ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /32
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ο πόλεμος θα έχει μακρά διάρκεια, ξεκαθαρίζουν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Στη Ρωσία ο Κινέζος ΥΠΕΞ για συνομιλίες για Ουκρανία και Ασία - Ειρηνικό

Copyright 2023 The Associated

Με εκπροσώπους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ να ξεκαθαρίζουν ότι ο πόλεμος θα έχει μακρά διάρκεια, νέα «δυτικά» όπλα μεγάλου βεληνεκούς να αναμένονται στο Κίεβο και τα ουκρανικά χτυπήματα στη Ρωσία και κατά ρωσικών πολεμικών πλοίων να εντείνονται, η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία κλιμακώνεται διαρκώς.

Η Ουκρανία θα είναι ικανή να πραγματοποιήσει περισσότερες επιθέσεις εναντίον ρωσικών πολεμικών πλοίων, δήλωσε στο πρακτορείο «Ρόιτερς» Ουκρανός υπουργός, ο οποίος έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση της ουκρανικής βιομηχανίας μη επανδρωμένων εναέριων και θαλάσσιων οχημάτων, έπειτα από μια πρόσφατη σειρά θαλάσσιων επιδρομών.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, θα επισκεφθεί την Πέμπτη τον Λευκό Οίκο για νέες συνομιλίες με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, την ώρα που η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει την αποστολή στην Ουκρανία πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και έχει προωθήσει στο Κογκρέσο αίτημα για νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο ύψους 24 δισ. δολαρίων. Ο Ζελένσκι θα επισκεφθεί το Καπιτώλιο, όπου θα συναντηθεί με τις ηγεσίες των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών.

Δεν πρέπει να περιμένει κανείς ότι το τέλος της ένοπλης σύρραξης στην Ουκρανία θα έλθει σύντομα, προειδοποίησε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, την ώρα που συνεχίζεται η ουκρανική αντεπίθεση με σκοπό την ανάκτηση εδαφών από τα ρωσικά στρατεύματα.

«Οι περισσότεροι πόλεμοι διαρκούν πολύ περισσότερο απ' ό,τι προβλεπόταν όταν ξεκινούσαν», τονίζει ο Στόλτενμπεργκ, «κατά συνέπεια πρέπει να προετοιμαστούμε για μακρύ πόλεμο στην Ουκρανία».

Πρόσθεσε δε ότι χωρίς καμία αμφιβολία «αργά ή γρήγορα η Ουκρανία θα είναι στο NATO», την ώρα που ένας όρος που θέτει η Μόσχα είναι ακριβώς να μην ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Μ. Μίλεϊ, δήλωσε ότι η ουκρανική αντεπίθεση «δεν έχει αποτύχει», αλλά ο δρόμος προς την τελική νίκη του Κιέβου στον πόλεμο είναι ακόμη μακρύς.

«Αυτή η επίθεση, αν και βραδεία, περισσότερο βραδεία από το προβλεπόμενο, παραμένει συνεπής», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι Ουκρανοί «διαθέτουν σημαντική δύναμη κρούσης».

Ο Αμερικανός στρατηγός παραδέχεται ότι «θα χρειαστεί πολύς χρόνος» για την επίτευξη του στόχου που έχει διατυπώσει ο Ζελένσκι, «να εκδιωχθούν όλοι οι Ρώσοι» από τη χώρα.

Ρωσία: Εφυγε ο ηγέτης της Β. Κορέας - Ηρθε ο Κινέζος ΥΠΕΞ

Στο άλλο στρατόπεδο, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, που επισκέφτηκε τη Ρωσία την προηγούμενη Τρίτη, αναχώρησε την Κυριακή από τη ρωσική Απω Ανατολή, όπου ξεναγήθηκε όλες αυτές τις μέρες σε πολεμικές βιομηχανίες, εταιρείες νέων τεχνολογιών κ.ά.

Εν μέσω ανησυχιών και απειλών από τη Δύση για το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής συνεργασίας Μόσχας - Πιονγιάνγκ, ο Κιμ έλαβε ως δώρο από τον κυβερνήτη της περιοχής Πριμόριε 5 drones εξοπλισμένα με εκρηκτικά, ένα αναγνωριστικό drone και ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο.

Νωρίτερα, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας και ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Σόιγκου, είχαν επισκεφτεί τη φρεγάτα «Στρατάρχης Σαποσνίκοφ» του ρωσικού Στόλου του Ειρηνικού, στο Βλαδιβοστόκ. Ο Σόιγκου έδειξε στον Βορειοκορεάτη ηγέτη ρωσικούς υπερηχητικούς πυραύλους «Kinzhal» καθώς και 3 στρατηγικά αεροσκάφη, που μπορούν να φέρουν πυρηνικά όπλα.

Στο μεταξύ, ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Ουάνγκ Γι, ξεκίνησε χτες τετραήμερη επίσκεψη στη Ρωσία, στη διάρκεια της οποίας πιθανόν θα προετοιμαστεί ενδεχόμενη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, στο Πεκίνο τον Οκτώβρη για το 3ο Φόρουμ «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος», έπειτα από πρόσκληση του Κινέζου ομολόγου του, Σι Τζινπίνγκ. Ο Πούτιν παρέστη και στα δύο προηγούμενα φόρουμ, το 2017 και το 2019.

Επειτα από πρόσκληση του Ν. Πατρούσεφ, γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο Ουάνγκ Γι ταξίδεψε στη Ρωσία για να συμμετάσχει στη 18η σύνοδο του Μηχανισμού Διαβούλευσης για τηνΣτρατηγική Ασφάλεια Κίνας - Ρωσίας.

Εκτός από τον Πατρούσεφ, ο Ουάνγκ Γι συναντήθηκε χτες και με τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ. Αναφορές πριν από τη συνάντηση έκαναν λόγο για συζήτηση για «την ενίσχυση της συνεργασίας Μόσχας - Πεκίνου στη διεθνή σκηνή», για λεπτομερή ανταλλαγή απόψεων για τη «διευθέτηση» της κατάστασης στην Ουκρανία, καθώς και για τη «διασφάλιση» της «σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού».

Εντείνονται οι ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικά εδάφη

Εντείνονται οι ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος. Τη νύχτα της Κυριακής η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) κοντά στη Μόσχα - Ιστρα (δυτικά) και Ντομοντέντοβο (νότια) - στις περιφέρειες Μπέλγκοροντ και Βορόνεζ, καθώς και στη Χερσόνησο της Κριμαίας, η οποία ενσωματώθηκε στη Ρωσία το 2014.

Οι ουκρανικές επιθέσεις με UAV έχουν πολλαπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες, στο πλαίσιο της αντεπίθεσης που έχει εξαπολύσει το Κίεβο από τις αρχές Ιούνη.

Ουκρανικό drone προκάλεσε ζημιές σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου στη νοτιοδυτική Ρωσία την Κυριακή, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει φωτιά σε δεξαμενή καυσίμων η οποία στη συνέχεια κατασβήστηκε, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής.

Στο μεταξύ, μετά την αντικατάσταση του υπουργού Αμυνας, Ολ. Ρέζνικοφ, η ουκρανική κυβέρνηση «ξήλωσε» και έξι αναπληρωτές υπουργούς Αμυνας και έναν υφυπουργό, με φόντο τη διαφθορά και τα σκάνδαλα στις προμήθειες εξοπλισμού.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, εντείνει τις επιθέσεις από αέρος κατά της Ουκρανίας. Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση με drones και πυραύλους Κρουζ νωρίς την Κυριακή, στοχοθετώντας κυρίως τα νότια τμήματα της περιοχής της Οδησσού και πλήττοντας εκεί γεωργικές εγκαταστάσεις, όπως ανακοίνωσε η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας.

Η κατάσταση στην Οδησσό και τα λιμάνια της παρακολουθείται στενά από παράγοντες στην αγορά σιτηρών, καθώς το Κίεβο δήλωσε το Σάββατο ότι δύο φορτηγά πλοία έφθασαν εκεί για να χρησιμοποιήσουν τον «προσωρινό διάδρομο» προς τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και να παραλάβουν δημητριακά που προορίζονται για τις αφρικανικές και ασιατικές αγορές.

Είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται ότι πλοία φτάνουν σε ουκρανικά λιμάνια μέσω αυτού του «προσωρινού διαδρόμου», τον οποίο ανακήρυξε μονομερώς το Κίεβο. Μέχρι τώρα είχε ανακοινωθεί μόνο ο απόπλους μέσω αυτού πλοίων που είχαν εγκλωβιστεί σε λιμάνια της Ουκρανίας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Προσφυγή Ουκρανίας κατά Πολωνίας, Ουγγαρίας και Σλοβακίας

Η Ουκρανία κατέθεσε προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας για την άρνησή τους να άρουν τις απαγορεύσεις εισαγωγής ουκρανικών γεωργικών προϊόντων. Στην αγωγή το Κίεβο αναφέρει ότι θεωρεί αυτές τις απαγορεύσεις παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεών τους.

Οι περιορισμοί που επέβαλε η ΕΕ τον Μάη επέτρεψαν στην Πολωνία, στη Βουλγαρία, στην Ουγγαρία, στη Ρουμανία και τη Σλοβακία να απαγορεύσουν τις εγχώριες πωλήσεις ουκρανικών σιταριού, αραβοσίτου, κραμβόσπορου και ηλιόσπορων, ενώ επέτρεπαν τη διαμετακόμιση τέτοιων φορτίων για εξαγωγή αλλού.

Την περασμένη Παρασκευή, ωστόσο, η Κομισιόν αποφάσισε να μην επεκτείνει την απαγόρευση των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων στις πέντε γειτονικές χώρες της Ουκρανίας.

Ακολούθως, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία ανακοίνωσαν τους δικούς τους περιορισμούς στις ουκρανικές εισαγωγές σιτηρών, επικαλούμενες την προστασία των αγροτών τους.

Το Κίεβο, πέρα από την προσφυγή στον ΠΟΕ, απειλεί με αντίποινα και απαγόρευση της εισαγωγής φρούτων και λαχανικών από την Πολωνία.

Ουγγαρία: Παζαρεύει την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η Ουγγαρία δεν είναι σίγουρη ότι χρειάζεται να εγκρίνει το αίτημα της Σουηδίας για προσχώρηση στο NATO, δήλωσε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της χώρας την Κυριακή σε τηλεοπτικό δίκτυο, σηματοδοτώντας πιθανόν περαιτέρω καθυστέρηση στη διαδικασία.

Το ουγγρικό Κοινοβούλιο δεν έχει προχωρήσει στην έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο NATO από τον Ιούλη 2022. Η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν ακόμη δώσει το πράσινο φως στη Σουηδία και έχουν δηλώσει ότι συντονίζουν στενά τη στάση τους πάνω στο ζήτημα.

Το σχόλιο του Ούγγρου αξιωματούχου έπεται επιστολής του ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας προς τον Σουηδό ομόλογό του την περασμένη βδομάδα, στην οποία εκφράζει ξανά ανησυχίες για τις «προκατειλημμένες και άδικες» κατηγορίες Σουηδών πολιτικών κατά της ουγγρικής κυβέρνησης.

Το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας θα συνέλθει εκ νέου αργότερα αυτόν τον μήνα, αλλά ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί αν στην ημερήσια διάταξη θα περιλαμβάνονται συζήτηση και ψηφοφορία για την έγκριση της προσχώρησης της Σουηδίας στο NATO.

Στη Χάγη Μόσχα και Κίεβο

Η Μόσχα και το Κίεβο αντιπαρατίθενται από χτες ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ στη Χάγη έπειτα από προσφυγή της Ουκρανίας, η οποία κατηγορεί τη Ρωσία ότι χρησιμοποίησε αδίκως ισχυρισμούς για γενοκτονία για να δικαιολογήσει την εισβολή της το 2022.

Αντιπρόσωποι των δύο εμπόλεμων χωρών θα παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους ενώπιον των δικαστών στη Χάγη, σε μια αντιδικία γύρω από το κατά πόσον το κορυφαίο δικαστήριο του ΟΗΕ έχει τη δικαιοδοσία να διατάξει τον τερματισμό της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, δικαιολόγησε εν μέρει την εισβολή της 24ης Φλεβάρη 2022 στη γειτονική Ουκρανία επικαλούμενος κατηγορίες για «γενοκτονία» ενορχηστρωμένη από το Κίεβο στη ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία.

Δύο μέρες αργότερα, στις 26 Φλεβάρη 2022, το Κίεβο προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο «αρνούμενο κατηγορηματικά» αυτόν τον ισχυρισμό και επιχειρηματολογώντας ότι η χρήση από τη Ρωσία μιας «γενοκτονίας» ως προσχήματος αντιβαίνει στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1948 για τη γενοκτονία.

Τον Μάρτη του 2022, το Διεθνές Δικαστήριο τάχθηκε με την πλευρά της Ουκρανίας, διατάσσοντας τη Ρωσία να «διακόψει αμέσως» τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της, οι οποίες συνεχίζονται αυτήν τη στιγμή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη Ρωσία, το Διεθνές Δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία επειδή η περίπτωση της Ουκρανίας δεν εντάσσεται στο πεδίο που καλύπτει η Σύμβαση του 1948 για τη γενοκτονία.

Οι ακροαματικές συνεδριάσεις θα συνεχιστούν μέχρι τις 27 Σεπτέμβρη. Επειτα απ' αυτές, οι δικαστές θα αποφασίσουν αν το δικαστήριο έχει δικαιοδοσία για να κρίνει την υπόθεση.

ΡΩΣΙΑ
Αποχώρησε και τυπικά από τη Συνεργασία Μπάρεντς

Αποχώρησε και επίσημα η Ρωσία από τη Συνεργασία Μπάρεντς, όπου συμμετέχουν κράτη της Αρκτικής, όπως ενημέρωσε χθες ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ. Στην πράξη, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία η συμμετοχή της Ρωσίας έχει «παγώσει».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί τα άλλα μέλη της Συνεργασίας Μπάρεντς, λέγοντας ότι «υπό τις παρούσες συνθήκες είμαστε αναγκασμένοι να ανακοινώσουμε την αποχώρηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας από την Ευρω-Αρκτική Συνεργασία Barents (BEAC)».

Η Φινλανδία, που έχει την προεδρία της Συνεργασίας για την τρέχουσα διετία, «δεν επιβεβαίωσε την ετοιμότητά της να μεταφέρει την ηγεσία της BEAC στη Ρωσία τον Οκτώβρη του 2023, κατά παράβαση της αρχής της εναλλαγής».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Ρωσία απογείωσε χθες ένα μαχητικό αεροσκάφος MiG-31 για να αναχαιτίσει αεροσκάφος περιπολίας τύπου P-8A Poseidon του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που προσέγγιζε τον εναέριο χώρο της πάνω από τη Θάλασσα του Μπάρεντς, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ