Επιστολή από εκατοντάδες δημιουργούς με αφορμή τη δολοφονία της Παλαιστίνιας φωτορεπόρτερ Φ. Χασόνα και πρωταγωνίστριας ντοκιμαντέρ που παρουσιάζεται στις Κάννες
Η επιστολή υπογράφεται από ονόματα όπως οι Μαρκ Ράφαλο, Γκάι Πιρς, Ρέιφ Φάινς, Ακι Καουρισμάκι, Πέδρο Αλμοδόβαρ, Αλφόνσο Κουαρόν, Πάολο Σορεντίνο, Γιώργος Λάνθιμος, Τζόναθαν Γκλέιζερ, Ρίτσαρντ Γκιρ, Χαβιέ Μπαρδέμ, Μάικ Λι, Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, Ζυστίν Τριέ, Εγιάλ Σιβάν, Σούζαν Σάραντον, Ναντάβ Λαπίντ, Ματέο Γκαρόνε, Σεπιντέ Φαρσί, Βίκτορ Ερίθε, Ξαβιέ Ντολάν, Τζούλι Κρίστι, Νουρί Τζεϊλάν, Κώστας Γαβράς, Ματιέ Κασοβίτς, Βίγκο Μόρτενσεν, Σίνθια Νίξον.
Στην επιστολή οι καλλιτέχνες στέκονται αλληλέγγυοι και στην πρόσφατη επίθεση που δέχθηκε ο συν-σκηνοθέτης του «No Other Land» και κάτοχος Οσκαρ, Χαμντάν Μπαλάλ, από Ισραηλινούς εποίκους, ενώ στηλιτεύουν και τη σιωπή της Αμερικανικής Ακαδημίας, που κάτω από τις αντιδράσεις αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη για την «αδράνεια που επέδειξε».
«Η Fatma Hassona ήταν 25 ετών. Ηταν μια Παλαιστίνια ανεξάρτητη φωτορεπόρτερ. Εγινε στόχος του ισραηλινού στρατού στις 16 Απριλίου 2025, την επομένη της ανακοίνωσης ότι η ταινία της Sepideh Farsi "Put Your Soul on Your Hand and Walk", στην οποία ήταν η πρωταγωνίστρια, είχε επιλεγεί στο τμήμα ACID του Φεστιβάλ Καννών. Ηταν έτοιμη να παντρευτεί. Δέκα συγγενείς της, συμπεριλαμβανομένης της εγκυμονούσας αδερφής της, σκοτώθηκαν από το ίδιο ισραηλινό χτύπημα», σημειώνουν ανάμεσα σε άλλα οι εκατοντάδες καλλιτέχνες.
Με αγωνία αναρωτιούνται «γιατί ο κινηματογράφος, το έδαφος αναπαραγωγής κοινωνικά αφοσιωμένων έργων, φαίνεται να είναι τόσο αδιάφορο για τη φρίκη της πραγματικότητας και την καταπίεση που υφίστανται οι αδερφές και τα αδέρφια μας; Ως καλλιτέχνες και πολιτιστικοί παράγοντες, δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί ενώ λαμβάνει χώρα γενοκτονία στη Γάζα και αυτά τα ανείπωτα νέα πλήττουν σκληρά τις κοινότητές μας. Τι νόημα έχουν τα επαγγέλματά μας αν όχι να αντλούμε μαθήματα από την ιστορία, να κάνουμε ταινίες που δεσμεύονται, αν δεν είμαστε παρόντες για να προστατεύσουμε τις καταπιεσμένες φωνές; Γιατί αυτή η σιωπή;».
Καταλήγοντας απευθύνουν κάλεσμα στους συναδέλφους τους. «Ας σηκωθούμε. Ας ονομάσουμε την πραγματικότητα. Ας τολμήσουμε συλλογικά να το δούμε με την ακρίβεια της ευαίσθητης καρδιάς μας, ώστε να μην μπορεί πλέον να φιμωθεί και να καλυφθεί. Ας απορρίψουμε την προπαγάνδα που αποικίζει συνεχώς τη φαντασία μας και μας κάνει να χάνουμε την αίσθηση του ανθρωπισμού μας. Για την Φατμά, για όλους αυτούς που πεθαίνουν στην αδιαφορία. Ο κινηματογράφος έχει καθήκον να μεταφέρει τα μηνύματά του, να αντικατοπτρίζει τις κοινωνίες μας. Ας δράσουμε πριν να είναι πολύ αργά».
Στο φεστιβάλ συμμετέχουν πάνω από 180 Ελληνες και ξένοι δημιουργοί comics και εικονογράφοι, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις νέες, αλλά και παλαιότερες δουλειές τους στους τομείς των comics και της εικονογράφησης.
Τιμώμενος καλλιτέχνης για το φετινό φεστιβάλ θα είναι ο Θανάσης Πέτρου, ο οποίος υπογράφει και την αφίσα της διοργάνωσης, και κατά τη διάρκειά της θα φιλοξενηθεί έκθεση με περισσότερα από 40 έργα του.
Οι διεθνείς προσκεκλημένοι του φεστιβάλ είναι οι Giorgio Cavazzano, Sylvain Valle και Simon Bisle, ενώ θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στα 90 χρόνια της DC Comics, με μία διεθνή έκθεση από το Cartoon Art Museum του Σαν Φρανσίσκο, και Ελληνες εικονογράφους να αναπαράγουν αγαπημένες στιγμές της Ιστορίας της. Την έκθεση πλαισιώνουν χρονολόγιο με την Ιστορία της DC και σπάνια συλλεκτικά comics.
Η έκθεση comics Noir et Blanc φέρνει στο προσκήνιο τους σεναριογράφους που θα σχεδιάσουν σε ελεύθερη εικονογράφηση με μόνο περιορισμό το ασπρόμαυρο σκίτσο.
Οι προβολές του φεστιβάλ είναι πλούσιες σε συνεργασία με το διεθνές φεστιβάλ animation Animasyros, κι ένα πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους του δικτύου Festivals Animation Network, με shorts από τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και την Κύπρο, αλλά και ένα πρόγραμμα ταινιών animation μικρού μήκους, από την Αργεντινή, τη Γαλλία, την Ουγγαρία και την Τσεχία, σε συνεργασία με το Thessaloniki Animation Festival. Ενώ θα παρουσιαστεί και το ντοκιμαντέρ «Mike Mignola: Drawing Monsters» που παρουσιάζει τη ζωή και την καριέρα του καλλιτέχνη και συγγραφέα comics, Mike Mignola, δημιουργού της σειράς Hellboy.
Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν η Τελετή Απονομής Ελληνικών Βραβείων Κόμικς (σε συνεργασία με την Ελληνική Ακαδημία Κόμικς), ένα πρόγραμμα ειδικά διαμορφωμένο για γονείς και παιδιά (σε επιμέλεια της Athens Comics Library), θεματικές συζητήσεις (με τη συμμετοχή εκδοτών, δημιουργών, θεωρητικών των comics, επαγγελματιών του χώρου και δημοσιογράφων), εργαστήρια και masterclasses από καταξιωμένους δημιουργούς σε τεχνικές σεναρίου και εικονογράφησης και Sketch Event με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων δημιουργών, όπου τα έργα θα κληρωθούν στο κοινό.
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή από τις 11 το πρωί έως τις 9.30 το βράδυ.
Για αναλυτικές πληροφορίες μπορεί όποιος επιθυμεί να επισκέπτεται την ιστοσελίδα http://comicdom-con.gr
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντής του «Ριζοσπάστη», Γιάννης Μετζικώφ, σκηνογράφος - ενδυματολόγος, Αλέκα Κορωναίου, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο - πρώην κοσμήτορας, και η ίδια η συγγραφέας.
Αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Μαριάνθη Σοντάκη.
Το νέο ντοκιμαντέρ του Κώστα Σταματόπουλου για τους Γερμανούς αντιφασίστες στην Ελλάδα 1941 - 1945
Το ντοκιμαντέρ «Πειθαρχική Μεραρχία "999"» του Κώστα Σταματόπουλου αναφέρεται σε μια ελάχιστα γνωστή αλλά βαθιά συγκινητική πτυχή της Ιστορίας στη θυελλώδη δεκαετία του 1940, που συντάραξε την Ευρώπη και το μεγαλύτερο τμήμα του πλανήτη. Με άξονα την Πειθαρχική Μεραρχία «999» - μια μονάδα του Γερμανικού Στρατού με πολιτικούς κρατούμενους και αντιφασίστες στρατιώτες, που είχαν χαρακτηριστεί «ανάξιοι να υπηρετήσουν» - το έργο φωτίζει τη δράση των Γερμανών αντιναζιστών που κατά την Κατοχή λιποτάκτησαν, ενώθηκαν με τον ΕΛΑΣ και συμμετείχαν ενεργά στην Αντίσταση.
Η ταινία καταγράφει για πρώτη φορά σε κινηματογραφική μορφή αυτήν τη σημαντική ιστορία, μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό, μαρτυρίες επιζώντων και απογόνων, καθώς και επιστημονική τεκμηρίωση. Αναδεικνύει το αντιφασιστικό δίκτυο AKFD (Antifaschistisches Komitee Freies Deutschland) και τον ρόλο των «Πειθαρχικών Ταγμάτων 999» στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1941 - 1945. Μια ιστορική καταγραφή βασισμένη σε τεκμηριωμένη έρευνα, αρχειακό υλικό και προσωπικές μαρτυρίες.