Σήμερα θα δούμε την πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία που πήραν οι Οργανώσεις της Σπουδάζουσας της ΚΝΕ να κάνουν αγώνες σκακιού μέσω του διαδικτύου.
Την Πέμπτη και την Παρασκευή 16 - 17/4 πραγματοποιήθηκαν δύο διαδικτυακά τουρνουά σκακιού της Περιφερειακής Οργάνωσης ΑΕΙ Αθήνας της ΚΝΕ. Η πρωτοβουλία αυτή είχε στόχο να συμβάλει στη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου και στην προτροπή για γνωριμία και ενασχόληση με το σκάκι.
Τα τουρνουά ήταν φιλικά, 10+0 Rapid, διάρκειας 2 ωρών και πραγματοποιήθηκαν μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας lichess.org. Η πρωτοβουλία είχε μεγάλη επιτυχία, αφού ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν όχι μόνο φοιτητές αλλά άνθρωποι όλων των ηλικιών. Χαρακτηριστικά η συμμετοχή ξεπέρασε τα όρια της Αθήνας και συμμετείχαν σκακιστές από την Πάτρα, τις Σέρρες, τον Βόλο, το Ηράκλειο Κρήτης, τα Χανιά, φαντάροι μέσα από στρατόπεδα, ακόμα και Ελληνες εργαζόμενοι από τη Γερμανία!
Στην ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Οργάνωση ΑΕΙ Αθήνας της ΚΝΕ σημειώνει:
«Η ΠΟ ΑΕΙ ευχαριστεί όλους τους συμμετέχοντες για την ανταπόκρισή τους στην πρωτοβουλία και δεσμεύεται ότι θα υπάρξει συνέχεια. Οι δύο νικητές του τουρνουά θα βραβευτούν μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Το σκάκι είναι ένα πνευματικό άθλημα που αναπτύσσει ικανότητες όπως η υπομονή, η προσοχή, ο αυτοέλεγχος και η ικανότητα πρόβλεψης. Στα οφέλη του σκακιού συγκαταλέγεται και η βελτίωση της μνήμης, αλλά και της ικανότητας επίλυσης πιο σύνθετων προβλημάτων. Θετική επίδραση ασκεί επίσης το σκάκι στη βελτίωση της ικανότητας για μελέτη και της συγκέντρωσης. Από έρευνες έχει φανεί ότι με το παιχνίδι του σκακιού δραστηριοποιούνται και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου. Επειδή το δεξί ημισφαίριο είναι υπεύθυνο για τη δημιουργικότητα, παίζοντας σκάκι αυξάνεται σημαντικά η πρωτότυπη και εφευρετική σκέψη.
Μάλιστα, αυτές τις μέρες συμπληρώνονται 60 χρόνια από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκακιού του 1960, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα από τις 15 Μάρτη μέχρι τις 7 Μάη και έληξε με τη θρυλική αναμέτρηση για τον τίτλο μεταξύ των Σοβιετικών Μιχαήλ Μποτβίνικ και Μιχαήλ Ταλ.
Στην ιστορία του σκακιού τον 20ού αιώνα ξεχωρίζει η ανωτερότητα της σοβιετικής σχολής σκακιού και η κυριαρχία της ΕΣΣΔ επί του αθλήματος. Για δεκαετίες το σκάκι είχε γίνει καθαρά "σοβιετική υπόθεση", με πέντε Σοβιετικούς να διαδέχονται ο ένας τον άλλον στον παγκόσμιο τίτλο επί 25 χρόνια!
Τι είναι εκείνο άραγε που έδωσε στην ΕΣΣΔ τέτοια υπεροχή;
Το σκάκι αναδείχθηκε σε εθνικό άθλημα της Σοβιετικής Ενωσης. Ηδη από τη δεκαετία του 1930 ήταν αναπόσπαστο κομμάτι του εκπαιδευτικού συστήματος και η σκακιστική βιβλιογραφία αναπτύχθηκε ραγδαία. Με κρατική μέριμνα διαδόθηκε πολύ πλατιά, βασιζόμενο στα σχολεία, στα πανεπιστήμια και τους χώρους δουλειάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1923 οι σκακιστές που ήταν εγγεγραμμένοι σε συλλόγους ήταν περίπου 1.000, ενώ στα τέλη της δεκαετίας του '30 ξεπερνούσαν τα 5.000.000!
Στη σοσιαλιστική κοινωνία όπου αναπτυσσόταν ο μαζικός λαϊκός αθλητισμός αναδείχθηκαν οι μεγάλοι Σοβιετικοί σκακιστές όπως ο Μιχαήλ Μποτβίνικ, ο Βασίλι Σμισλόφ, ο Μιχαήλ Ταλ, ο Τιγκράν Πετροσιάν, ο Μπορίς Σπάσκι, ο Ανατόλι Κάρποφ, ο Γκάρι Κασπάροφ κ.ά., που άφησαν ανεξίτηλο σημάδι στην ανάπτυξη του αθλήματος».
Από το πρόσφατο τουρνουά της Πράγας, ακολουθεί μια ωραία στρατηγική παρτίδα όπου ο Πολωνός Ντούντα εκμεταλλεύεται υποδειγματικά το πλεονέκτημα των δύο Αξιωματικών. 1. ε4 γ5 2. Ιζ3 δ6 3. δ4 γxδ4 4. Ιxδ4 Ιζ6 5. Ιγ3 α6 6. θ3 ε6 7. η4 θ6 8. Αη2 Ιγ6 9. Αε3 Αε7 10. ζ4 Ιδ7 Με την κίνηση αυτή ο Μαύρος αρχίζει την επιχείρηση κατάληψης των μαύρων τετραγώνων 11. Ιζ3 η5!? 12. Ιε2 ηxζ4 13. Αxζ4?! Το 13. Ιxζ4, με σκοπό να πάει ο Ιππος στο θ5, φαίνεται πιο λογικό 13... Ιδε5 14. Ιxε5 Ιxε5 15. Ιη3?! Ο Ιππος δεν έχει μέλλον στο η3. Καλύτερο θα ήταν το 15. Βδ2 με μια πιθανή συνέχεια να είναι 15... Αθ4+ 16. Αη3 Βη5! 17. Βxδ6 θ5 18. Βδ2 Βxδ2+ 19. Ρxδ2 Αxη3 20. Ιxη3 θxη4 21. θxη4 Πη8! και ο Μαύρος έχει την πρωτοβουλία αλλά η θέση παραμένει στα πλαίσια της ισότητας 15... Ββ6! Τώρα τα μαύρα εκμεταλλεύονται με διδακτικό τρόπο τα μαύρα τετράγωνα 16. Αxε5 δxε5 17. Βζ3 Αη5 18. θ4 Βε3+ 19. Βxε3 Αxε3 20. Ρε2? Το πόσο κρίσιμη είναι η θέση του Λευκού φαίνεται από το γεγονός ότι αυτή η φυσιολογική κίνηση είναι σημαντικό λάθος. Επρεπε να επιδιώξει να πάρει την πρωτοβουλία με 20. Ιθ5 αν και μετά από π.χ. 20... Ρε7 21. Πθ3 Αδ4 22. γ3 Αβ6 23. Πζ3 Πη8 24. Αθ3 Αδ7 25. Ιζ6 Αγ6! 26. Ιxη8+ Πxη8 27. Πη3 ζ5!? ο Μαύρος διατηρεί ένα μικρό πλεονέκτημα 20... Αα7 21. Παδ1 Αδ7 22. Ρζ3 Ρε7 23. Πθ2 Πθη8 24. Αθ3 Αα4 Ο Μαύρος αρχίζει την επίθεση, προκειμένου να δημιουργήσει περισσότερες αδυναμίες στη θέση του Λευκού 25. Πθδ2 Παγ8 26. Αζ1 Πη6! Λάθος θα ήταν το 26... Πxγ2? 27. Πxγ2 Αxγ2 28.Πγ1 και ξαφνικά τα λευκά κομμάτια ενεργοποιούνται. Το πλεονέκτημα του Μαύρου βασίζεται στο γεγονός πως τα λευκά κομμάτια δεν έχουν κανένα ενεργητικό σχέδιο και μπορούν μόνο να παρακολουθούν τον Μαύρο να βελτιώνει τη θέση του 27. Ιθ5 Αδ4 28. Αδ3 ή 28. β3 Αγ6 29. Αθ3 β5 με παρόμοιες απειλές 28... Πγη8 29. Πη2 Η θέση του Λευκού φαίνεται σταθερή. Αυτό είναι όμως μια ψευδαίσθηση! (Διάγραμμα)
29...ζ5! Ανοίγοντας το κέντρο για την τελική επίθεση. Τα λευκά δεν έχουν άμυνα. 30. εxζ5 ή 30. Πδδ2 ζxη4+ 31. Ρη3 Πζ8 32. Πηε2 Πζ3+ 33. Ρη2 Πθ3 30... Αγ6+ 31. Ρε2 εxζ5 32. Ιη3 Το 32. Πη3 Πxη4 33. Πxη4 ζxη4 34. Πε1 Αζ3+ 35. Ρδ2 η3 δεν αλλάζει κάτι 32... Αxη2 33. Ιxζ5+ Ρζ6 34. Ιxδ4 Πxη4! 35. Ιζ5 ε4 36. Ιxθ6 Αζ3+ 0-1
Το αφιέρωμα της στήλης στις διάφορες ονομασίες που έχουν ανά τον κόσμο τα κομμάτια στο σκάκι και την προέλευσή τους θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί στο φύλλο του επόμενου Σαββατοκύριακου.