Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΔΕΔΥ
Αποδέχτηκε ότι τα ψίχουλα είναι αυξήσεις...

...ενώ προκύπτουν και μειώσεις αποδοχών. Ισως το 2004 το οικογενειακό επίδομα

Στο «ρυθμό» της κυβέρνησης χορεύει για τα καλά η πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ, η οποία χτες αποδέχτηκε τόσο τα χρονοδιαγράμματα, όσο και τις βασικές κατευθύνσεις που έθεσε ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης για τη «λύση» των εκκρεμών ζητημάτων που απασχολούν τους δημόσιους υπάλληλους.

Στη, διάρκειας άνω των δύο ωρών, συνάντηση που είχε χτες αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ με τον Ν. Χριστοδουλάκη, συζητήθηκαν η εισοδηματική πολιτική του 2003, η καταβολή των αναδρομικών του οικογενειακού επιδόματος, το νέο μισθολόγιο, τα βαρέα και ανθυγιεινά στο δημόσιο και ζητήματα περίθαλψης.

Οπως αναμενόταν, ο υπουργός παρουσίασε μια ιδανική εικόνα για τα εκκρεμή θέματα. Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης ισχυρίστηκε ότι η μισθολογική δαπάνη αυξάνεται το 2003 πάνω από 5%, για να παρουσιάσει στη συνέχεια την κυβέρνηση περίπου σαν τον Ηρακλή να κατορθώνει, παρά τις δυσκολίες και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, να... ανταποκριθεί «στα ζητήματα που αφορούν τους δημόσιους υπάλληλους». Πρόσθεσε ότι σε συνδυασμό με τη φορολογική μεταρρύθμιση, διαφυλάσσονται οι αποδοχές των εργαζομένων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με την ΑΔΕΔΥ, ο υπουργός ήταν πιο σαφής για το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες. Συγκεκριμένα είπε ότι δε θα υπάρξει μείωση στους μισθούς, αν και είναι «δεδομένη» η παρακράτηση επιπλέον 12.000 δραχμών το μήνα ως πρόσθετη ασφαλιστική εισφορά. Ειδικότερα υπολόγισε αυξήσεις 4,5%.

Ωστόσο, η φυσιολογική και δεδομένη εκ των προτέρων ωρίμανση των μισθών, με το χρονοεπίδομα και το επίδομα εξομάλυνσης, καλύπτει το 2% αυτού του ποσοστού. Επίσης, ανεξάρτητα από το ύψος των κρατήσεων, το εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων θα φορολογηθεί κανονικά, οπότε αυτό το 2,5% μειώνεται ακόμη περισσότερο, μεταβάλλοντας τις «αυξήσεις» στο δημόσιο από ανύπαρκτες έως συμβολικές!

Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σ. Παπασπύρος, παρότι είχε ακούσει τη δήλωση του υπουργού, δε βρήκε να πει μια λέξη που να αντικρούει τα συμπεράσματα του Ν. Χριστοδουλάκη. Αρκέστηκε σε γενικότητες για το τι ζητάει η ΑΔΕΔΥ. Αυτή όμως δεν ήταν η μόνη πρόκληση που «κατάπιε» δημόσια και επίσημα η πλειοψηφία.

Αντίστοιχα αποδέχτηκε τη σύνδεση της καταβολής αναδρομικών του οικογενειακού επιδόματος με την υλοποίηση του... νέου μισθολογίου. Ο υπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση βλέπει θετικά το θέμα, αλλά το συνέδεσε με τις «δημοσιονομικές προσαρμογές» που θα προκύψουν από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου, από το 2004!!! Σύμφωνα με τον Ν. Χριστοδουλάκη, το μισθολόγιο αυτό πρέπει να διαπνέεται από τις αρχές της κλιμάκωσης, σταδιακότητας, ανταγωνιστικότητας και των κινήτρων απόδοσης! Με λίγα λόγια, ένα μισθολόγιο που δεν εξασφαλίζει ουσιαστικές αυξήσεις, βασίζεται στο αντιδραστικό πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΕΙΑ» και θα επιτρέπει ακόμη και μείωση μισθών για τους δημόσιους υπάλληλους που δε «συμμορφώνονται».

Η πλειοψηφία αποδέχτηκε επίσης το εξάμηνο χρονοδιάγραμμα διαλόγου που απαίτησε ο υπουργός, απέφυγε να θέσει θέμα άμεσης καταβολής των αναδρομικών του οικογενειακού επιδόματος και διαχωρισμού του από το νέο μισθολόγιο, εμφανίστηκε να συμφωνεί με τα χαρακτηριστικά που θέτει η κυβέρνηση για το νέο μισθολόγιο.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν αόριστα και οι αλλαγές στην περίθαλψη των εργαζομένων στο δημόσιο, με τη λειτουργία του Οργανισμού Περίθαλψης (ΟΠΑΔ), στην κατεύθυνση «μείωσης της σπατάλης» και «βελτίωσης των υπηρεσιών». Η κυβέρνηση επιδιώκει να το πράξει αυτό, στέλνοντας τους εργαζόμενους και στον ιδιωτικό τομέα υγείας σε συνδυασμό με μια κάρτα περίθαλψης, όπου όταν τελειώσουν οι «μονάδες» της ο δημόσιος υπάλληλος θα αφήνεται στο έλεος του... Θεού!

Συζητήθηκε επίσης το θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών, χωρίς συγκεκριμένες αναφορές σε βασικές πλευρές, όχι μόνο για το ποιες κατηγορίες εργαζομένων θα ενταχθούν σε αυτά, αλλά και για τον τρόπο ένταξης και την κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το οικογενειακό επίδομα(2004-01-18 00:00:00.0)
Ξορκίζουν την απεργία, αλλά υπόσχονται... ρήξη(2003-02-27 00:00:00.0)
Ακαρπη συνάντηση με Χριστοδουλάκη(2002-04-03 00:00:00.0)
«Δρεπάνι» στους μισθούς(2001-05-24 00:00:00.0)
Προς μηδενικές ...αυξήσεις(1997-10-04 00:00:00.0)
Αλλη μια συνάντηση...(1996-03-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ