ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ
Ξεκινούν προετοιμασίες για τους νέους αγώνες!
  • Πραγματοποιούνται συσκέψεις αγροτικών συλλόγων και Ομοσπονδιών και θ' ακολουθήσουν ενημερωτικές συγκεντρώσεις στα χωριά και στις επαρχίες
  • Β. Μπούτας: Στόχος μας, ένα δημοκρατικό αγροτικό κίνημα, πιο μαζικό, πιο δυναμικό, καλύτερα οργανωμένο και συντονισμένο, πιο αποτελεσματικό στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι όσοι θέλουν να εκδηλώσουν την αγωνιστική αντίθεσή τους στην αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις

Οταν οι συνεπείς αγροτοσυνδικαλιστές λένε ότι ο αγώνας της αγροτιάς θα συνεχιστεί και υπόσχονται πως θα κάνουν ό,τι μπορούν για να συνεχιστεί με καλύτερες προϋποθέσεις επιτυχίας του, δε μένουν στα λόγια, αλλά ρίχνονται στη μάχη να κάνουν τα λόγια πράξη.

Με το κλείσιμο, λοιπόν, του κύκλου της πρόσφατης κινητοποίησης τα στελέχη του συνεπούς αγωνιστικού αγροτικού κινήματος ξεκινούν μια νέα προσπάθεια για την ενημέρωση του αγροτικού κόσμου και την προετοιμασία των νέων κινητοποιήσεων που έρχονται.

Η ενημέρωση αφορά μεν και στον απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας του αγροτικού κινήματος - στα πλαίσια αυτά θα γίνουν συζητήσεις και για το πώς, από ποιους και γιατί υπονομεύτηκε η πρόσφατη κινητοποίηση - αλλά, κυρίως, αφορά στο από δω και πέρα, δηλαδή για το πώς και με ποιους θα συνεχιστεί πιο αποτελεσματικά ο αγώνας της αγροτιάς για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Δε στέκονται, όμως, μόνο στην ενημέρωση, αλλά, ταυτόχρονα, θα συζητηθούν και το πώς θα προετοιμαστούν καλύτερα οι νέες κινητοποιήσεις, διότι είναι σίγουρο πως ο αγώνας θα συνεχιστεί, αφού τα άλυτα προβλήματα του αγροτικού κόσμου συνεχώς οξύνονται και πολλαπλασιάζονται.

Ολα αυτά θα συζητηθούν και θα ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις, κάτ' αρχήν σε συσκέψεις αγροτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, που προγραμματίζονται και στη συνέχεια σε ανοιχτές ενημερωτικές συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιούνται στα χωριά και στις επαρχίες. Ηδη, χτες βράδυ, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση εκπροσώπων των αγροτικών συλλόγων που ανήκουν στην Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας κι ανάλογες συνεδριάσεις προγραμματίζουν, για την ερχόμενη Δευτέρα, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη».

Κίνημα πιο μαζικό, πιο αποτελεσματικό

Τα διευρυνόμενα προβλήματα και το απειλούμενο ξεκλήρισμα οδήγησε πριν λίγες μέρες και θα οδηγεί και στο μέλλον τους αγρότες ολόκληρης της χώρας στους δρόμους του πραγματικού αγώνα

Eurokinissi

Τα διευρυνόμενα προβλήματα και το απειλούμενο ξεκλήρισμα οδήγησε πριν λίγες μέρες και θα οδηγεί και στο μέλλον τους αγρότες ολόκληρης της χώρας στους δρόμους του πραγματικού αγώνα
Συνεπείς αγροτοσυνδικαλιστές επισημαίνουν ότι η πάλη κατά της πολιτικής ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς θα δυναμώσει στο επόμενο διάστημα, καθώς όσο περνάει ο καιρός τόσο πιο καθαρά φαίνονται οι επιπτώσεις των μέτρων που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες - με τη συνυπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης και την ουσιαστική συμφωνία της ΝΔ, η οποία στηρίζει την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ - στο σύνολο των ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Και όπως τονίζει, μιλώντας στο «Ρ», ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, «ο αγώνας μας θα ενταθεί και θα γίνει πιο αποτελεσματικός, καθώς στην αγωνιστική πορεία μας θ' αξιοποιήσουμε και την πολύτιμη πείρα που αποκτήσαμε στη διάρκεια της πολύμορφης και μακρόχρονης πάλης μας, αλλά και την αρνητική εμπειρία μας από την πρόσφατη κινητοποίηση. Στόχος μας είναι ένα δημοκρατικό αγροτικό κίνημα, πιο μαζικό, πιο δυναμικό, καλύτερα οργανωμένο και συντονισμένο και πιο αποτελεσματικό, στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι όσοι θέλουν να εκδηλώσουν την αγωνιστική αντίθεσή τους στην αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις.»

Οχι σε «αγώνες σικέ»

Το γεγονός ότι η πρόσφατη αγροτική κινητοποίηση δεν έφερε τα αποτελέσματα που κάποιοι περίμεναν - ας όψεται γι' αυτό η αδιαλλαξία της κυβέρνησης που στηρίχτηκε και στην υπονόμευση της αποτελεσματικότητας του αγώνα που επιχείρησε και, εν πολλοίς, πέτυχε η ΝΔ - μπορεί να στενοχώρησε, αλλά δεν απέλπισε τους αγωνιστές της αγροτιάς. Οχι μόνο γιατί πιστεύουν πως «κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος» - κι αυτή η κινητοποίηση είχε κέρδη, τα οποία θα ήταν περισσότερα και πιο σημαντικά, αν δεν «τέλειωνε» όπως τέλειωσε - αλλά και γιατί γνωρίζουν πως, για να πετύχουν το στόχο τους, πρέπει και να έχουν επιμονή και υπομονή στο σκληρό και μακρόχρονο αγώνα τους.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι πραγματικοί αγωνιστές της αγροτιάς δεν είναι διατεθειμένοι να συμμετάσχουν σε «αγώνες» με ασαφές περιεχόμενο, θολή προοπτική κι αναποτελεσματικές μορφές πάλης. Διότι θεωρούν «σικέ» αυτούς τους αγώνες, αφού δε φέρνουν θετικά αποτελέσματα για τους μικρομεσαίους αγρότες και εξυπηρετούν την κυβέρνηση, η αντιαγροτική πολιτική της οποίας μένει στο απυρόβλητο και τη ΝΔ, η οποία επιχειρεί να «πατήσει» στις πλάτες ενός «θορυβώδους», αλλά ακίνδυνου αγροτικού κινήματος για να αναρριχηθεί στην κυβερνητική εξουσία.

Δεν είναι, δηλαδή, διατεθειμένοι να πάνε σε «αγώνες» που θα σταματάνε ξαφνικά και περίεργα «στη μέση», δίνοντας τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να πανηγυρίζει μια «εύκολη νίκη» και να εντείνει την επίθεσή της σε βάρος των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και παρέχοντας την ευκαιρία στη ΝΔ να εμφανίζεται ως «σοβαρή και ήπια αντιπολίτευση κι επομένως ευπρόσδεκτη μελλοντική κυβέρνηση», όπως επισήμανε με δηλώσεις του και ο επίτιμος πρόεδρός της.

Και με την ευκαιρία να θέσουμε το ερώτημα: Ενόσω τα τρακτέρ βρίσκονταν στους δρόμους κι αν εφαρμόζονταν οι αποφάσεις για κλιμάκωση της κινητοποίησης και «σκλήρυνση» των μπλόκων, θα τολμούσε ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς, να εξαγγείλει και νέα παράταση, για τα τέλη Απρίλη, της ανακοίνωσης για την τελική τιμή του βαμβακιού, αφήνοντας απλήρωτους για άλλους δυόμισι μήνες χιλιάδες βαμβακοπαραγωγούς, οι οποίοι κρατούνται «όμηροι» της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης;

Την απάντηση στο ανωτέρω ερώτημα ας επιχειρήσουν να δώσουν εκείνοι από τους αγροτοσυνδικαλιστές που συμμετείχαν - είτε εν γνώσει τους, είτε λόγω αφέλειας - στην υπονομευτική δραστηριότητα που εκδήλωσε η ΝΔ κατά την πρόσφατη αγροτική κινητοποίηση, ή, εν πάση περιπτώσει, που, ενώ γνώριζαν και καταλάβαιναν, δεν αντέδρασαν. Μια απάντηση επ' αυτού, θα είχε περισσότερο ενδιαφέρον και αξία από τη «φασαρία» που κάνουν «διαρρηγνύοντας τα ιμάτιά τους» ότι «δεν είχαν ιδέα για το φόνο» και αδίκως κατηγορούνται, ζητώντας από τους συνεπείς συναδέλφους τους «δηλώσεις αποκήρυξης» του «Ριζοσπάστη» κι αναζητώντας αλλού φταίχτες και ριψάσπιδες...


Π. Ρ.

ΒΑΜΒΑΚΙ
«Αδιόρθωτη» η κυβέρνηση

Ο υπουργός Γεωργίας ξαναείπε στη Βουλή ότι θα επιδοτηθούν μόνο 1.146.000 τόνοι

Να κοροϊδέψει κατάμουτρα τους βαμβακοπαραγωγούς επιχείρησε, για άλλη μια φορά, ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς, κάνοντας μια ενημέρωση - παρωδία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ο Γ. Δρυς, με τα λεγόμενά του και με ένα σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, επιχείρησε να συγκαλύψει τα ασυγκάλυπτα και να «συντηρήσει» την εικονική πραγματικότητα, που εδώ και δέκα μήνες επιχειρεί με κάθε τρόπο να επιβάλει η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της.

Τα «κιτάπια» που άνοιξε στη Βουλή ο Γ. Δρυς δεν είχαν επί της ουσίας τίποτε καινούριο να δείξουν. Απλώς, αποκαλύφτηκαν και μερικές ακόμα λεπτομέρειες του σκηνικού κοροϊδίας που έχει στήσει η κυβέρνηση. Και αυτό που φάνηκε ξανά είναι ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να επιδοτήσει μια ποσότητα βαμβακιού από 1.146.000 τόνους και κάτω, αφήνοντας εκτός επιδότησης περίπου 200.000 τόνους υπαρκτού βαμβακιού. Ο Γ. Δρυς, μάλιστα, έδωσε και πίνακες για το πώς μειώνεται η ελάχιστη τιμή και πώς αυξάνεται η ποινή συνυπευθυνότητας, αν η παραγωγή ξεπεράσει το 1.146.000 τόνους. Απέφυγε, όμως, να εξηγήσει, γιατί συμβαίνει αυτό και ποια κυβέρνηση ψήφισε το σχετικό κοινοτικό κανονισμό για το βαμβάκι πέρσι τον Απρίλη στην ΕΕ. Ομως, στην προσπάθειά του να δημιουργήσει εντυπώσεις κατά τη βόλεψη την κυβέρνησης, αναπόφευκτα αποκάλυψε τι σόι έκτρωμα ψηφίστηκε πέρσι στο Λουξεμβούργο. Αλλά πάλι δεν εξήγησε στους βαμβακοπαραγωγούς, γιατί πέρσι η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της εμφάνισαν ως μεγάλη επιτυχία την ψήφιση του νέου κανονισμού για το βαμβάκι.

Ο Γ. Δρυς, σαν να μην τρέχει τίποτα, επανέλαβε το παραμύθι της εξασφάλισης των μέγιστων εισροών από την ΕΕ, αλλά και οι ίδιοι οι πίνακές του τον διαψεύδουν. Και τι ξαναείπε, με λίγα λόγια, στους βαμβακοπαραγωγούς; Δεχτείτε να μην επιδοτηθεί ολόκληρη η παραγωγή σας, για να πάρετε την τιμή που πήρατε και πέρσι. Δε λογάριασε, όμως, την απώλεια εισοδήματος από αυτήν την προτροπή, που στην πράξη γίνεται εξαναγκαστική επιβολή. Και δεν απάντησε στο ερώτημα, γιατί φταίνε οι βαμβακοπαραγωγοί και γιατί πρέπει να μειώσουν την παραγωγή τους. Και ούτε εξήγησε γιατί με μια παραγωγή 3.343.819 τόνων, η ελάχιστη τιμή γίνεται 109,8 δραχμές το κιλό και θα πρέπει να επιστραφούν πίσω 82 δραχμές το κιλό, από την προκαταβολή της επιδότησης. Κι αυτή η «σφαγή», που ψηφίστηκε σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών, είναι που επιχειρείται να συγκαλυφτεί από την κυβέρνηση με κάθε αθέμιτο μέσο.

Ο υπουργός Γεωργίας βέβαια, για λόγους δημιουργίας εντυπώσεων, επιχείρησε να τεκμηριώσει και προχτές στη Βουλή, γιατί συμφέρει τους βαμβακοπαραγωγούς να δηλωθεί μια ποσότητα 1.146.787 τόνων. Με βάση τα λεγόμενα και τους πίνακες του Γ. Δρυ, η ποσότητα αυτή με την προσαρμογή βάρους γίνεται 1.181.190 τόνοι και βγάζει με τον ισχύοντα κανονισμό ελάχιστη τιμή 240,6 δραχμές το κιλό. Δεν είπε, όμως, ο υπουργός ότι με τον προηγούμενο κανονισμό για την τελική παραγωγή του 2000, που ήταν 1.275.000 τόνοι, η τελική ελάχιστη τιμή ήταν 251 δραχμές!

Η πρεμούρα του Γ. Δρυ περιορίστηκε προφανώς στο να εμφανίσει μια «εικονική» παραγωγή μαζί με την προσαρμογή βάρους στο 1.181.000 τόνους. Κι αυτό, για να διαλαλήσει μια πλασματική μέση τιμή 276 δραχμές, την οποία, κάνοντας και μια αυθαίρετη πρόθεση της επιστροφής του ΦΠΑ 24 δραχμές το κιλό, την εμφάνισε 300 δραχμές το κιλό. Οσο για την τιμή των υπολοίπων 200.000 τόνων που βγαίνουν εκτός επιδότησης, αυτό για τον Γ. Δρυ αποτελεί προφανώς ψιλά γράμματα... Τους βάφτισε με το «έτσι θέλω» «παράνομους» και νόμισε πως ξεμπέρδεψε!

Στο βρόντο... οι ενστάσεις

Επιβεβαιώθηκε και στη Βουλή ότι 200.000 τόνοι βαμβακιού δε θα γίνουν αποδεκτοί από το υπουργείο Γεωργίας και τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Αλλο ένα μεγάλο κυβερνητικό «παραμύθι», αυτό της εξέτασης των δεκάδων χιλιάδων ενστάσεων, που εξαναγκάστηκαν να κάνουν οι βαμβακοπαραγωγοί, αποκαλύφτηκε προχτές στη Βουλή, με βάση τα λεγόμενα του υπουργού Γεωργίας Γ. Δρυ.

Οσοι βαμβακοπαραγωγοί ευελπιστούν ότι θα εξεταστούν και θα δικαιωθούν οι ενστάσεις τους, μάλλον θα πρέπει να το ξεχάσουν. Ο υπουργός Γεωργίας έκανε πιο σαφές τι εννοεί η κυβέρνηση ηρτημένη παραγωγή: Το βαμβάκι που δίνει την επιδιωκόμενη για την κυβέρνηση παραγωγή μέχρι 1.146.000 τόνους. Βέβαια, η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας έλεγε μέχρι πρόσφατα, ότι πρέπει να εξεταστούν πρώτα οι ενστάσεις, για να ανακοινωθεί η τελική παραγωγή. Κι αρχικά είχε ειπωθεί ότι οι ενστάσεις θα εξετάζονταν μέχρι τέλος Γενάρη και μετά μέχρι τέλος Φλεβάρη. Τώρα φαίνεται ότι δε θα εξεταστούν στο σύνολό τους και το χειρότερο είναι πως δεκάδες χιλιάδες από αυτές, δε θα δικαιωθούν καν. Και το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι ενώ γίνονται και θα γίνουν όλα αυτά, ο υπουργός Γεωργίας δήλωσε προχτές, δίνοντας παράταση στην κοροϊδία, πως κατά το τέλος Απρίλη θα σταλούν τα στοιχεία στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ και τότε θα ξεκαθαρίσει η υπόθεση της τιμής...

Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα που εμφάνισε προχτές στη Βουλή ο Γ. Δρυς, υπέβαλαν ενστάσεις 76.032 βαμβακοπαραγωγοί. Από τις ενστάσεις αυτές εξετάστηκαν όπως αναφέρθηκε 9.964 περιπτώσεις και έγινε αποδεκτή μια ποσότητα 17.494 τόνων. Πρόκειται για την ποσότητα που διαλαλεί εδώ και ένα μήνα περίπου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας και η οποία προστίθεται στην ποσότητα του 1.077.718 τόνων που φέρεται να μπήκαν ως επιλέξιμοι στα εκκοκκιστήρια μέχρι 31 Γενάρη 2002 και βγάζει το άθροισμα του 1.095.212 τόνων, που εμφανίζεται αυθαίρετα ως παραδοθείσα ηρτημένη παραγωγή. Βέβαια, ο Γ. Δρυς δε διευκρίνισε ούτε και στη Βουλή πώς είναι δυνατόν πέρσι το Μάη να επιβλήθηκαν διοικητικά μέτρα περιορισμού στα 3.937.000 στρέμματα και να δηλώθηκαν στη συνέχεια στο ΟΣΔΕ 3.805.000 στρέμματα και κάτι ψιλά... Ούτε επίσης, πώς γίνεται τον περασμένο Νοέμβρη τα 3.805.000 στρέμματα να έδιναν παραγωγή 1.146.787 τόνους και τώρα να δίνουν μαζί με τις ενστάσεις που εξετάστηκαν 1.095.212 τόνους;

Το θέμα είναι ότι στο ενημερωτικό σημείωμα το Γ. Δρυ αναφέρεται πως 248.607 τόνοι παραμένουν σε εκκρεμότητα, λόγω υπέρβασης της ηρτημένης παραγωγής. Δηλαδή δε δικαιούνται επιδότησης. Η παραπάνω ποσότητα αντιστοιχεί σε 66.686 ενστάσεις, από τις οποίες στο ίδιο σημείωμα αναφέρεται πως θα γίνει αποδεκτή μια ποσότητα που δε θα ξεπερνάει τους 52.000 τόνους! Αν η ποσότητα των 52.000 τόνων προστεθεί στους 1.095.000 τόνους που αναγνωρίζει ως υπάρχουσα παραγωγή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, τότε φαίνεται καθαρά πού το πάει το υπουργείο Γεωργίας...

«Ναυαγοσώστης»...

Ευαισθητοποιήθηκε χτες για τα αγροτικά ο υπουργός... Εμπορικής Ναυτιλίας! Ο Γ. Ανωμερίτης έτεινε... ανακοίνωση βοηθείας στο διάδοχό του υπουργό Γεωργίας Γ. Δρυ, για το θέμα της επιβολής καταλογισμών (προστίμων) από την ΕΕ ύψους 155 δισ. δραχμών.

Το ότι άλλο υπουργείο βγάζει ανακοίνωση για λογαριασμό άλλου υπουργείου, είναι ως είθισται κάτι το πρωτόγνωρο, αλλά αυτό τελικά αποτελεί λεπτομέρεια, μια και η ουσία είναι ότι ο Γ. Ανωμερίτης επιχείρησε και πάλι να θολώσει τα νερά...

Δε γνωρίζουμε αν ο τωρινός «καπετάνιος» του υπουργείου Γεωργίας ζήτησε βοήθεια για το πώς θα κάνει «μανούβρες» κοροϊδίας των αγροτών, αλλά ο «πολύπειρος» σε κάτι τέτοια Ανωμερίτης, μάλλον ξαναπογοήτευσε με τη χτεσινή ανακοίνωσή του. Ισως αν βγάλει μια ανακοίνωση για το βαμβάκι, να τα καταφέρει καλύτερα...

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ
Βγαίνουν κανονικά στο «σφυρί»

Επαναβεβαιώθηκε χτες βράδυ σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, η προδιαγεγραμμένη κυβερνητική απόφαση για ιδιωτικοποίηση των συνεταιριστικών βιομηχανιών που ελέγχει η ΑΤΕ. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ο υπουργός Ν. Χριστοδουλάκης και ο υφυπουργός Γ. Φλωρίδης και από το Γεωργίας ο υπουργός Γ. Δρυς και ο υφυπουργός Βαγ. Αργύρης.

Οπως έγινε γνωστό στη διάρκεια της σύσκεψης, συμφωνήθηκε να προχωρήσει το ξεπούλημα των συνεταιριστικών βιομηχανιών (Δωδώνη, ΣΕΚΑΠ, ΕΛΒΙΖ, Ροδόπη, ΑΓΝΟ και Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης), με βάση τις σχετικές κυβερνητικές εξαγγελίες και σχεδιασμούς. Ως πρόφαση εξαπάτησης των αγροτοκτηνοτρόφων, θα χρησιμοποιηθεί το «επιχείρημα» ότι τον πρώτο λόγο στην αγορά μετοχών θα έχουν οι συνεταιρισμοί.

Προφανώς δεν τους απασχόλησε το γεγονός από πού θα βρουν λεφτά οι συνεταιρισμοί και οι αγρότες, να αγοράσουν κάτι που τους ανήκει, μιας και η ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ τούς έχει εξουθενώσει οικονομικά. Αντιθέτως, δε συμβαίνει το ίδιο με τους επίδοξους «μνηστήρες» μεγαλοεπιχειρηματίες. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι «μεσοβέζικες» λύσεις του τύπου να συσταθούν εταιρίες συμμετόχων, όπως προβάλλει στην περίπτωση της Δωδώνης ο Βαγ. Αργύρης και να έχουν τον πρώτο λόγο στην αγορά των προς πώληση μετοχών, είναι σίγουρο ότι αποτελεί μεγάλη απάτη και ανοίγει το δρόμο της ιδιωτικοποίησης από την πίσω πόρτα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ