Πληθώρα αιτήσεων για ίδρυση νέων ιδιωτικών σχολείων σε διάφορες περιοχές της χώρας, υποβάλλονται συνεχώς και, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, αυτή τη στιγμή, έχουν υποβληθεί προς έγκριση 20 αιτήσεις για σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και 12 της Πρωτοβάθμιας. Τα υπό έγκριση νέα ιδιωτικά σχολεία θα προστεθούν στα πολλά άλλα τα οποία άνοιξαν στα τρία τελευταία χρόνια, δηλαδή στο διάστημα εφαρμογής της περιβόητης «εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης» της κυβέρνησης.
Οι νέες αιτήσεις για ίδρυση ιδιωτικών σχολείων καταγράφονται σε πόλεις της περιφέρειας και ιδιαιτέρως στη Θεσσαλονίκη, στα Τρίκαλα, στο Βόλο, στην Καρδίτσα, στην Πάτρα, στην Τρίπολη, στην Καλαμάτα, στην Κέρκυρα κ.α. Η ιδιωτική εκπαίδευση βλέπει ότι στην επαρχία υπάρχει «παρθένο έδαφος» σε σχέση με την «κορεσμένη» Αθήνα, γι' αυτό και στρέφει τώρα εκεί τις βλέψεις της.
«Οργασμός» ανάπτυξης της ιδιωτικής εκπαίδευσης παρατηρείται στη Θεσσαλία. Τα τρία τελευταία χρόνια ιδιαιτέρως, οι ιδιώτες, ωθούμενοι από την «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση», έκαναν «γιούρια» για να καταλάβουν το χώρο της εκπαίδευσης. Σ' αυτό το διάστημα άνοιξαν τρία νέα ιδιωτικά σχολεία στη Λάρισα, στα οποία μεταγράφηκαν εκατοντάδες μαθητές από δημόσια Γυμνάσια και Λύκεια. Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι είναι έτοιμο και μάλλον θα λειτουργήσει με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ένα τεράστιο ιδιωτικό εκπαιδευτικό συγκρότημα στα Τρίκαλα, δυναμικότητας 600 μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Και στην Καρδίτσα απλώνει τα «πλοκάμια» της η ιδιωτική εκπαίδευση, όπως και στο Βόλο, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιοκτήτες φροντιστηρίων κινούνται για την ίδρυση νέου ιδιωτικού Γυμνασίου.
Στη Μαγνησία η κατάσταση έχει και μια ιδιαιτερότητα, καθώς στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης δραστηριοποιείται επιχειρηματικά και η Εκκλησία. Αυτή η δραστηριότητα ξεκίνησε επί του τότε μητροπολίτη Δημητριάδος και νυν αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Χριστόδουλου και συνεχίζεται, με ακόμα μεγαλύτερο επιχειρηματικό ζήλο και πιο οργανωμένα, τώρα επί του διαδόχου του κ. Χριστόδουλου, νυν μητροπολίτη Δημητριάδος, κ. Ιγνατίου!
Στα πλαίσια αυτής της έντονης δραστηριότητας της τοπικής Εκκλησίας, ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 1995 το Δημοτικό Σχολείο του «Αγίου Ιωσήφ», στο οποίο τα δίδακτρα ανέρχονται σε 70.000 δραχμές το μήνα, ενώ η σίτιση και οι επιβλεπόμενες ώρες μελέτης των μαθητών χρεώνονται ξεχωριστά στους γονείς τους. Υπάρχει, επίσης, το Μορφωτικό και Εκπαιδευτικό Ιδρυμα «Αγιος Απόστολος ο Νέος», το οποίο λειτουργεί, από τον περσινό Σεπτέμβρη, με δυο τάξεις Γυμνασίου, ενώ από την προσεχή σχολική περίοδο θα λειτουργήσει και τρίτη τάξη και κάθε χρόνο θα προστίθεται και μια τάξη Λυκείου. Τα βασικά δίδακτρα γι' αυτό το σχολείο ανέρχονται στις 120.000 δραχμές το μήνα!
Το ότι η «γνώση» που «παράγεται» και «πουλιέται» στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι «φτηνή» αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι σχολάρχες «πουλούν 20άρια με την οκά» στους μαθητές των ιδιωτικών σχολείων! Σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, το 55% των μαθητών των ιδιωτικών σχολείων έχουν, κατά μέσο όρο, βαθμολογία πάνω από 19. Η υψηλή γενική βαθμολογία διαμορφώνεται με τα «20άρια» που «πέφτουν βροχή» στην προφορική βαθμολόγηση και με τα «20άρια» που δίνονται αφειδώς στα γραπτά των εξετάσεων που διεξάγονται εντός της σχολικής μονάδας! Οσον αφορά στις τελευταίες - όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο «Ρ» - σε αρκετά ιδιωτικά σχολεία γίνονται χωρίς να κρατούνται ούτε τα προσχήματα, αφού οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις επί των θεμάτων που τίθενται δίνονται εκ των προτέρων στους «εξεταζόμενους»! Μάλιστα, για να εξασφαλιστεί και ...νομικώς η αδιαφάνεια και η αναξιοκρατία, το υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην κατάργηση παλιότερου νόμου που πρόβλεπε και την παρουσία καθηγητών του Δημοσίου στη διεξαγωγή αυτών των εξετάσεων και την αντικατάστασή του με Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο αναφέρει ότι οι εξετάσεις θα διεξάγονται μόνο από τους καθηγητές των ίδιων των ιδιωτικών σχολείων. Κι έτσι «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει...».
Σ' αυτήν την απαράδεκτη και προκλητική απόφαση της κυβέρνησης αντιδρούν γονείς και καθηγητές μαθητών της δημόσιας εκπαίδευσης, υπογραμμίζοντας ότι «η παιδεία δεν είναι εμπόρευμα και προνόμιο των πλουσίων». Μάλιστα, στη Λάρισα έγινε, πριν λίγες μέρες, κινητοποίηση διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή γονέων και καθηγητών, ενώ όλοι οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των θεσσαλικών νομών προετοιμάζουν κινητοποιήσεις...
Κενό γράμμα αποδείχτηκε η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης με την οποία επιχείρησε να επιβάλει πλαφόν στο ύψος των αυξήσεων των διδάκτρων των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων όλων των βαθμίδων. Οπως προκύπτει από τον έλεγχο που διενήργησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου ήδη από το προηγούμενο φθινόπωρο, οι σχολάρχες των μεγαλύτερων ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων της χώρας, στα οποία φοιτά το 70% των μαθητών ιδιωτικών σχολείων, επέβαλαν αυξήσεις της τάξης του 4% - 7% την ώρα που η νομοθετική ρύθμιση προέβλεπε ανώτατο ποσοστό αυξήσεων για το 2000 - 2001 της τάξης του 2,5%.Την ίδια στιγμή οι σχολάρχες προτίθενται να προχωρήσουν σε αυξήσεις για τη νέα χρονιά της τάξης του 4% - 6%.
Σύμφωνα με την υφυπουργό Ανάπτυξης Μ. Αποστολάκη το υπουργείο έδωσε περιθώριο στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων να συμψηφίσουν τα επιπλέον του 2,5% ποσά που εισέπραξαν μέχρι την τελευταία δόση. Αυτό, όπως είπε η ίδια, ελέγχεται αυτές τις μέρες, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις σε όσους ιδιοκτήτες δεν το κάνουν. Να υπενθυμίσουμε, πάντως, ότι μέχρι σήμερα τέτοιες κυρώσεις -που είναι από 50.000 μέχρι 500.000 δρχ. ανά μαθητή- δεν έχουν επιβληθεί, παρόλο που τα τελευταία χρόνια είναι πάγια τακτική του υπουργείου η επιβολή πλαφόν στο ύψος των αυξήσεων των διδάκτρων, προκειμένου να συγκρατήσει τον πληθωρισμό. Πάγια τακτική, επίσης, είναι και το να αγνοούν ως ένα βαθμό οι σχολάρχες αυτές τις νομοθετικές ρυθμίσεις.
Επίσης, θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι στα περισσότερα σχολεία τα δίδακτρα μέχρι το Μάη έχουν εξοφληθεί και αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται οι εγγραφές για την επόμενη σχολική χρονιά με ταυτόχρονη καταβολή της πρώτης δόσης του επόμενου χρόνου.
Για τις αυξήσεις του 2001 - 2002 η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης επισήμως τηρεί στάση «ήξεις - αφήξεις» δηλώνοντας ότι δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο, δηλαδή ούτε αυτό της επιβολής πλαφόν. Για το θέμα θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα επαφές με τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων όλων των βαθμίδων.
Κοντά στο 20% ανέρχεται το ποσοστό των μαθητών αγροτικών περιοχών του Νομού Τρικάλων που εγκαταλείπουν το Γυμνάσιο, σύμφωνα με εμπειρική έρευνα του Οργανισμού Επαγγελματικής Κατάρτισης και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, ενώ, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, στις αστικές περιοχές του νομού το ποσοστό είναι 7,8% και στις ημιαστικές 13,8%. Συνολικά το ποσό διαρροής στο Νομό των Τρικάλων φτάνει στο 11,7%.
Βεβαίως, οι λόγοι που ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς αναγκάζονται να εγκαταλείπουν το Γυμνάσιο είναι πολλοί - και η απόσταση του γυμνασίου από τον τόπο κατοικίας είναι μια από τις αιτίες, όπως αναφέρεται στην έρευνα, χωρίς, όμως, να είναι η βασική - και προπάντων οικονομικοί. Σήμερα η παρεχόμενη δημόσια εκπαίδευση είναι πολύ ακριβή - αν και οι κυβερνώντες εξακολουθούν να μιλούν για δωρεάν παιδεία - καθώς ο γονιός είναι υποχρεωμένος να πληρώνει πολλά χρήματα και για το σχολείο, αλλά και για το φροντιστήριο των παιδιών του. Οπως είναι φυσιολογικό, σ' αυτά τα αυξημένα έξοδα δεν μπορούν ν' ανταποκριθούν ιδιαιτέρως οι γονείς των αγροτόπαιδων, οι οποίοι έχουν μειωμένο εισόδημα εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής που εφαρμόζεται και η οποία τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα από τη γη τους. Ούτε λόγος, φυσικά, να πάνε σε ιδιωτικό σχολείο τα παιδιά της μικρομεσαίας αγροτιάς. Πού να βρει ένας φτωχός αγρότης ενάμισι εκατομμύριο για να πληρώσει τα χρονιάτικα δίδακτρα ενός μαθητή σε ιδιωτικό σχολείο, όταν αυτά τα χρήματα αντιστοιχούν στο συνολικό χρονιάτικο εισόδημα ενός «μέσου» αγρότη των Τρικάλων;
Η αναγκαστική εγκατάλειψη του σχολείου από παιδιά αγροτικών περιοχών αναδεικνύει την ταξικότητα του εκπαιδευτικού συστήματος στη χώρα μας, που λαμβάνει ακόμα πιο σκληρή μορφή με την εφαρμογή της τελευταίας «εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης» της κυβέρνησης.
Την περίοδο αυτή, δηλαδή λίγες μέρες πριν κλείσουν τα σχολεία και αρχίσει ο κύκλος των εξετάσεων, επέλεξαν γονείς, καθηγητές και μαθητές των ΤΕΕ Θεσσαλονίκης, προκειμένου να υπενθυμίσουν τα άλυτα ακόμη και διαρκώς ογκούμενα προβλήματα που υπάρχουν στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση. Αυτή την περίοδο, όπως εξήγησαν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα που έχει συσταθεί για την αναβάθμιση της ΤΕΕ, καθορίζονται οι χρηματοδοτήσεις για την επόμενη χρονιά, οι ειδικότητες που θα λειτουργήσουν, οι ανάγκες σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή. Ετσι θεώρησαν σκόπιμο να αναδείξουν το πρόβλημα, ελπίζοντας πως τον επόμενο Σεπτέμβρη η εκπαιδευτική διαδικασία θα ξεκινήσει ομαλά. Διαφορετικά προειδοποιούν με δυναμικές και μαζικές αντιδράσεις.
Οπως κατήγγειλαν μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς, τελειώνει η χρονιά και ακόμη δεν έχουν έρθει τα μισά βιβλία ειδικοτήτων (π.χ. βοηθών φαρμακείων, ψυκτικών, κλπ.) ενώ μόλις πριν 20 μέρες μοιράστηκε στη μορφή σημειώσεων μάθημα ειδικότητας, το οποίο θα εξεταστεί στις πανελλαδικές εξετάσεις. Τα εργαστήρια υπολειτουργούν λόγω έλλειψης υλικοτεχνικής υποδομής. Οι καθηγητές, στην πλειοψηφία τους ωρομίσθιοι εκτός του ότι δεν επαρκούν, είναι απλήρωτοι από το Γενάρη. Τα μαθήματα γίνονται σε δύο και τρεις κύκλους, και τα προβλήματα δεν έχουν τέλος.
Συνολικά στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν 32 ΤΕΕ στα οποία φοιτούν περίπου 20.000 μαθητές. Και όλοι αυτοί, που τελειώνοντας ελπίζουν να εξασφαλίσουν μια άδεια άσκησης επαγγέλματος, γνωρίζουν εκ των προτέρων πως τα επαγγελματικά τους δικαιώματα δεν κατοχυρώνονται για τις περισσότερες ειδικότητες. Μάλιστα, η Μ. Ιωαννίδου, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Θεσσαλονίκης, αποκάλυψε τον πραγματικό στόχο υποβάθμισης της τεχνολογικής εκπαίδευσης, σημειώνοντας πως για την εξασφάλιση άδειας επαγγέλματος απαιτείται πρακτική άσκηση των μαθητών για 2,5 χρόνια (700 ένσημα). Και όπως προκύπτει από αυτό, οι χιλιάδες μαθητές των ΤΕΕ αποτελούν το φθηνό - ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό που επιζητούν οι εργοδότες.
«Ζητούμε αναβάθμιση της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και ισότιμη ένταξή τους στη λυκειακή βαθμίδα», είπε παρουσιάζοντας με μια φράση την ουσία των διεκδικήσεων της Επιτροπής Αγώνα η Μ. Παπαγεωργίου, εκπαιδευτικός στο 10ο ΤΕΕ και μέλος του ΔΣ της Α` ΕΛΜΕ.
Νέα πορεία στους δρόμους του Βόλου πραγματοποίησαν χτες μαθητές και γονείς της Αλόννησου, διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση του εξεταστικού κέντρου διενέργειας των πανελλαδικών εξετάσεων της Β' και Γ' Λυκείου, που υπήρχε στο νησί. Η πορεία, στην οποία συμμετείχε και η Δημοτική Αρχή Αλόννησου, ξεκίνησε από το λιμάνι του Βόλου και κατέληξε στο γραφείο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Μαγνησίας, όπου οι μαθητές και οι γονείς προχώρησαν σε κατάληψη του κτιρίου. Στη συνέχεια αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον προϊστάμενο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θ. Καρακάνη και αμέσως μετά με τον προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Γ. Λαΐνα, από τους οποίους απαίτησε να λειτουργήσει το εξεταστικό κέντρο στο νησί.
Οι μαθητές και οι γονείς της Αλόννησου, που συνεχίζουν την κατάληψη των σχολείων του νησιού, δηλώνουν αποφασισμένοι να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι την τελική δικαίωση, καθώς με την απόφαση κατάργησης του εξεταστικού κέντρου οι μαθητές θ' αναγκαστούν να δώσουν εξετάσεις στη Σκόπελο, κάνοντας όλες τις μέρες, που θα διενεργηθούν, δρομολόγια μίας και δύο ωρών και αυτό αν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, καθώς υπάρχει και το ενδεχόμενο απαγόρευσης του απόπλου.
Στο νομό Μαγνησίας καταργήθηκαν συνολικά επτά εξεταστικά κέντρα, ύστερα από απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Εξετάσεων, που ελήφθη με βάση σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας.