Ολοκληρώνεται, σήμερα, ο Β' Κύκλος των εκδηλώσεων για το μεγάλο κομμουνιστή διανοητή με τη ροκ παράσταση «Γενιές Σημαδεμένες» στις 8 μ.μ. στην Αίθουσα Συνεδρίων στον Περισσό
© Corbis. All Rights Reserved |
Η παράσταση, σε κείμενα Μπρεχτ μουσικά έχει τη μορφή της μοντέρνας όπερας, με πρόζες, διάφορα δρώμενα και τραγούδια μπαλάντες, με ροκ ηλεκτρονικά και χιπ-χοπ στοιχεία. Αποτελείται από 3 μέρη: Την κοσμογονία: Τη δημιουργία του συστήματος εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Τον πόλεμο: «Ο πόλεμος γεννιέται από την ειρήνη τους σαν το παιδί από τη μητέρα», όπως χαρακτηριστικά έγραψε ο Μπρεχτ. Την αμφισβήτηση: Τη συνειδητοποίηση για την ανάγκη απαλλαγής της ανθρώπινης κοινωνίας από το σύστημα που γεννά την εκμετάλλευση και την καταπίεση του ανθρώπου.
Μουσική: Τάσος Γκρους. Ενορχήστρωση - μουσική εκτέλεση: KollektivA. Τραγουδούν: Καλλιόπη Βέτα, Τάσος Γκρους, Θανάσης Χουλιαράς, Μαρία Κώμη - Παπαγιαννάκη. Σκηνοθεσία: Γιώργος Αντωνακάκης. Συμμετέχει η παιδική χορωδία του Ελληνικού Ωδείου (παράρτημα Πειραιά) υπό τη διεύθυνση της Ανθής Γουρουντή. Κίνηση: Βαγγελιώ Κυριαζίδου. Βίντεο: Αγγελος Σιδέρης.
Παίζουν: Μαργαρώνης Φάνης: ηλεκτρική κιθάρα. Θεοφάνους Γιώργος: ηλεκτρική κιθάρα. Κρέτσης Μάκης: κρουστά. Γιανούχος Δημήτρης: ντραμς. Παύλου Γιώργος: ηλεκτρικό μπάσο. Καλτσούνης Γιώργος: τρομπέτα. Σαρρής Νίκος: τρομπέτα.
Από τη θεατρική ομάδα «Αλέκα Παΐζη» και τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ συμμετέχουν: Ελεάννα Γρηγορίου, Λένια Μαργαρώνη, Δώρα Χάγιου, Στελίνα Χαιρέτη, Ζωή Χειρουλάκη.
Ο μπολιασμένος με το όραμα «των κολασμένων της Γης», για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, λόγος του Μπέρτολτ Μπρεχτ αναβλύζει από το πρόσφατο βιβλίο - cd του Τάσου Γκρους «Γενιές σημαδεμένες», όπου βασίζεται και η παράσταση.
«Η πολυετής μαθητεία μου στο έργο του Μπρεχτ» -σημειώνει ο Τάσος Γκρους- «με οδήγησε, με τη συμβολή των συνεργατών μου στη δημιουργία ενός σύνθετου έργου που έχει αποκλειστικά σαν κορμό του τον αιχμηρό και διαυγή του λόγο. Είναι ευτυχής συγκυρία για μένα το γεγονός ότι το Τμήμα Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ και η Πολιτιστική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ στο πλαίσιο του Β' μέρους του κύκλου πολιτιστικών εκδηλώσεων αφιερωμένων στον Μπ. Μπρεχτ μού δίνει την ευκαιρία να παρουσιάσω ολοκληρωμένα το έργο μου αυτό. Ενα μεγάλο ευχαριστώ. Ενα μεγάλο ευχαριστώ και σε όλους τους συντελεστές της παράστασης αυτής. Θεωρώ απαραίτητο να θυμόμαστε πάντοτε την προτροπή του μεγάλου επαναστάτη διανοητή. «Αν μείνουνε τα πράγματα όπως είναι/Είμαστε χαμένοι... Αυτό που έχετε απαρνηθείτε το και πάρτε αυτό που σας αρνιούνται"».
Εργο του Χριστόφορου Χριστοφή |
Η έκθεση (επιμέλεια Πάνου Δημητρόπουλου) περιέλαβε και εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων και η παρουσίαση (22/4, 9 μ.μ.) θεατρικού αναλογίου με τίτλο «Τουλούζ Λωτρέκ: Η φαντασία της αμαρτίας» (έργο του Χριστοφή βασισμένο στη ζωή του μεγάλου ζωγράφου, στο Παρίσι του 1900, που επικεντρώνεται στον τελευταίο χρόνο της ζωής του).
Ο τίτλος «Παράθυρα», είναι λογοπαίγνιο, γιατί το θέμα είναι τα παράθυρα και ο καλλιτέχνης θέλησε να συνδέσει τη δουλειά του με ένα σύγχρονο όρο, χωρίς καμία πραγματική φυσικά σχέση, τα γνωστά Windows. Εκτοτε, κάθε φορά που έκανε μιαν παρόμοια σειρά, χρησιμοποιούσε τον ίδιο τίτλο με την προσθήκη της εκάστοτε χρονιάς. λ.χ. «Windows '98», κ.λπ., όπως συμβαίνει και με τα προγράμματα στους υπολογιστές. Αφορμή είναι εκείνο το δομημένο περιβάλλον που αποτυπώνει ίχνη μιας περασμένης ζωής, ερειπωμένοι τοίχοι, κατεστραμμένες μεσοτοιχίες, σφραγισμένες πόρτες ή παράθυρα εγκαταλειμμένα κτίρια κ.ά.
Σκηνικά - Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη. Επιμέλεια κίνησης - χορογραφία: Ξένια Θεμελή. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Παίζουν: Γρηγόρης Γαλάτης, Βασίλης Καραμπούλας, Λένα Παπαληγούρα, Γιωργής Τσουρής.
Ο Πουντόβκιν είναι, μετά τον Αϊζενστάιν, ο δεύτερος στη σειρά μεγάλος σκηνοθέτης του βωβού σοβιετικού κινηματογράφου και ήταν κυρίως η πρώτη του ταινία «Η ΜΑΝΑ» που τον κατέταξε σ' αυτήν τη θέση. Η ιστορία της ταινίας τοποθετείται στις μέρες της επανάστασης του 1905 και στηρίζεται, κατά βάση, στο πασίγνωστο, ομότιτλο έργο του Μαξίμ Γκόρκι. Το 1932 και ο Μπέρτολτ Μπρεχτ διασκεύασε το μυθιστόρημα του Γκόρκι για τη θεατρική σκηνή και αυτή η χαρακτηριστικά στιλιζαρισμένη διασκευή - με την προσθήκη μελοποιημένων ιντερλούδιων - παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα αντίθεση σε σχέση με την ταινία του Πουντόβκιν. Παίζουν: Βέρα Μπαρανόφσκαγια, Νικολάι Μπατάλοφ κ.ά.
Η θεατρική ομάδα «εν εξάλλω» παρουσιάζει στο «Διάχρονο» της Μαίρης Βιδάλη (Πυθέου 52, Ν. Κόσμος, τηλ. 6940699046) κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 9 μμ, από 22/4 μέχρι 18/6, τη μαύρη κωμωδία των Μαρία Βασιλοπούλου - Λουκία Πεσκετζή «Μετά φόνου και πάθους», σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου. Μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος; Πόσο αληθινές είναι οι σχέσεις; Ενα είναι σίγουρο: τα φαινόμενα απατούν... Ενας φόνος. Ενα κοινό μυστικό... έξι διαπλεκόμενα πάθη... εντάσεις, ψέμματα και συνωμοσίες, «στρώνουν το χαλί» για να περάσουν έξι άνθρωποι μια νύχτα από την αλήθεια στο ψέμα... Παίζουν: Μαρία Βασιλοπούλου, Ελενα Γιαννακάκη, Γιάννης Κατσιμίχας, Βέρα Μακρομαρίδου, Βάσια Μπάντιου και Κωστής Σαββιδάκης.
TΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΙΜΟΥ, συνεργαζόμενο με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, παρουσιάζει την Κυριακή 21/4, 12.00 το μεσημέρι, στον εξωτερικό χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου (Πατησίων 44), το Κιθαριστικό Σύνολο - Ορχήστρα του Σχολείου στη συναυλία «...με το Μάνο Χατζιδάκι, στις αποσκευές μας». Το αφιέρωμα περιλαμβάνει έργα από τον «Μεγάλο Ερωτικό», το «Χαμόγελο της Τζοκόντα», καθώς και κονσέρτα του Vivaldi από όπου εμπνεύστηκε ο Χατζιδάκις την «Τζοκόντα».