«Παγωμένες» εδώ και πάνω από ένα χρόνο είναι οι εργασίες στο Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα εργαζόμενοι και μνημείο να βρίσκονται στον «αέρα», όπως καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο της πόλης!
Συγκεκριμένα, το ΕΚ Λάρισας στην καταγγελία του αναφέρει ότι «για άλλη μια φορά, οι υποσχέσεις που δίνονται από την κυβέρνηση προς την πόλη της Λάρισας, στους εργαζόμενους στο Αρχαίο Θέατρο, για την εκταμίευση των χρημάτων για τη συνέχιση των εργασιών στο Αρχαίο Θέατρο, δεν υλοποιούνται, με αποτέλεσμα, εδώ και 13 μήνες, να μη γίνεται καμία εργασία στο Αρχαίο Θέατρο της πόλης». Ενώ οι εργαζόμενοι «βρίσκονται ξεκρέμαστοι και στα όρια της απόγνωσης», αφού τέλειωσε και το ταμείο ανεργίας!
Το ΕΚ απαιτεί άμεσα από την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία Πολιτισμού και Εσωτερικών, καθώς και από την Επιτροπή Διαχείρισης του έργου, «να αναλάβουν τις ευθύνες τους» και «να απαντήσουν στην κοινωνία της Λάρισας» γιατί δεν προχωράει το έργο. Ρωτά, επίσης, αν αληθεύει ότι το αρχικό ποσό του 1,15 εκατομμυρίου ευρώ, που είχε εγκριθεί και ανακοινωθεί δημόσια για το έργο, «έχει μειωθεί στο μισό γιατί δεν έχουν λεφτά». «Ενώ μέσα σε μια νύχτα βρήκαν 28 δισ. ευρώ για τους τραπεζίτες»...
Περιοδεία αντιπροσωπείας του ΚΚΕ
Στη συνάντηση με τη διεύθυνση και τους εργαζόμενους, αναφέρθηκε η παλαιότητα του κτιρίου, όπου στεγάζεται η 8η Εφορεία, η στέγη του οποίου είναι κατασκευασμένη από ελενίτ και από τα ταβάνια πέφτουν σοβάδες. Σημειώθηκε ότι η χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε για την υποστύλωση δεν είναι επαρκής, με αποτέλεσμα οι εργασίες να μην προχωρούν και τα αρχαία ευρήματα να μένουν έξω από το χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου, το οποίο επιπλέον δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες κλιματισμού, φωτισμού, προθηκών και δε διαθέτει αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων και προβολών.
Οσον αφορά στην κρατική χρηματοδότηση για την ανάδειξη και προστασία των αρχαιολογικών χώρων, εντός και εκτός πόλης, σημειώθηκε ότι τα κονδύλια πρέπει να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ για να εγκριθούν, αλλά και έτσι δεν είναι βέβαιη η τελική χρηματοδότησή τους. Οι εργαζόμενοι μίλησαν για τις σοβαρές ελλείψεις σε μόνιμο και κατάλληλα εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να εκκρεμούν από το 2000 ανασκαφές για περισσότερα από 30 οικόπεδα και τη δραστηριοποίηση ιδιωτών σε αυτές.
Χαρακτηριστικό των ελλείψεων αυτών είναι ότι και για τα δύο Μουσεία (Αρχαιολογικό και Μον Ρεπό) οι εργαζόμενοι αρχαιολόγοι και συντηρητές είναι συνολικά 20, από τους οποίους οι 11 είναι ωρομίσθιοι, ενώ 30, περίπου, υπάλληλοι διαφόρων ειδικοτήτων βρίσκονται σε εργασιακή ανασφάλεια, καθώς δουλεύουν με 4 μήνες συμβάσεις ή με προγράμματα stage.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να αντισταθούν σ' αυτήν τη συνειδητή πολιτική υποχρηματοδότησης και στον τομέα του πολιτισμού. Πολιτική που αποβαίνει σε βάρος της ανάδειξης και προστασίας της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, αλλά και σε βάρος εργαζομένων και των εργασιακών δικαιωμάτων τους.
Βλέποντας την πολιτιστική κληρονομιά και τα πολιτιστικά δρώμενα της βόρειας Ελλάδας ως ένα νέο χώρο «αγοράς», με τον οποίο θα μπορούν να συνδεθούν τα οικονομικά συμφέροντα και η οικονομική δραστηριότητα της βιομηχανίας του τουρισμού, εκπρόσωποι των πολιτιστικών οργανισμών της βορείου Ελλάδας, της Θεσσαλονίκης - όπως τα τρία κρατικά μουσεία της πόλης αρχαιολογικό, βυζαντινό, σύγχρονης τέχνης - επιχειρηματίες και τοπικοί παράγοντες πραγματοποίησαν ημερίδα στη Θεσσαλονίκη με θέμα τον «πολιτιστικό τουρισμό».
Η συζήτηση αυτή, που ανοίγει και στην Ελλάδα, περιστράφηκε γύρω από την υπό διαμόρφωση «παγκόσμια και εγχώρια αγορά του πολιτισμού», και τις «προκλήσεις» που παρουσιάζονται στον τομέα αυτό. Ο «πολιτιστικός τουρισμός» παρουσιάστηκε ως «πυλώνας ανάπτυξης» στο πλαίσιο της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Παρουσιάστηκε, δηλαδή, η βόρεια Ελλάδα και ειδικά η Θεσσαλονίκη ως κέντρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου μπορεί να αναπτυχθεί δίκτυο «εναλλακτικού πολιτιστικού τουρισμού» προς όφελος των εμπλεκόμενων οικονομικών συμφερόντων (τουριστικές επιχειρήσεις, εκδοτικοί οίκοι κ.ά.). Οπως επισημάνθηκε, αυτό μπορεί να γίνει στη βάση των αρχών του «τουριστικού μάρκετινγκ». Για παράδειγμα, ο Ε. Χρήστου, επ. καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνει αντικείμενο της πολιτιστικής «αγοράς», το «όφελος» και η «εμπειρία» των πολιτιστικών «προϊόντων». «Οφελος» που μπορεί να προκύψει από την όσο το δυνατόν ευρύτερη χρήση τόσο των μνημείων, όσο και του σύγχρονου πολιτισμού (π.χ. μουσική).
Οι δε εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, όπως ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θεσσαλονίκης κ. Γάκης (παράταξη Β. Παπαγεωργόπουλου) και ο επιχειρηματίας τουριστικός πράκτορας και πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μ. Ζορπίδης (δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Β. Παπαγεωργόπουλου) είναι ...έτοιμοι να υλοποιήσουν μια τέτοια πολιτική. Μάλιστα, παρουσίασαν ο καθένας με το δικό του ...«πολιτισμικό κριτήριο» ως «ακμάζων πολιτισμό», το «τσουβάλιασμα» και την εμπορευματοποίηση των πολιτιστικών δρώμενων της πόλης. Και, φυσικά, παρουσίασαν ως «λύση» την «καραμέλα» της «μητροπολιτικής διακυβέρνησης» της Θεσσαλονίκης...
«Ο σκούφος με τα κουδούνια» από τηθεατρική ομάδα «Κύμα» στο «Αλτερα Παρς» |
Το μουσικό σύνολο της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών «Ηχόχρωμα», δίνει συναυλία σήμερα (8.30μ.μ.), στο Μουσείο Μπενάκη - Πειραιώς 138, με μαέστρο τον Αλκη Παναγιωτόπουλο και έργα Ελλήνων συνθετών. Θα παρουσιαστούν στο πρώτο μέρος το «Πρελούδιο και φούγκα για ορχήστρα εγχόρδων» του Γεωργίου Πονηρίδη και το «Τρίτο Κοντσέρτο για σαξόφωνο» («Ελληνικό») του Δημήτρη Νικολάου - σε πρώτη εκτέλεση με την ΚΟΑ με σολίστ τον σαξοφωνίστα Ευστάθιο Μαυρομμάτη. Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει δύο ακόμα έργα σε πρώτη εκτέλεση με την ΚΟΑ, τις «Δύο σπουδές για έγχορδα» του Αλκη Παναγιωτόπουλου και τη «Συμφωνία αρ. 2» (Υάλη) του Ιωσήφ Παπαδάτου, με σολίστ τη μεσόφωνο Αγγελική Καθαρίου.
Το γνωστό ροκ συγκρότημα «15-50» ξεκινά τις εμφανίσεις του από σήμερα (11.30 μ.μ.), στη μουσική σκηνή «Ονομα του ρόδου» (Πλάτωνος 1, πλατεία Δαβάκη Καλλιθέα, 210 9595006), όπου θα βρίσκονται κάθε Παρασκευή και Σάββατο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κομμάτια από τις τρεις δισκογραφικές δουλειές τους, καθώς και τραγούδια τους από τη νέα ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Σκόνη του χρόνου» (θα κυκλοφορήσουν μέσα στον Οκτώβρη). Επίσης, διασκευές από την ελληνική και διεθνή μουσική σκηνή, «πειραγμένες» με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο. Είσοδος 10 ευρώ (με ποτό).