Τρίτη 24 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Δυο φορές σκάνδαλο η μονάδα της Φλώρινας

Δήλωση του Ορέστη Κολοζώφ για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου

"Η σύμβαση για την κατασκευή της μονάδας της ΔΕΗ στη Φλώρινα πρέπει να έρθει αμέσως στη Βουλή. Είναι απαράδεκτο να επικυρώνεται με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, γιατί έτσι το σκάνδαλο γίνεται μεγαλύτερο". Την παραπάνω δήλωση έκανε ο Ορέστης Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, με αφορμή τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις γύρω από το σκάνδαλο της Φλώρινας και την ομόφωνη απόφαση που πήρε την προηγούμενη Παρασκευή το Υπουργικό Συμβούλιο, για άμεση κατασκευή του σταθμού.

Το όλο θέμα της μονάδας της ΔΕΗ στη Φλώρινα και τη σκανδαλώδη συναλλαγή κυβέρνησης - Κοπελούζου, το είχε αποκαλύψει πριν από ένα περίπου χρόνο το ΚΚΕ, με σχετική Ερώτηση που είχαν φέρει βουλευτές του στη Βουλή. Πέρα από τα άλλα ζητήματα που υπήρχαν σχετικά με την εν λόγω επένδυση, ιδιαίτερη πρόκληση αποτελούσε - και εξακολουθεί να είναι - το τίμημα που είχε αποφασίσει να πληρώσει η κυβέρνηση στον Κοπελούζο. Πρόκειται για μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια δραχμές, όσο δηλαδή και η εμφανής υπερτιμολόγηση του έργου σε σύγκριση με την αντίστοιχη επένδυση της ΔΕΗ στον Αγιο Δημήτρη.

Ο θόρυβος, που κάποια στιγμή προσέλαβε μεγάλες διαστάσεις, ανάγκασε και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να παραδεχτούν ότι είναι εξωφρενική η τιμή που είχε εξασφαλίσει ο Κοπελούζος. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε την κυβέρνηση το προηγούμενο καλοκαίρι σε ελιγμό, βάσει του οποίου ανατέθηκε σε "αντικειμενικό εκτιμητή" να αποφανθεί αν είναι δικαιολογημένο το ύψος του σχετικού τιμήματος. Τον προηγούμενο μήνα οι εκπρόσωποι της πολυεθνικής, στους οποίους είχε ανατεθεί ο ρόλος του "αντικειμενικού εκτιμητή", έδωσαν το σχετικό πόρισμα, που σε τελευταία ανάλυση ήταν καταπέλτης για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Με βάση τα στοιχεία που εσείς μας δώσατε και τα οποία εμείς θεωρούμε δεδομένα - ήταν το ουσιαστικό πνεύμα του πορίσματος - το τίμημα της επένδυσης μπορεί να θεωρηθεί αντικειμενικό.

Την Παρασκευή που μας πέρασε ο Κ. Σημίτης με την καθ' ύλην αρμόδια υπουργό Β. Παπανδρέου έφεραν εσπευσμένα στο Υπουργικό Συμβούλιο το θέμα και εκεί αποσπάστηκε η ομοφωνία. Μία ομοφωνία που οι "εκσυγχρονιστές" δεν ήθελαν να διαταραχτεί στα πλαίσια μιας συζήτησης στη Βουλή και γι' αυτό αποφάσισαν να μην εξεταστεί η σχετική απόφαση από το Κοινοβούλιο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ