Οι "διαρροές" για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την πολυεθνική "Μούντις" ήταν αρκετές για να δημιουργήσουν συνθήκες πανικού σε Χρηματιστήριο και διατραπεζική αγορά
Σε ανοχύρωτη χώρα - Μπανανία, έρμαιο των διαθέσεων του διεθνούς χρηματιστηριακού κεφαλαίου αναδεικνύεται η Ελλάδα του "εκσυγχρονισμού", καθώς η κάθε πολυεθνική μπορεί πλέον όχι μόνο να κάνει εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και να διαμορφώνει συνθήκες στην ελληνική χρηματαγορά, προκαλώντας - κατά περίσταση - κλίμα πανικού ή ευδαιμονίας.
Η λέξη "πανικός"είναι αυτή που ταιριάζει προκειμένου να εξηγηθούν τα όσα διαδραματίστηκαν την προηγούμενη Παρασκευή το απόγευμα και χτες Δευτέρα, όταν από το "Ρόιτερ" μεταδόθηκε η είδηση ότι ο διεθνής χρηματοοικονομικός οίκος "Μούντις" υποβαθμίζει - κατά μία βαθμίδα - την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Η μετάδοση της είδησης ήταν αρκετή, για ν' αρχίσει ένας νέος κύκλος πίεσης προς τη δραχμή. Ηδη, τα επιτόκια στη διατραπεζική αυξήθηκαν στο 18% (από 15% που ήταν την προηγούμενη βδομάδα), τα επιτόκια των τίτλων του ελληνικού δημοσίου "τσίμπησαν" περίπου 3 μονάδες, ο δείκτης τιμών στη Σοφοκλέους έπεσε κατακόρυφα, ο υφυπουργός Οικονομικών έσπευσε στις ΗΠΑ προκειμένου να διευρενήσει την κατάσταση και να εξασφαλίσει νέο δάνειο για τη χώρα κ. ο. κ. Την ίδια στιγμή, η τωρινή φάση της κρίσης φαίνεται να συνοδεύεται από σοβαρότατα, και εκτός προβλέψεων, προβλήματα στην αγορά των κρατικών τίτλων. Ηδη Εταιρία Αμοιβαίων Κεφαλαίων η πολυεθνική "Νασιονάλε Νεντερλάντε" προχώρησε σε ρευστοποιήσεις κρατικών ομολόγων ύψους 80 δισ. δραχμών σε τιμές που ισοδυναμούν με "ζημιά" 6% της εταιρίας. Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με φόβους που εκφράζονται μπροστά στο ενδεχόμενο, λόγω πανικού ή κερδοσκοπίας, μεγάλης έκτασης ρευστοποιήσεων σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου, επιτείνουν το κλίμα ανησυχίας που υπάρχει στην αγορά.
Σαφώς επηρεασμένη από τις φημολογίες ήταν η χτεσινή δημοπρασία διετών ομολόγων σταθερού επιτοκίου του δημοσίου. Αν και από το υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινωθεί από την προηγούμενη βδομάδα ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε επιτόκιο της τάξης του 11%, το επιτόκιο τελικά διαμορφώθηκε στο 14%!
Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και η χτεσινή συνεδρίαση στην οδό Σοφοκλέους. Με το "άνοιγμα" της συνεδρίασης, ο δείκτης εμφανίστηκε με πτώση 3,6%, ποσοστό που με ιλιγγιώδη ρυθμό έφτασε το - 5,1%. Τα επίπεδα αυτά φάνηκαν φαίνεται συμφέροντα για κάποιους αετονύχηδες "θεσμικούς επενδυτές" που άρχισαν να αγοράζουν μετοχές με τις "σκοτωμένες" ήδη τιμές. Το αποτέλεσμα των αγορών ήταν λίγο πριν το κλείσιμο ο γενικός δείκτης να διαμορφωθεί το - 2,29% σε σχέση με το κλείσιμο τιμών της Παρασκευής. Στο τέλος της συνεδρίασης η τελική πτώση των τιμών διαμορφώθηκε στο 2,44%. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικράτησε στο Χρηματιστήριο ήταν ότι 161 μετοχές έκλεισαν με ζημιές και μόλις 38 βελτίωσαν τη θέση τους σε σχέση με την Παρασκευή.
Και όλα αυτά από μία και μόνο πληροφορία - ούτε καν επίσημη ανακοίνωση - ότι τον επόμενο μήνα στην έκθεση της "Μούντις" προβλέπεται η μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, λόγω του αυξημένου εξωτερικού δανεισμού, στον οποίο προσέφυγε το υπουργείο Οικονομικών τους τελευταίους μήνες του 1997, αλλά και τις αυξημένες δανειακές ανάγκες του 1998, οι οποίες προβλέπεται να καλυφθούν και πάλι από εξωτερικό δανεισμό.
Επίσημοι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου εξέφρασαν τη δυσφορία τους, επειδή, όπως έλεγαν, δεν αποτελεί συνήθη πρακτική τόσο σοβαρές εκθέσεις να διαρρέουν έναν ολόκληρο μήνα, πριν από την επίσημη δημοσιοποίησή τους. Η αντίδραση όμως της ελληνικής κυβέρνησης σταματά στο σημείο αυτό, ενώ το μόνο όπλο που επιστρατεύουν είναι αυτό της πλήρους υποταγής στις απαιτήσεις και διαθέσεις των διεθνών χρηματιστηριακών κέντρων. Θρέφουν φαίνεται την ψευδαίσθηση ότι αν εκλιπαρήσουν και εξευμενίσουν τους σύγχρονους θεούς του κέρδους, οι τελευταίοι θα τους λυπηθούν και θα γίνουν επιεικέστεροι μαζί τους.
Στα πλαίσια αυτά προβλέπεται να υπάρξει συνάντηση παραγόντων του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας με εκπροσώπους της "Μούντις", προκειμένου να τους "μεταπείσουν", ώστε να μη δημοσιοποιήσουν τα αρνητικά για την Ελλάδα στοιχεία για τη μειωμένη πιστοληπτική ικανότητα. Το βασικό επιχείρημα που θα προβάλουν είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση πήρε το μήνυμα από την τελευταία νομισματική κρίση και ότι προχωρά ήδη με μεγάλες αλλαγές "διαρθρωτικού" χαρακτήρα. "Τα ξεπουλάμε όλα, από τράπεζες μέχρι ΔΕΚΟ, γι' αυτό σας παρακαλούμε να μην είστε τόσο αυστηροί μαζί μας". Αυτό θα είναι και το βασικό διαπραγματευτικό όπλο της ελληνικής κυβέρνησης. Και στο σημείο αυτό υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων κυβέρνησης και ΝΔ, καθώς η τελευταία ασκεί κριτική για καθυστερήσεις στα προγράμματα "δημοσιονομικής εξυγίανσης" και ιδιωτικοποιήσεων των κερδοφόρων επιχειρήσεων.
Θ. Κ.
Αναμενόμενη θα έπρεπε να ήταν η αποτυχία της δημόσιας εγγραφής των ΚΑΕ στο Χρηματιστήριο
Πλήρης ήταν η κυβερνητική αποτυχία στην πρώτη φάση ξεπουλήματος των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ). Χωρίς να έχουν δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα τα επίσημα στοιχεία από τη δημόσια εγγραφή, που έγινε την προηγούμενη βδομάδα, δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν τόσο χαμηλό, που τίτλοι αξίας 8 δισεκατομμυρίων δραχμών έμειναν, τελικά, αδιάθετοι. Πρόκειται για μια πρωτοφανή εξέλιξη, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι κάθε φορά που γίνεται δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή νέων μετοχών στο Χρηματιστήριο, οι αιτήσεις για αγορές είναι πάντα πολλαπλάσιες των προσφερόμενων μετοχών. Αυτό δείχνει η πείρα από όλα τα παραδείγματα μετοχών δημοσίων ή ιδιωτικών εταιριών, που με τη μέθοδο της δημόσιας εγγραφής μπήκαν στο Χρηματιστήριο. Οι μετοχές πάντως των ΚΑΕ, που έμειναν αδιάθετες, θα αγοραστούν υποχρεωτικά από τις αναδόχους τράπεζες, "συντονιστής - κύριος ανάδοχος" των οποίων ήταν η Εμπορική Τράπεζα.
Η εξέλιξη με τις μετοχές των ΚΑΕ θα έπρεπε να ήταν αναμενόμενη για την κυβέρνηση. Οι εκπρόσωποί της θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι, όταν γίνεται δημόσια εγγραφή για τη συγκέντρωση κεφαλαίων που αγγίζουν τα 25 δισ. δρχ., προσβλέπουν σε δύο κύρια πηγές άντλησης κεφαλαίων. Πρώτον,στο ενδιαφέρον που θα δείξουν οι λεγόμενοι "θεσμικοί επενδυτές" (μεγάλες χρηματοοικονομικές εταιρίες) και δεύτερον,στο ενδιαφέρον του κοινού να τοποθετήσει τις αποταμιεύσεις του. Στην περίπτωση όμως των ΚΑΕ υπήρχαν και υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα, που δεν πρέπει να διαφεύγουν της προσοχής κανενός. Ενα από τα δεδομένα αυτά είναι ότι οι συγκεκριμένες μετοχές δεν μπορεί να είναι ελκυστικές για τους θεσμικούς επενδυτές, αφού όλοι τους γνωρίζουν πως βάσει των αποφάσεων της ΕΕ, που συνυπέγραψε και η ελληνική κυβέρνηση, πολύ σύντομα τα ΚΑΕ θα πάψουν ουσιαστικά να λειτουργούν για τους κατοίκους των χωρών - μελών της Ενωσης, με αποτέλεσμα η σημερινή εικόνα της εύρωστης και κερδοφόρας εταιρίας να απειλείται άμεσα. Σε ό,τι αφορά στο ευρύ κοινό, επίσης, δε θα έπρεπε κανείς να αναμένει τον... "αγώνα δρόμου", που είχε σημειωθεί με την αντίστοιχη περίπτωση των μετοχών του ΟΤΕ, αφού όσοι πέρσι αγόρασαν τέτοιες μετοχές είχαν πληρώσει 6.400 δραχμές και η τιμή ήδη έχει πέσει μέχρι και τις 5.200 δραχμές, μετατρέποντας σε εφιάλτη το όνειρο του εύκολου κέρδους που υπόσχονταν οι κυβερνώντες.
Δήλωση του Ορέστη Κολοζώφ για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου
"Η σύμβαση για την κατασκευή της μονάδας της ΔΕΗ στη Φλώρινα πρέπει να έρθει αμέσως στη Βουλή. Είναι απαράδεκτο να επικυρώνεται με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, γιατί έτσι το σκάνδαλο γίνεται μεγαλύτερο". Την παραπάνω δήλωση έκανε ο Ορέστης Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, με αφορμή τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις γύρω από το σκάνδαλο της Φλώρινας και την ομόφωνη απόφαση που πήρε την προηγούμενη Παρασκευή το Υπουργικό Συμβούλιο, για άμεση κατασκευή του σταθμού.
Το όλο θέμα της μονάδας της ΔΕΗ στη Φλώρινα και τη σκανδαλώδη συναλλαγή κυβέρνησης - Κοπελούζου, το είχε αποκαλύψει πριν από ένα περίπου χρόνο το ΚΚΕ, με σχετική Ερώτηση που είχαν φέρει βουλευτές του στη Βουλή. Πέρα από τα άλλα ζητήματα που υπήρχαν σχετικά με την εν λόγω επένδυση, ιδιαίτερη πρόκληση αποτελούσε - και εξακολουθεί να είναι - το τίμημα που είχε αποφασίσει να πληρώσει η κυβέρνηση στον Κοπελούζο. Πρόκειται για μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια δραχμές, όσο δηλαδή και η εμφανής υπερτιμολόγηση του έργου σε σύγκριση με την αντίστοιχη επένδυση της ΔΕΗ στον Αγιο Δημήτρη.
Ο θόρυβος, που κάποια στιγμή προσέλαβε μεγάλες διαστάσεις, ανάγκασε και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να παραδεχτούν ότι είναι εξωφρενική η τιμή που είχε εξασφαλίσει ο Κοπελούζος. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε την κυβέρνηση το προηγούμενο καλοκαίρι σε ελιγμό, βάσει του οποίου ανατέθηκε σε "αντικειμενικό εκτιμητή" να αποφανθεί αν είναι δικαιολογημένο το ύψος του σχετικού τιμήματος. Τον προηγούμενο μήνα οι εκπρόσωποι της πολυεθνικής, στους οποίους είχε ανατεθεί ο ρόλος του "αντικειμενικού εκτιμητή", έδωσαν το σχετικό πόρισμα, που σε τελευταία ανάλυση ήταν καταπέλτης για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Με βάση τα στοιχεία που εσείς μας δώσατε και τα οποία εμείς θεωρούμε δεδομένα - ήταν το ουσιαστικό πνεύμα του πορίσματος - το τίμημα της επένδυσης μπορεί να θεωρηθεί αντικειμενικό.
Την Παρασκευή που μας πέρασε ο Κ. Σημίτης με την καθ' ύλην αρμόδια υπουργό Β. Παπανδρέου έφεραν εσπευσμένα στο Υπουργικό Συμβούλιο το θέμα και εκεί αποσπάστηκε η ομοφωνία. Μία ομοφωνία που οι "εκσυγχρονιστές" δεν ήθελαν να διαταραχτεί στα πλαίσια μιας συζήτησης στη Βουλή και γι' αυτό αποφάσισαν να μην εξεταστεί η σχετική απόφαση από το Κοινοβούλιο.