Τα εκρηκτικά και άλυτα προβλήματα επιβίωσης, που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της πεδινής Αρτας, διαπίστωσε κατά τη διάρκεια περιοδείας του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης
Από την περιοδεία του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκη στα χωριά του Ν. Αρτας |
Η κατάσταση είναι τόσο απελπιστική από τα χρέη στην Αγροτική Τράπεζα, που, στο χωριό Αγ. Σπυρίδων και στην ευρύτερη περιοχή οι αγρότες δεν έχουν να πληρώσουν την ασφάλισή τους στον ΟΓΑ, με αποτέλεσμα να μην έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη! Για όλους αυτούς τους λόγους οι αγρότες της Αρτας αναμένεται να πάρουν μαζικά μέρος, την Τετάρτη 28/2, σε κινητοποίηση στη γέφυρα Καλογήρων, στη διασταύρωση των οδών για Αρτα, Γιάννινα, Πρέβεζα.
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης, που πραγματοποίησε, την περασμένη Πέμπτη, περιοδεία στην περιοχή της πεδινής Αρτας, επικεφαλής κλιμακίου της Νομαρχιακής Επιτροπής του Κόμματος, συναντήθηκε με τους δημάρχους των Δήμων Κομποτίου, Αράχθου και Αμβρακικού.
Τα πορτοκάλια της Αρτας σαπίζουν... |
«Φέτος η παραγωγή είναι κατά πολύ μειωμένη», ενημερώνει τον Κ. Αλυσσανδράκη ο δήμαρχος Κ. Μπουραντάς. Και συνεχίζει: «Μια βόλτα αν κάνετε στα χωράφια, θα δείτε τα σαπισμένα πορτοκάλια στο χώμα. Η παραγωγή αυτού του χρόνου ήδη έχει χαθεί, ενώ με τα λεφτά που θα πάρει ο παραγωγός, ούτε τα ποτίσματα της χρονιάς δεν μπορεί να βγάλει. Με τα χρήματα που βγάζει ένας αγρότης είναι αδύνατο να ζήσει ο ίδιος και η οικογένειά του», καταλήγει. Ο δήμαρχος δεσμεύτηκε στον Κ. Αλυσσανδράκη, ότι θα φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της αγροτικής κινητοποίησης που θα γίνει στις 28/2.
Δεύτερος σταθμός στην περιοδεία του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ ο Δήμος Αράχθου και η έδρα του, το Νεοχώρι. Η κατάσταση του δήμου, όπως την περιγράφει ο δήμαρχος Κ. Παπασιώζιος, είναι παρόμοια με αυτή του Δήμου Κομποτίου. Η κύρια παραγωγή τα πορτοκάλια, ενώ οι αγρότες ασχολούνται λίγο και με τα ακτινίδια. Την ίδια στιγμή η βρώσιμη ελιά, που αποτελεί μια από τις βασικές καλλιέργειες, δεν αποφέρει, πλέον, έσοδα για τους αγρότες. Τα έργα υποδομής, υποτυπώδη για να εξυπηρετούν τις υπάρχουσες ανάγκες. Ετσι, οι περισσότεροι από τους αγρότες δεν έχουν να πληρώσουν ούτε καν την κατώτερη ασφάλιση του ΟΓΑ. «Αν αρρωστήσουν δε θα έχουν πού να πάνε», λέει ο δήμαρχος στον Κ. Αλυσσανδράκη. Μεγάλο πλήγμα έχει δεχτεί ο δήμος καθώς στη θάλασσα του Αμβρακικού έπεσαν τόνοι σκουπίδια, προερχόμενα από τη χωματερή της Αρτας. Τα σκουπίδια κατέκλυσαν τον Αραχθο Ποταμό και από εκεί μεταφέρθηκαν στον Αμβρακικό, πλήττοντας σοβαρά την αλιεία.
Στο Δήμο Αμβρακικού, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκη, η κατάσταση δε θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Ο ένοχος, όπως προκύπτει και από τη συζήτησή του με τον δήμαρχο Γ. Σιόζο, οι αντιλαϊκές πολιτικές εγκατάλειψης της υπαίθρου και της αγροτικής οικονομίας που ακολουθούν κυβέρνηση και ΕΕ. Ενώ τα 2/3 των κατοίκων ασχολούνται με τη γεωργία, την αλιεία και την κτηνοτροφία, λείπουν οι υποδομές στήριξης της παραγωγής. Τα αρδευτικά υποτυπώδη, χρονολογούνται από την περίοδο του '50. Αντιπλημμυρικά, εγγειοβελτιωτικά έργα, τόσο αναγκαία για τη μείωση του κόστους των αγροτικών νοικοκυριών, δε γίνονται δυστυχώς, όπως σημειώνει ο δήμαρχος.
Στο έσχατο όριο έχουν φθάσει οι κάτοικοι του Αγ. Σπυρίδωνα, που βρίσκεται στο Δήμο Φιλοθέης στην πεδινή Αρτα. Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει την ασφαλιστική εισφορά στον ΟΓΑ, που είναι 105.000 δραχμές, η ελάχιστη. Ετσι, από τα 1.200 βιβλιάρια υγείας του χωριού, μόλις τα 482 μπορεί να χρησιμοποιηθούν - απ' αυτά τα 250 είναι συνταξιούχων και 130 ανήκουν σε προστατευόμενα μέλη. Δηλαδή, από τους υποχρεωμένους να πληρώσουν, μόλις 102 το μπόρεσαν. Οι υπόλοιποι κινδυνεύουν να μείνουν ανασφάλιστοι... Την ίδια στιγμή, τα χρέη στην Αγροτική Τράπεζα «τρέχουν» και το 80% των κατοίκων είναι υπερχρεωμένοι.
Αυτήν την τραγική κατάσταση περιέγραψαν οι κάτοικοι του χωριού στο «Ρ», που βρέθηκε εκεί, στο πλαίσιο της περιοδείας του Κ. Αλυσσανδράκη, ο οποίος και μίλησε σε συγκέντρωση κατοίκων σε καφενείο του χωριού.
Ο Σήφης Γείτων, πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα των αγροτών του χωριού, μας εξηγεί: «Την καλλιεργητική περίοδο 1988 - '89, αλλάξαμε καλλιέργεια, από το βαμβάκι πήγαμε σε σόγια με μικρότερο κόστος, οπότε και πουλήσαμε 160 δραχμές το κιλό. Ομως, την επόμενη χρονιά, με την εφαρμογή της ΓΚΑΤΤ, πουλήσαμε τη σόγια, μόλις, 33 δραχμές το κιλό!». Το αποτέλεσμα ήταν να καταχρεωθούμε στην ΑΤΕ και το χρέος αυτό φουσκώνει κάθε χρόνο. Ετσι, με όλα αυτά - συνεχίζει ο πρόεδρος - φτάσαμε στο σημείο σήμερα να μην μπορούμε να πληρώσουμε ούτε για τα βιβλιάρια του ΟΓΑ».
«Πήρα ένα δάνειο 500.000 δραχμές και τώρα έχει φτάσει τα 17 εκατ. Για να δούμε την καρτέλα μας στην ΑΤΕ, τι χρωστάμε δηλαδή, πρέπει να πληρώσουμε 10.000 δραχμές για κάθε δάνειο που έχουμε πάρει», συμπληρώνει με αγανάκτηση ο Χρ. Χήτας.
Ενώ ο Ηλ. Τσότσος, από γειτονικό χωριό, τα Κρανιά Πρεβέζης, τονίζει: «Για να πληρώσω τον ΟΓΑ στην οικογένειά μου πρέπει να δώσω 500.000 δρχ. το μήνα. Πού να τα βρω εγώ αυτά τα λεφτά;». Ο ίδιος δείχνει το δρόμο: «Με τη βοήθεια όλων μας και τον αγώνα μας, μπορούμε να χτυπήσουμε αυτή την κατάσταση».
Η ανάγκη αντίστασης προβάλλει πλέον επιτακτικά για τους αγρότες της περιοχής της πεδινής Αρτας, αφού τα ολοένα και αυξανόμενα προβλήματά τους δεν μπορούν να λυθούν από έναν ή δύο δημάρχους, αλλά από τη συνολική κινητοποίηση του κόσμου. «Αλλωστε, δεν έχουμε απέναντί μας μια αντιλαϊκή κυβέρνηση ή έναν κακό υπουργό, αλλά όλο το μεγάλο κεφάλαιο, ενωμένο και αποφασισμένο, να πάρει πίσω ό,τι έχουμε κατακτήσει τα τελευταία 150 χρόνια».
Τα παραπάνω τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσε για τα τοπικά μέσα ενημέρωσης σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αρτας, αμέσως μετά την περιοδεία σε δήμους του νομού.
Ο ευρωβουλευτής υπογράμμισε, ταυτόχρονα, ότι η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης θυσιάζει τα αγροτικά προϊόντα στο βωμό των βιομηχανικών. Γι' αυτό, μια ακόμη χρονιά, τα πορτοκάλια βρίσκονται στα δέντρα απούλητα. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην ασφάλιση των αγροτών, λέγοντας πως είναι υποχρέωση της κυβέρνησης η εξασφάλιση δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σ' όλους τους αγρότες. Σχετικά, υπενθύμισε πως το ΚΚΕ στήριξε αυτή τη θέση, όταν τέθηκε το ζήτημα, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, τον κίνδυνο που σήμερα αντιμετωπίζουν οι αγρότες. Ακόμη, τόνισε ότι το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα των αγροτών για την αντιμετώπιση των χρεών, που διόγκωσε η τοκογλυφική πολιτική της κυβέρνησης και της ΑΤΕ.
Καταλήγοντας, ο Κ. Αλυσσανδράκης υπογράμμισε: «Τα πράγματα δεν πρόκειται να αλλάξουν, αν δεν αντιδράσουν όλοι οι αγρότες, μαζικά. Τέτοιο, πρώτο βήμα είναι η κινητοποίηση της 28ης Φεβρουαρίου».