σύσκεψη.
Στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΔΣ της ΟΣΕΠ, σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση της πλειοψηφίας ήταν να συνεχιστεί ο διάλογος με τον υπουργό Οικονομικών, να αποδεχτούν την αύξηση του 7% με κάποια ανταλλάγματα και να διακόψουν τις κινητοποιήσεις. Τελικά, η απόφαση που πάρθηκε είναι να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις και να ξανασυναντηθούν οι εκπρόσωποι της ΟΣΕΠ με τον υπουργό τη Δευτέρα, με στόχο να συμφωνήσουν αν η αύξηση φτάσει τουλάχιστον στο 10%. Μετά από αυτήν τη συνάντηση, τη Δευτέρα, θα ξανασυνεδριάσει το ΚΔΣ της ΟΣΕΠ για να διαμορφώσει την τελική πρόταση προς τους συλλόγους.
Στη χθεσινή συνεδρίαση της ΟΣΕΠ, παραβρέθηκαν και οι πρόεδροι των ΤΕΙ, οι οποίοι συναντήθηκαν επίσης και με τον υπουργό Παιδείας. Απέναντι στην ΟΣΕΠ, οι πρόεδροι παραδέχτηκαν τα σοβαρά προβλήματα των ΤΕΙ, αλλά τα διαχώρισαν σε διοικητικά (που είναι στην αρμοδιότητά τους και γι' αυτά μπορούν από κοινού να διεκδικήσουν χρήματα για τα ιδρύματα από το υπουργείο) και μισθολογικά, που είναι στην αρμοδιότητα των εκπαιδευτικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας οι πρόεδροι των ΤΕΙ παρουσίασαν τα προβλήματα των ιδρυμάτων, διεκδικώντας κονδύλια. Εξήγησαν ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό, εφόσον δεν έχουν εξοφλήσει ακόμα τις αποδοχές του προηγούμενου έτους σ' αυτήν την κατηγορία εργαζομένων, που αποτελεί την πλειοψηφία του εκπαιδευτικού προσωπικού στα ιδρύματα. Αποτέλεσμα, λοιπόν, εάν δεν προσληφθούν έκτακτοι, θα είναι να χαθούν πολλά μαθήματα στα ΤΕΙ. Ο υπουργός δεσμεύτηκε να στείλει ένα κονδύλι στα ιδρύματα μέσα στον Οκτώβρη και οι πρόεδροι είπαν ότι μέχρι τότε δε θα προσλάβουν έκτακτους εκπαιδευτικούς.
Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν από τη Δευτέρα και οι διοικητικοί υπάλληλοι της ανώτατης εκπαίδευσης καταγγέλλοντας το λεγόμενο «νέο, ενιαίο μισθολόγιο». Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ) προκηρύσσει από τη Δευτέρα 29/9 μέχρι και την Παρασκευή 3/10 καθημερινές στάσεις εργασίας από τις 11 το πρωί ως τη λήξη του ωραρίου και πέρα από το μισθολόγιο προβάλλει μια σειρά θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων, όπως αυτά διαμορφώθηκαν στο συνέδριο της Ομοσπονδίας. Επίσης, καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 1/10, στις 12 το μεσημέρι, έξω από το υπουργείο Παιδείας και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης των «πενθήμερων στάσεων εργασίας» και μετά τις 6/10, αφού εκτιμηθεί η πορεία των διεκδικήσεων.
Με αφορμή την κρίση στα πανεπιστήμια, ο Κυριάκος Κιουλάφας, καθηγητής και πρόεδρος του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, τονίζει ότι το αδιέξοδο έχει δημιουργηθεί με ευθύνη της κυβέρνησης.
Ανάμεσα σε άλλα επισημαίνει ότι τα ΑΕΙ «αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα τα οποία τα οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε πλήρη απομόνωση, στα πλαίσια των ΑΕΙ της ΕΕ. Ετσι για παράδειγμα, η πολιτική της δημιουργίας σε "κάθε ελληνικό χωριό" και μιας Πανεπιστημιακής Σχολής, οδηγεί σε υποβάθμιση με επιταχυνόμενο ρυθμό, την παρεχόμενη Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση».
Προσθέτει ότι οι πανεπιστημιακοί αμείβονται ως «υποαπασχολούμενοι», εμπαίζονται και απειλούνται από τον υπουργό Παιδείας και «με την εφαρμοζόμενη εισοδηματική πολιτική, ωθούνται σε δραστηριότητες εκτός Πανεπιστημίων για να επιβιώσουν οικονομικά».
«Τέλος, οι φοιτητές - επισημαίνει - πέραν των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, κυρίως αυτό της εισόδου τους στις τάξεις των χιλιάδων ανέργων, τώρα ζουν το "Θέατρο του παραλόγου" θεωρούμενοι ως "όμηροι των διεκδικήσεων των καθηγητών τους"».
Καταλήγοντας ο Κ. Κιουλάφας απευθύνεται στον πρωθυπουργό λέγοντας: «Γνωρίζετε καλά κύριε πρωθυπουργέ ότι η άθλια κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα ΑΕΙ, δεν είναι απλά "το Μισθολογικό πρόβλημα" των πρώην συναδέλφων σας».
Συνεδριάζουν σήμερα από το πρωί στην Αθήνα οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ της χώρας, που μεταφέρουν τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων που προηγήθηκαν. Υπενθυμίζεται ότι η εισήγηση προέβλεπε 48ωρη απεργία στις 6 και 7 του Οκτώβρη, πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα τη Δευτέρα 6 του Οκτώβρη, νέες Γενικές Συνελεύσεις από 7 έως 10 του Οκτώβρη και Γενική Συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ το Σάββατο 11 του Οκτώβρη για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα αιτήματα των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Συλλαλητήρια για τη Δευτέρα 6 του Οκτώβρη προγραμματίζει και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχει κηρύξει για εκείνη τη μέρα.