«Το παιχνίδι των Θεών» στο θέατρο «Δανδουλάκη» |
Γραμμένο από τον ποιητή, για να προπαγανδίσει την Επανάσταση του 1821 στην Ευρώπη, το έργο διακρίνεται από ιδιότυπη γλώσσα - μείγμα δημοτικής και αρχαϊκής - και την πρωτότυπη στιχουργική του. Η αρχική έκδοση των δέκα πρώτων Ωδών έγινε (1824) στη Γενεύη και των υπόλοιπων δέκα στα 1826 στο Παρίσι. Για πολλά χρόνια αυτό το φλογερό έργο του επαναστάτη ποιητή παρέμενε «ξεχασμένο», μέχρι να το «ανακαλύψει» ο Κωστής Παλαμάς και να το παρουσιάσει το 1888 στο φιλολογικό σύλλογο «Παρνασσός», υπογραμμίζοντας ότι οι «Ωδές» αποτελούν «όχι μόνο κόσμον αψόγου ποιήσεως αλλά και νέον κόσμον αρμονίας». Η νέα έκδοση περιλαμβάνει σημειώσεις του Κάλβου και το βιογραφικό του, γραμμένο από τον Σπυρίδωνα Δεβιάζη.
Ο Αλ. Παπακωνσταντίνου γεννήθηκε στο Νέο Φάληρο. Μεγάλωσε στις Οινούσσες Χίου. Σπούδασε ζωγραφική και ιστορία της Τέχνης στην Αθήνα και τη Ρώμη, ενώ μαθήτευσε για πέντε χρόνια κοντά στο Διαμαντή Διαμαντόπουλο. Δημιουργίες του βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η έκθεση έργων του θα διαρκέσει μέχρι τις 29/11.
Η Ενωση Λογοτεχνών Ρωσίας και άλλες οργανώσεις ετοιμάζονται να γιορτάσουν το 2004 ως «Ετος Οστρόφσκι», με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. Εκτός από εκδηλώσεις, με στόχο την «εκλαΐκευση» του έργου του μεγάλου συγγραφέα, οι διοργανωτές προβλέπουν και την επιστροφή του «Πώς δενόταν το ατσάλι» στο σχολικό πρόγραμμα. Εκ πρώτης όψεως το γεγονός φαντάζει παράξενο. Στην πραγματικότητα, εξηγείται πολύ απλά, διαβάζοντας το σκεπτικό του γιορτασμού. Οι διοργανωτές προτάσσουν τον Οστρόφσκι ως «παράδειγμα» προς τα... άτομα με ειδικές ανάγκες, τα οποία, μετά τη «γνωριμία» τους με τη ζωή του Οστρόφσκι, θα μπορούν να μη «στενοχωριούνται» με τα προβλήματά τους και να ζήσουν μια «ολοκληρωμένη» ζωή...
Ο Ιωνικός Σύνδεσμος (Ηρακλείου 251 και Τσουρουκτσόγλου 1), στα πλαίσια των εκδηλώσεών του, στις 19/1 (8μμ) θα παρουσιάσει το εξαιρετικά και άκρως διδακτικό βιβλίο της Μαριάνθης Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή «Μάνααα...» (εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»). Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Ηλίας Ξυδέας (εκπαιδευτικός) και η Μαρούσκα Χατζηγιάννη (συγγραφέας). Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει ο Βασίλης Κολοβός. Ο Στέφανος Ψαραδάκος θα κάνει τη μουσική επένδυση της εκδήλωσης.