ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΔΕΔΥ
Αποδέχτηκε ότι τα ψίχουλα είναι αυξήσεις...

...ενώ προκύπτουν και μειώσεις αποδοχών. Ισως το 2004 το οικογενειακό επίδομα

Στο «ρυθμό» της κυβέρνησης χορεύει για τα καλά η πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ, η οποία χτες αποδέχτηκε τόσο τα χρονοδιαγράμματα, όσο και τις βασικές κατευθύνσεις που έθεσε ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης για τη «λύση» των εκκρεμών ζητημάτων που απασχολούν τους δημόσιους υπάλληλους.

Στη, διάρκειας άνω των δύο ωρών, συνάντηση που είχε χτες αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ με τον Ν. Χριστοδουλάκη, συζητήθηκαν η εισοδηματική πολιτική του 2003, η καταβολή των αναδρομικών του οικογενειακού επιδόματος, το νέο μισθολόγιο, τα βαρέα και ανθυγιεινά στο δημόσιο και ζητήματα περίθαλψης.

Οπως αναμενόταν, ο υπουργός παρουσίασε μια ιδανική εικόνα για τα εκκρεμή θέματα. Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης ισχυρίστηκε ότι η μισθολογική δαπάνη αυξάνεται το 2003 πάνω από 5%, για να παρουσιάσει στη συνέχεια την κυβέρνηση περίπου σαν τον Ηρακλή να κατορθώνει, παρά τις δυσκολίες και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, να... ανταποκριθεί «στα ζητήματα που αφορούν τους δημόσιους υπάλληλους». Πρόσθεσε ότι σε συνδυασμό με τη φορολογική μεταρρύθμιση, διαφυλάσσονται οι αποδοχές των εργαζομένων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με την ΑΔΕΔΥ, ο υπουργός ήταν πιο σαφής για το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες. Συγκεκριμένα είπε ότι δε θα υπάρξει μείωση στους μισθούς, αν και είναι «δεδομένη» η παρακράτηση επιπλέον 12.000 δραχμών το μήνα ως πρόσθετη ασφαλιστική εισφορά. Ειδικότερα υπολόγισε αυξήσεις 4,5%.

Ωστόσο, η φυσιολογική και δεδομένη εκ των προτέρων ωρίμανση των μισθών, με το χρονοεπίδομα και το επίδομα εξομάλυνσης, καλύπτει το 2% αυτού του ποσοστού. Επίσης, ανεξάρτητα από το ύψος των κρατήσεων, το εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων θα φορολογηθεί κανονικά, οπότε αυτό το 2,5% μειώνεται ακόμη περισσότερο, μεταβάλλοντας τις «αυξήσεις» στο δημόσιο από ανύπαρκτες έως συμβολικές!

Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σ. Παπασπύρος, παρότι είχε ακούσει τη δήλωση του υπουργού, δε βρήκε να πει μια λέξη που να αντικρούει τα συμπεράσματα του Ν. Χριστοδουλάκη. Αρκέστηκε σε γενικότητες για το τι ζητάει η ΑΔΕΔΥ. Αυτή όμως δεν ήταν η μόνη πρόκληση που «κατάπιε» δημόσια και επίσημα η πλειοψηφία.

Αντίστοιχα αποδέχτηκε τη σύνδεση της καταβολής αναδρομικών του οικογενειακού επιδόματος με την υλοποίηση του... νέου μισθολογίου. Ο υπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση βλέπει θετικά το θέμα, αλλά το συνέδεσε με τις «δημοσιονομικές προσαρμογές» που θα προκύψουν από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου, από το 2004!!! Σύμφωνα με τον Ν. Χριστοδουλάκη, το μισθολόγιο αυτό πρέπει να διαπνέεται από τις αρχές της κλιμάκωσης, σταδιακότητας, ανταγωνιστικότητας και των κινήτρων απόδοσης! Με λίγα λόγια, ένα μισθολόγιο που δεν εξασφαλίζει ουσιαστικές αυξήσεις, βασίζεται στο αντιδραστικό πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΕΙΑ» και θα επιτρέπει ακόμη και μείωση μισθών για τους δημόσιους υπάλληλους που δε «συμμορφώνονται».

Η πλειοψηφία αποδέχτηκε επίσης το εξάμηνο χρονοδιάγραμμα διαλόγου που απαίτησε ο υπουργός, απέφυγε να θέσει θέμα άμεσης καταβολής των αναδρομικών του οικογενειακού επιδόματος και διαχωρισμού του από το νέο μισθολόγιο, εμφανίστηκε να συμφωνεί με τα χαρακτηριστικά που θέτει η κυβέρνηση για το νέο μισθολόγιο.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν αόριστα και οι αλλαγές στην περίθαλψη των εργαζομένων στο δημόσιο, με τη λειτουργία του Οργανισμού Περίθαλψης (ΟΠΑΔ), στην κατεύθυνση «μείωσης της σπατάλης» και «βελτίωσης των υπηρεσιών». Η κυβέρνηση επιδιώκει να το πράξει αυτό, στέλνοντας τους εργαζόμενους και στον ιδιωτικό τομέα υγείας σε συνδυασμό με μια κάρτα περίθαλψης, όπου όταν τελειώσουν οι «μονάδες» της ο δημόσιος υπάλληλος θα αφήνεται στο έλεος του... Θεού!

Συζητήθηκε επίσης το θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών, χωρίς συγκεκριμένες αναφορές σε βασικές πλευρές, όχι μόνο για το ποιες κατηγορίες εργαζομένων θα ενταχθούν σε αυτά, αλλά και για τον τρόπο ένταξης και την κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Κυβερνητικός εμπαιγμός

Η κυβερνητική εισοδηματική πολιτική φέτος παρουσιάζεται και εξαγγέλλεται από τον υπουργό Οικονομίας με έναν πρωτότυπο τρόπο, που μέσα από μια πρωτοφανή σαφήνεια της ασάφειας, δύσκολα μπορεί κανείς να καταλάβει πόσο εισόδημα θα αφαιρεθεί από τους εργαζόμενους στο δημόσιο. Το σίγουρο είναι βέβαια ότι θα έχουμε μεγάλες εισοδηματικές μειώσεις, που επειδή περιπλέκονται με τη συμμετοχή της κυβέρνησης στον επερχόμενο πόλεμο στο Ιράκ, με τις κυβερνητικές αντεργατικές αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις και με τις προεκλογικές κυβερνητικές σκοπιμότητες, παίρνουν στα κυβερνητικά χείλη τραγελαφικές διαστάσεις.

Αυτό εκφράστηκε και στη χτεσινή συνάντηση της ΑΔΕΔΥ με τον υπουργό Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη όπου ο υπουργός, αφού εμφάνισε μια εικονική πραγματικότητα της οικονομικής κατάστασης των εργαζομένων στο δημόσιο, λέγοντας ότι ήδη τον περασμένο χρόνο με εισοδηματική πολιτική 2,5% πήραν οι δημόσιοι υπάλληλοι αύξηση 9% (!!!), προέβη σε νέες ταχυδακτυλουργίες για τη φετινή εισοδηματική πολιτική. Ετσι, με διάφορα τερτίπια και αλχημείες και με μια μπακαλίστικη λογική της απάτης, του γνωστού «τρεις το λάδι τρεις το ξίδι και έξι το λαδόξιδο», προσπάθησε να μας πείσει ότι και φέτος θα έχουμε γενναίες αυξήσεις. Στα πλαίσια αυτά, έχοντας ξεκαθαρίσει ότι οι νέες ασφαλιστικές κρατήσεις του νέου αντιασφαλιστικού νόμου θα είναι συνολικά για όλα τα ταμεία στο ύψος των 12.000 δραχμών μηνιαίως, επιδόθηκε σε μια φιλότιμη προσπάθεια για να μπαλώσει αυτή τη μεγάλη χασούρα για όλους τους δημόσιους υπάλληλους.

Ετσι, όπως ο ίδιος είπε, συμψηφίζοντας τις ωριμάνσεις των μισθών, δηλαδή τη φυσιολογική αύξησή τους με βάση τα χρόνια της υπηρεσίας, προσθέτοντας και τη μείωση της παρακράτησης φόρου, αλλά και ολίγη μείωση φόρου και μετά βλέποντας πόση χασούρα παραμένει για κάθε μισθολογικό κλιμάκιο, δίνει αντίστοιχα ένα ποσό στο επίδομα εξομάλυνσης (επίδομα που κάθε χρόνο μειώνεται μέχρι τον τελικό μηδενισμό του), ώστε να καλυφθεί αυτή η χασούρα και να μη φανεί η ονομαστική μισθολογική μείωση.

Οσον αφορά δε στα αναδρομικά του οικογενειακού επιδόματος, (επίδομα που αυθαίρετα η κυβέρνηση περιέκοψε εδώ και 19 χρόνια από τον ένα σύζυγο δημόσιο υπάλληλο), αυτά ο υπουργός τα συμψηφίζει με το νέο μισθολόγιο (!!!) που θα αρχίσει -κατά τα λεγόμενά του- να εφαρμόζεται από το 2004. Αφού αυτό το περιβόητο μισθολόγιο το πρότεινε η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ και αφού το χρησιμοποίησε, αυτή η ίδια πλειοψηφία και η κυβέρνηση, για να παραπέμπουν τις αναγκαίες ετήσιες αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων στις ελληνικές καλένδες, τώρα για άλλη μια φορά αξιοποιείται «διά πάσα νόσον» «χωνεύοντας» και τα αναδρομικά του οικογενειακού επιδόματος. Πρόκειται για ένα μισθολόγιο που, όπως είπε ο υπουργός, θα εφαρμοστεί με σταδιακότητα σε βάθος χρόνου, αλλά και με τη λογική της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας θα συνδεθεί με κίνητρα παραγωγικότητας, τουτέστιν με τη σύνδεση μισθού αξιολόγησης - αποδοτικότητας, δηλαδή με τις κυβερνητικές σκοπιμότητες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων. Ετσι θέλουν να κάνουν πράξη και το σχετικό αντιδημοσιοϋπαλληλικό σχέδιο «πολιτεία».

Πάνω σε ένα τέτοιο εμπαιγμό και σε μια τέτοια αντεργατική πολιτική συμφώνησε η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ να αναλωθούν με την κυβέρνηση, ως καλοί εταίροι, σε έναν εξαμηνιαίο διάλογο μέχρι το τέλος της κυβερνητικής ευρωπροεδρίας. Και ενώ θα βρίσκονται σε έναν τέτοιο διάλογο, παράλληλα για το θεαθήναι αυτοί οι κοινωνικοεταιρικοί συνδικαλιστές της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ, θα βαράνε και καμιά άσφαιρη ντουφεκιά μέσα από το γνωστό ανώδυνο κοινωνικό φόρουμ της ενσωμάτωσης στην κυβερνητική και ευρωενωσιακή αντιλαϊκή πολιτική, και με περίσσιο θράσος θα επιχειρήσουν να παρακρατήσουν και 5 ευρώ από όλους τους δημοσίους υπαλλήλους γι' αυτό το «θεάρεστο» έργο τους.

Μετά από όλα αυτά είναι φανερό ότι υπάρχει άμεση ανάγκη να τους παραμερίσουμε όλους αυτούς και να ενταχθούμε δυναμικά στο εξαμηνιαίο αγωνιστικό πρόγραμμα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, για σύγκρουση και ρήξη με το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής που γεννά και οξύνει όλα τα προβλήματά μας. Στην κατεύθυνση αυτή μέσα από τέτοιους αγώνες μπορούμε να δημιουργήσουμε τους όρους για την κατάκτηση των αιτημάτων των σύγχρονων αναγκών μας.


Του
Δημήτρη ΑΓΚΑΒΑΝΑΚΗ*
*Ο Δημήτρης Αγκαβανάκης είναι μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ

Θα το γλεντήσουν

Τα περίφανα γηρατειά, εκτός από τους αγώνες για τα δικαιώματά τους, καλύτερες συντάξεις και κοινωνικές παροχές, καλύτερη νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, έχοντας δικαίωμα στη ζωή, αποφάσισαν να το γλεντήσουν. Ετσι, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επιδοματούχων διοργανώνει γλέντι την Κυριακή, 2 Μάρτη, στη 1 το μεσημέρι, στο «Αρχοντικό του Σαράντη», στην οδό Φυλής 234, πλατεία Αμερικής. Δηλώσεις για συμμετοχή στα γραφεία του σωματείου, Γ΄ Σεπτεμβρίου 48β, 1ος όροφος και στα τηλέφωνα 210.8229325 - 210.8227539.

Αποφάσισαν απεργία

Σε ομόφωνη απόφαση για 24ωρη απεργία, όπως πρότεινε το ΠΑΜΕ, στις 21 Μάρτη, κατέληξε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιρειών και Γραφείων. Μετά τη συμμετοχή του στο μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο το περασμένο Σάββατο, επόμενος σταθμός για το σωματείο είναι η συμμετοχή των εργαζομένων - όπως αποφάσισε - και η ενεργητική στήριξη των κινητοποιήσεων της νέας γενιάς στις 1-2 Μάρτη για την Παιδεία, με αφορμή τη Σύνοδο των Υπουργών Παιδείας στην Αθήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ