ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κινδυνεύουν οι αρχαιότητες του Υμηττού

Με το νέο Προεδρικό Διάταγμα για τον Υμηττό, εκτός του περιβάλλοντος, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, κινδυνεύουν 10 σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι που εντάσσονται, ασαφώς, στη Ζώνη Α', επιτρέποντας παρεκκλίσεις και εξαιρέσεις που θίγουν την απόλυτη προστασία τους.

Στους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους που έχουν εντοπιστεί στον Υμηττό και για τους οποίους προτάθηκε οριοθέτηση και θεσμοθέτηση Ζώνης Α, αδόμητης, απόλυτης προστασίας συγκαταλέγονται:

1. Το Ιερό του Διός Σημείου στην κορυφή του Υμηττού.

2. Ο ναός του Διός Ομβρίου και του Απόλλωνος Προοψίου στον Προφήτη Ηλία Κορωπίου.

3. Το σπήλαιο του Νυμφολήπτου και το σπήλαιο του Λεονταρίου.

4. Διάσπαρτα χαράγματα και επιγραφές με πλήθος αρχαίων ονομάτων.

5. Τα λατομεία μαρμάρου, κυρίως στην περιοχή της Καισαριανής και στις ανατολικές πλαγιές.

6. Τα στρατόπεδα στην Ηλιούπολη και στο Κακό Ρέμμα.

7. Αγροικίες ύστερων κλασικών - ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων στις υπώρειές του, με γνωστότερη της Βάρης.

8. Υδρομαστευτικά υδραγωγεία, αποτελούμενα από υπόγειους αγωγούς ύψους έως και 2 μ. και φρέατα στα Γλυκά Νερά, στην Παιανία, στο Κορωπί.

9. Ο αρχαιολογικός χώρος των Λαμπρικών Κορωπίου, όπου εντοπίζεται ο αρχαίος δήμος των Λαμπτρών Υπένερθεν και μεγάλη βυζαντινή εγκατάσταση.

10. Ο αρχαιολογικός χώρος στις θέσεις Κίτσι, Θίτι, Χάβαρα και Μακρυά Πεύκα Κορωπίου, όπου εκτός από τα αρχιτεκτονικά και ταφικά κατάλοιπα του αρχαίου δήμου των Λαμπτρών Υπένερθεν, έχει ανασκαφεί προϊστορική ακρόπολη, ενώ στη θέση του ιερού της Αφροδίτης βρίσκεται σήμερα ο βυζαντινός ναός της Παναγίας της Μεσοσπορίτισσας. Εκκρεμεί η θεσμοθέτηση Ζώνης Α' αδόμητης, απολύτου προστασίας για την προϊστορική ακρόπολη.

Ο Σύλλογος ζητά «την άμεση προώθηση της διαδικασίας για τη θεσμοθέτηση των Ζωνών Α' αδόμητων, απολύτου προστασίας των αρχαιολογικών χώρων του Υμηττού, η οποία εκκρεμεί στην Κεντρική Υπηρεσία και την ενσωμάτωσή τους στο νέο ΠΔ προστασίας του Υμηττού, χωρίς καμιά παρέκκλιση ή εξαίρεση».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ
Εκθεση - «πανόραμα» πολύμορφης δημιουργίας

Εργο του Νίκου Στεφάνου
Εργο του Νίκου Στεφάνου
Στο συλλογικό πολιτιστικό μας υποσυνείδητο ο Γιάννης Τσαρούχης καταγράφεται ως σπουδαίος ζωγράφος. Ομως, το τεράστιο μέγεθος αυτού του πολύτροπου, πολύμορφου, ακάματου, παραγωγικότατου, μοναδικής πνευματικής και αισθητικής σοφίας εικαστικού δημιουργού, κι όμως σεμνότατου και αφιλοχρήματου βιοπαλαιστή της Τέχνης, μόνον τώρα μπορούν να διαπιστώσουν όλοι, χάρη στην (μεγαλύτερη από κάθε άλλη προηγούμενη για Ελληνα καλλιτέχνη διοργάνωση) έκθεση του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138) με τίτλο «Γιάννης Τσαρούχης (1910- 1989)». Μια έκθεση αναδρομή στο απείρου κάλλους, ερευνητικό και ανοιχτό προς όλα τα αισθητικά ρεύματα του 20ού αιώνα και τελικώς απολύτως προσωπικής και ελληνικής «ταυτότητας» έργο του. Επιμελήτρια της έκθεσης είναι η Νίκη Γρυπάρη (ανιψιά του ζωγράφου) και σχεδιάστριά της η σκηνογράφος Λιλή Πεζανού.

Η έκθεση, που συμπίπτει με τα 20 χρόνια από το θάνατό του και με τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, καθώς θα διαρκέσει μέχρι τις 14/3, περιλαμβάνει 680 έργα του, που ανήκουν σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό (λάδια, ακρυλικά, ακουαρέλες, σχέδια, κεραμική, ταπισερί, ζωγραφική σε «ταπεινά» χαρτιά, σε ξύλινες πόρτες, παράθυρα, διάφορες άλλες επιφάνειες και χαρτόκουτα, σπιρτόκουτα, καθώς και έργα του για το θέατρο). Κι επιπλέον ένα πρόσφατο, πολύτιμο απόκτημα του Μουσείου Μπενάκη, δωρεά των παιδιών του Κωνσταντίνου Δοξιάδη: Ενα πανέμορφο, μεγάλων διαστάσεων (3,765Χ2,02μ) ψηφιδωτό, που κοσμεί πλέον την είσοδο του κτιρίου της οδού Πειραιώς, το οποίο φιλοτέχνησε ο Τσαρούχης (1959-1960), μετά από παραγγελία του αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Δοξιάδη, με βοηθούς σπουδαστές της σχολής, για να τοποθετηθεί στο αίθριο της Σχολής Δοξιάδη. Η έκθεση οργανώθηκε με τη συνεργασία του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη και του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου, στο οποίο θα εκτεθεί το 2010 μέρος της έκθεσης. Την έκθεση πλαισιώνουν μεγάλος κατάλογος, με κείμενα των Αγγελου Δεληβοριά, Νίκης Γρυπάρη, Ευγένιου Μαθιόπουλου, Αλέκου Λεβίδη, Παναγή Βουρλούμη, Ελγκας Καββαδία, Χλόης Ομπολένσκι, φωτογραφίες, προβολή τεσσάρων κινηματογραφικών αφιερωματικών ταινιών (για τη ζωή, το έργο, την προσωπικότητα και τις αισθητικές απόψεις του Τσαρούχη), σκηνοθετημένων από τους Δημήτρη Βερνίκο, Λάκη Παπαστάθη, Νίκο Τριανταφυλλίδη, Φώτο Λαμπρινό, εκπαιδευτικά προγράμματα και πώληση αναμνηστικών αντικειμένων, εμπνευσμένων από έργα του Τσαρούχη.

Ο ζωγράφος - σκηνογράφος Νίκος Στεφάνου

Το ψηφιδωτό του Γιάννη Τσαρούχη που δωρήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη
Το ψηφιδωτό του Γιάννη Τσαρούχη που δωρήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη
Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του Μουσείου Μπενάκη, εκτός της έκθεσης του Γ. Τσαρούχη, παρουσιάστηκε και η αναδρομική έκθεση του σημαντικού, επίσης πολύ σεμνού, γι' αυτό και άγνωστου στο πλατύ κοινό ζωγράφου, αλλά γνωστού σκηνογράφου - ενδυματολόγου Νίκου Στεφάνου, ενός «μαγικού ζωγράφου, που ξεκίνησε τη δουλειά του μέσα από τα ρεύματα και τις παραδόσεις του Τσαρούχη και, που, όπως ο Τσαρούχης, μπόλιασε με τη ζωγραφική του το θέατρο», όπως επισήμανε ο διευθυντής του Μουσείου, Αγγελος Δεληβοριάς. Η έκθεση, που εγκαινιάστηκε χτες και θα λειτουργεί μέχρι τις 14/2, περιλαμβάνει ζωγραφική, σκηνικά, κοστούμια και σκηνικά αντικείμενα, σε επιμέλεια του ίδιου του καλλιτέχνη και του ομοτέχνου του Διονύση Φωτόπουλου, συνοδεύεται με ένα εκπληκτικά εντυπωσιακό και ογκώδη κατάλογο που αποτελεί δικαίωση του σεμνότατου καλλιτέχνη, σε επιμέλεια του Αλέξη Βερούκα και κείμενα των Ελένης Βακαλό, Αγγελου Δεληβοριά, Χάρη Καμπουρίδη, Ιριδας Κρητικού, Γιάννη Μιγάδη, Γιάννη Μόραλη, Γιώργου Μπαχά, Αλέξιου Σαββάκη, Βασίλη Σπεράντζα, Αθηνάς Σχινά, Αλέκου Φασιανού και του Ν. Στραφάνου.

Ο Νίκος Στεφάνου, γεννημένος στον Πειραιά (1933), από 17 ετών άρχισε να εργάζεται ως ζωγράφος σκηνικών στο ελεύθερο θέατρο, στο Εθνικό και στη Λυρική Σκηνή. Το 1960 με γαλλική υποτροφία πήγε στο Παρίσι όπου έκανε ελεύθερες σπουδές θεάτρου, ενώ στη Σχολή Καλών Τεχνών σπούδασε τη λιθογραφία. Επιστρέφοντας και μέχρι το 1970 ήταν υπεύθυνος του σχεδιασμού, της κατασκευής και ζωγραφικής εκτέλεσης των σκηνογραφιών στο Εθνικό Θέατρο και τη Λυρική Σκηνή. Επί πέντε χρόνια συνεργαζόταν και συστεγαζόταν σε κοινό ατελιέ με τους ζωγράφους Αλέκο Φασιανό και Βασίλη Σπεράντζα.

Αφιέρωμα στον Τσιτσάνη

«Αρχόντισσά μου μάγισσα...» τιτλοφορείται η μουσική παράσταση - αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη, που παρουσιάζει o Βασίλης Λέκκας, κάθε Δευτέρα - Τρίτη (9.15 μ.μ.), στο θέατρο «Ανεσις» (Κηφισίας 14, Αμπελόκηποι, 210.7707.227). Ο τραγουδιστής καταθέτει τη δική του ερμηνεία σε συγκλονιστικά τραγούδια του μεγάλου λαϊκού δημιουργού. Σκηνοθετική επιμέλεια Γιώργου Νινιού. Ο Βασίλης Λέκκας με την Φένια Παπαδόδημα στο τραγούδι ερμηνεύουν τραγούδια όπως: «Αρχόντισσά μου μάγισσα τρελή», «Συννεφιασμένη Κυριακή», «Αχάριστη», «Χωρίσαμε ένα δειλινό», «Απόκληρος», κλπ. Παίζουν οι μουσικοί: Αναστασόπουλος Γιώργος, Κουφού Αγγελική, Ανδρουλιδάκης Μανόλης, Ανέστης Αντώνης, Αυγερινός Αρης, Σαββίδης Στάθης.

Θεατρικά «Οπλα»

Το Εθνικό Θέατρο, στα πλαίσια του πειραματικού προγράμματός του «Group Hostel» παρουσιάζει στο «Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας» την παράσταση της ομάδας «Blitz», με τίτλο GUNS! GUNS! GUNS!». Πρόκειται για μια αφήγηση περί ιστορικών γεγονότων στη διάρκεια του 20ού αιώνα, και την αναρώτηση για το αν μπορεί να αλλάξει ο κόσμος. Ο άνθρωπος στέκεται έντρομος μπροστά στην κάννη της Ιστορίας και προσπαθεί επίμονα να την αντιμετωπίσει, να την ερμηνεύσει, να αντιδράσει.

Κείμενο - σκηνοθεσία: ομάδα «Blitz» (Γιώργος Βαλαής, Αγγελική Παπούλια, Χρήστος Πασσαλής), σκηνικά - κοστούμια Εύας Μανιδάκη, κίνηση Σταυρούλας Σιάμου, φωτισμοί Τάσου Παλαιορούτα, δραματουργία Νίκου Φλέσσα, Μαριαλένας Μαμαρέλη. Παίζουν: Γιώργος Βαλαής, Ιπποκράτης Δελβερούδης, Βαγγέλης Ζλαντίντση, Αγγελική Παπούλια, Χρήστος Πασσαλής, Σταυρούλα Σιάμου.

Την παράταση προθεσμίας υποβολής έργων για το διαγωνισμό σύνθεσης στη μνήμη Δημήτρη Δραγατάκη (αφορά συνθέτες ηλικίας έως 40 ετών) ανακοίνωσε η Ενωση Ελλήνων Μουσουργών (Δεινοκράτους 35, 10676 Αθήνα, 210-7256.607). Η νέα ημερομηνία υποβολής των έργων είναι η 28/2/2010 (σφραγίδα ταχυδρομείου).

Ο Νικήτας Βοστάνης παρουσιάζει τη μουσική παράσταση «Ενα τραγούδι απ' την Αλεξάνδρεια», σήμερα (22/12, 9.30μμ), στον «Ιανό» (Σταδίου 24). Τραγουδούν: Κώστας Μάντζιος, Αφεντούλα Ραζέλη, Βαγγέλης Δούβαλης. Guest: Λιζέττα Καλημέρη.

Το CD «Πρωινό Αστρο», σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και μελοποίηση του συνθέτη Σάκη Τσιλίκη, θα παρουσιαστεί στις 28 Δεκέμβρη (8μμ), στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» (Σταδίου 24). Τραγουδούν οι: Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Πέτρος Πανδής, Πάνος Κατσιμίχας, Αλέξανδρος Χατζής, Βαγγέλης Μαρκαντώνης, Βασίλης Παγώνης, Γιώργος Μιχαήλ και Γιάννης Παπαϊωάννου. Απαγγέλλουν η Δανάη Παπουτσή και ο Αλέξανδρος Κομπόγιωργας. Είσοδος ελεύθερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ