Μιλώντας για το Α' μέρος του νομοσχεδίου που αφορά την Εθνική Σχολή Δικαστών, η Μ. Κομνηνάκα επισήμανε ότι επιδιώκεται η Δικαιοσύνη να παίξει τον ρόλο της «ως στυλοβάτης του συστήματος» και να προσαρμοστεί στις αντοχές της οικονομίας, τη δημοσιονομική πειθαρχία και τα ματωμένα πλεονάσματα. Με βάση αυτές τις «αρχές», όπως είπε, οι δικαστές θα εκπαιδεύονται, ενώ οι εν ενεργεία θα αξιολογούνται κατά τη διάρκεια της θητείας τους.
Για τα επιμορφωτικά σεμινάρια των εν ενεργεία δικαστών, η Μ. Κομνηνάκα ανέδειξε τον αντιδραστικό ιδεολογικό τους χαρακτήρα υπέρ των επιχειρηματικών συμφερόντων, τη χρηματοδότησή τους από το «υπερμνημόνιο» του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και τη θεματολογία τους σχετικά με κρίσιμους τομείς για την καπιταλιστική ανάπτυξη στην Ελλάδα. Εξήγησε ότι από τη μία η μείωση των κύκλων των σεμιναρίων ομολογεί την αδυναμία της Σχολής να αποδεχθεί το σύνολο των αιτήσεων των δικαστών και ότι, από την άλλη, το γεγονός πως η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική και αποτελεί όρο για την προαγωγή των δικαστών διασφαλίζει την επίτευξη του στόχου των σεμιναρίων.
Σε σχέση με το Β' μέρος του νομοσχεδίου, η Μ. Κομνηνάκα διευκρίνισε πως εμπεριέχει νέες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην ποινική και διοικητική δίκη, ενώ χειροτερεύει και το πλαίσιο υπηρεσιακής κατάστασης δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων. Για τις διατάξεις που προβλέπουν υποχρεωτικές αποσπάσεις των δικαστικών υπαλλήλων ακόμα και σε ακριτικά νησιά, η Μ. Κομνηνάκα τόνισε ότι κινούνται «σε αντιδραστική και ρουσφετολογική κατεύθυνση», γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος να αξιοποιηθούν ως αλισβερίσια μεταξύ προϊσταμένων - υπαλλήλων, αλλά και υπουργείων - δικαστικών υπηρεσιών, προσθέτοντας ότι τέτοια μέτρα γιγαντώνουν τα προβλήματα υποστελέχωσης. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά την απαράδεκτη τροπολογία για αύξηση των ορίων της αποζημίωσης υπερωριακής εργασίας στις 200 ώρες, η βουλευτής του ΚΚΕ ξεκαθάρισε, αρχικά, ότι «οι δικαστικοί υπάλληλοι δεν θα ζουν για να δουλεύουν» και κάλεσε σε ικανοποίηση μιας σειράς δίκαιων αιτημάτων τους και σε άμεση πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού από την κυβέρνηση.
Ασκησε δριμεία κριτική στην ύπουλη μεθόδευση της κυβέρνησης για τα όρια συνταξιοδότησης με αφορμή την απαράδεκτη διάταξη για αύξηση των ορίων αποχώρησης από την υπηρεσία των δικαστικών επιμελητών στα 70 έτη, λέγοντας ότι με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες, ανάμεσα σε άλλα, τα όρια συνταξιοδότησης θα έπρεπε να μειώνονται, υπενθυμίζοντας παρόμοια μέτρα που εμφανίζονται και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Την απόσυρση της τροπολογίας για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ) ζήτησε με παρέμβασή του ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, στην παρέμβασή του. Συγκεκριμένα, κατήγγειλε το γεγονός ότι και η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την τακτική που έχουν ακολουθήσει και προηγούμενες κυβερνήσεις, να καταθέτει σοβαρές τροπολογίες την τελευταία στιγμή και συνήθως άσχετες με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο.
Ειδικότερα για τον ΝΟΚ σημείωσε πως αφενός αφορά τεράστια επιχειρηματικά συμφέροντα ως προς τη χρήση γης και την αλλαγή χρήσης γης και τον οικιστικό κανονισμό και αφετέρου θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός ως προς το θέμα της στέγης, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος.
Ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε, ακόμα, ότι τόσο επειδή η κυβέρνηση επιδιώκει «να συγκαλύψει την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων οικονομικών και επιχειρηματικών συμφερόντων», όσο και επειδή πρόκειται για μια τροπολογία για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, απαιτείται να γίνει ολοκληρωμένη συζήτηση και όχι «διαδικασίες fast track». Σε δεύτερη παρέμβασή του για την τροπολογία ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι η κυβέρνηση με την τακτική της μεταμεσονύχτιας κατάθεσης των τροπολογιών θέλει, για άλλη μια φορά, να συγκαλύψει μια σειρά ζητήματα που βγάζουν μάτι και επιβεβαιώνει τη γενικότερη κριτική του ΚΚΕ για τον νέο γενικό οικοδομικό κανονισμό που επιταχύνει την εμπορευματοποίηση της γης, στηρίζει τα συμφέροντα των μεγάλων κατασκευαστικών και επιχειρηματικών ομίλων.
Οσον αφορά το τέλος του περιβαλλοντικού ισοζυγίου που φέρνει η κυβέρνηση, υπογράμμισε ότι το όποιο οικονομικό αντιστάθμισμα μετακυλίει τελικά την ευθύνη του κράτους στον ιδιώτη και διαμορφώνει ένα επιπλέον κόστος που επιβαρύνει την κατασκευή και θα ενσωματωθεί στην τελική τιμή, που θα καταβάλλει στο τέλος ο ίδιος ο αγοραστής.
Σοβαρές ανησυχίες και αντιδράσεις έχει προκαλέσει το σχέδιο του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει σε μαζική συλλογή δειγμάτων αίματος από νεογνά που θα γεννηθούν στην Ελλάδα από το 2025 μέχρι το 2029 και παράδοσή τους σε ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες θα διατηρούν τα γενωμικά δεδομένα και τα ερευνητικά αποτελέσματα θα αποτελούν αποκλειστική ιδιοκτησία τους. Επιστημονικοί φορείς, όπως η Ελληνική Εταιρεία Γενετικής, η Ελληνική Νεογνολογική Εταιρεία και το Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού έχουν διατυπώσει την αντίρρησή τους.
Οι ευθύνες τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ όσο και των προηγούμενων είναι τεράστιες, αφού εδώ και χρόνια προχωρούν την εμπορευματοποίηση της Υγείας, στρώνοντας το έδαφος και για το γονιδίωμα, που μαζί με μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες υλοποιούσαν μέσω πιλοτικών προγραμμάτων και τώρα με την προγραμματική σύμβαση το DNA των νεογνών παραδίδεται εξολοκλήρου σε ιδιωτικούς κολοσσούς. Την ίδια στιγμή μάλιστα αναμένεται αύξηση των κερδών στην αγορά νεογνικών εξετάσεων για τους μεγάλους ομίλους της Υγείας.
Πρόκειται για υλοποίηση της στρατηγικής της ΕΕ, όπως ο κανονισμός για τις ουσίες ανθρώπινης προέλευσης (2024/1938) ο οποίος θεσμοθετεί και νομιμοποιεί την εμπορευματοποίηση συστατικών του ανθρώπινου σώματος και δίνει τη διαχείρισή τους στους ομίλους Υγείας. Καθώς και με τον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων Υγείας (2025/327), που δίνει τη δυνατότητα στα μονοπώλια της Υγείας, του Φαρμάκου αλλά και ασφαλιστικών να συλλέγουν και να επεξεργάζονται δεδομένα για την υγεία ασθενών, μετατρέποντάς τα σε χρυσοφόρο εμπόρευμα.
Ο αναγκαίος προληπτικός έλεγχος των νεογνών θα έπρεπε να γίνεται δωρεάν για όλα τα νεογνά, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα νοσήματα που επιδέχονται θεραπεία και μπορούν να καταστούν ελεγχόμενα, και να μην αποτελεί πεδίο κερδοφορίας για τους φαρμακευτικούς και ασφαλιστικούς ομίλους.
Με βάση τα παραπάνω ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπέβαλε τα εξής ερωτήματα:
«Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
- Στο γεγονός ότι τα γενωμικά δεδομένα νεογνών θα χρησιμοποιηθούν ως εμπόρευμα, υλοποιώντας τους επικίνδυνους κανονισμούς της ΕΕ, με κριτήριο το κέρδος των ομίλων, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η ασφάλειά τους;
- Στο γεγονός ότι η πολιτική της ΕΕ αντιμετωπίζει το γονιδίωμα ως εμπόρευμα με τεράστια κέρδη, την ίδια στιγμή που οικογένειες αναγκάζονται να καταβάλλουν τεράστια ποσά για την εξέταση των βρεφών και για τη μετέπειτα θεραπεία τους;».
Στο θέμα της παρένθετης μητρότητας αναφέρθηκε η Βιβή Δάγκα, βουλευτής του ΚΚΕ, στη διάρκεια της παρέμβασής της στη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων.
Οπως τόνισε, «το ΚΚΕ έχει σταθερό μέτωπο στην εμπορευματοποίησή της, γενικά της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, που οδηγεί στην εμπορευματοποίηση της τεχνητής γονιμοποίησης, και κυρίως στην εμπορευματοποιημένη χρησιμοποίηση της παρένθετης μητέρας, καθώς πρόκειται για μία από τις πιο αποκρουστικές και ακραίες μορφές εκμετάλλευσης του γυναικείου σώματος. Η παρένθετη μητρότητα μόνο ως εξαίρεση μπορεί να ακολουθείται, με ένα σύνολο αυστηρών προδιαγραφών και προϋποθέσεων. Αυτό αφορά και ιατρικούς λόγους και οικογενειακούς δεσμούς για τη γυναίκα που κυοφορεί το τέκνο, δικαστική άδεια, προστασία της υγείας μητέρας και παιδιού, και φυσικά αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν δομές χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα».
Πρόσθεσε ότι «οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις δεν προβλέπονται από τον νόμο και παρά τους όποιους τακτικισμούς της κυβέρνησης, το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει ήδη με την κυριαρχία ιατρικών κολοσσών στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, αποτελεί το γόνιμο έδαφος της εμπορευματικής χρησιμοποίησης της παρένθετης μητρότητας».
Υπογράμμισε ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου διευρύνεται το ηλικιακό όριο της κυοφορούσας στα 54, δεν απαιτείται να έχει αποκτήσει τέκνα, ενώ δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για το πόσες φορές θα γίνει παρένθετη μητέρα. Μάλιστα, μπήκε ταρίφα 20 χιλιάδες ευρώ ως χρηματικό αντάλλαγμα στην παρένθετη μητέρα, ενώ για τις δότριες ωαρίων οι επίσημες αμοιβές φτάνουν τα 5 χιλιάδες ευρώ. Σημείωσε επίσης την απόφαση του Εφετείου Αθηνών, από το 2022, που διευκρινίζει πως κανένα ρόλο δεν παίζει το κίνητρο της υποψήφιας παρένθετης, δηλαδή αν προτίθεται να κυοφορήσει για να λάβει την προβλεπόμενη αποζημίωση. «Αρα, όσο κι αν βαφτίζετε αποζημίωση το χρηματικό κίνητρο, καταρρίπτεται κάθε έννοια αλτρουισμού», επισήμανε χαρακτηριστικά η βουλευτής του ΚΚΕ, απευθυνόμενη προς την κυβέρνηση.
Η Β. Δάγκα στηλίτευσε ακόμα τη στάση των άλλων κομμάτων, υπενθυμίζοντας ότι στον νόμο της κυβέρνησης για την ισότητα στον γάμο όχι μόνο έδωσαν τα εύσημά τους, αλλά στήριξαν και το άρθρο 11, που, όπως είχε αποκαλύψει το ΚΚΕ, προέβλεπε την αναγνώριση του δικαιώματος των εύπορων ζευγαριών να πηγαίνουν στο εξωτερικό να αποκτούν παιδί μέσω της εμπορικής παρένθετης μητρότητας, μία διαδικασία που κοστίζει τουλάχιστον 80-100 χιλιάδες δολάρια και να αναγνωρίζονται ως γονείς στην Ελλάδα. Στο όνομα της άρσης των διακρίσεων, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας, μάλιστα, ζητούσαν την επέκταση της εμπορικής παρένθετης μητρότητας, δηλαδή τη μετατροπή των γυναικών σε ζωντανές μηχανές αναπαραγωγής παιδιών.