Τις υποψήφιες ταινίες για τα φετινά κρατικά Κινηματογραφικά Βραβεία Ποιότητας ανακοίνωσε το ΥΠΠΟ. Πρόκειται για 22 ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, 7 ντοκιμαντέρ και κινούμενα σχέδια και 27 ταινίες μικρού μήκους.
Σημειώνουμε ότι, ειδικά για τις μικρού μήκους ταινίες, προκύπτει σοβαρό πρόβλημα διεκδίκησης κρατικού βραβείου, καθώς οι ταινίες που συμμετέχουν στο Σπουδαστικό και Πληροφοριακό Τμήμα του Φεστιβάλ Δράμας δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής. Ειδικά φέτος, που το Φεστιβάλ Δράμας μείωσε τον αριθμό των ταινιών που συμμετείχαν στα διαγωνιστικά προγράμματα, το πρόβλημα είναι οξύτερο. Ουσιαστικά, η προκριματική επιτροπή του Φεστιβάλ Δράμας λειτουργεί σαν ...«κριτική επιτροπή» για τα Κρατικά Βραβεία, αφού οι αποφάσεις της αποκλείουν από το διαγωνισμό ταινίες.
Επιπλέον, η νομοθεσία θέτει ως κριτήριο οι υποψήφιες ταινίες για τα Κρατικά Βραβεία να έχουν γυριστεί αναλογικά (σε φιλμ). Ουσιαστικά αυτό λειτουργεί πολλαπλώς αποτρεπτικά, αφού είναι γνωστό ότι το φιλμ είναι πανάκριβο και δεν μπορούν - ιδιαίτερα οι σκηνοθέτες ταινιών μικρού μήκους - να το χρησιμοποιήσουν για γύρισμα, με αποτέλεσμα να γυρίζουν ψηφιακά και ύστερα να μετατρέπουν την ταινία σε φιλμ, διαδικασία επίσης πανάκριβη. Ετσι, μόνον οι ταινίες που έχουν μετατραπεί μπορούν να συμμετέχουν στα Κρατικά Βραβεία, ακόμη κι αν δε γυρίστηκαν πρωτογενώς σε φιλμ, ενώ οι ψηφιακές να είναι έτσι κι αλλιώς στα «αζήτητα», παρότι που από πέρυσι υπάρχει και ειδικό διαγωνιστικό τμήμα στη Δράμα για αυτές.
Το ΥΠΠΟ, τέλος, ανακοίνωσε ότι τρεις σκηνοθέτες δεν κατέθεσαν κόπιες «παρά τη δεκαπενθήμερη παράταση» των προθεσμιών («Η σκόνη του χρόνου» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, «Περιουσιακά στοιχεία» της Αθανασίας Δρακοπούλου και «Εικόνα σου είμαι» του Γιώργου Παπαθεοδώρου).
«Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης» |
Ρος Ντέιλι |
Πρεμιέρα είχε χτες η τουρκική ταινία «Η Διεθνής», των Σιρί Σουρεγιά Οντέρ και Μουχαρέμ Γκιουλμέζ, στον κινηματογράφο «Φιλίπ» (Θάσου 11, πλατεία Αμερικής). Στην εκδήλωση μίλησε για την ταινία ο Μουχαρέμ Γκιουλμέζ, ένας από τους σκηνοθέτες της ταινίας, ενώ παραβρέθηκε πλήθος κόσμου και αντιπροσωπεία από το ΚΚΕ αποτελούμενη από τους Ορέστη Κολοζώφ, Γεράσιμος Αραβανή, Ηλία Λέγγερη, μέλη της ΚΕ, και Εύα Μελά και Λίλα Καφαντάρη, βουλευτές του Κόμματος.
Το σενάριο της ταινίας περιγράφει την ιστορία μερικών πλανόδιων μουσικών, εν μέσω της τουρκικής χούντας, στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Ενας τοπικός στρατιωτικός διοικητής αποφασίζει να δημιουργήσει μια «μοντέρνα ορχήστρα» και επιτάσσει τους μουσικούς. Ενας από αυτούς ακούει τον Υμνο της κομμουνιστικής «Διεθνούς» και από άγνοια προτείνει στον διοικητή να παιχτεί, ο οποίος, πάλι από άγνοια, συμφωνεί, μέχρι που, εκ των υστέρων, κάποιος παίρνει χαμπάρι... Για την ταινία, ο «Ρ» έχει αναφερθεί στα φύλλα της 24/11/2007 και 6/5/2007 και 16/10/08.
Τον αντιδραστικό χαρακτήρα, στον καπιταλισμό, του εθελοντισμού προωθεί το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και η «μη κυβερνητική οργάνωση» «Παιδιά Εν Δράσει», οι οποίοι καλούν 25 «εθελοντές» και «εθελόντριες» από Εσθονία, Λετονία, Πολωνία, Ισπανία και Γαλλία για να «υποστηρίξουν» το 49ο Φεστιβάλ.
Οι διοργανωτές θεωρούν ότι αυτό το πρόγραμμα «συνδέει άμεσα και ουσιαστικά τον εθελοντισμό με τον πολιτισμό». Ουσιαστικά, προπαγανδίζει τις «ΜΚΟ» και τα ιδεολογήματα περί «προσφοράς», δηλαδή «τζάμπα» δουλειά από τους εκμεταλλευόμενους. Στο 49ο Φεστιβάλ «οι εθελοντές και οι εθελόντριες θα ενταχθούν στο ανθρώπινο δυναμικό των επιμέρους τμημάτων» του, ενώ θα γίνεται και προπαγάνδα για «ευρύτερη και ουσιαστικότερη προώθηση της ιδέας του εθελοντισμού». Δεν είναι τυχαίο ότι το πρόγραμμα χρηματοδοτούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ινστιτούτο Νεολαίας.
Θυμίζουμε, ότι στις προτάσεις της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του ΥΠΠΟ για το νέο θεσμικό πλαίσιο για τον Κινηματογράφο, προτείνεται «για λόγους διαφάνειας και οικονομικού ελέγχου το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης να αλλάξει νομική μορφή και από ΝΠΙΔ, να μετατραπεί σε ανώνυμη εταιρεία (που θα υπάγεται στις διατάξεις περί ΔΕΚΟ)». Δηλαδή να εμπορευματοποιηθεί πλήρως...
Οπως ήταν αναμενόμενο, λόγω μεγάλης ζήτησης εισιτηρίων και της εξάντλησής τους για τις 40 προγραμματισμένες παραστάσεις της χοροθεατρικής «Μήδειας 2» του Δημήτρη Παπαϊωάννου, στο «Παλλάς», προγραμματίστηκαν, επιπλέον, άλλες 20 παραστάσεις μέχρι τις 11/1/2009. Τα εισιτήρια πωλούνται στο «Παλλάς» (Δευτέρα έως Σάββατο 9 π.μ. - 8 μ.μ. και Κυριακές 12 μ.- 8 μ.μ.). Κρατήσεις με πιστωτική κάρτα στο τηλ. 210.810.8181 και μέσω Internet: www.ellthea.gr.
Με τέσσερις ταινίες εγκαινιάζονται στις 20/10, 6 μ.μ., στον κινηματογράφο «Αφαία» (Δημοσθένους 96, στο ύψος της Β' Εισόδου στη Συγγρού), οι προβολές που διοργανώνει το «μικρό» (σωματείο διάδοσης της ταινίας μικρού μήκους) και η «New Star» στο πλαίσιο των δευτεριάτικων τακτικών προβολών ταινιών μικρού μήκους. Θα προβληθούν οι ταινίες: «Χορεύω» της Κατερίνας Μαντέλη (18'), «Go back» της Θεοδοσίας Γραμματικού (15'), «Η κούκλα» του Αλέξανδρου Κακαβά (7,5'), «Reality bites» της Χριστιάνας Μανταλβάνου (3').