Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός παρών στην κεντρική Αφρική, ο ευρωστρατός ετοιμάζεται
Associated Press |
Τα γαλλικά τεθωρακισμένα δεν έλειψαν, ούτε αυτή τη φορά, απ' τους δρόμους της πρωτεύουσας, Ντζαμένα |
Γι' αυτό ακριβώς το λόγο, οι πρωταγωνιστές αυτής της ιστορίας δεν είναι μόνον αντάρτες και η κυβέρνηση του Ιντρίς Ντεμπί στο Τσαντ. Είναι ο στρατός της Γαλλίας που διαθέτει εδώ και δεκαετίες μεγάλη στρατιωτική αεροπορική βάση με πάνω από 1.400 άνδρες. Είναι και οι μυστικές υπηρεσίες του γειτονικού Σουδάν, που φέρονται να αναμειγνύονται στην κρίση έχοντας αναλάβει τα τελευταία χρόνια την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό ανταρτών του Τσαντ. Βεβαίως, μέσα σ' όλα αυτά είναι και ηεπικείμενη αποστολή του ευρωστρατού (EUFOR) (στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα). Αποστολή που προ ημερών αποφασίστηκε να καθυστερήσει η ανάπτυξή της στη μεθόριο του Τσαντ με την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, μέχρις ότου καταλαγιάσουν τα πράγματα και σταθεροποιηθεί η κατάσταση.
Associated Press |
Τα πρώτα 24ωρα της επίθεσης των ανταρτών οδήγησαν στην άτακτη φυγή των 3/4 των αξιωματούχων της κυβέρνησης Ντεμπί, στο θάνατο εκατοντάδων πολιτών (ανάμεσά τους και στελέχη κομμάτων της αντιπολίτευσης). Πληροφορίες γαλλικών εφημερίδων ανέφεραν μάλιστα ότι τα πρώτα 24ωρα η κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί «ζύγιζε» σε τέτοιο σημείο τη σοβαρότητα της κατάστασης προσφέροντας αρχικά άσυλο στον Ιντρίς Ντεμπί στη Γαλλία. Τα αρχικά «θολά» μηνύματα της κυβέρνησης Σαρκοζί σχετίζονταν με την απόφαση του Γάλλου Προέδρου να «κάνει στροφή» στην έως τότε εξόφθαλμα επεμβατική πολιτική που ασκούσε το Παρίσι επί τουλάχιστον μισό αιώνα στις πρώην αποικίες της Αφρικής. Οπως κατέγραψε μερίδα του ξένου Τύπου, ο Σαρκοζί σκέφθηκε να «πουλήσει» την 20ετή «φιλία» με τον Ντεμπί, επειδή θεωρούσε πως το Παρίσι δε θα έπρεπε να παίζει τόσο απροκάλυπτα αλλά πιο «προσεχτικά», πιο συγκαλυμμένα, το ρόλο της πρώην αποικιοκρατικής αλλά πανταχού παρούσας επεμβατικής δύναμης. Μίας ιμπεριαλιστικής δύναμης που προτιμά πλέον να δρα με συνενόχους... 'Η καλύτερα υπό την ομπρέλα των αποφάσεων ενός περιφερειακού οργανισμού (βλέπε Ευρωπαϊκή Ενωση) ή ενός διεθνούς οργανισμού (βλέπε Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ). Τελικά, η κυβέρνηση Σαρκοζί κατάφερε και τα δύο: α) «Διέσωσε» (επί του παρόντος...) τον «σύμμαχο» Ντεμπί παρατείνοντας την παραμονή του στην εξουσία (και στη διαφθορά). β) Πήρε την περασμένη Δευτέρα τη «συγκατάθεση» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να «προστατεύσει», ακόμη και στρατιωτικά, την... «ανυπεράσπιστη», «νόμιμη» κυβέρνηση του Τσαντ... Αυτή η ανακοίνωση του ΣΑ του ΟΗΕ έδωσε την επόμενη (5/2) στο Γάλλο Πρόεδρο Σαρκοζί την ευκαιρία να εμφανιστεί σαν εγγυητής της ανάπτυξης του ευρωστρατού στην περιοχή και να διαμηνύσει στους αντάρτες (που είχαν προηγουμένως απειλήσει με πόλεμο οποιεσδήποτε ξένες επεμβατικές δυνάμεις) και όποιους άλλους πίσω απ' αυτούς πως το Παρίσι «είναι έτοιμο να κάνει το καθήκον του και να πάρει ακόμη και τα όπλα».
Κοντολογίς; Το σύμπλεγμα ανταρτών και κυβέρνησης Ντεμπί στο (φτωχότατο πλην πετρελαιοπαραγωγό απ' το 2003) Τσαντ επιβιώνει, ενώ συνεχίζεται η ασταθής κατάσταση στο (γεμάτο πετρέλαια, χαλκό κλπ.) Νταρφούρ του Σουδάν και εξασφαλίζεται, επακόλουθα, η αποστολή του Ευρωστρατού στην περιοχή, αφού η τελευταία κρίση δικαιολογεί τάχα την επικείμενη παρουσία του και δράση. Με απώτερο στόχο; Ασφαλώς τον έλεγχο του ορυκτού πλούτου της κεντρικής Αφρικής και όχι βεβαίως τη σωτηρία των εκατοντάδων χιλιάδων αναξιοπαθούντων προσφύγων...
1) Το κράτος που εντός της επικρατείας του υπάρχει μειονότητα οφείλει να της παρέχει τα πλέρια δικαιώματα των διεθνών κανόνων και συνθηκών.
2) Η μειονότητα οφείλει να αποδέχεται τους νόμιμους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία του κράτους που ζει και να μην αποδέχεται επιρροές και σκοπιμότητες τρίτου κράτους.
3) Το τρίτο κράτος που έχει κάθε είδους συγγένεια με τη μειονότητα οφείλει να μην τη χρησιμοποιεί ως μοχλό προώθησης των συμφερόντων του έναντι του όμορου ιδίως κράτους στο οποίο βρίσκεται και ζει η μειονότητα.