Διεθνές Οικονομικό Συμβούλιο με πρότυπο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρότεινε στο Νταβός η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ
NTABOΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Δεν έχουν τέλος τα αρνητικά στοιχεία για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας... Τα νεότερα δεδομένα δείχνουν πως η οικονομία στις ΗΠΑσυρρικνώθηκε κατά 3,8% στο τέλος του 2008, που είναι η χειρότερη επίδοση της τελευταίας 25ετίας. Προβλέπεται δε πως η συρρίκνωσή της το πρώτο τρίμηνο του 2009 θα φθάσει το 5%. Συνάμα, καταγράφεται μείωση των εξαγωγών κατά 19,7% το τέταρτο τρίμηνο του 2008, που θεωρείται η μεγαλύτερη μείωση απ' το τρίτο τρίμηνο του 1974...
Ομως, και στην Ιαπωνία άσχημη εικόνα παρουσιάζουν ορισμένοι οικονομικοί δείκτες. Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε τον περασμένο Νοέμβρη κατά 9,6%, που θεωρείται η μεγαλύτερη μείωση απ' το 1953. Η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ιαπωνία προβλέπεται να ξεπεράσει το 9% και το Γενάρη του 2009. Επιπλέον, η «επίσημη» ανεργία που μετρήθηκε τον περασμένο Νοέμβρη στο 3,9% έφθασε πλέον το 4,4% και θεωρείται η μεγαλύτερη αύξηση τα τελευταία 42 χρόνια...
Στη Νορβηγία η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο οικονομικών κινήτρων ύψους 200 εκατ. δολαρίων που προορίζονται για το Ταμείο Εθνικής Βιομηχανικής Ανάπτυξης.
Στο μεταξύ, στο Νταβός η «παρέλαση» ηγετών απ' το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ συμπεριλάμβανε χτες και τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, η οποία πρότεινε (όπως είχε κάνει στις αρχές του μήνα στον Γάλλο Πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί) τη δημιουργία ενός διεθνούς Οικονομικού Συμβουλίου με πρότυπο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ζήτησε δε την υιοθέτηση μίας μετακρισιακής διεθνούς οικονομικής «χάρτας» στη βάση της «αειφόρου οικονομικής ανάπτυξης».
Ο δε ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, εξέφρασε υποκριτικά το ενδιαφέρον του για το ένα δισεκατομμύριο των φτωχότερων κατοίκων του πλανήτη, θυμίζοντας πως η οικονομική κρίση απειλεί την αντιμετώπιση άλλων κρίσιμων διεθνών προβλημάτων, όπως οι κλιματικές αλλαγές, η προστασία των υδάτινων πόρων και του περιβάλλοντος, η οικονομική ανάπτυξη των φτωχότερων χωρών... «Τώρα όσο ποτέ οι φτωχοί του πλανήτη χρειάζονται τη βοήθειά σας. Μην τους παρατάτε...», είπε.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, καμώθηκε κι αυτός πως νοιάζεται για τις αναπτυσσόμενες χώρες λέγοντας ότι δε θα πρέπει να αγνοηθούν από χώρες όπως η δική του, η Ρωσία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ.
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Μπάιντεν, στο CNBC προκάλεσε την Κίνα, «ως μεγάλο παίχτη στην παγκόσμια οικονομική σκηνή», να παίξει «σύμφωνα με τους κανόνες που ακολουθούν όλοι». Νωρίτερα στο Νταβός ο Κινέζος πρωθυπουργός, Ουέν Τζιαμπάο, κατηγόρησε διεθνείς υπό αμερικανική και δυτική επιρροή χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς για «έλλειψη αυτοπειθαρχίας και τυφλή επιδίωξη του κέρδους».
Το ίδιο 24ωρο συνεχίστηκε η πλημμυρίδα των απολύσεων διεθνώς με πρόσχημα τη μείωση της κερδοφορίας πολυεθνικών και μη εταιρειών, με εξαίρεση την περίπτωση της πετρελαϊκής EXXONMOBIL, η οποία ανακοίνωσε κέρδη 45,2 δισ. δολαρίων για όλο το 2008. Δηλαδή, τα περισσότερα κέρδη από κάθε άλλη εταιρεία στις ΗΠΑ, μολονότι αυτά μειώθηκαν κατά 33% σε σχέση με το 2007.
Κατά τα λοιπά:
Τέλος, θύελλα διαμαρτυριών προκαλεί στη Βρετανία η «εισαγωγή» εκατοντάδων εργαζομένων από Πορτογαλία και Ιταλία (λόγω φθηνότερων μεροκάματων) για την κατασκευή γιγαντιαίου διυλιστηρίου στο Βόρειο Κιλινγκχόλμ από εργολάβους, που απέκλεισαν τη συμμετοχή ντόπιων εργαζομένων στα έργα... Ηδη έχουν ξεκινήσει απεργίες διαμαρτυρίας σε διυλιστήρια και εργοστάσια σε Σκοτία, Ουαλία, Αγγλία ενώ η κυβέρνηση Μπράουν, που κάποτε μιλούσε για τη δημιουργία «βρετανικών θέσεων εργασίας για Βρετανούς εργαζόμενους», προσπαθεί να «σβήσει» τις αντιδράσεις αναζητώντας εάν οι εργολάβοι παραβιάζουν στην προκειμένη περίπτωση το βρετανικό δίκαιο...
ΑΒΑΝΑ.--
Την επιστροφή στην Κούβα της περιοχής της στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο απαιτεί ο Κουβανός ηγέτης, Φιντέλ Κάστρο, στους νέους Στοχασμούς του που φέρουν τον τίτλο «Ερμηνεύοντας τη σκέψη του νέου προέδρου των ΗΠΑ», τονίζοντας παράλληλα πως η διατήρησή της «παρά τη θέληση του λαού, παραβιάζει τις πλέον βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου».
Υπογραμμίζει πως η απαίτηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για παραχωρήσεις από την κουβανική πλευρά για μια τέτοια λύση «ισοδυναμεί με την απαίτηση αλλαγής του πολιτικού συστήματός της, μια αξία για την οποία η Κούβα έχει παλέψει για μισόν αιώνα».
Στη συνέχεια, ο Φιντέλ Κάστρο, αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη στήριξη των σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ισραήλ, τονίζει πως «θεωρούν ότι η αναμφισβήτητη δέσμευση στη Μέση Ανατολή πρέπει να είναι η ασφάλεια του Ισραήλ, του κύριου συμμάχου των ΗΠΑ στην περιοχή». Ενώ σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου και αντιπροέδρου για «το δικαίωμα του Ισραήλ να προστατεύει τους πολίτες του», ο Κουβανός ηγέτης υπογραμμίζει πως πρόκειται για την ίδια πολιτική που ακολουθούσε και ο προκάτοχος του Ομπάμα, Τζ. Μπους.
Πρόκειται για το μοίρασμα της γενοκτονίας ενάντια στους Παλαιστίνιους, σημειώνει και αναφέρει πως «ανάλογα "γλυκαντικά" προσφέρει στη Ρωσία, στην Κίνα, στην Ευρώπη, στη Λατινική Αμερική και τον υπόλοιπο κόσμο, αφού οι ΗΠΑ μετέτρεψαν το Ισραήλ σε μια σημαντική πυρηνική δύναμη που απορροφά ετησίως σημαντικό μέρος των εξαγωγών της ακμάζουσας στρατιωτικής βιομηχανίας της αυτοκρατορίας (σ.σ. των ΗΠΑ), με την οποία απειλεί, με εξαιρετική βιαιότητα, το μουσουλμανικό πληθυσμό όλων των χωρών».
Καταλήγοντας, σημειώνει ότι «υπάρχουν άφθονα παρόμοια παραδείγματα» και για όποιον επιθυμεί περισσότερες λεπτομέρειες «ας διαβάσει τις δηλώσεις του νέου αρχηγού του Πενταγώνου, εμπειρογνώμονα σε θέματα πολέμου».
Associated Press |
Από τη συνάντηση των δύο προέδρων |
Συμφωνία στρατηγικής σύμπραξης υπέγραψαν χτες στη Μόσχα ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο Κουβανός ομόλογός του Ραούλ Κάστρο, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα.
Ο Μεντβέντεφ συγχάρηκε τον Ραούλ Κάστρο για τα 50χρονα της επετείου της Κουβανικής Επανάστασης και σημείωσε μεταξύ άλλων πως θα συνεχίσουν να συνεργάζονται σε όλους τους τομείς. Οι δύο Πρόεδροι υπέγραψαν 34 συμφωνίες ενεργειακής και βιομηχανικής συνεργασίας, που σύμφωνα με τον Μεντβέντεφ θα επιτρέψουν στην Κούβα και τη Ρωσία να έχουν μια σημαντική αναπτυξιακή προοπτική. Για σημαντικό ιστορικό ορόσημο σε μια σημαντική στιγμή των διμερών σχέσεων, μίλησε ο Κουβανός Πρόεδρος σημειώνοντας ότι έχει διατηρηθεί η φιλία των δύο χωρών σε καλές και κακές στιγμές.
Παράλληλα συμφωνήθηκε να χορηγήσει η Ρωσία ένα δάνειο στην Κούβα για να αγοράσει ρωσικά αγαθά, ανάμεσα στα οποία υλικά κατασκευών και γεωργικών εφοδίων. Πάντως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ιγκόρ Σέτσιν, αρνήθηκε να αποκαλύψει το ποσό του δανείου, λέγοντας ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να κρατήσουν το ποσό απόρρητο. Πρόσθεσε όμως ότι η Ρωσία αποφάσισε να διαθέσει στην Κούβα 25.000 μετρικούς τόνους σιτηρών ως βοήθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πρόσφατων κυκλώνων που έπληξαν τη χώρα, ενώ πρόσθεσε ότι μπορεί να διαθέσει περισσότερα στο μέλλον.
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ, στο Μπελέμ της Βραζιλίας στην περιοχή του Αμαζονίου, με τη συμμετοχή χιλιάδων οργανώσεων όπου συζητιούνται ως κεντρικά θέματα η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση και η περιβαλλοντική καταστροφή.
Χτες, σε κεντρική εκδήλωση του Φόρουμ συμμετείχαν και 5 πρόεδροι χωρών της Λατινικής Αμερικής, της Βραζιλίας Ιγνάσιο Λούλα Ντα Σίλβα, της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, της Βολιβίας Εβο Μοράλες, του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα και της Παραγουάης Φερνάντο Λούγκο, υπογράμμισαν την ανάγκη για αμοιβαία περιφερειακή συνεργασία ενάντια στις ξένες επεμβάσεις και της κινητοποίησης των λαϊκών κινημάτων, για να προχωρήσουν βαθιές κοινωνικές αλλαγές. Ειδικότερα, ο Ούγκο Τσάβες μίλησε για τη γνωστή του αντίληψη για το λεγόμενο «σοσιαλισμό του 21ου αιώνα», που απέχει πολύ από τον επιστημονικό σοσιαλισμό και είναι μια μορφή μεικτής οικονομίας δηλαδή καπιταλιστικής διαχείρισης. Υπήρξε, ωστόσο, μεγάλη εκτίμηση για την Κουβανική Επανάσταση και την 50χρονη προσφορά της και τιμητικές αναφορές στον ηγέτη της Φιντέλ Κάστρο.
Στο πλαίσιο των πολύμορφων εκδηλώσεων που καταγγέλλουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα χτες πραγματοποιήθηκε και εκδήλωση του ΚΚ Βραζιλίας, με θέμα «Οικονομική κρίση του καπιταλισμού και η σοσιαλιστική προοπτική», στην οποία συμμετείχε και μίλησε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης. Επίσης, συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα Κομμουνιστικά Κόμματα Αργεντινής, Χιλής, Πορτογαλίας, Ισπανίας, Βιετνάμ, το Γαλλικό ΚΚ και την «Κομμουνιστική Επανίδρυση» Ιταλίας.
Σήμερα, ο Θ. Παφίλης θα μιλήσει σε αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση του Βραζιλιάνικου Κινήματος Ειρήνης.