Αφορούν το ΠΔ για απαγόρευση των διαδηλώσεων, την κατάσταση στους παιδικούς σταθμούς και την προστασία του πάρκου «Αντ. Τρίτσης». Θα συζητηθούν σε επόμενη συνεδρίαση
Πιο συγκεκριμένα, οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ:
-- Κατέθεσαν ψήφισμα ώστε το Περιφερειακό Συμβούλιο να καταδικάσει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος της τρικομματικής κυβέρνησης για την απαγόρευση των διαδηλώσεων και να απαιτήσει να αποσυρθεί, τονίζοντας ανάμεσα σε άλλα: «Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, υπέγραψε το σχετικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος το οποίο στάλθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Παρακάμπτει έτσι τη Βουλή στην οποία έχει πλειοψηφία, για να μη γίνει καμιά συζήτηση και αναδειχτεί ο αντιδραστικός χαρακτήρας του, για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά το δικαίωμα του "συνέρχεσθαι". Η κυβέρνηση αξιοποίησε για την ενέργειά της αυτή τα αιτήματα των μεγαλεμπόρων και μεγαλοξενοδόχων της Αθήνας, καθώς και τις ενέργειες του Δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη, οι οποίοι εδώ και καιρό πίεζαν προς μια τέτοια κατεύθυνση. Ολοι αυτοί έχουν την αυταπάτη ότι με τέτοια μέτρα θα σταματήσουν την πάλη των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους. Θέλουν να κρύψουν ότι η αντιλαϊκή πολιτική τους βγάζει τον κόσμο στους δρόμους και κλείνει τα μαγαζιά. Γι' αυτό χρησιμοποιούν την καταστολή, τον αυταρχισμό και τις απαγορεύσεις στην προσπάθειά τους να επιβάλουν την αντιλαϊκή πολιτική τους. Το λαϊκό κίνημα έχει την πείρα για να τους αντιμετωπίσει και να ανατρέψει αυτή την πολιτική».
-- Ακόμα, οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ κατέθεσαν αίτημα συζήτησης εκτός ημερησίας διάταξης για το ζήτημα των παιδικών σταθμών. Και θεωρούν «αναγκαίο το Περιφερειακό Συμβούλιο να διεκδικήσει: Αμεση κρατική επιχορήγηση στους δήμους για να αντιμετωπιστεί η σημερινή εκρηκτική κατάσταση. Δημόσιους - Δωρεάν - Σύγχρονους και Ασφαλείς Παιδικούς Σταθμούς με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, ποιότητα του φαγητού. Μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό με τον ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής και με ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα. Να μην κλείσει κανένας παιδικός και βρεφονηπιακός σταθμός. Να δημιουργηθούν νέοι, γιατί οι υπάρχοντες δεν επαρκούν. Να καλυφθεί το σύνολο των αιτήσεων και να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά Ελλήνων και μεταναστών στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μη γίνει καμιά απόλυση. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να καταργηθούν τα τροφεία. Γενναία χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό τώρα, αξιοποίηση και των κονδυλίων του ΕΣΠΑ γι' αυτό το σκοπό. Η Περιφέρεια Αττικής να εξετάσει όλες τις δυνατότητες για να συμβάλει και οικονομικά στη λειτουργία των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών».
-- Τέλος, κατέθεσαν αίτημα συζήτησης εκτός ημερησίας διάταξης για την κατάσταση στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης». Ξεκαθαρίζουν ότι «οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" θα συνεχίσουν τις προσπάθειες ώστε: Να προστατευθεί το Πάρκο από την εγκατάλειψη, να περιφρουρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του και η δωρεάν χρήση του από το λαό. Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων και να διατεθεί το αναγκαίο για τη συντήρηση και λειτουργία του προσωπικού. Εκτακτη επιχορήγηση ώστε να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση του Πάρκου, να καθαριστεί από τα ξερά χόρτα και να εξασφαλιστεί η πυροπροστασία του. Σε κάθε περίπτωση είναι απαράδεκτο η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ να στερούν το πάρκο από ηλεκτρικό ρεύμα και νερό. Πρόσληψη μόνιμων εργαζομένων με πλήρη δικαιώματα που θα μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες του πάρκου, σε όλα τα επίπεδα. Επαρκή, σταθερή και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να σταματήσει κάθε προσπάθεια εμπορευματοποίησης και επιχειρηματικής δραστηριότητας, με όποιον μανδύα και αν εμφανίζεται».
Για τη συμμετοχή των αγωνιστών/τριών, φίλων και απογόνων της Εθνικής Αντίστασης από την Αθήνα, τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ διοργανώνουν διήμερη εκδρομή, το Σαββατοκύριακο 15-16 Ιούνη. Καλούνται οι αγωνιστές, φίλοι και απόγονοι να δηλώσουν, έγκαιρα, συμμετοχή στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ (Μαυροματαίων 12 - Πεδίον του Αρεως) και στα τηλέφωνα: 210.8831.368 και 210.8222.952. Παράλληλα, καλούνται όλα τα παραρτήματα της χώρας να οργανώσουν τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση. Πούλμαν δρομολογεί και η ΤΟ Αρτας Φιλιππιάδας του ΚΚΕ με αναχώρηση την Κυριακή 8.30 το πρωί από τον «Κορασίδη». Για πληροφορίες στο τηλ. 2681.073.251.
Επίσης, η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Λάρισας συμμετέχει στην εκδήλωση στη Μεσούντα και καλεί όσους επιθυμούν να πάρουν μέρος να δηλώσουν συμμετοχή στα Γραφεία του Παραρτήματος και στο τηλέφωνο 2410.252.611 (ώρες: 9 π.μ. έως 12 μ.). Η αναχώρηση του λεωφορείου από πλατεία Εβραίων ώρα 6.30 π.μ. της Κυριακής 16/6.
Αποψη από την εκδήλωση στο Μνημείο |
Μιλώντας στην εκδήλωση της Κυριακής, από την ΤΟ Βόλου του ΚΚΕ, ο Β. Βλαχάκης, αναφέρθηκε στο θάρρος και στην κομμουνιστική αυταπάρνηση που διέκρινε τους εκτελεσμένους, οι οποίοι δε λύγισαν ούτε μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα. Οπως ο Κώστας Μαμουρίδης, 21 ετών, τελευταίος Γραμματέας της ΕΠΟΝ, που υπέκυψε στα βασανιστήρια ούτε κι όταν, οδηγώντας τον για εκτέλεση, του υποσχέθηκαν ότι θα του χάριζαν τη ζωή αν κατέδιδε τους συντρόφους του. Η 26χρονη Ελευθερία Μπελογιάννη, που θαρραλέα απέναντι από το εκτελεστικό απόσπασμα ζήτησε μια σφαίρα στο κούτελο. Η 21χρονη Εβραιοπούλα Χρυσούλα Φελούς που μαθαίνοντας ότι θα την οδηγήσουν στο απόσπασμα, ντύθηκε με τα καλά της ρούχα, σαν να πήγαινε σε γιορτή ή γάμο.
Χαιρετισμό απηύθηνε η Κατερίνα Δημουλά, εκ μέρους της ΚΝΕ που κάλεσε τους νέους «να ανταποκριθούμε και να συνεχίσουμε τις ηρωικές και επαναστατικές παραδόσεις του Κόμματός μας, του ΚΚΕ». Από το παράρτημα Μαγνησίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, χαιρέτισε ο Πολύβιος Γκέλης. Εγινε απαγγελία ποιημάτων και κατάθεση στεφανιών στο Μνημείο.
Το απόγευμα της προηγούμενης μέρας είχε γίνει ο ιστορικός περίπατος στις γειτονιές της Νέας Ιωνίας, στον οποίο συμμετείχαν δεκάδες νεολαίοι της ΚΝΕ, αλλά και μεγαλύτεροι.
Εκδήλωση με θέμα: «Οι λαογέννητοι θεσμοί στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1940, η πείρα για το Λαϊκό κίνημα» οργανώνει το «Μουσείο Αμπελακίων περιόδου 1940-1949».
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., στο χώρο του Μουσείου, στα Αμπελάκια της Λάρισας, θα μιλήσει ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Στα πλαίσια της εκδήλωσης, η Διοικούσα Επιτροπή και ο Σύλλογος «Φίλοι του Μουσείου Αμπελακίων περιόδου 1940-1949», θα δώσουν συνέντευξη Τύπου, αύριο Πέμπτη, στις 12.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Μετροπόλ», στη Λάρισα.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στην τούρκικη πρεσβεία πραγματοποιήθηκε χτες με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν. Η διαδήλωση έγινε με αφορμή την απαγωγή του Κούρδου πολιτικού πρόσφυγα Μπουλούτ Γιαϊλά από τις ελληνικές αρχές και την παράδοσή του στην Τουρκία.
Το Παράρτημα Χανίων ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ οργανώνει την Κυριακή 16 Ιούνη στις 7 μ.μ. εκδήλωση αφιερωμένη στην εξόντωση της κύριας δύναμης του προδοτικού τάγματος Ασφαλείας του Παπαγιαννάκη, συνεργάτη των Γερμανών, από δύναμη του μόνιμου και εφεδρικού ΕΛΑΣ στη θέση «Καλή αχλάδα» - Παλαιά Ρούματα (στη μέση της διαδρομής Κακόπετρο - Παλαιά Ρούματα) και καλεί τα μέλη, τους οπαδούς και φίλους της Αντίστασης να τιμήσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση (Σημειώνεται ότι τη μαρμάρινη πλάκα που είχε τοποθετηθεί σ' αυτή τη θέση, έσπασαν τα φασιστοειδή, απόγονοι των ταγματασφαλιτών, πέρυσι, το βράδυ το Χριστουγέννων).