ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--
Το ΝΑΤΟ πρέπει να αναπτύξει ένα αποτελεσματικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας για να καλύψει όλους τους συμμάχους του, τόνισε χτες ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ρασμούσεν κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στη Ρουμανία, θέτοντας έτσι τους βασικούς άξονες για παραπέρα εξάπλωση του ιμπεριαλιστικού οργανισμού. Πρόσθεσε επίσης πως «οι χώρες της Συμμαχίας είναι αντιμέτωπες με πραγματικές απειλές, ότι το Ιράν και άλλες χώρες έχουν ήδη αναπτύξει πυραυλική τεχνολογία» υπενθυμίζοντας πως τόσο οι ΗΠΑ όσο και αρκετά ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ κατέχουν τέτοια συστήματα, δεν είπε όμως ότι αυτά στρέφονται και κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων των λαών. Υποστήριξε επίσης πως το ΝΑΤΟ ήδη δημιουργεί ένα τέτοιο σύστημα το οποίο, σύμφωνα με τον Ρασμούσεν, υπολογίζεται να κοστίσει 200 εκατομμύρια ευρώ την επόμενη δεκαετία, ποσό που θα διαιρεθεί ανάμεσα στα 28 κράτη μέλη της Συμμαχίας. «Μοιραζόμαστε την άποψη πως η καλύτερη συνταγή για διαρκή ασφάλεια και σταθερότητα στα Βαλκάνια είναι η ολοκλήρωση όλων των χωρών της περιοχής στις ευρωατλαντικές δομές, στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ματωβαμένης Συμμαχίας.
Από τη μεριά του, ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών, Τεοντόρ Μπακόνσκι, θέλοντας να επιδείξει την πλήρη υποταγή της κυβέρνησής του στους ιμπεριαλιστές έσπευσε να υποστηρίξει πως η χώρα του είναι διατεθειμένη να παραμείνει «ένας αφοσιωμένος, υπεύθυνος και με διαφάνεια σύμμαχος του ΝΑΤΟ». Νωρίτερα, ο Ράσμουσεν είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο Τράιαν Μπασέσκου και τον ευχαρίστησε για τη συμμετοχή Ρουμάνων στρατιωτών στη συνέχιση της κατοχής στο Αφγανιστάν.
Το ΚΚ Τουρκίας στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην πλατεία Ταξίμ |
Εγκρίθηκε χτες από το τουρκικό κοινοβούλιο το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την αναθεώρηση του Συντάγματος, δίνοντας το πράσινο φως για το σχετικό δημοψήφισμα. Η τουρκική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι μέσα από τη συνταγματική μεταρρύθμιση προχωρά στο δήθεν εκδημοκρατισμό της χώρας, ενώ στην πραγματικότητα μοναδικός στόχος είναι η ισχυροποίηση της αστικής τάξης, δεδομένου ότι τα λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες στην Τουρκία θα εξακολουθήσουν και μετά την πολυδιαφημισμένη μεταρρύθμιση με νόμους όπως αυτό που επιτρέπει ακόμα και τη δολοφονία διαδηλωτών και απεργών από την αστυνομία.
Μετά την έγκριση του νομοσχεδίου από τη Βουλή, το λόγο έχει ο πρόεδρος της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος δηλώνει ότι η απόφασή του δε θα αργήσει. Η απόφαση του Προέδρου είτε θα στείλει το νομοσχέδιο για επαναδιαπραγμάτευση είτε στις κάλπες για δημοψήφισμα.
Την ίδια στιγμή, η Τουρκία εξακολουθεί να ζει στον απόηχο της μεγάλης συγκέντρωσης της Πρωτομαγιάτικης απεργίας στην πλατεία Ταξίμ ενάντια στην κυβερνητική τρομοκρατία. Σε ανακοίνωσή του το ΠΓ του ΚΚ Τουρκίας σημειώνει την ανάγκη της ανασύνταξης του τουρκικού λαού ενάντια στην καπιταλιστική τάξη πραγμάτων και τον ιμπεριαλισμό, καλώντας σε γενική απεργία στις 26 Μάη, για να λογοδοτήσουν όσοι «έκλεψαν το ψωμί και τη δουλειά από το λαό», σημειώνοντας «κερδίσαμε την πλατεία Ταξίμ, τώρα πρέπει να κερδίσουμε τη χώρα».
ΠΕΚΙΝΟ.--
Ο ηγέτης της ΛΔ Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ιλ, στη διάρκεια επίσκεψής του στην Κίνα διαβεβαίωσε τους Κινέζους αξιωματούχους πως θα προσπαθήσει να αναβιώσει τις εξαμερείς συνομιλίες για τον πυρηνικό αφοπλισμό της Κορεατικής Χερσονήσου.
Σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Κίνας «Ζινχουά», ο Βορειοκορεάτης Πρόεδρος τόνισε ότι η Πιονγιάνγκ θα συνεργαστεί με το Πεκίνο για τη δημιουργία «ευνοϊκών συνθηκών που θα οδηγήσουν στην επανάληψη των συνομιλιών».
Ο Πρόεδρος Κιμ ολοκλήρωσε χτες πενθήμερη επίσκεψη στην Κίνα, που επιβεβαιώθηκε επίσημα μόλις χτες και μετά τη συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του Χου Ζιντάο. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν - όπως αναφέρουν κινεζικά ΜΜΕ - πως η συμμετοχή «σχετικών μερών» στις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να γίνει με «ειλικρίνεια». Δήλωσαν επίσης πως «η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία στην Κορεατική Χερσόνησο ευθυγραμμίζονται με τα κοινά συμφέροντα Κίνας, ΛΔ Κορέας και χωρών της Βορειοανατολικής Ασίας».
Οι εξαμερείς συνομιλίες για τον πυρηνικό αφοπλισμό της Κορεατικής Χερσονήσου τερματίστηκαν τον Απρίλη του 2009 μετά την επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων από τον ΟΗΕ με πρόσχημα την πραγματοποίηση πυραυλικής δοκιμής.
Nωρίτερα, Νοτιοκορεάτες ερευνητές που αναζητούν τα αίτια έκρηξης που σημειώθηκε στις αρχές Απρίλη στην κορβέτα «Τσεονάν» του πολεμικού ναυτικού της Ν. Κορέας, με αποτέλεσμα το θάνατο αρκετών δεκάδων ανθρώπων, ανακοίνωσαν πως ανίχνευσαν «στοιχεία πυρίτιδας» τύπου «RDX» που φωτογραφίζουν ως αιτία του δυστυχήματος την έκρηξη τορπίλης και όχι νάρκης. Αλλοι αξιωματούχοι υπό καθεστώς ανωνυμίας είπαν (σύμφωνα με την «Κorean Herald») ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία πυρίτιδας δεν αποκλείεται να έχουν ως χώρα προέλευσης τη Γερμανία.
Στις έρευνες για τα αίτια της έκρηξης και του ναυαγίου του «Τσεονάν» δε συμμετέχουν μόνο Νοτιοκορεάτες εμπειρογνώμονες αλλά και συνάδελφοί τους από ΗΠΑ, Βρετανία, Σουηδία και Αυστραλία και το πόρισμά τους αναμένεται να δημοσιοποιηθεί γύρω στις 20 του μήνα. Ανώτατοι αξιωματούχοι της Ν. Κορέας έχουν κατά διαστήματα υπαινιχθεί ως υπεύθυνη για την πολύνεκρη έκρηξη τη ΛΔ Κορέας.
ΡΕΪΚΙΑΒΙΚ.--
Οι αρχές της Ισλανδίας, προσπαθώντας να «ξεπλύνουν» τις αιτίες της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, συνέλαβαν την Πέμπτη τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της άλλοτε μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας «Kaupthing» Χρέινταρ Μαρ Σίγκουρντσον καθώς θεωρείται ύποπτος για παραποίηση εγγράφων και παραβίαση των κανόνων της χρηματαγοράς για προσωπικό όφελος.
Η σύλληψη έγινε στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας για ποινικές ευθύνες πίσω από την κατάρρευση του τραπεζικού κλάδου τον Οκτώβρη του 2008. Ο Σίγκουρντσον τέθηκε υπό αστυνομική κράτηση μέχρι την ακρόαση στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Ρέικιαβικ, το οποίο αποφάσισε χτες το βράδυ να παραμείνει υπό κράτηση για 12 μέρες, όπως εξάλλου είχε προταθεί από τον εισαγγελέα Ολαφούρ Τορ Χάουκσον, υποστηρίζοντας πως είναι απαραίτητο, προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα να καταστρέψει στοιχεία.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--
Τα ουκρανικά στρατεύματα θα συμμετάσχουν κανονικά στη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (Rapid Reaction Force) κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2010, ανακοίνωσε χτες από τις Βρυξέλλες ο Τιαμπάλο ντι Πάολο, πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ. Η Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ, που δημιουργήθηκε το 2002, αφορά σε μια ευέλικτη δύναμη με την οποία η Συμμαχία παρεμβαίνει για την αντιμετώπιση διαφόρων έκτακτων γεγονότων, πολλές φορές λεγόμενων «τρομοκρατικών». Οπως πρόσθεσε ο ίδιος, η εκλογή του νέου Ουκρανού Προέδρου, Βίκτορ Γιανούκοβιτς - που απ' ό,τι φαίνεται επιχειρεί να κρατά «καλές σχέσεις» τόσο με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ όσο και με τη Ρωσία - δε δημιουργεί πρόβλημα συμμετοχής των ουκρανικών στρατευμάτων. Και αυτό παρά τις προηγούμενες δηλώσεις του Γιανούκοβιτς πως η Ουκρανία θα μείνει εκτός όλων των διεθνών στρατιωτικών μπλοκ...