ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Φλεβάρη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Σε τροχιά όξυνσης της αντιπαράθεσης με Κίνα και Ρωσία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε σταθερή τροχιά όξυνσης της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης με Κίνα και Ρωσία βρίσκεται η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησε η προηγούμενη. Στην πρώτη ομιλία του στο υπουργείο Εξωτερικών, την Παρασκευή, ο νέος Πρόεδρος υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι «παρούσες στο ραντεβού απέναντι στην άνοδο του απολυταρχισμού, ιδίως απέναντι στις εντεινόμενες φιλοδοξίες της Κίνας και την πρόθεση της Ρωσίας να αποδυναμώσει τη δημοκρατία μας».

«Ο καιρός κατά τον οποίο οι ΗΠΑ υποχωρούσαν απέναντι στις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας (...) έχει παρέλθει», ανέφερε ο Μπάιντεν, λέγοντας ότι το είχε διαμηνύσει αυτό στην πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του.

Αναφερόμενος στην Κίνα, τη χαρακτήρισε «τον πιο σοβαρό ανταγωνιστή» των ΗΠΑ, δηλώνοντας από την άλλη έτοιμος να συνεργαστεί εφόσον κάτι τέτοιο είναι προς το συμφέρον της Ουάσιγκτον. «Θα αντιμετωπίσουμε (...) ευθέως τις προκλήσεις που θέτει για την ευημερία μας, την ασφάλεια και τις δημοκρατικές αξίες (...) Θα αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές καταχρήσεις της Κίνας (...) τις επιθέσεις της στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην πνευματική ιδιοκτησία και την παγκόσμια διακυβέρνηση. Αλλά είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε με το Πεκίνο όταν αυτό είναι προς το συμφέρον της Αμερικής», είπε χαρακτηριστικά.

Τα ίδια επανέλαβε το Σαββατοκύριακο σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CBS, όπου προειδοποίησε το Πεκίνο ότι η αντιπαλότητα στις διμερείς σχέσεις ενδέχεται να μορφοποιηθεί σε έναν «ακραίο ανταγωνισμό», μολονότι δήλωσε πως προτιμά να αποφύγει μια μεταξύ τους σύγκρουση.

Προετοίμασε επίσης το έδαφος απέναντι στη σύμμαχο των ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία, για «τερματισμό του πολέμου» στην Υεμένη, ανακοινώνοντας ότι οι ΗΠΑ σταματούν να στηρίζουν τις εκεί στρατιωτικές επιχειρήσεις. Σε μια προσπάθεια πάντως να καθησυχάσει τη σαουδαραβική μοναρχία, διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσουν να τη βοηθούν να υπερασπιστεί «την εθνική της κυριαρχία και τα εδάφη της», προϊδεάζοντας για το στήσιμο ενός μεγάλου παζαριού με το Ιράν.

Σε ό,τι αφορά το Ιράν, ο Μπάιντεν ξεκαθάρισε ότι οι κυρώσεις εναντίον του δεν θα αρθούν όσο η Τεχεράνη «δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της» για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Από την άλλη ο Ιρανός ανώτατος Σιίτης ιερωμένος, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κάλεσε τις ΗΠΑ να άρουν πρώτες όλες τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν αν επιθυμούν από την Τεχεράνη να ανακαλέσει τα βήματα που έκανε στον πυρηνικό τομέα.

Αναφερόμενος τέλος στο πραξικόπημα στη Μιανμάρ, ο Μπάιντεν κάλεσε το στρατό να παραδώσει την εξουσία στους πολιτικούς και να αφήσει ελεύθερους τους ακτιβιστές και τους αξιωματούχους που έχουν συλληφθεί. Πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται βία για να αναιρεθεί το αποτέλεσμα μιας αξιόπιστης εκλογικής διαδικασίας.

Ενίσχυση του κεφαλαίου

Νωρίτερα, η - μοιρασμένη «50-50» ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους - Γερουσία ενέκρινε με την ψήφο της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις σχέδιο προϋπολογισμού που θα επιτρέψει να εγκριθεί το πακέτο των 1,9 τρισ. δολαρίων για νέα ισχυροποίηση των μονοπωλίων, με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού.

Σε ό,τι αφορά τα εκατομμύρια των Αμερικανών εργαζομένων που έχασαν τη δουλειά τους, η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν διαμήνυσε ότι δεν θα βρουν δουλειά πριν από το 2022.

Κατά τ' άλλα, σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει στη Γερουσία η δίκη του τέως Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με την κατηγορία της υποκίνησης εξέγερσης, κατά τα έκτροπα της 6ης Γενάρη στο Καπιτώλιο.

Οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές εξακολουθούν να αντιδρούν, χαρακτηρίζοντας τη δίκη «χάσιμο χρόνου» και «αντισυνταγματική» και δίνοντας έτσι συνέχεια στη βαθιά ενδοαστική κόντρα, που δεν πρόκειται να σταματήσει.

ΜΙΑΝΜΑΡ
Διαδηλώσεις κατά του πραξικοπήματος

Συνέχεια διεργασιών στον ΟΗΕ

Από τις διαδηλώσεις ενάντια στο πραξικόπημα
Από τις διαδηλώσεις ενάντια στο πραξικόπημα
ΝΑΪ ΠΙ ΤΑΟΥ.--

Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται τις τελευταίες μέρες στη Μιανμάρ, ενάντια στο στρατιωτικό πραξικόπημα που την 1η Φλεβάρη ανέτρεψε την κυβέρνηση του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία. Μεταξύ άλλων γίνονται και απεργίες εργαζομένων από διάφορους κλάδους, με βασικά αιτήματα π.χ. «δεν θέλουμε δικτατορία» αλλά και την απελευθέρωση των στελεχών του Εθνικού Συνδέσμου. Οι διαδηλωτές - στους οποίους περιλαμβάνονται και επιχειρηματίες, εκπρόσωποι της ανερχόμενης αστικής τάξης που εντόπιζε σειρά νέων ευκαιριών από τις επαφές που η κυβέρνηση του Συνδέσμου επιδίωκε και με τη Δύση - βρέθηκαν αντιμέτωποι με αντλίες νερού και συνολικά τις δυνάμεις καταστολής. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ διαμαρτυρίες οργανώνονται όχι μόνο στην πρωτεύουσα Νάι Πι Τάου, αλλά και σε Γιανγκόν κ.τ.λ.

Χτες, ο επικεφαλής των πραξικοπηματιών, στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, μίλησε για «εκλογικές απάτες», που - όπως είπε - έγιναν στις βουλευτικές εκλογές του Νοέμβρη και υποσχέθηκε πάλι νέες εκλογές, όταν λήξει η κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» στην οποία κηρύχτηκε η χώρα.

Την ίδια στιγμή, Βρετανία, ΕΕ και άλλα 19 μέλη του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ζήτησαν να συγκληθεί εκτάκτως το συγκεκριμένο όργανο του ΟΗΕ, με φόντο την πρόσφατη έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, μετά το οποίο όμως δεν εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση, καθώς Ρωσία και Κίνα ζήτησαν «περισσότερο χρόνο». Βέβαια, οι ανησυχίες που εκφράζουν μια σειρά αστικές κυβερνήσεις για «τη δοκιμασία που περνά ο βιρμανικός λαός και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα» εκφράζεται με φόντο την όξυνση του ανταγωνισμού για τη γεωπολιτική επιρροή συνολικά στην Ασία. Ασχετα με αυτούς τους ανταγωνισμούς δεν είναι ούτε τα εμπόδια που μπήκαν στη χρήση διαφόρων μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Twitter, Instagram κ.τ.λ.), των οποίων η «ουδετερότητα» έχει φανεί σε μια σειρά εξελίξεις στον πλανήτη, όπως πρόσφατα στις ΗΠΑ με την κυβερνητική εναλλαγή κ.τ.λ.

Στο μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Μαρίζ Πέιν ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του (Αυστραλού) Σον Τέρνελ, οικονομολόγου που ήταν σύμβουλος της Αούνγκ Σαν Σου Κι, της ντε φάκτο ηγέτιδας του Συνδέσμου, που έχει τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης και έχει πρωτοστατήσει για τον αστικό εκσυγχρονισμό της χώρας, αναπτύσσοντας πολλές διασυνδέσεις με κέντρα της Δύσης.

ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Προτεραιότητα η ευρωπαϊκή κυριαρχία σε Αμυνα και Ασφάλεια

Τηλεδιάσκεψη είχαν η Αγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν

ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Τηλεδιάσκεψη για την ευρωπαϊκή κυριαρχία στην Αμυνα και την Ασφάλεια είχαν την Παρασκευή η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ενώ η διαμόρφωση των διατλαντικών σχέσεων μετά και την ανάληψη της εξουσίας στις ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν και άλλα διεθνή ζητήματα ήταν επίσης στην ατζέντα. Στις συνομιλίες συμμετείχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας των δύο κρατών, στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων και του συντονισμού του λεγόμενου «γαλλογερμανικού άξονα» και του κοινού Συμβουλίου Αμυνας και Ασφάλειας που ενεργοποιήθηκε ξανά το 2017.

Με την επισήμανση ότι τα ζητήματα Ασφάλειας είναι «θεμελιώδους σημασίας και σε περίοδο πανδημίας», Μέρκελ και Μακρόν συζήτησαν για τρία βασικά ζητήματα πολιτικής Ασφάλειας: Τη συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία της ΕΕ, την «ασφάλεια» στην υποσαχάρια περιοχή του Σαχέλ και την ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και άμυνας. Οι συνομιλίες των δύο ηγετών για την ευρωπαϊκή άμυνα πραγματοποιήθηκαν ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Φλεβάρη, καθώς η γερμανική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μόλις ολοκληρώθηκε και η Γαλλία θα αναλάβει την προεδρία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Η Μέρκελ τόνισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια δική της πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας ώστε να παραμείνει κυρίαρχη. Το επίκεντρο παραμένει, είπε, η «Στρατηγική Πυξίδα», μια πρωτοβουλία της Γερμανίας που εντείνει την ευρωπαϊκή ικανότητα δράσης, και υπογράμμισε πως τα μέτρα θα ληφθούν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Η ασφάλεια του ΝΑΤΟ και η αντίστοιχη της ΕΕ «δεν αντιτίθενται μεταξύ τους», τόνισε η Μέρκελ. Ο Μακρόν εξέφρασε τη θέση για «αυξημένη ευρωπαϊκή αυτονομία» σε Αμυνα και Ασφάλεια, με έμφαση στην ενίσχυση των στρατιωτικών ικανοτήτων της ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα, Γερμανία και Γαλλία ενισχύουν την ευρωπαϊκή κυριαρχία με το Eurodrone, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος μεγάλων αποστάσεων που αναπτύσσεται με «εταίρους» της αμυντικής βιομηχανίας από την Ισπανία και την Ιταλία, με το μαχητικό αεροσκάφος «Future Air Combat System» (FCAS - Μελλοντικό Εναέριο Σύστημα Μάχης) και το άρμα μάχης «European Main Battle Tank» (MGCS). Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για τον εκσυγχρονισμό του γαλλογερμανικού μαχητικού ελικοπτέρου «Tiger».

Για την περιοχή Σαχέλ στην Αφρική οι δύο ηγέτες τόνισαν τη μεγάλη στρατηγική σημασία για την Ευρώπη, ενώ «η κατάσταση ασφάλειας εκεί παραμένει ανησυχητική». Γαλλία και Γερμανία συμμετέχουν σε μεγάλο βαθμό στρατιωτικά στην περιοχή. Η Μέρκελ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στις γαλλικές Ειδικές Δυνάμεις που αναπτύσσονται στην περιοχή, ενώ η Γερμανία θα συνεχίσει να εκπαιδεύει στρατιώτες στο Μάλι και τον Νίγηρα, είπε.

Ως προς τη Ρωσία η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι το Βερολίνο είναι προετοιμασμένο να συνεχίσει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, όμως είναι και «διπλωματικό καθήκον» να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τον μεγαλύτερο γείτονα της Ευρώπης. Απέναντι στην Κίνα, Γαλλία και Γερμανία υπογράμμισαν την αυτονομία της ΕΕ να καθορίζει τη σχέση της με την Κίνα και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Κυριαρχία σημαίνει «η δύναμη να αποφασίζουμε μόνοι μας και να μην είμαστε σε μια στρατηγική ευθυγράμμισης με κανέναν», είπε ο Μακρόν, εννοώντας τις ΗΠΑ και τις πολιτικές τους απέναντι στην Κίνα.

ΙΤΑΛΙΑ
Διαθέσεις συνεργασίας και από τη «Λέγκα»

Ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, στον οποίο ο Ιταλός Πρόεδρος ανέθεσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αναμενόταν χτες να ξεκινήσει δεύτερο γύρο επαφών με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ενώ ήδη διαφαίνονταν διάφορες διαθέσεις συνεργασίας.

Μετά το Δημοκρατικό Κόμμα αλλά και τη «Ζωντανή Ιταλία» - που έως πρόσφατα συγκυβερνούσαν με τα «Πέντε Αστέρια» - ανοιχτή να στηρίξει μια κυβέρνηση Ντράγκι δηλώνει τώρα και η «Λέγκα» του Σαλβίνι, τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα, μέχρι να οριστεί πότε είναι πιο κατάλληλο (από την πλευρά των αναγκών της ντόπιας πλουτοκρατίας) να γίνουν εκλογές.

Χτες, ο Σαλβίνι δήλωσε ότι «άλλοι θέτουν βέτο και έχουν θυμούς... Εμείς δεχτήκαμε την έκκληση που έκανε ο Πρόεδρος Ματαρέλα», χωρίς άλλες διευκρινίσεις. Πάντως, ήδη φημολογείται ότι η «Λέγκα» παζαρεύει ποια υπουργεία θα μπορούσε να αναλάβει σε μια κυβέρνηση Ντράγκι και στελέχη της αναφέρονται σε όρους για μια κυβερνητική συνεργασία, όπως η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, η μείωση των φόρων σε επιχειρήσεις κ.λπ.

Οσον αφορά τη στάση των «Πέντε Αστεριών», απόφαση αναμένεται να ληφθεί μετά από ηλεκτρονική ψηφοφορία που θα γίνει σήμερα και αύριο. Ο ιδρυτής του κόμματος, Μπέπε Γκρίλο, είπε ότι «όταν σχηματισθεί νέα κυβέρνηση, το κίνημά του θα δώσει το "παρών", με εντιμότητα», προσθέτοντας ότι «η νέα αυτή κυβέρνηση πρέπει να έχει ευρωπαϊκό και περιβαλλοντικό προσανατολισμό...».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ