ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούλη 2025
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Θερμό χειροκρότημα για την «Αγία Ιωάννα των Σφαγείων»

Επόμενος σταθμός η Πάτρα, στις 18 Ιούλη

Θερμό ήταν το χειροκρότημα για την «Αγία Ιωάννα των Σφαγείων» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, που ανέβασε η Θεατρική Ομάδα του ΠΑΜΕ.

Το κοινό γέμισε το Ανοιχτό Θέατρο Χαϊδαρίου παρακολουθώντας το έργο που έγραψε ο Μπρεχτ το 1931, σε μια εποχή κρίσης, περιγράφοντας τον μηχανισμό της καπιταλιστικής οικονομίας, την εκμετάλλευση των φτωχών και αδύναμων.

Την παράσταση παρακολούθησαν ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Μιχάλης Σελέκος, δήμαρχος Χαϊδαρίου.

Μέσα από τη μορφή της Ιωάννας, μιας κοπέλας γεμάτης φιλοδοξίες και θρησκευτικό πάθος, ο συγγραφέας φανερώνει τη σύγκρουση ανάμεσα στην ηθική και το σύστημα. Η Ιωάννα ξεκινά ως σωτήρας, όμως έρχεται αντιμέτωπη με τον σκληρό κόσμο της αγοράς. Με τους εκπροσώπους της αγοράς, τους ανταγωνισμούς και τις αντιθέσεις τους. Οταν η πίστη της Ιωάννας συναντά την πραγματικότητα της εκμετάλλευσης, η συνειδητοποίηση είναι σπαρακτική...

«Κοιτάζω αυτό το σύστημα, και επιφανειακά

μου φαίνεται γνώριμο, αλλά όχι και

ο μηχανισμός του! Υπάρχουν αυτοί οι λίγοι επάνω

και οι πολλοί άλλοι κάτω, και οι επάνω φωνάζουν

στους κάτω: ελάτε επάνω για να είμαστε όλοι

επάνω, αλλά όταν κοιτάξεις προσεκτικά βλέπεις κάτι

κρυμμένο ανάμεσα σε αυτούς επάνω και στους άλλους κάτω.

Κάτι που μοιάζει με δρόμο, αλλά δεν είναι δρόμος.

Είναι μια σανίδα. Τώρα φαίνεται ολοκάθαρα.

Είναι η σανίδα μιας τραμπάλας. Ολο αυτό το σύστημα

είναι μια κούνια με δύο άκρες που εξαρτώνται

η μία από την άλλη. Και αυτοί επάνω

κάθονται επάνω, επειδή οι άλλοι κάθονται κάτω

και μόνο όσο θα κάθονται οι άλλοι κάτω. Οι επάνω

δεν θα κάθονταν πια επάνω, αν οι κάτω άφηναν τη θέση τους

κι ανέβαιναν. Επομένως, αυτοί επάνω

θέλουν, να κάθονται οι άλλοι κάτω

αιωνίως και να μην ανεβούν ποτέ επάνω.

Και οι κάτω πρέπει να είναι κατά πολύ περισσότεροι από τους επάνω

για να μην αλλάξει θέση η τραμπάλα. Ετσι είναι οι τραμπάλες...».

Μιλώντας με την Χρυσούλα Λαμπούδη, υπεύθυνη της πολιτιστικής δουλειάς του ΠΑΜΕ, μας αναφέρει ότι αυτό που χαρακτηρίζει τη θεατρική ομάδα είναι η θέληση, η υπομονή και η επιμονή. «"Η Αγία Ιωάννα των Σφαγείων" είναι ένα δύσκολο και απαιτητικό έργο από τη μία. Από την άλλη ο θίασος είναι εργαζόμενοι, έχουν υποχρεώσεις, περιορισμένο ελεύθερο χρόνο. Ομως καταφέρνουμε και προχωρά και αυτή η δουλειά, γιατί πρώτα και κύρια κατανοούμε ότι υπηρετούμε τον ταξικό αγώνα και μέσα από τον Πολιτισμό.

Πολύ χρήσιμη για τη λειτουργία της ομάδας είναι και η προετοιμασία που γίνεται για κάθε παράσταση. Πέρα από τις πρόβες κύριο μέλημά μας είναι να μελετήσουμε το έργο που ανεβάζουμε, δηλαδή να εξετάσουμε το ιστορικό πλαίσιο, τις συνθήκες μέσα στις οποίες έγραψε ο συγγραφέας κ.λπ.

Και βέβαια, το καλύτερο είναι τα όμορφα και ζεστά λόγια που ακούμε μετά από κάθε παράσταση. Λόγια που μας γεμίζουν δύναμη για τη συνέχεια!».

  • Επόμενος σταθμός θα είναι η παρουσίαση του έργου στην Πάτρα, την Παρασκευή 18 Ιούλη, στο πλαίσιο του δεύτερου Πολιτιστικού Φεστιβάλ για εργαζόμενους, που διοργανώνουν ο δήμος Πάτρας και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας.
Γεφυρογραφία της Πίνδου και των όμορων περιοχών

Δουλειά μιας ολόκληρης ζωής καταγράφεται στο πολύτομο έργο «Γεφυρογραφία της Πίνδου και των όμορων περιοχών» του Σπύρου Ι. Μαντά.

«Αλήθεια, πώς να προλογίσεις κάτι που σε συντροφεύει σ' όλη σου τη ζωή; Που δεν σε πρόδωσε ποτέ! Που ακόμη κι όταν το κορμί λαχανιασμένο αρνείται, αρκεί η θωριά του για να τολμήσεις για απέναντι...

Τούτες οι πέτρες οι πετούμενες επάνω απ' το νερό που τις είπανε γεφύρι σε μένα εξασφάλισαν την αεί συνέχεια, απαλλαγμένη από φόβους οποιουδήποτε τέλους. Περιφρονώντας έτσι όρια, μπορώ ακόμη να κορέσω περιέργειες που τελικά συνιστούν την ίδια τη ζωή. Γιατί ό,τι σου σφυρηλατεί τις αισθήσεις είναι Ζωή, είναι Ζωή ό,τι σε κάνει να αγαπήσεις τον άνθρωπο. Και βρίσκοντας τον αληθινό, φλερτάρεις με την ευτυχία...

Εγώ τον Ανθρωπο τον αληθινό τον βρήκα εκεί ψηλά στην Πίνδο, στις απόκρημνες χαράδρες της και στις όχθες των ανυπόμονων ποταμών της. Οχι, - έχω πειστεί -, δεν ανέβηκε εκεί για να κρυφτεί, ακόμη μάχεται. Και είναι όμορφος στην πάλη του αυτή να παραμείνει ελεύθερος - προπαντός η ψυχή του! Αυτή λοιπόν, την πολύτιμη διαπίστωση, δεν θα ξεχάσω ποτέ πως τη χρωστώ στα γεφύρια, που ο ίδιος έχτισα για να τον συναντήσω...

Κράτησα λοιπόν τη ζωή μου, διαβαίνοντας πέτρινα ηπειρώτικα γεφύρια. Που πάει να πει, λίθινες βέργες, τροχιές δέους μπροστά στην αιωνιότητα του πλατάνου. Και βρήκα απέναντι, στις πέρα όχθες, κάτι μαστόρους να τραγουδούν...

Εσένα τα λέω τούτα

Κι αν θέλεις άκουστα

Πάρε χαρτί και πένα

Και κάτσε γράψε τα...

Ηταν το 1982, όταν ένιωσα τούτη την προτροπή και ανέλαβα την ευθύνη. Αφορμή, ένα ταξίδι μου στο Ζαγόρι, όπου διαβαίνοντας κάποια γεφύρια, τα πρώτα μου γεφύρια, ανακάλυψα όλη την Ηπειρο. Χάθηκα στην απεραντοσύνη τους, συνειδητοποιώντας, αν μη τι άλλο, τις αληθινές διαστάσεις των πραγμάτων. Σε ωθεί σε αυτό, το ύψος - είναι ψευδαίσθηση η τάχα ορατότητα της πεδιάδας. Και κάπως έτσι πολιτογραφήθηκα Ηπειρώτης, για να την οδοιπορήσω, να την ψάξω πόντο - πόντο, αυτή και τις γειτονιές της τις παρόμοιες, ολόκληρη την Πίνδο!».

Τούτα σημειώνει ανάμεσα σε άλλα ο εμπνευστής και δημιουργός όλου αυτού του εγχειρήματος Σ. Μαντάς στον πρόλογο του Α' Τόμου «Υστεροι μαϊστορες... από την ιστορία στο παραμύθι».

Ακολουθεί ο Β', Γ' και Δ' Τόμος με τίτλο «Τα Ηπειρώτικα πετρογέφυρα... ζεύξεις του απείρου», ο Τόμος Ε' με τίτλο «Του γιοφυριού της Αρτας... τραγουδώντας τον θρύλο», καθώς και ένα μουσικό παράρτημα, ο Τόμος ΣΤ' με τίτλο «Υστερόγραφο. Πρόσθετα - Χάρτες - Εγγραφα», τα Ευρετήρια στον Τόμο Ζ'.

Ο Σπύρος Μαντάς γεννήθηκε στην Κρέστενα της Ηλείας το 1950. Τελείωσε Οικονομικό Πανεπιστήμιο και την Πάντειο και δίδαξε στη Μέση Εκπαίδευση. Από το 1982 ασχολείται αποκλειστικά με τη μελέτη των πέτρινων γεφυριών της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου (Πίνδου), αλλά και τους μαστόρους της.

Το 2001, μαζί με άλλους συνεργάτες, ίδρυσε το «Κέντρο Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών» (ΚΕΜΕΠΕΓ) στο οποίο είναι πρόεδρος. Στόχος του κέντρου είναι μέσα από τη διοργάνωση επιστημονικών συναντήσεων και την περιοδική έκδοση «Περί Πετρογέφυρων» να καταγραφούν και μελετηθούν όλα τα γεφύρια της Ελλάδας, να συγκριθούν με εκείνα των γειτονικών χωρών και να ευαισθητοποιηθούν κοινό και αρμόδιοι φορείς για τη διάσωσή τους ως μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κλειστό το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού λόγω υποστελέχωσης

Επίκαιρη Ερώτηση από το ΚΚΕ στη Βουλή

Κλειστή είναι από χτες, Δευτέρα, 14/7 και για τουλάχιστον 15 μέρες, η είσοδος κοινού στις αίθουσες εκθέσεων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη, λόγω της υποστελέχωσης που βαφτίστηκε έκτακτη ανάγκη «στην αναδιάταξη εσωτερικών λειτουργιών του Μουσείου».

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Μουσείου, οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις στους χώρους του Μουσείου θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Και παράλληλα ο Λευκός Πύργος θα λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο, καθημερινά από Δευτέρα έως και Κυριακή, από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ.

Η απόφαση αυτή είναι πρωτοφανής. Για πρώτη φορά, ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας παύει να λειτουργεί για το κοινό όχι λόγω συντήρησης, ανακαίνισης ή φυσικής καταστροφής, αλλά λόγω της πλήρους αδυναμίας στελέχωσης και εσωτερικής αποδιοργάνωσης. Ενώ τίποτα δεν εγγυάται ότι θα επανέλθει σε κανονική λειτουργία μετά από αυτό το διάστημα των «15 ημερών».

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι έχουν ανακληθεί οι άδειες του ήδη εξαντλημένου μόνιμου προσωπικού, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κρατήσουν στοιχειωδώς τον Λευκό Πύργο ανοιχτό έως τις 8 το βράδυ, εν μέσω καλοκαιριού - κάτι που έπρεπε να συμβαίνει ήδη από 1η Απρίλη με διπλές βάρδιες, όπως προβλέπεται για τα μνημεία σε τουριστική περίοδο.

Η όποια πρόσληψη εποχικού προσωπικού - αν και όταν προκύψει - δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα. Θα αφορά μόλις 3 μήνες, και μετά πάλι τα ίδια: Μονή βάρδια, κλειστές αίθουσες, απουσία καθαριότητας, κατάρρευση των υποδομών. Το υπάρχον μόνιμο προσωπικό δεν επαρκεί ούτε για τη στοιχειώδη λειτουργία.

Αναδεικνύεται η σοβαρή εικόνα εγκατάλειψης των δύο εμβληματικών μνημείων, ως αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής υποχρηματοδότησης, της έλλειψης προσωπικού και της εφαρμογής του νέου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των μουσείων ως ΝΠΔΔ.

Το ΚΚΕ, με πρόσφατη Ερώτηση (6312/16.6.2025) στη Βουλή, ανέδειξε την υποβάθμιση της λειτουργίας και την εγκατάλειψη του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού (ΜΒΠ) και του Λευκού Πύργου Θεσσαλονίκης. Και λίγες εβδομάδες αργότερα ήρθε και η επίσημη επιβεβαίωση της κατάστασης, με το κλείσιμο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού για τουλάχιστον 15 ημέρες.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς την υπουργό Πολιτισμού, επανέρχεται στο θέμα, σημειώνοντας ότι το γεγονός αυτό δεν είναι τυχαίο ούτε μεμονωμένο. «Αποτυπώνει την απαξίωση και την εμπορευματοποίηση του Πολιτισμού, που εντάθηκε με τη μετατροπή, από την κυβέρνηση στα χνάρια των προκατόχων της, των Μουσείων σε ΝΠΔΔ ενάντια στον επιστημονικό και παιδευτικό ρόλο τους, υποτάσσοντας την πολιτιστική κληρονομιά στα άμεσα οικονομικά συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, τις ανάγκες των κρουαζιερόπλοιων, των tour operators κ.τ.λ.».

Καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού αρχαιοφυλάκων και άλλων απαραίτητων ειδικοτήτων (συμπεριλαμβανομένης και της καθαριότητας), προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και του μνημείου του Λευκού Πύργου. Παράλληλα να προχωρήσει σε άμεση αποκατάσταση των φθορών και την υλοποίηση έργων συντήρησης στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ