ΜΑΔΡΙΤΗ.- Στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών και εγκληματικών ερευνών των ΗΠΑ δραστηριοποιούνται ήδη από καιρό στις στρατιωτικές βάσεις Ρότα και Μορόν στη Νότια Ισπανία αναφέρει προχτεσινό εκτενές ρεπορτάζ της ισπανικής εφημερίδας «ΕΛ ΠΑΪΣ».
Η δράση των αμερικανικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών και εγκληματικών ερευνών στην Ισπανία σε βάρος Ισπανών, αλλά και υπηκόων τρίτων χωρών που ζουν στη συγκεκριμένη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου, προβλέπεται από το άρθρο 12 της - υπογραφείσας - νέας Αμυντικής Συμφωνίας ανάμεσα σε Μαδρίτη και Ουάσιγκτον. Η «ΕΛ ΠΑΪΣ» υπογραμμίζει ότι μόλις αυτές τις μέρες οι Ισπανοί υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας επρόκειτο να δώσουν εξηγήσεις στο Εθνικό Κοινοβούλιο για το άρθρο 12 της παραπάνω συμφωνίας, το οποίο επιτρέπει στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών και εγκληματικών ερευνών «να διαθέτουν προσωπικό στην Ισπανία, για να πραγματοποιούν, σε συνεργασία με τα ισπανικά Σώματα Ασφαλείας και τις υπηρεσίες πληροφοριών, έρευνες για θέματα κοινού ενδιαφέροντος που αφορούν το προσωπικό και τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ισπανία».
Σε σχόλιό της, η εφημερίδα επισημαίνει τη θύελλα αντιδράσεων που προκαλεί η νέα διμερής Αμυντική Συμφωνία, γιατί ακόμη και... θεωρητικά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα νομιμοποιούνται να εξετάζουν και να παρακολουθούν Ισπανούς ή και πολίτες τρίτων χωρών. Από την πλευρά του ο αρχηγός του κόμματος της «Ενωμένης Αριστεράς» Γκασπάρ Γιαμαθάρες δήλωσε προχτές ότι η άδεια γι' αυτού του τύπου έρευνες, που παραχωρείται με τη νέα Αμυντική Συμφωνία από την Ισπανία στις ΗΠΑ, «εδραιώνει μια αποικιοκρατική σχέση» στον τομέα στρατιωτικής πολιτικής και ασφάλειας και πρόσθεσε ότι η απόφαση αυτή προϋποθέτει απώλεια «της κυριαρχίας, της ασφάλειας και της δημοκρατίας» εκ μέρους της Ισπανίας.
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-
Λίγο μετά τη χτεσινή ψήφιση του νόμου συνεργασίας του Βελιγραδίου με τη Χάγη, ο Βλάζκο Στοϊλίκοβιτς (πρώην υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας και κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου) αυτοκτόνησε μπροστά από το γιουγκοσλαβικό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με όσα δήλωσαν σε διεθνή πρακτορεία νωρίς χτες βράδυ αυτόπτες μάρτυρες, ο πρώην υπουργός έδωσε τέλος στη ζωή του αυτοπυροβολούμενος με πιστόλι...
Η τραγική αυτή εξέλιξη σφράγισε με αίμα το νέο νόμο του ομοσπονδιακού κράτους, της «στενότερης συνεργασίας» ανάμεσα σε Βελιγράδι και Δικαστήριο της Χάγης μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και από τα μέλη της γιουγκοσλαβικής Κάτω Βουλής. Σε σύνολο 138 μελών, 80 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου, άλλοι 39 κατά ενώ οι υπόλοιποι απήχαν της ψηφοφορίας.
Ο νόμος επιτρέπει την παράδοση μόνο όσων υπόπτων εναντίον των οποίων έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες από το ΔΠΔ της Χάγης. Υποπτοι που βαρύνονται με κατηγορίες εγκλημάτων πολέμου θα δικάζονται από ομοσπονδιακά ή σερβικά δικαστήρια...
Ο νέος νόμος θα τεθεί άμεσα σε ισχύ αμέσως μόλις δημοσιευτεί -τις προσεχείς ημέρες - στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Οι συλλήψεις σε βάρος περίπου 15 έως 20 Σέρβων, πρώην αξιωματούχων (μεταξύ τους ο νυν πρόεδρος της Σερβίας, οι πρώην υπουργοί Πληροφοριών και Εσωτερικών της Σερβίας) θα γίνουν αφότου εισαγγελέας του Βελιγραδίου εκδώσει εντάλματα και δώσει το πράσινο φως στην αστυνομία να προβεί στις σχετικές συλλήψεις. Ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Εσωτερικών, Ζόραν Ζίβκοβιτς, προέβλεψε, πάντως, πως «όλοι οι κατηγορούμενοι θα έχουν παραδοθεί στο Δικαστήριο της Χάγης το αργότερο μέχρι την Πρωτομαγιά».
ΚΙΣΙΝΙΟΦ.-
Τη νύχτα στις 10 προς 11 Απρίλη σημειώθηκε στο Κισινιόφ, πρωτεύουσα της Μολδαβίας, έκρηξη βόμβας στην είσοδο της σύνταξης της εφημερίδας «Κομμουνίστ», όργανο του Κόμματος Κομμουνιστών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας. Από την έκρηξη τραυματίστηκε ελαφρά ο φύλακας της σύνταξης, ενώ στο κτίριο προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές. Επίσης από την έκρηξη έσπασαν τα τζάμια διπλανού κτιρίου. Το πρωί στον τόπο της εγκληματικής επίθεσης κατέφθασε ο κομμουνιστής Πρόεδρος της χώρας Βλαντίμιρ Βορόνιν. Η Εισαγγελία κίνησε ποινική δίωξη. Η έκρηξη σημειώθηκε στο φόντο των συνεχιζόμενων τους τελευταίους μήνες αντικομμουνιστικών διαδηλώσεων της εθνικιστικής αντιπολίτευσης, η οποία τάσσεται κατά της προσέγγισης της Μολδαβίας και της Ρωσίας και απαιτεί «να φύγουν οι κομμουνιστές από την εξουσία».
Ο αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου της Μολδαβίας Μιχαήλ Καμερζάν καταδίκασε τις «τρομοκρατικές» πράξεις που σημειώθηκαν τελευταία στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας. Δήλωσε ότι το πογκρόμ στο εβραϊκό νεκροταφείο, η πυρπόληση του Οίκου Ρουμανικής Γλώσσας, η εξαφάνιση του βουλευτή του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Βλαντ Κουμπριακόφ και η έκρηξη στο κτίριο της Σύνταξης της εφημερίδας «Κομμουνίστ» είναι ενέργειες που στρέφονται κατά της κυριαρχίας και της κρατικής οργάνωσης της Δημοκρατίας της Μολδαβίας. Τόνισε ότι πίσω από τις ενέργειες αυτές βρίσκονται πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες δεν μπορούν να δεχτούν τη σκέψη ότι το κυβερνών κόμμα καταβάλλει όλες τις προσπάθειες για την έξοδο της χώρας από τη σημερινή κρίση.
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.- Παρά την αντίθεση και απροθυμία των ΗΠΑ, το πρώτο μόνιμο διεθνές ποινικό δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου τίθεται τυπικά σε ισχύ απ' την 1η Ιουλίου, μετά τη χτεσινή επικύρωση της Ιδρυτικής Συμφωνίας της Ρώμης από περισσότερες από εξήντα χώρες της υφηλίου.
Στη διάρκεια τελετής που έγινε χτες στην έδρα του ΟΗΕ, άλλες δέκα χώρες (Βοσνία, Βουλγαρία, Καμπότζη, ΛΔ Κονγκό, Ιρλανδία, Ιορδανία, Μογγολία, Νίγηρας, Ρουμανία και Σλοβακία) επικύρωσαν τη συμφωνία εγκαθίδρυσης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου προκειμένου αυτό να συγκροτηθεί σε λιγότερο από τρεις μήνες.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, παρομοίασε αυτή την εξέλιξη με «ιστορικό γεγονός» γιατί, όπως υποστήριξε, «πλέον όσοι διαπράττουν εγκλήματα πολέμου, γενοκτονία ή άλλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δε θα είναι πλέον άπιαστοι απ' τη δικαιοσύνη». Την ικανοποίηση της για την ίδρυση του Δικαστηρίου εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Ενωση.
Το δικαστήριο θα εδρεύει στη Χάγη και προβλέπεται πως θα αρχίσει να λειτουργεί επίσημα μέσα στο 2003. Είναι η πρώτη φορά που ένα διεθνές δικαστήριο θα έχει παγκόσμια και χωρίς περιορισμούς δικαιοδοσία να δικάζει κατηγορούμενους για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αυτό θα συμβαίνει υπό την προϋπόθεση πως οι χώρες δε θα μπορούν ή δε θα επιθυμούν να προσάγουν σε δίκη κατηγορούμενους για τα εγκλήματα αυτά. Οι υποθέσεις θα φτάνουν στο δικαστήριο είτε απευθείας από τις δικαστικές αρχές των χωρών που έχουν επικυρώσει το καταστατικό της Ρώμης, είτε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ή από τον εισαγγελέα του ίδιου του δικαστηρίου με τη σύμφωνη γνώμη τριών δικαστών. Το δικαστήριο αυτό δε θα έχει αναδρομική αρμοδιότητα, δηλαδή θα μπορεί να δικάζει υποθέσεις που προκύπτουν μετά την 1η Ιουλίου φέτος.
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.- Αγνωστοι μασκοφόροι, ντυμένοι με στρατιωτικές στολές, κατέλαβαν αργά χτες βράδυ την αίθουσα του τοπικού Κοινοβουλίου της κολομβιανής πόλης Κάλι, προχωρώντας, σύμφωνα με την αστυνομία, σε απαγωγές έξι έως εννιά βουλευτών.
ΜΑΝΙΛΑ.- Πυρκαγιά εκδηλώθηκε χτες σε επιβατηγό πλοίο που έπλεε κοντά σε πορθμείο στις κεντρικές Φιλιππίνες, προκαλώντας το θάνατο 23 ατόμων. Μάλιστα, έως χτες βράδυ αγνοούνταν η τύχη τουλάχιστον 40 άλλων.
Επιζώντες ανέφεραν ότι ήρθαν στα χέρια επιβάτες για τα σωσίβια την ώρα που οι φλόγες είχαν τυλίξει το επιβατηγό πλοίο «Μαρία Καρμέλα», λίγο μετά τον απόπλου του απ' το νησί Μασμπέιτ (κεντρικές Φιλιππίνες) με τελικό προορισμό το λιμάνι Λουτσένα. Στο πλοίο επέβαιναν 243 επιβάτες και 47 μέλη πληρώματος. Η πλοιοκτήτρια εταιρία «Montenegro Lines» ανακοίνωσε ότι είναι το πρώτο δυστύχημα που σημειώνεται σε πλοίο της στα 36 χρόνια ύπαρξής της.